Warganegara segera lebih bahaya dari Komunis

Warganegara segera lebih bahaya dari Komunis
Nazri Abdullah

KUALA LUMPUR, 5 Sept: Memberikan hak warganegara kepada warga asing dan seterusnya mendaftarkan mereka sebagai pemilih adalah lebih bahaya dari pengganas Komunis, kata Salahudin Ayub.

"Kita nak beritahu kepada Umno BN, memberikan warganegara kepada warga asing dan mendaftarkan mereka sebagai pemilih lebih bahaya dari pengganas Komunis," kata Naib Presiden PAS itu kepada Harakahdaily.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Kubang Kerian berkata demikian sebagai membidas tindakan Umno BN yang menyerang Timbalan Presiden PAS, Mohamad Sabu dalam isu Mat Indera.

Mohamad pada satu ceramahnya sebelum ini mendakwa Mat Indera sebagai pejuang sebenar menentang penjajah dengan menyerang British di rumah pasung Bukit Kepong.

Umno bagaimanapun menuduh Mat Indera sebagai pengkhianat bangsa kerana bersekongkol dengan Komunis dalam serangan itu sekaligus menghentam Mohamad yang membela perjuangan Mat Indera.

Mengulas lanjut Salahudin berkata, Umno menggunakan isu tersebut semata-mata bagi menutup isu pemberian MyKad kepada pemegang kad merah yang didedahkan Pakatan Rakyat sebelum ini.

PAS dan pelbagai pihak sebelum ini mendedahkan wujudnya sendikit memberikan taraf warganegara kepada penduduk tetap dan didaftarkan sebagai pengundi dipercayai untuk Pilihan Raya Umum ke-13.

Perkara itu dikesan melalui semakan dalam Sistem Pendaftaran Negara (JPN) yang mendapati sehingga suku kedua (Mac-Jun) 2011, terdapat 1,108 kes pemegang kad pengenalan Merah diberikan MyKad khususnya di Selangor.

Turut menggemparkan negara sebelum ini, pertukaran status warganegara dalam masa singkat iaitu penduduk tetap pada sebelah pagi dan bertukar menjadi warganegara sebelah petang.

Ekoran itu, ahli parlimen Pakatan Rakyat mendesak Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak memanggil sidang Khas Parlimen.

Najib bagaimanapun enggan berbuat demikian dan hanya mengumumkan akan menubuhkan Jawatankuasa Khas Parlimen bagi Pembaharuan Sistem Pilihan Raya.


Parti Komunis China Tetamu Kehormat Persidangan Umno

IPOH 5 SEPT : Parti DAP Perak menganggap Umno sebagai 'meludah ke langit' apabila mendedahkan perjanjian kerjasama antara parti Melayu itu dengan Parti Komunis China pada Ogos 2010.

Perjanjian itu ditandatangani di Beijing, China oleh Setiausaha Agungnya ketika itu, Datuk Seri Tengku Andan Mansor yang mendapat liputan meluas media tempatan.

Pemimpin Umno sebelum ini termasuk Presidennya yang juga Perdana Menteri, Najib Tun Razak mengecam pemimpin Pakatan Rakyat kononnya mendewakan fahaman Komunis dengan menyifatkan tentera Komunis yang terlibat dalam tragedi Bukit Kepong sebagai pejuang kemerdekaan sebenarnya.

Timbalan Presiden PAS, Mohammad Sabu semasa berceramah di Tasek Gelugor di Georgetown, 21 Ogos lalu berkata tentera Parti Komunis Malaya sepatutnya diiktiraf sebagai pejuang merdeka berikutan mereka menentang penjajah yang sebenar di tanah Melayu, iaitu British.

Namun jasa mereka dipadamkan dari sejarah kemerdekaan negara dan dituduh sebagai pengganas.

Umum mengetahui Parti Komunis Malaya (PKM) adalah jaringan kepada Parti Komunis China.

Justeru, Setiausaha DAP Perak, Nga Kor Ming menganggap Umno tidak layak untuk mengecam pemimpin Pakatan Rakyat berikutan parti perkauman itu secara jelas menjalinkan kerjasama dengan parti Komunis China.

“Adalah jelas ini terbukti bahawa apabila UMNO mengutuk komunis dan melemparkan segala fitnah terhadap parti Komunis Malaya serta cuba menodai nama baik Mat Sabu, UMNO secara terbuka telah menjalin hubungan intim dengan bapa Komunis Parti Comunist Malaya (PCM), Parti Komunis Cina.

