APA PUN NOH...HANG JANGAN CEMBURU PASAI TAK DILANTIK MENJADI MENTERI....BYE.....


Pakatan akhirnya terima Azizah calon tunggal

Terima kasih YB Azmin Ali kerana menerimanya dengan hati terbuka.  Pakatan Rakyat akhirnya memutuskan untuk mencalonkan Presiden PKR Datuk Seri Wan Azizah Ismail sahaja sebagai calon menteri besar Selangor bagi menggantikan Tan Sri Khalid Ibrahim.

Perkara itu baru diputuskan dalam mesyuarat majlis presiden PKR, DAP dan PAS di sebuah hotel di Subang Jaya, Selangor sebentar tadi.

"Majlis Pimpinan (Pakatan) juga mengambil maklum dan menghargai pencalonan Wan Azizah dan Azmin Ali untuk jawatan senteri besar.

"Bagaimanapun Azmin menegaskan bahawa beliau kekal menyokong keputusan PKR untuk menamakan Wan Azizah sebagai calon menteri besar baru Selangor," kata Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim dalam sidang media sebentar tadi.

Mesyuarat PKR sebelum itu telah memutuskan untuk tetap menyokong Wan Azizah seperti yang diputuskan parti 21 Julai lalu.

PAS pada tengah hari telah meminta satu lagi nama iaitu Azmin untuk dicalonkan sebagai menteri besar bersama Wan Azizah.

Justeru Anwar berkata PKR akan meneruskan proses memohon menghadap sultan Selangor untuk mempersembahkan keputusan itu kepada baginda secepat mungkin.

Timbalan Presiden PAS Mohamad Sabu berkata PAS akur dengan keputusan itu selepas Azmin bersetuju mengikut keputusan parti.

"Dua calon dah ada di sini dan selepas mesyuarat tadi Azmin hormati keputusan partinya," kata Mohamad ringkas.

Azmin: Parti lebih penting

Sementara itu, Azmin ketika ditemui media menegaskan partinya dan Pakatan lebih penting berbanding siapa yang menjadi menteri besar.

"Bagi saya, parti diutamakan. Saya beritahu rakan sejawat saya (dalam mesyuarat) kita mesti bekerja sedaya upaya untuk Pakatan.

"Saya amat percaya selepas krisis ini Pakatan dan PKR akan bertambah kuat," kata beliau.

Azmin (atas) turut menafikan khabar angin beliau bertegas mahukan jawatan itu.

Kerusi MB kosong, sultan boleh lantik Wan Azizah

Ahad, 17 Ogos 2014 07:56      OLEH: AMIRULMUKMININ

Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dikehendaki di bawah undang-undang meletak jawatan ekoran pengumuman PAS hari ini menyokong Presiden PKR, Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail, dan timbalannya Mohamed Azmin Ali, sebagai calon pengganti menteri besar (MB) Selangor, menurut seorang pensyarah undang-undang hari ini.Professor Gurdial Singh Nijar (gambar) dari Fakulti Undang-Undang Universiti Malaya berkata sekiranya Khalid enggan mengundur diri, jawatan MB dan jawatan ahli majlis mesyuarat kerajaan negeri (exco) dianggap dikosongkan, tanpa perlu Sultan Selangor menyingkirkan mereka dari kedudukan tersebut.

Gurdial merujuk penghakiman Mahkamah Persekutuan dalam kes Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin dan Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir, di mana diputuskan: "Apabila menteri besar dimaklumkan dia hilang kepercayaan majoriti anggota dewan undangan, dia dikehendaki dengan cara yang mulia meletakkan jawatan beliau dan jawatan majlis eksekutif.


"Jika menteri besar enggan atau tidak meletak jawatan beliau dan majlis eksekutif, hakikatnya ialah majlis eksekutif dibubarkan (yang juga termasuk menteri besar) disebabkan oleh menteri besar hilang kepercayaan majoriti ahli Dewan Undangan," kata Gurdial.


"Oleh itu ia tidak perlu untuk Sultan... menyingkirkan Nizar (menteri besar Perak waktu itu) dan ahli majlis eksekutif. Sultan hendaklah melantik seseorang yang mempunyai keyakinan majoriti ahli Dewan Undangan."


