DARI PRESIDEN PARTI KE MENTERI BESAR

Bukan tak ada anak selangor yang bijak pandai. Banyak....


Presiden PKR Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail berkata beliau bersedia menyandang jawatan Menteri Besar Selangor yang kini menjadi isu kemelut dalam Pakatan Rakyat. – Gambar fail The Malaysian Insider.Presiden PKR Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail berkata beliau bersedia menyandang jawatan Menteri Besar Selangor yang kini menjadi isu kemelut dalam Pakatan Rakyat. – Gambar fail The Malaysian Inside 

Ada yang kutuk Presiden Parti kononnya gagal nak kawal pemilihan parti kerana kerusi bangku melayang, dan bagaimana pula nak mentadbir menjadi sebagai Menteri Besar. Tapi dalam tahun 1999 beliau bukan sahaja menjadi satu satunya ahli parlimen PKR di dalam parlimen dan suaminya berada didalam penjara dimana pengurusan PKR berjalan lancar.Selain berkempen untuk suami beliau yang terpenjara, beliau juga merupakan seorang Presiden parti dan juga Ahli Parlimen.

Kalau pandai ekonomi dan mentadbir tapi menjadi boneka Umno dengan membrikan semua kontrak kepada Umno pun menjadi masalah liabiliti kepada parti.Pandai ekonomi tetapi sampah berlonggok longgok untuk nak menjimatkan kewangan negeri, tetapi sampai 3 ke 4 hari tak berangkut buat apa. Itu bukan bijak tetapi kedekut.

Untuk mentadbir  sebuah negeri bukannya perlu kerja seorang diri, tetapi sudah tentulah mempunyai team atau pasukan yang membantu. Kalau tak ada team atau pasukan membantu, itu pasal jadi kelam kabut dengan berbagai masalah, Kontrak yang Umno pegang dulu , masih lagi pegang. Haiii tak kan tak ada orang parti pakatan yang tak pandai berniaga? atau memang menjaga kesinambungan hayat Umno , malahan semakin lama rakyat merasakan kejayaan memberi air percuma tidak sampai kemana jika masalah air tidak dapat diselesaikan, wang bantuan kepada rakyat tak dapat , rumah rakyat tak siap siap maka inikah yang dikatakan baik?

Menjadi Menteri Besar bukan mentadbir sebuah syarikat , tetapi punya hubungan politiking yang baik, Pandai menjaga parti dan mempunyai misi dan visi bersama Pakatan Rakyat. JIka pandai tadbir tetapi gagal dalam urusan lain, itu tidak bijak namanya. 

Jika Wan Azizah bijak menguruskan soal mentadibir berdasarkan kepada kerjasama berpasukan , kita percaya dia akan berjaya. Khalid gagal kerana menganggap apa yang beliau buat semuanya betul sedangkan pandangan dari bijak pandai dalam Pakatan tidak diendahkan. Khalid bukan sahaja tidak pandai berpolitik bagi mejaga pasukan dalam Paktan, namun tidak pandai menguruskan dana yang di megahkan tertinggi tetapi jalan di kawasan pampung berlobang lobang.
 
 
WAN AZIZAH BERSEDIA MENJADI MENTERI BESAR
 
 
Presiden PKR Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail hari ini melahirkan kesediaannya memegang jawatan Menteri Besar Selangor.

Ahli Dewan Undangan Negeri Kajang itu berkata beliau akan menurut keputusan dan amanah parti berhubung perkara itu. PKR memutuskan supaya Dr Wan Azizah menggantikan Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim sebagai menteri besar.

Dr Wan Azizah berkata jawatan itu adalah satu tanggungjawab yang berat dan menganggap ia sebagai satu ujian.


Beliau bercakap kepada pemberita selepas majlis tahlil dan sumbangan zakat kepada anak yatim bersama suaminya Datuk Seri Anwar Ibrahim di Masjid Permatang Nibong, Pulau Pinang.
  Sementara itu, Anwar berkata PKR memutuskan untuk menggantikan Khalid tetapi beliau mahu mengekalkan jawatannya kerana beranggapan mendapat sokongan pihak tertentu.

Ketika ditanya tentang sokongan PAS terhadap Khalid, Anwar berkata beliau akan berbincang dengan pemimpin PAS tetapi setakat ini tiada petunjuk bahawa parti itu akan keluar daripada Pakatan Rakyat disebabkan isu itu.

Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang dan Mursyidul Am PAS Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat menyuarakan sokongan mereka kepada Khalid dengan berkata bahawa beliau perlu terus menyandang jawatan Menteri Besar Selangor hingga berakhirnya penggal sekarang. – Bernama, 30 Julai, 2014.BANYAK MAKAN RASUAH

 Kes PERWAJA , Kes Pembelian senjata , Kes Altantunya.......hadoiiii banyak tu....

 

 Najib, Mahathir, dan Pak Lah antara dikaitkan kes rasuah, dedah WikiLeaks

Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak adalah salah satu nama didedahkan oleh WikiLeaks berhubung kes rasuah jutaan dolar melibatkan Malaysia, Indonesia, dan Vietnam. – Gambar fail Reuters.Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak adalah salah satu nama didedahkan oleh WikiLeaks berhubung kes rasuah jutaan dolar melibatkan Malaysia, Indonesia, dan Vietnam. – Gambar fail Reuters.
Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak, dua mentornya dan beberapa bekas menteri tersenarai dalam arahan kerajaan Australia supaya media menutup mulut daripada melaporkan kes rasuah jutaan dolar melibatkan Malaysia, Indonesia, dan Vietnam, dedah laman web WikiLeaks hari ini.

Antaranya melibatkan kes anak syarikat Reserve Bank Australia, Securency and Note Printing Australia.
Pekerja syarikat terbabit didakwa menyogok pegawai asing di Malaysia, Indonesia dan Vietnam daripada tahun 1999 hingga 2004 untuk mendapatkan kontrak percetakan wang.


Selain Najib, Tun Abdullah Ahmad Badawi, Tun Dr Mahathir Mohamad dan bekas Menteri Kewangan Tun Daim Zainuddin antara ahli politik terkemuka dinamakan dalam injuksi itu.

Turut dinamakan bekas Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri Tan Sri Rafidah Aziz dan bekas Menteri Luar Tan Sri Syed Hamid Albar.

Turut dinamakan dalam injuksi itu adalah adik ipar Abdullah, yang dinamakan sebagai Noni. – 30 Julai, 2014.