“Bah kata pepatah Melayu, apabila meludah ke langit, akhirnya kena pada muka sendiri. Inilah akibat melakukan dosa fitnah,” katanya menerusi kenyataan medianya.

Kor Ming yang juga Ahli Parlimen Taiping, menambah hubungan Parti Komunis China dengan Umno sangat erat ekoran parti itu sering dijemput menjadi tetamu kehormat khas setiap kali Perhimpunan Agung Umno diadakan di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC).
“Adalah jelas Parti Komunis Cina sering diundang menjadi tetamu kehormat khas perhimpunan Agong UMNO yang diadakan di PWTC, KL. Apa nak dikata sekarang?,” soalnya.

Anak Kedua Anwar Mungkin Tanding Di Nibong Tebal

SHAH ALAM 5 SEPTEMBER : Anak kedua Datuk Seri Anwar Ibrahim, Nurul Nuha mungkin membuat penampilan pertama dalam politik apabila dikatakan bakal bertanding di parlimen Nibong Tebal dalam pilihan raya umum akan datang.

Semalam, Pengerusi PKR Pulau Pinang Datuk Mansor Othman mengesahkan cabang PKR Nibong Tebal menamakan Nuha sebagai calon berpotensi untuk bertanding di kawasan campuran separa bandar itu.

"Namanya muncul sebulan lalu. Ia akan disahkan sama ada beliau calon akhir. Semuanya akan diumumkan sebelum pilihan raya umum," Mansor dipetik sebagai berkata oleh China Press.

Mansor turut mendedahkan, selain cadangan daripada cabang, pemimpin lain di peringkat nasional turut mengesyorkan PKR mempertaruhkan Nuha.

Anwar bagaimanapun menulis di Twitter pagi ini bahawa Nuha tidak berminat menggalas tanggungjawab itu.

Wawasan 2020 semakin jauh meninggalkan kita

Senarionya seolah-olah kembali semula kepada keadaan sebagaimana yang berlaku dalam krisis ekonomi global tahun 2008. Dalam keadaan di mana permintaan luar semakin menurun, negara Asia hanya boleh bergantung kepada permintaan dalaman untuk menyokong pertumbuhan ekonominya. Seandainya negara Amerika-Eropah, dan ekonomi dunia mengalami kemelesetan sekali lagi, maka negara-negara Asia terpaksa menjana semula dasar pengembangan fiskal untuk menstabilkan permintaan dalam dan langkah pertumbuhan ekonomi dalam negara.

Agak sukar untuk ekonomi negara kita mengelakkan diri daripada malapetaka ini, lantaran daripada krisis ekonomi global yang mungkin berlaku. Berdepan dengan ribut ekonomi yang bakal melanda, Kerajaan Najib Razak menaruh harapan terakhirnya pada Program Transformasi Ekonomi (ETP) untuk merangsang pasaran dan pelaburan, agar negara kita kembali kepada landasan menuju ke Wawasan 2020.

Namun demikian, nampaknya Najib terlupa bahawa krisis global bukanlah punca masalah struktur ekonomi negara kita, paling banyak ia sebagai pemangkin yang menyebabkan masalah semakin ketara. Untuk jangka pendek, belum pasti lagi sama ada ETP mampu menyelamatkan Malaysia dari ribut ini.

Cuma, apa yang pasti, jikapun ekonomi negara kita mampu terselamat daripada krisis kemelesetan dalam tempoh dua tahun ini (seandainya krisis ekonomi global berlaku untuk kali kedua) - dari segi jangka sederhana dan jangka panjang, wawasan Najib untuk mencapai negara berpendapatan tinggi pada tahun 2020, akan ditundakan, malah mungkin untuk had tempoh yang tiada penghujungnya.

Terdapat beberapa rasional untuk kita percaya bahawa "Mitos Najib" mungkin perlu dibubuhkan noktah. Mungkin sudah tiba masanya mereka yang yakin bahawa "ETP mampu mengubah masa depan" terjaga dari khayalan ini untuk berdepan dengan realiti.

Krisis global perlahankan langkah pertumbuhan

Pertama, krisis ekonomi global pada tahun 2008/09 telah memperlahankan langkah kita untuk merealisasikan Wawasan 2020. Menurut maklumat dari EPU (Unit Perancang Ekonomi), krisis ekonomi global ini telah mengheret paras Keluaran Dalam Negara Kasar (GDP) kita sebanyak 26% lebih rendah daripada sasaran Wawasan 2020.