Tambah Gurdial, berdasarkan kes sebelum ini, yang tinggal kini hanya untuk Sultan melantik "seseorang" sebagai MB.Akuan bersumpah 30 Adun sah dan mencukupi, kata peguam

Akuan bersumpah 30 Adun sah dan mencukupi, kata peguam


Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim tidak percaya Akuan Berkanun yang ditandatangani 30 Adun adalah satu bukti konklusif Khalid hilang kepercayaan majoriti sebagai menteri besar dan ia boleh ditarik dan dipinda pada bila-bila masa sahaja. – Gambar The Malaysian Insider, 17 Ogos, 2014. 

Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim tidak percaya Akuan Berkanun yang ditandatangani 30 Adun adalah satu bukti konklusif Khalid hilang kepercayaan majoriti sebagai menteri besar dan ia boleh ditarik dan dipinda pada bila-bila masa sahaja. – Gambar The Malaysian Insider, 17 Ogos, 2014.


Akuan Berkanun (Statutory Declaration) yang ditandatangani 30 ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Selangor bukti konklusif dan jelas mereka hilang keyakinan terhadap kepimpinan Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim, kata pertubuhan peguam Lawyers for Liberty.

Dalam satu kenyataan hari ini, Afiq M Nor dari pertubuhan itu menegaskan Akuan Berkanun tersebut satu dokumen yang serius dan mempunyai kesan di bawah undang-undang.
"Saya percaya semua 30 Adun yang menandatangani Akuan Berkanun tersebut, mengetahui dan maklum akan implikasi perundangan sekiranya mereka menyediakan satu akuan palsu dan tidak benar.


"Menurut Seksyen 3 Akta Akuan Berkanun 1960, menyediakan satu akuan palsu merupakan satu kesalahan jenayah dan boleh dihukum di bawah Seksyen 199 dan 200 Kanun Kesiksaan," katanya. Afiq merujuk kenyataan peguam Khalid yang menyatakan Akuan Berkanun itu bukan satu bukti konklusif Khalid hilang kepercayaan majoriti sebagai menteri besar dan ia boleh ditarik dan dipinda pada bila-bila masa sahaja.

Oleh yang demikian, kata peguam Khalid, hanya satu usul tidak percaya dalam Dewan Undangan Negeri (DUN) atau perbincangan dengan Sultan Selangor boleh membuktikan Khalid hilang sokongan.

Afiq merujuk penghakiman Mahkamah Persekutuan pada 2010 dalam kes Datuk Seri Mohammad Nizar Jamaluddin lwn Datuk Seri Dr Zambry Abdul Kadir di mana hakim Tun Ariffin Zakaria menyatakan “..evidence of loss of confidence in the MB may be gathered from other extraneous sources provided, as stated in Akintola, they are properly established. Such sources we think, should include the admission by the MB himself and/or representations made by members of the LA that the MB no longer enjoys the support of the majority of the members of the LA.”

"Saya percaya kita tidak lagi berkomunikasi menggunakan perantaraan burung merpati seperti zaman dahulu. Kebanyakan dari kita di Malaysia boleh mengetahui apa yg berlaku di segenap penjuru dunia kurang dari 2 saat.

"Adalah sesuatu yang mustahil dan tidak masuk akal untuk Khalid meragui 30 Adun yang tidak lagi yakin dengannya sebagai menteri besar," katanya.


Katanya, sekiranya Khalid merasakan perlunya diadakan satu undi tidak percaya dalam DUN, dia sendiri boleh memanggil satu sidang khas membentangkan satu undi tidak percaya ke atas dirinya.
"Bola berada di gelanggang Khalid kerana seorang menteri besar boleh memanggil satu sidang khas di DUN," katanya. – 17 Ogos, 2014.WAN AZIZAH MENDAPAT SOKONGAN DARI ADUN UNTUK SINGKIRKAN KHALID IBRAHIM-39/56 -KHALID IBRAHIM TIPU SULTAN SELANGORHanya 5 ADUN PAS dan 12 ADUN Umno suka sama Khalid Ibrahim


Kesalahan terbesar Khalid Ibrahim ialah menipu Sultan Selangor dengan  mengatakan mempunyai majoriti dalam dewan. ITU SEMUA BOHONG! Kerana Khalid tidak bertanya persetujuan dari Adun selain UMNO. :) 

