KELANTAN TAK MAHU EHSAN,MAHU HAK ROYALTI
Negeri-negeri lain yang mempunyai sumber minyak yang diterokai oleh Petronas seperti, Sabah, Sarawak, dan Terengganu mendapat wang royalti, tetapi kenapa Kerajaan BN hanya memberikan 'wang ehsan' sedangkan itu adalah hasil bumi Kelantan yang diakui oleh ramai pakar geografi dan petroleum termasuk dari pihak Petronas sendiri.


Kes wang ehsan berlaku pada Terengganu semasa pentadbiran PAS di negeri tersebut.Kini setelah Umno mentadbir negeri Terengganu, wang royalti di berikan.Ini adalah kerana dengan wang Ehsan, Umno dijangka kukuh dengan melaburkan duit kepada rakyat melalui Umno.

Duit ambil undi PR.Hal yang sama akan berlaku di Kelantan dimana duit 'wang ehsan' itu akan masuk ke kantung kroni BN melalui Jabatan Pembangunan Persekutuan tanpa melalui Pegawai Kewangan Kerajaan Negeri Kelantan.

Jika ini berlaku, bermakna rakyat Kelantan tidak akan mendapat manfaat apa-apa melainkan sekadar layanan seperti peminta sedekah kepada Kerajaan Pusat. Namun menurut Husam Musa,Kerajaan Negeri Kelatan akan mengkaji dan Kerajaan negeri akan melantik peguam bagi membuat kajian mungkin membatal hak carigali kepada Petronas yang ditandatangani pada 1975 sekiranya tuntutan royalti minyak tidak dipatuhi kerajaan pusat.


Anggota Exco kerajaan negeri, Datuk Husam Musa berkata, penal peguam terbabit akan membuat kajian terperinci berhubung tindakan yang perlu diambil berikutan royalti ditukar kepada wang ehsan.


Selain itu, kerajaan negeri juga mungkin mengambil tindakan mahkamah di luar negara termasuk perintah injunksi menghentikan pengeluaran di kawasan pembangunan bersama Malaysia-Thailand (JDA) kawasan pengurusan komersial Malaysia-Vietnam (CAA).

Persoalannya sekarang, kenapa Sabah, Sarawak dan Terengganu dibayar royalti sedangkan kedudukannya lebih daripada tiga batu nautika berbanding Kelantan hanya tiga batu nautika,� ujarnya.

SHUKRI BAKAL DI TAHAN POLIS ??


Terhadap Pahang Daily Online, Editor PDO Bakal Ditahan Sekali Lagi Untuk Hadapi Siasatan Lanjut


KUANTAN, 5 Okt - Lanjutan daripada kes saman RM2 juta, Saiful Bukhari Azlan terhadap blog Pahang Daily Online (PDO), maka kami ingin memaklumkan bahawa salah seorang Editor Eksklusif PDO iaitu Mohd Shukri Mohd Ramli (foto), 38 atau lebih dikenali sebagai Blogger Cucumatkilau bakal ditahan sekali lagi oleh pihak polis dalam masa terdekat ini.


Menurut sumber, pegawai polis dari Jabatan Siasatan Jenayah Komersil Bukit Aman akan menahannya sekali lagi untuk siasatan lanjut kes tersebut. Beliau sebelum ini telah ditahan dan disoal siasat selama lebih 8 jam berhubung dengan kes tersebut. Difahamkan, sehingga ke hari ini peguam Saiful masih belum menyerahkan writ saman yang difailkan berhubung dengan laporan fitnah terhadap penyakit misteri beliau selama ini.

"Saya telah dihubungi oleh pegawai penyiasat JSJK Bukit Aman semalan, yang menyatakan mereka akan datang ke Kuantan untuk menahan saya dan isteri berhubung kes berkenaan" kata Shukri. Kes saman Saiful terhadap PDO menggemparkan negara sebelum ini, namun sehingga ke hari ini tidak ada apa-apa tindakan yang berlaku. Saiful kini sedang berhadapan dengan kes liwatnya dengan Anwar Ibrahim di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur.


Mohd Shukri yang dikenali sebagai salah seorang editor Pahang Daily telah di tahan sebanyak 2 kai sebelum ini.Penahanan lepas berlaku dalam tahun ini juga.

KENYATAAN MEDIA YB CHONG ENGKenyataan Media: Kritikan Tun Dr Mahathir Terhadap Pendidikan Cina Tidak Berasas dan Berbaur Perkauman041109 Kuala LumpurBarisan Nasional patut menanangi masalah pemisahan kaum daripada factor-faktor pokoknya dan bukan berbalik-balik kepada isu sekolah aliran perdana lawan sekolah vernacular.


Kenyataan bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohammad baru-baru ini supaya Negara kita mengikut cara Amerika Syarikat, Kanada dan Australia supaya hanya mempunyai sekolah satu aliran hanya bagaikan mengulangi semula persoalan lama. Tun Dr Mahathir juga menyalahkan golongan pendidik Cina atas kegagalan projek sekolah wawasan beliau.Ini bukannya kali pertama Tun Dr Mahathir ataupun pemimpin UMNO-Barisan Nasional cuba menyalahkan masalah kaum di Negara ini ke atas pendidikan vernakular. Pada bulan Disember yang lalu, anak Tun Dr Mahathir yang kini seorang Timbalan Menteri, Datuk Mukhriz Mahathir telah menyeru supaya pendidikan vernakular dihapuskan.


Kritikan Tun Dr Mahathir terhadap pendidikan vernakular gagal mengambil kira latar belakang social, sejarah dan budaya di Negara kita. Pendidikan Cina, umpamanya, telah berpusat dan berkembang di Negara ini sejak kurun ke-19 lagi. Daripada menyalahkan pendidikan vernakular dan mengikut jejak langkah Negara-negara lain, Malaysia patut berasa bangga terhadap sistem pendidikan pelbagai aliran kita yang unik.