Negara
Musim pertama 2011
Musim kedua 2011
Amerika Sykt
2.2%
1.6%
Europah
2.5%
1.7%
Britain
1.6%
0.7%
Jepun
-3.6%
-1.3%
China
9.7%
9.5%
Indonesia
6.5%
6.5%
Hong Kong
7.5%
5.1%
Taiwan
6.5%
4.9%
Korea
4.2%
3.4%
Singapura
9.3%
0.9%
Malaysia
4.9%
4.0%

Selain itu, maklumat rasmi menunjukkan bahawa ekonomi negara kita mencatat pertumbuhan 5.5% setahun secara puratanya, antara tahun 2000 hingga 2008. Namun seandainya kita memanjangkan setahun lagi, iaitu memasukkan tahun 2009 (tahun di mana ekonomi kita menyusut) dalam perhitungan, maka kita hanya mendapati pertumbuhan ekonomi kita pada purata 4.3% setahun, antara 2001 hingga 2009.

Menurut matlamat ETP yang disasarkan kerajaan Najib, Malaysia perlu mengekalkan pertumbuhan ekonomi sekurang-kurangnya pada 6% setahun, dan pertumbuhan pelaburan swasta pada 12.8% setahun secara puratanya - agar Malaysia mencapai status sebagai negara berpendapatan tinggi, dengan purata pendapatan tahunan perkapita sejumlah USD 15,341.

Seandainya negara kita terjerat semula ke dalam kemelesetan ekonomi, yang seterusnya mengakibatkan kita gagal mencapai matlamat dalam dua tahun ini - maka ia akan memperlebarkan jurang antara matlamat GDP dengan GDP yang sebenarnya. Dengan kata lain, ekonomi kita perlu bertumbuh dengan kadar berlipat ganda untuk menghambat langkah wawasan 2020, dalam masa 10 tahun ini.

Ekonomi kita yang kurang kental

Lebih penting, seandainya dibanding dengan negara maju atau negara Asia Tenggara yang lain, kita memerlukan lebih masa untuk meleraikan Contagion Effects yang disebabkan krisis global, lantas langkah pemulihan kita lebih perlahan daripada negara lain.

Misalnya, pertumbuhan ekonomi negara kita memperlihatkan penyusutan pada musim pertama 2009, setelah krisis global tercetus pada tahun 2008. Kemelesetan ekonomi yang disebabkan penyusutan nilai eksport bukan sahaja memberi kesan terhadap bidang industri yang berorientasikan eksport, malah juga memberi kesan negatif secara tidak langsung terhadap bidang pembuatan, perkhidmatan lain yang memenuhi permintaan dalaman.

Malah, momentum pemulihan ekonomi Malaysia pada tahun 2010 (+7.2%) jauh ketinggalan berbanding dengan negara kecil-kecilan lain yang berorientasikan eksport, misalnya Singapura (+14.5%) dan Taiwan (+10.8%).

Pada dasarnya, ia mencerminkan masalah struktur ekonomi kita yang kurang kental dan kurang fleksibel. Untuk sekian lama ekonomi negara kita berada pada peringkat rantaian nilai rendah - dengan kebanyakan daripada bidang kita, sama ada pembuatan, pertanian mahupun perkhidmatan, ditunjangi buruh kurang mahir (atau bergaji rendah), yang akhirnya menjejaskan produktiviti dan daya saing negara kita.

Maklumat Rancangan Malaysia ke-10 menunjukkan bahawa produktiviti buruh negara kita hanya berada pada paras 2.4% secara puratanya, antara tahun 2000 hingga 2009 - lebih rendah daripada China (9.1%), India (5%) dan Indonesia (3.4%) pada tempoh yang sama. Di samping itu, Overall Productivity kita pada tahun 2009 hanya mencecah 12.8%, jauh ketinggalan di belakang Singapura (45.3%), Taiwan (39.2%) dan Korea (32.1%).