Senarai ADUN Selangor yang menyokong TSKI untuk melepaskan jawatan ialah:

N4 SEKINCHAN
Ng Suee Lim (DAP)

N6 KUALA KUBU BAHARU
Lee Kee Hiong (DAP)

N11 IJOK 
Dr Idris Bin Ahmad (PKR)

N14 RAWANG
Gan Pei Nei (PKR)

N15 TAMAN TEMPLER
Zaidy Bin Abdul Talib (PAS)

N16 BATU CAVES 
Amirudin Bin Shari (PKR)

N17 GOMBAK SETIA
Hasbullah Bin Mohd Ridzwan (PAS)

N19 BUKIT ANTARABANGSA 
Mohamed Azmin Bin Ali (PKR)

N20 LEMBAH JAYA
Khasim Bin Abdul Aziz (PAS)

N21 CHEMPAKA
Iskandar Abdul Samad (PAS)

N22 TERATAI 
Tiew Way Keng (DAP)

 N23 DUSUN TUA 
Razaly Bin Hassan (PKR)

N25 KAJANG 
DS Wan Azizah (PKR)

N26 BANGI 
Mohd Shafie Bin Ngah (PAS)

N27 BALAKONG 
Ng Tien Chee (DAP)

N28 SERI KEMBANGAN 
Ean Yong Hian Wah (DAP)

N29 SERI SERDANG 
Noor Hanim Binti Ismail (PAS)

N30 KINRARA 
Ng Sze Han (DAP)

N31 SUBANG JAYA 
Hannah Yeoh Tseow Suan (DAP)

N32 SERI SETIA 
Nik Nazmi Bin Nik Ahmad (PKR)

N33 TAMAN MEDAN 
Haniza Binti Mohamed Talha (PKR)

N34 BUKIT GASING 
Rajiv Rishyakaran (DAP)

N35 KAMPUNG TUNKU 
Lau Weng San (DAP)

N36 DAMANSARA UTAMA 
Yeo Bee Yin (DAP)

N37 BUKIT LANJAN
Wong Keat Ping (PKR)

N38 PAYA JARAS 
Mohd Khairuddin Othman (PAS)

N40 KOTA ANGGERIK 
Yaakob Sapari (PKR)
N41 BATU TIGA
Rodziah Ismail (PKR)

N43 SEMENTA
Daroyah Binti Alwi (PKR)

N44 SUNGAI PINANG
Teng Chang Khim (DAP)

N47 PANDAMARAN
Tan Pok Shyong (DAP)

N48 KOTA ALAM SHAH 
Ganabatirau Veraman (DAP)

N49 SERI ANDALAS
Xavier Jayakumar A/L Arulanandam (PKR)

N50 SRI MUDA 
Mat Shuhaimi Bin Shafiei (PKR)

N51 SIJANGKANG
Ahmad Yunus Bin Hairi (PAS)
N52 TELUK DATUK
Loh Chee Heng (DAP) 

N53 MORIB 
Hasnul Baharuddin (PAS)

N54 TANJONG SEPAT 
Mohd Haslin Hassan (PAS)

N56 SUNGAI PELEK 
Lai Nyuk Lan (DAP)

Total = 39/56 ADUN SOKONG KHALID TURUN TAKHTA dan HENTI TIPU SULTAN. (bermakna hanya 17 sokong Khalid terus keras kepala)


SUMBER:ERA PASCA

video: Pakatan capai konsensus dengan keputusan PAS hari ini, kata Setiausaha Agung PKR .


Para pemimpin PAS selepas mesyuarat jawatankuasa agung tentang isu menteri besar Selangor  berakhir hari ini. – Gambar The Malaysian Insider oleh Afif Abd Halim, 17 Ogos, 2014.  


Para pemimpin PAS selepas mesyuarat jawatankuasa agung tentang isu menteri besar Selangor berakhir hari ini. – Gambar The Malaysian Insider oleh Afif Abd Halim, 17 Ogos, 2014.