Tuduhan Tun Dr Mahathir bahawa masyarakat Cina enggan membenarkan anak-anak mereka untuk berintergrasi dengan kaum lain adalah tidak berasas sama sekali dan berbaur perkauman. Majoriti pelajar sekolah-sekolah rendah Cina akan menyambung pelajara di sekolah-sekolah menengah bantuan kerajaan dan terdapat kira-kira 70,000 pelajar bukan kaum Cina di sekolah-sekolah tersebut.Masyarakat Cina di Malaysia berhak untuk meneruskan sistem pembelajaran yang unik yang sudah kira-kira 200 tahun lamanya di Negara kita.


Memandangkan bahawa negara China kini bakal menjadi kuasa ekonomi utama dunia, UMNO-Barisan Nasional patut merangka strategi untuk menjadikan Negara kita sebagai sebuah pusat pendidikan bahasa Cina yang cemerlang di rantau ini. UMNO-Barisan Nasional tidak boleh berpandangan sempit dan perlu membuka minda serta mengubah pendirian perkauman mereka yang semata-mata bertujuan mendapat markah politik.Terdapat banyak isu-isu yang perlu diberi perhatian untuk memupuk integrasi nasional. Ini termasuk masalah Rakyat Malaysia diasing-asingkan oleh UMNO-Barisan Nasional kepada kategori bumiputera dan bukan bumiputera. Parti pemerintah mestilah menanangi isu ini sebelum menuding jari dan menghalang masyarakat Cina dari mendapatkan pendidikan pilihan mereka.


Chong Eng


Ahli Parlimen Bukit Mertajam

Timbalan Setiausaha Agung DAP

Pengarah Biro Pendidikan DAPUMNO DAN KEMPEN NAJIB TIDAK AKAN BERJAYA

Kepimpinan Umno perlu sedar bahawa keputusan yang dibuat oleh pemimpin cawangan atau peringkat bawahan mungkin menghalang
orang baru iaitu golongan profesional muda menyertai parti itu.

Mantan perdana menteri dan bekas presiden Umno Tun Dr Mahathir Mohamad berkata tidak akan berlaku pembaharuan tanpa orang baru dalam parti serta parti itu akan semakin kecil.

"Saya fikir perkara penting bagi kepimpinan Umno adalah kesedaran bahawa Umno semakin kecil kerana pemimpin peringkat bawahan sebenarnya menyekat kemasukan orang baru menyertai Umno.

"Jika tiada pembaharuan, mereka (pemimpin peringkat bawahan) akan menjadi tua dan bersara, namum mereka sahaja yang ada untuk rakyat membuat pilihan," katanya.

Beliau berkata kepada pemberita selepas menyampaikan ucaptama pada majlis siri wacana perdana ke-10 bertajuk 'Peranan Wanita dan Pemuda Dalam Pembangunan Negara' di Yayasan Kepimpinan Perdana di Putrajaya hari ini.

Semasa sesi soal-jawab mengenai ucaptamanya, Dr Mahathir juga mengulas bahawa ia bukan kegagalan sistem tetapi salah guna pendekatan yang berlaku di peringkat bawahan.

Beliau menjelaskan bahawa untuk menjadi seorang ahli Umno, seseorang itu terlebih dahulu perlu menyertai cawangan berbanding berdaftar secara langsung dengan parti.

Bagaimanapun, pemimpin peringkat bawahan mungkin melihat orang baru ini sebagai ancaman kepada kedudukan mereka dan berkomplot untuk menyingkirkan orang baru ini.

"Sistem ini bukan teruk tetapi pemimpin peringkat cawangan perlu memahami bahawa untuk Umno berjaya, Umno memerlukan lebih ramai pemimpin handal," katanya.

Dr Mahathir juga mengingatkan golongan muda supaya memberi lebih tumpuan kepada pendidikan dan menimba ilmu serta kemahiran supaya menjadi pemimpin yang berwibawa dan tidak membuang masa mengadakan demonstrasi.

Dalam perkembangan lain, beliau berkata undang-undang dan peraturan yang dilihat mendiskriminasi golongan wanita perlu dikaji.

Katanya, dalam masyarakat Islam terdapat beberapa injunksi Islam yang perlu dikaji sama ada ia benar-benar Islam atau tidak yang mendiskriminasi wanita.

Bagaimanapun, katanya, negara ini bertuah kerana keadaan tidak begitu buruk di sini berbanding negara Islam lain.

"Kebebasan Islam di negara ini jauh lebih baik berbanding negara Islam lain dan dalam keadaan tertentu, negara bukan Islam juga," katanya.

Dr Mahathir menjawab soalan seorang wakil kumpulan Sisters in Islam (SIS) yang bertanya sama ada undang-undang yang tidak mencerminkan perubahan peranan wanita dalam masyarakat perlu diubah di mana wanita kini menjadi rakan dan bukan didominasi. BERNAMA


Betul-betul...ha..ha.Pakatan Jangan bimbang kerana yang bertanding nanti muka yang itu-itu juga,Umno akan tewas kerana ketua cawangan nak jadi ketua seumur hidup,orang bijak pandai sila sertai PAS dan DAP atau PKR....kerana tok ketua tidak menyukai orang pandai sertai umno......

(function() { var d = document, w = window; w

KERAJAAN GAGAL..KAU SEMBANG BAB BIJIK

  Orang sibuk pasal tak boleh beraya kat Kg angkara kegagalan kerajaan tebuk atap, ko plak sibuk sembang pasal bijik....