Akhirnya, negara kita terperangkap dalam satu dilema, di mana kita gagal bersaing dengan negara ketiga yang lebih rendah kos pembuatannya dari segi rantaian nilai rendah. Dari segi rantaian nilai tinggi pula, kita ketinggalan di belakang negara seperti Singapura, Hong Kong, Korea dan Taiwan. Oleh itu, bukan sahaja ekonomi negara kita berada pada tahap yang lembap dalam tempoh 10 tahun ini (dengan purata 4.3%), malah memperlihatkan kurangnya kekentalan dan fleksibeliti sebelum dan selepas krisis ekonomi.

Pertumbuhan nilai tambahan semakin perlahan

Dalam satu laporan berjudul The Global Financial Crisis and the Malaysian Economy: Impact and Responses, yang ditulis bersama pakar ekonomi tempatan Mahani Zainal Abidin dan Rajah Rasiah (gambar bawah), bidang pembuatan negara kita telah memperlihatkan pola menurun sejak zaman 1990-an. Manufacturing value-added growth telah diperlahankan dari 11.6% pada tahun 1990-1995, kepada 5.8% pada tahun 1995-2000, malah menyusut kepada 4.9% pada tahun 2000-2005.

Antaranya, pertumbuhan sektor bukan elektrik dan elektronik, dan sektor jahitan menunjukkan penurunan mendadak antara tahun 2000-2005, malah, sektor elektronik yang merupakan sektor terbesar dalam bidang pembuatan, memperlahankan manufacturing value-added growth-nya dari 26.8% antara tahun 1990-1995 kepada 0.5% dari tahun 2000-2005.

Ketika krisis ekonomi global pada 2008/09, manufacturing value-added growth bidang pembuatan terperangkap dalam penyusutan, dari -7% pada musim pertama 2008, kepada -14.5% pada musim kedua 2009. Mahani Zainal Abidin dan Rajah Rasiah menganggap krisis ekonomi global bukan punca utama penyusutan ini, tetapi hanya mempercepatkan penyusutan bidang pembuatan.

Mereka menambah, kita terlalu awal untuk memasuki fasa "deindustrialisation" sebelum bidang pembuatan negara kita memasuki pembuatan bernilai tinggi.

Keadaan ini menyebabkan nisbah bidang pembuatan dalam GDP memperlihatkan trend berkurang, malah purata produktiviti sektor-sektor, termasuk makanan, jahitan, kasut, kayu, perabot, pencetakan, getah, kertas, mineral semula jadi bukan logam, mesin dan peralatan pengangkutan menunjukkan penurunan antara tahun 2000 hingga 2005. Misalnya, produktiviti buruh sektor elektrik dan elektronik diperlahankan dari 12.4% antara tahun 1990-1995 kepada 1.4% antara tahun 2000-2005.

Pada hakikatnya, terdapat hubungan positif antara nilai tambahan tinggi dengan produktiviti buruh. Produktiviti negara kita yang rendah mencerminkan realiti bahawa negara kita kekurangan "kekreatifan". Ia memerlukan kordinasi dari bidang pendidikan. Namun demikian, ETP yang digerakkan kerajaan Najib lebih memberi tumpuan kepada infrastruktur, daripada latihan dan pembangunan modal insan.

Di samping itu, kekurangan sektor nilai tambahan dan produktiviti yang rendah turut memberi kesan kepada pelaburan swasta. Selain dipengaruhi economic cycle, pelaburan domestik dan pelaburan asing (FDI) agak merudum untuk tahun-tahun kebelakangan ini, dan ia disebabkan;-

Pertama, pasaran dalam negara menjadi tepu (sama ada terlebih atau terkurang pelaburan), ditambah pula kurangnya nilai tambahan dan produktiviti yang rendah, ekonomi negara terperangkap dalam rantaian nilai rendah, sehingga gagal menerokai bidang baru. Dalam keadaan ini, pelabur sama ada tempatan mahupun asing mengalih tumpuan mereka ke pasaran lain dalam rantau ini.

Keduanya, bidang ekonomi dimonopoli dan didominasi pelaburan awam dan GLC, sehingga tiada ruang untuk sektor swasta. Maka mereka yang berdepan dengan fenomena "crowding out", terpaksa memilih untuk meninggalkan pasaran tempatan.