 PKR menyambut baik keputusan mesyuarat Jawatankuasa PAS Pusat hari ini dan menyifatkan kini Pakatan Rakyat sudah mencapai konsensus apabila PAS menamakan Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail sebagai calon menteri besar Selangor di samping Mohamad Azmin Ali.

"Bagi saya Pakatan sudah mencapai konsensus apabila PAS mencadangkan Dr Wan Azizah kerana sebelum ini PKR dan DAP sudah mencalonkan beliau.

"Walaupun PAS juga namakan Azmin, ia masih tertakluk kepada pandangan PKR dan DAP kerana kedua-duanya hanya bersetuju dengan satu nama sahaja sebelum ini, iaitu Dr Wan Azizah," kata Setiausaha Agung PKR, Datuk Saifudin Nasution Ismail kepada The Malaysian Insider.


Sehubungan dengan itu, mesyuarat Majlis Pimpinan  Pakatan Rakyat petang ini akan membuat keputusan mengenai cadangan PAS itu selepas DAP dan PKR membuat keputusan mereka. Majlis Pimpinan Pakatan Rakyat akan mengadakan mesyuarat petang ini di sebuah hotel dekat Subang Jaya sebelum mengadakan sidang media kira-kira jam 6.30 petang ini.

Bagi Saifudin, keputusan PAS hari ini menamakan Dr Wan Azizah dan Azmin juga bermakna PAS menarik balik sokongannya terhadap Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim yang diberikan sebelum ini.
"Jadi Khalid tidak ada lagi legitimasi untuk terus kekal sebagai menteri besar," kata beliau.

Beliau juga berkata, keputusan 30 Adun Selangor termasuk dua dari PAS sebelum ini juga membuat keputusan yang sama. – 17 Ogos, 2014.


MENYUSUL LAGI

PAS dijangka kekal bersama Pakatan, tolak Wan Azizah dalam mesyuarat hari ini

Apa sekali pun tindakan Pas yang lewat membuat keputusan yang sesetengah pihak mendakwa Pas sengaja melewatkannya , Wan Azizah sudah mempunyai majoriti yang cukup bagi membentuk kerajaan Baru pimpinannya di Selangor.Dalam mesyuarat Jawatankuasa PAS Pusat hari ini, parti itu dijangka akan kekal bersama Pakatan Rakyat bersama calon lain selain Datuk Seri Dr Wan Azizah Ismail sebagai menteri besar Selangor. – Gambar The Malaysian Insider, 17 Ogos, 2014.  
 
Dalam mesyuarat Jawatankuasa PAS Pusat hari ini, parti itu dijangka akan kekal bersama Pakatan Rakyat bersama calon lain selain Datuk Seri Dr Wan Azizah Ismail sebagai menteri besar Selangor. – Gambar The Malaysian Insider, 17 Ogos, 2014.


 Jawatankuasa PAS Pusat yang bermesyuarat hari ini mempunyai 4 kemungkinan dalam menentukan masa depan parti Islam itu dan dijangka PAS akan memilih untuk terus bersama Pakatan Rakyat (PR), namun menolak cadangan PKR meletakkan Presidennya Datuk Seri Dr Wan Azizah Ismail sebagai menteri besar Selangor.

Antara 4 kemungkinan pilihan parti itu adalah:
  • Kekal bersama Pakatan dan menyerahkan nama calon lain sebagai menteri besar Selangor kepada PKR.
  • Meninggalkan Pakatan dan berdiri sebagai sebuah parti secara individu.
  • Meninggalkan Pakatan dan menyertai Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim untuk membentuk kerajaan Selangor; atau
  • Menyokong pilihan calon PKR, Dr Wan Azizah Ismail sebagai menteri besar dan kekal bersama Pakatan.
Seramai 38 anggota jawatankuasa pusat parti itu dijangka memilih pilihan pertama berdasarkan keputusan Majlis Syura sebelum ini yang menyuarakan sokongan kepada Khalid.


Selepas pemecatan Khalid daripada PKR, PAS bagaimanapun perlu berkompromi antara kehendak parti dan keperluannya untuk kekal dalam Pakatan.
  Ini kerana selain menyokong Khalid, Majlis Syura juga mahu PAS kekal dalam pakatan pembangkang, seperti mana Muktamar PAS sebelum ini memutuskan – untuk mengukuhkan Pakatan Rakyat.
"Ustaz Hadi bersetuju untuk menggantikan Khalid tetapi PKR perlu berkompromi dan meletakkan calon lain selain Dr Wan Azizah," kata pemimpin kanan PAS, merujuk kepada Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang.

