APA KATA AHLI PR TENTANG BELANJAWAN RMK10


Melihat kepada inti Rancangan Malaysia Ke-10 (RMK10), Ahli Parlimen Kuala Selangor, Dr Dzulkefly Ahmad (gambar) petang tadi tidak menolak kemungkinan bahawa pemacuan ekonomi negara diramalkan kekal terperangkap di takuk yang lama, iaitu ekonomi berprestasi sederhana.

Ini kerana, menurut beliau, pembentangan oleh Datuk Seri Najib Tun Razak, Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan di Dewan Rakyat pagi tadi langsung tidak mencerminkan bahawa kerajaan mempunyai iltizam politik untuk memulihara kebebasan mahkamah, demokrasi serta integriti dalam urus tadbir negara.

"RMK10 ini mungkin akan terus memerangkapkan kita (kerajaan) pada ekonomi berpendapatan sederhana, bukan ekonomi berprestasi tinggi seperti yang dicanangkan oleh Datuk Seri Najib.

"Asasnya di sini kerana tidak ada iltizam politik oleh kerajaan beliau (Najib) untuk pulih negara," ujar beliau di lobi Parlimen.

Beliau yang juga AJK PAS Pusat turut menganggap pelan ekonomi yang dirancang Najib masih terlalu bergantung kepada sumber bahan mentah, bukannya sektor perkhidmatan atau sumber-sumber yang diperbaharui.


Menurut analisa dari malaysiakini, Malaysia memerlukan purata RM115 bilion pelaburan swasta setiap tahun untuk mencapai sasaran pertumbuhan pelaburan sebanyak 12.8 peratus setahun, demikian menurut RMK10. Pelaburan hanya tumbuh purata 2 peratus antara 2006-2010.

Kerajaan akan mengurangkan perbelanjaan pemberian subsidi kepada RM15.7 bilion pada 2015 daripada RM18.3 bilion tahun ini, menurut RMK10.

Tetapi RMK10 mengelakkan isu-isu berduri seperti membubarkan dasar berasaskan kaum yang memberi keistimewaan kepada orang Melayu sejak empat dekad lalu - suatu perubahan, yang mengikut para penganalisis, sangat penting untuk Malaysia bersaing dengan ekonomi lain.

MARILAH BERSAMA KAMI

PRU-13: Ulama PAS gesa Pakatan jana ADUN, MP berkualiti

June 10, 2010

MACHANG, 10 Jun — Ucapan dasar Ketua Dewan Ulama PAS Pusat mengajar anggota sayap itu, yang terdiri daripada mereka yang berlatarbelakangkan pendidikan agama, membuat persiapan menyeluruh termasuk memperkukuhkan kerjasama Pakatan Rakyat bagi menghadapi pilihan raya umum ke-13.

“Kita mengharapkan agar pilihan raya umum ke-13 akan menjadikan negeri di bawah pimpinan Pakatan Rakyat lebih kukuh dan kuat dari yang ada sekarang dari segi jumlah kerusi, terutamanya kerusi yang dimiliki oleh PAS, begitu juga kualiti Adun dan MP sehingga tidak timbul lagi kemelut politik yang tidak berkesudahan seperti yang dialami pada masa lalu,” kata Ketuanya, Datuk Harun Taib.

Beliau tidak memaksudkan isu lompat parti tetapi penganalisis melihat ia merujuk kepada isu wakil rakyat DAP dan PKR keluar parti.

Ucapannya dibacakan oleh timbalannya Datuk Ahmad Yaakob kerana Harun masih pulih daripada serangan strok ringan.

Kata Harun, gabungan tenaga ulama pelapis yang berwibawa dan mempunyai semangat yang berkobar-kobar dengan golongan ulama teras akan menyemarakkan lagi gerak kerja yang disusun.

Malah kata beliau, Pakatan Rakyat dilihat semakin menempuh era kegemilangan.

“Kemenangan di kebanyakan pilihan raya kecil menunjukkan bahawa rakyat semakin meyakini kepada perjuangan Pakatan Rakyat. Umno dan BN mula tidak mendapat tempat lagi dalam hati masyarakat.

“Cukuplah pilihan raya kecil di Sibu menjadi petanda awal kepada keruntuhan kubu BN nanti,” kata beliau dalam ucapan dasar bertemakan “Memperkasa Kewibawaan Ulamak”.

Kata beliau, walaupun tema itu seolah-olah memperkatakan perkara yang sama dengan subtopik akhir pada muktamar tahun lepas, tetapi ia adalah sesuatu yang amat penting khususnya dalam persediaan pilihan raya umum ke-13 yang dijangkakan berlaku dalam waktu “yang semakin menghampiri kita.”

Oleh yang demikian, kata beliau, Dewan Ulama perlu berperanan bukan sahaja sebagai sayap kekuatan parti, tetapi menjadi pusat rujukan kepada rakan Pakatan khususnya dalam pentadbiran negeri.

“Dewan Ulama bukan sahaja perlu dilihat gah oleh ahli parti. Tetapi perlu dilihat hebat dan mendapat perhatian di mata rakan-rakan dari Pakatan.

“Dengan itu, Dewan Ulama di negeri-negeri perlu menjalinkan hubungan yang baik dengan kerajaan negeri di bawah Pakatan Rakyat serta bersedia menjadi rujukan kepada kerajaan negeri untuk memajukan negeri berteraskan kepada sistem siasah Syariah,” katanya.

Hal itu kata beliau, penting bagi memastikan supaya perjalanan kerajaan negeri tidak melencong daripada tuntutan nas dan keadilan Islam.

“Kita tidak mahu keadilan dipandang dengan kaca mata kasar manusia semata-mata. Tetapi keadilan mesti disandarkan kepada Islam.

“Inilah antara peri pentingnya tugas dan peranan Dewan Ulama dalam menempuh era pilihan raya umum ke-13 nanti,” katanya.

Beliau juga memberitahu, kemenangan yang sedia ada wajib dipertahankan oleh kesemua para ulama.

“Persediaan ini mestilah berasaskan kepada undang-undang yang yang telah ditentukan oleh Allah,” katanya.

TUNTUTAN UNTUK KE UNIVERSITI

TANPA GELARAN CHUA TERUS BERJUANG

Johor tarik balik gelaran Datuk Chua Jui Menganggota Majlis Pimpinan Tertinggi PKR, Datuk Chua Jui Meng telah diarahkan memulangkan dua darjah kebesaran negeri Johor yang masing-masing membawa gelaran Datuk dan Datuk Seri.

Chua yang juga bekas menteri kesihatan mengesahkan bahawa beliau telah dihubungi setiausaha Istana Johor, Datuk Rahim Ramli supaya memulangkah darjah kebesaran itu hari ini.

Dua darjah kebesaran yang ditarik balik itu ialah "Dato Paduka Makhota Johor" dan "Dato Seri Makhota Johor".


TANPA GELARAN KITA BERHARAP CHUA TERUS BERJUANG.KITA..SEBAGAI RAKYAT AKAN MEIKTIRAF PERJUANGAN MENEGAKKAN KEBENARAN

(function() { var d = document, w = window; w

PADA WALAUN HANG SURUH SETIA ,IKLAS, TAAT BAGAI...HANGPA BALON ELAUNS GAJI PULOH PULOH RIBU TAK RASA NAK TOLAK KAH-BUKTIKAN KEIKLASAN DULU//LEBIH KURANG UMNO SAJA..TAK DAK FULUS..

  Idris seru ahli Pas agar sentiasa ikhlas dalam perjuangan October 17, 2021 4:00 pm Idris seru ahli Pas agar sentiasa ikhlas dalam perjuang...