Pelaburan: Lebih banyak mengalir keluar


Misalnya, ketika zaman kegemilangan ekonomi Malaysia antara tahun 1990-1997, kita mencatat purata pertumbuhan ekonomi 9.1% setiap tahun. Kadar Pertumbuhan Tahunan Terkumpul (CAGR) pelaburan swasta mencatat 16.2% secara purata; sebaliknya, ketika ekonomi kita jatuh merudum, pertumbuhan ekonomi kita hanya mencatat purata pertumbuhan 5.5% setahun antara tahun 2000 hingga 2008, dengan purata pertumbuhan pelaburan swasta 1%, dan purata pertumbuhan pelaburan awam pada 4.9%

Begitu juga dengan FDI antara tahun 2000 hingga 2007, hanya mencatat purata pertumbuhan 1%. Maklumat UNCTAD menunjukkan bahawa hanya 2.6% pelaburan asing yang masuk ke Malaysia, daripada kesemua pelaburan asing yang masuk ke negara Asia pada tahun 2007. Pada zaman tahun 1990-an, negara kita pernah mencatat 8%.

Secara perbandingan, negara Asia yang lain mencatat pelaburan asing yang lebih tinggi, misalnya China, India, Taiwan, Singapura, Thailand, Filipina, Vietnam dan sebagainya, dengan peratusan antara 8% hingga 30% dalam tahun 2000-2007.

Pada masa yang sama, antara tahun 2000 hingga September 2009, pengaliran pelaburan tempatan ke luar negeri bertumbuh pada purata kadar 28% setiap tahun. Dalam tempoh ini, sebanyak RM110.2 bilion pelaburan dialir keluar, 1.7 kali lebih tinggi daripada FDI yang mengalir masuk ke negara kita.

*Neo Chee Hua ialah Assistant Editor MerdekaReview, edisi bahasa Cina. Disedut dan diterjemah dari teks asal yang disiarkan pada 2 September 2011.

KHAIRY...MAT SABU BUKAN BACUL..TAPI TAK DAK STANDARD NAK BAHAS DENGAN PEMUDA Umno


Aku terpanggil untuk memberikan komen berhubung dengan tindakan siKhairy ini untuk berdebat dengan Mat Sabu.Siapa Khairy jamaluddin nak berdebat dengan Mat sabu yang merupakan Tim Presiden PAS.SedangkanKhary belum tentu layak untuk berdebat dengan Ketua Pemuda PAS Nasrudin Tantawi.


Khairy bukan sahaja tidak akan dicalonkan oleh Umno pada masa akan datang, namun kedudukan beliau juga tidak jelas.Pertama kali dalam sejarah Umno ketua Pemuda Umno tidak diberi sebarang jawatan.Khairy perlu menonjolkan diri beliau pada masa ini untuk membolehkn beliau diteriama sebagai calon.

Adalah amat menjatuhan maruah seorang timbalan presidien PAS untuk berdebat dengan ketua pemuda umno yang masih dianggap ingusan dan naik disebabkan bekas Perdana Menteri adalah bapa mertua beliau.

Ketika Mat Sabu berceramah dan melibatkan diri dengan politik.......Khairy masih lagi budak ingusan...maka oleh sebab yang demikian..adalah selayaknya lah perdebatan ini di lakukan bersama dengan ketua pemuda Umno dan ketua Pemuda PAS....


AKU MEMANG SUKA KALAU DISIARKAN SECARA LANGSUNG DALAM SIARAN TV3 SUKU..ATAU TV1 SUKU ATAU TV 2 SUKU....
Ketua Pemuda Umno Khairy Jamaluddin mendakwa Timbalan Presiden PAS Mohamad Sabu sebagai "bacul dan tiada maruah" apabila menyerahkan peranan berdebat dengannya berkaitan isu kemerdekaan kepada pihak lain. NONE"Yang pasti, saya sedar hari ini PAS pilih timbalan presiden yang bacul dan tiada maruah. Takut sebab salah. "Tewas sebelum tempur," katanya. Mohamad Sabu pagi ini berkata, beliau menyerahkan tugas kepada Pemuda PAS Johor untuk berdebat dengan Khairy (kiri) berhubung isu itu kerana kedua-dua sayap PAS dan Umno itu lebih sesuai berbuat demikian. Katanya, beliau "tidak tolak" berdebat, tetapi biarlah Pemuda PAS dan Pemuda Umno yang mengambil bahagian "kerana mereka layak". Dalam tulisan yang bertubi-tubi di Twitter berhubung perkara itu, di samping berkata tiada masalah berdebat dengan Ketua Pemuda PAS, Khairy menyifatkan Mohamad "takut dan lari".