"Jika Anwar (Ketua Umum PKR Datuk Seri Anwar Ibrahim) berkeras mahukan Dr Wan Azizah, ini menunjukkan beliau bukan tidak mahukan Khalid, tetapi tetap mahukan Dr Wan Azizah."

Pandangan ini bagaimanapun dirosakkan sedikit apabila PKR menarik 2 Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) PAS – Hasnul Baharuddin (Morib) dan Saari Sungib (Hulu Kelang) – untuk menghadiri sidang media Dr Wan Azizah pada Khamis dan menyuarakan sokongan membentuk majoriti 30 Adun kepadanya, daripada 56 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor.

Nathaniel Tan, seorang penganalisis politik yang sebelum ini bekerja di pejabat menteri besar berkata, "Khalid khianat parti, PKR pecat. Kemudian jika ahli PAS ingkar arahan parti... err", merujuk kepada keputusan PKR  menarik 2 Adun PAS untuk menyokong Dr Wan Azizah.
Kesan daripada perkara itu, PAS boleh jadi akan mengambil pendirian kedua, iaitu meninggalkan PR kerana tidak begitu senang dengan tindakan PKR.

Tindakan itu mencetuskan kemarahan dalam PAS. Sebahagian dalam PAS dilihat memihak kepada "pro-UG" (kerajaan campuran) yang mahukan PAS bekerjasama dengan Umno.

Tindakan PKR menarik Hasnul dan Saari menjadi senjata utama kumpulan pro-UG untuk mengajak  kepimpinan PAS meninggalkan Pakatan, sama ada bersama Khalid dan Umno membentuk kerajaan di Selangor atau berdiri sendiri.

Ahli Parlimen Temerloh Nasruddin Hassan dalam komen di laman Facebook miliknya berkata:
"Budaya ancaman politik merebak ke dalam PAS. Adakah proses tapisan dilakukan secara semulajadi?"

Sementara itu, pemimpin PAS yang lain berkata: "Jika PAS berhenti memikirkan rasional dan marah dengan tindakan PKR, PAS akan meninggalkan Pakatan dan berjuang bersendirian."

Apa sahaja keputusan kepimpinan PAS hari ini, ahli jawatankuasa pusat menjangkakan isu meninggalkan Pakatan pasti hangat diperdebatkan memandangkan perbezaan antara pemimpinnya berlarutan terlalu lama.

"Saya pasti akan ada percanggahan antara mereka yang mahu kekal bersama Pakatan dan mereka yang marahkan PKR dan DAP," kata pemimpin PAS yang akan menyertai pertemuan itu hari ini kepada The Malaysian Insider.

Ekoran itu, mereka dijangka fokus terhadap tindakan Hasnul dan Saari.

Satu kumpulan berkata, kedua-dua Adun itu mahu menyelamatkan kerajaan Pakatan Rakyat yang kini ditadbir Khalid, manakala satu kumpulan lain mendakwa mereka mendahului keputusan parti yang hanya bakal ditentukan hari ini.

Sentimen ini dicerminkan dalam kenyataan Naib Presiden PAS Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man, yang menggesa semua pihak menantikan keputusan mesyuarat 17 Ogos.

"Melawan keputusan jawatankuasa tidak akan mendapat restu dan jika ada sebarang masalah, parti tidak akan bertanggungjawab," katanya dipetik media PAS Harakahdaily.


Bagaimanapun, seorang pemimpin PAS berkata kepada The Malaysian Insider, tindakan kedua-dua Adun itu adalah untuk menyelamatkan maruah Pakatan Rakyat yang kini dimusnahkan Khalid.
Ini kerana tindakan mereka berdua memusnahkan sama sekali harapan Khalid untuk mendapat majoriti mudah apabila harapannya kini tinggal 26 kerusi sahaja dari 56 kerusi dalam DUN iaitu 12 BN, 13 PAS dan Khalid sendiri. – 17 Ogos, 2014.
ASALKAN BUKAN UMNO DAN UG