Sejarah bagai gadis disolek sesuka hati

Sejarah bagai gadis disolek sesuka hati

Tongkat Bahaman | Sep 05

54 Soalan untuk renungan anak-anak muda pasca merdeka sempena 54 tahun "merdeka…"

1. Benarkah UMNO tidak pernah berperang dengan British dan pemimpinnya hanya berunding untuk mendapat kemerdekaan. Jadi Tunku adalah perunding atau pejuang?

2. Sebelum Merdeka British begitu terancam dengan PKM selepas merdeka UMNO pula, walaupun sudah berdamai (1989) tetapi tetap gelabah. Apakah mereka bimbang mengenai hakikat sejarah yang akan terbongkar?

Benarkah ramai tentera British telah menjadi korban gerila Tentera Pembebasan Rakyat Malaya (TPRM) yang terdiri dari seluruh bangsa rakyat Malaya yang bergabung tenaga bersama PKM?

4. Bilakah semboyan MERDEKA bermula dan siapakah pemulanya ?

5. Benarkah ramai perajurit TPRM juga telah terkorban menentang tentera penjajah Inggeris sejak darurat 1948 hinggalah merdeka. Apakah maksud pernyataan ini ?

6. Kalau merdeka tanpa pertumpahan darah kenapa begitu ramai nama-nama askar Inggeris yang yang mati direkodkan di tugu negara kita. Kenapa mereka mati? Mempertahankan siapa - tanah jajahan atau rakyat Malaya?

7. Benarkah Darurat 1948 adalah perang terhadap rakyat yang berjuang bersemboyankan merdeka. Mereka ditangkap, dipenjara dan dibunuh yang terlepas menyusup ke hutan bergerila membentuk TPRM.

8. Akta darurat 1948 adalah demi keselamatan negara atau keselamatan imperialis Inggeris di Malaya?

9. Benarkah Darurat 1948 ini diisytiharkan sesudah kuasa penjajah Inggeris melihat PKMM, AWAS, API, PKM, BATAS, Kesatuan Buruh dan lain-lain telah berjaya mengumpulkan berjuta rakyat Malaya di bawah PUTERA-AMCJA untuk mengusulkan negara merdeka berpelembagaan.

10. Benarkah Darurat 1948 diistiharkan bagi mengekang tekanan dan suara merdeka di bawah PUTERA-AMCJA pelbagai kaum rakyat Malaya ketika itu.

11. Benarkah HARTAL yang dilancarkan pada 1948 adalah antara penyebab kuasa imperialis Inggeris melancarkan akta darurat 1948…. dan kenapa?

12. Siapakah yang sebenarnya dalam keadaan darurat - imperialis Inggeris atau rakyat kerana kebangkitan seluruh rakyat ketika itu… ?

13. Benarkah akta ini adalah muslihat untuk British tidak mengisytiharkan perang sedangkan ia suatu perang terhadap rakyat yang berjuang menuntut Merdeka dengan membawa masuk 400,000 tentera dari tanah-tanah jajahannya ke Malaya?

14. Kerana akta ini ramai pemimpin PKMM, AWAS, API serta lain-lain parti yang berjuang untuk menuntut merdeka telah bersama PKM dan berjuang dengan senjata menentang Inggeris dan kenapa?

15. Jika mereka tidak memilih hutan dan gerila apakah pilihan yang ada untuk mereka kerana seluruh parti-parti progresif telah diharamkan. Apakah mereka perlu memilih rumah pasung Inggeris (balai polis), penjara atau tali gantung (UMNO sahaja yang tidak diharamkan ketika itu kerana ia ditaja oleh British).

16. Kenapa perang dalam negeri terus berlangsung selepas merdeka. Bukankah ini antara syarat yang dikenakan Inggeris untuk merundingkan kemerdekaan? Apakah signifikan syarat ini? Tidakkah untuk memberi masa kepada British bagi mengelak "premature withdrawal", dan apakah signifikannya terhadap soal perniagaan senjata jangka panjang ke Malaya oleh British serta kepentingan mempertahankan harta mereka (kolonial) yang masih ada?

17. Benarkah Inggeris memberi kemerdekaan kepada Malaya kerana mereka hormat orang Melayu yang mereka pernah tulis sebagai bangsa yang tinggal di atas pokok (1786) atau kerana mereka sudah tidak dapat tahan terhadap ribuan serangan bertubi-tubi dari gerila PKM yang menyebabkan beribu-ribu askarnya cedera dan terkorban.

18. Setujukah kalau kita katakan bahawa kita hanya ada sebelah buku sejarah iaitu versi UMNO sedangkan Inggeris mempunyai buku sejarah tentang negara kita yang lebih lengkap yang tersimpan di London.

19. Bolehkah wira-wira Melayu silam seperti Tok Janggut, Datok Bahaman, Mat Kilau, Dato Sagor, Dato Maharajalela dan yang lainnya yang dituduh oleh British sebagai pengganas itu adalah sebahagian dari pejuang kemerdekaan.

20. Benarkah pada tahun 1948 UMNO hanya sebuah parti (gerombolan) kecil minoriti seperti PERKASA hari ini ?

21. Kenapa semboyan UMNO adalah hidup Melayu dan bukan Merdeka, adakah ini kerana mereka pada awalnya memperlekehkan gerakan untuk merdeka atau takut atau ingin mengambil hati Inggeris?

22. Kenapa rundingan Baling 1955 gagal. Tidakkah Tunku di bawah tekanan David Marshall yang merancang untuk menggagalkan rundingan ini? (Said Zahari (17 tahun pernah merengkok dalam penjara) Ketua Pengarang Utusan Melayu ketika itu - adalah penulis cerita ini masih hidup serta boleh diwawancara).

23. Kenapa Rundingan Baling II yang dijanjikan oleh Tunku tidak menyusul bagi menamatkan perang dalam negeri. Apakah kesannya, jika berdamai bukankah tiada tentera kita yang terpijak periuk api dan menjadi korban perang yang sia-sia.

24. Ramai pemimpin-pemimpin Melayu termasuk Ulama' telah ditangkap dan dipenjara kerana mereka tidak sealiran dengan UMNO. Mereka telah dicap sebagai pengganas kemudian ditangkap - kenapa?

25. Di manakah pemimpin Melayu yang progresif seperti Dr. Burhanudin al-Helmi, Mustapha Hussein serta Pak Sako, Ahmad Buestamam, Ustaz Abu Bakar al-Bakir dan lain-lainnya telah menghabiskan usia mereka kalau bukan dalam penjara sedangkan mereka adalah nasionalis?

26. Jika PKM adalah anti Agama dan Tuhan, bagaimana ulama' seperti Ustaz Abu Bakar al-Baqir dan ramai pemimpin progresif Melayu boleh berjuang dalam satu pasukan yang sama menentang Inggeris.

27. Kenapa di setiap daerah (province) di China terdapat masjid malah jumlah orang Islam di China lebih dua kali ganda dari penduduk Islam di Malaysia? Begitu juga penganut agama lain bebas mengamal agama mereka.

28. Kenapa orang Melayu selalu ditakut-takutkan dengan fikiran lapuk terhadap komunis yang dituduh tidak percaya kepada Tuhan serta anti agama sedangkan UMNO menjunjung sistem ekonomi riba sedang Allah menganjurkan perang terhadap riba dan memberi ancaman dengan api neraka (al-Baqarah: 279 dan 275).

29. Kenapa ulama-ulama upahan UMNO lebih gemar menyerang sosialisme yang anti riba daripada menyerang capitalism yang mendukung sistem ekonomi riba?

30. Kenapa dalam setiap ulang tahun perayaan kemerdekaan UMNO tidak menonjolkan pejuang-pejuang lain yang sepanjang abad bergerila menentang kuasa penjajah Inggeris seperti Tok Janggut, Datok Bahaman, Mat Kilau Datok Maharajalela, Datok Sagor serta yang sebelumnya. Adakah hanya Tunku sahaja yang berjasa kerana dia dipilih oleh Inggeris menjadi wakil untuk berunding?

31. Kenapa UMNO sangat benci dan memusuhi pemimpin progresif Melayu hingga sanggup melebelkan mereka sebagai komunis agar mereka dijauhi oleh masyarakat dan tidak mengganggu takhta kuasa yang sedang berada di tangan UMNO.

32. Siapakah yang menggerakan gerakan menentang Malayan Union 1948 sedangkan pada waktu itu UMNO hanya gerombolan dan sangat kecil jumlahnya.

33. Benarkah PUTERA-AMCJA telah menggerakan seluruh rakyat Malaya keluar menentang Malayan Union pada 1948. Kenapa tidak nampak satu pun bendera UMNO ketika itu sedangkan terdapat ribuan kibaran bendera yang lain.

34. Pernahkah UMNO menjelaskan tentang makna merah dan putih benderanya dan dari mana mereka telah menciplaknya ?

35. Betulkah MCA itu berasal daripada Parti Kuomintang (bukan PKM) yang pernah mengganas selama 14 hari ketika Jepun tewas pada tahun 1945 ?

36. Kenapa rakyat Malaysia disuruh mendewakan Tunku Abdul Rahman sahaja dan tidak boleh menghargai pejuang-pejuang kemerdekaan yang lain yang telah menyumbangkan bakti menghalau Inggeris keluar dari negara ini?

37. Kenapakah UMNO terus memusuhi PKM walaupun mereka sudah berdamai pada tahun 1989. Adakah ini suatu cara untuk mereka terus menipu rakyat.

38. Adakah mana-mana rekod jenayah yang pernah dilakukan oleh ratusan bekas-bekas perajurit PKM yang dapat kita jadikan bukti bahawa mereka adalah spesis pengganas selepas 22 tahun mereka bersama rakyat.

39. Kenapa UMNO perlu gelabah apabila kisah sebenar Bukit Kepong didedahkan. Jika versi UMNO benar kenapa perlu gelabah kerana kebenaran tetap kebal.

40. Kenapa tidak diadakan perdebatan, forum secara terbuka mengenai perkara ini ?

41. Kenapa orang yang berbeza pandangan tentang sesuatu kisah boleh dituduh pengganas hanya kerana dia tidak bersetuju dengan kerajaan.

42. Jika kisah ini tidak betul kenapa ianya tidak dibetulkan sahaja melalui pembentangan fakta-fakta dan bukti yang sahih ?

43. Adakah rakyat semakin kelihatan cenderung untuk tidak mempercayai sejarah yang ditulis oleh UMNO - apakah dosa UMNO hingga ia semakin dibenci.

44. Adakah ini tanda awal bahawa kuasa dan sejarah sedang mengalami perubahan?

45. Kenapa UMNO masih memaksa rakyat melihat sejarah dari perspektif penjajah - tidakkah ini suatu kecurangan yang besar terhadap rakyat?

46. Adakah rakyat akan menolak kenyataan bahawa Tunku itu adalah salah seorang perunding untuk kemerdekaan di samping itu terdapat juga ramai lagi tokoh dan pejuang yang lain yang juga berjasa?

47. Adakah salah kalau kita menerima orang lain juga berjuang dan mereka juga perlu diberi sanjungan kerana jasanya sama ada besar atau kecil.

48. Peristiwa Bukit Kepong berlaku pada tahun 1950 (sebelum Merdeka) yang menggariskan pertentangan di antara anak tempatan dengan penjajah - kenapakah UMNO terus-terusan mahu membela penjajah? Adakah kita masih belum merdeka?

49. Kepada anak muda Malaysia sesekali pergilah melawat tugu negara dan fikirkan fakta-fakta yang terpahat di situ kemudian cuba fikirkan dari siapa kita merdeka. Dari Inggeris atau PKM ?

50. Tidakkah sejarah negara bangsa kita begitu comot, kotor dan curang, hingga amat sedikit daripada rakyat Malaysia (termasuk professor, guru sejarah dan pelajar serta pemimpin dan ahli-ahli UMNO) yang benar-benar faham dan dapat menceritakan rentetan sebenar perjuangan menentang penjajah dan mencapai kemerdekaan?

51. Tidakkah ia bagai seorang gadis yang telah disolek sesuka hati hingga tiada yang dapat mengenalinya dari kalangan anak muda Malaysia hari ini.?

52. Abdullah CD pernah bertemu Jins Samsudin mengenai fakta filem Bukit Kepong yang jauh terpesong namun beliau telah mengelak diri untuk janji temu kedua yang telah dipersetujui untuk membetulkan fakta ini. Kenapa Jins mengelak kalau bukan kerana Jins sebenarnya berniat memesongkan sejarah kerana ini adalah projek untuk menipu rakyat oleh UMNO?

53. Benarkah kita sudah Merdeka sedang kita boleh saja masuk penjara hanya kerana kita memakai baju kuning sesudah dituduh komunis atau subversive oleh pemerintah.

54. Jika sejarah kita umpama seorang gadis, apakah harus dia disolek sesuka hati hanya untuk mempertahankan kuasa yang diperolehi hasil dari perjuangan orang lain?