Perhimpunan tanpa permit di 12 lokasi

Meskipun Rang Undang-Undang Perhimpunan Aman telah diluluskan parlimen, namun sekumpulan warga yang enggan akur telah melancarkan gerakan "civil disobedience", dengan penampilan dalam warna kuning di 12 lokasi tanpa permit polis pada 24 Disember 2011.

Antara lokasinya termasuk KLCC, tasik Taiping di Perak, Melaka, Kluang Johor, stesen keretapi di Segamat, padang golf Johor Bahru, muzium Sarawak, feri yang menjalin antara Seberang Prai dengan Pulau Pinang, pantai Kuantan, pusat beli-belah Seremban dan sebagainya. Bantahan terhadap RUU Perhimpunan Aman dengan cara yang kreatif ini kebanyakannya berlangsung pada jam dua petang.

Ketika dihubungi MerdekaReview, koordinator di Teluk Cempedak, Cik Yew berkata, seramai 53 orang peserta hadir dalam perhimpunan itu, lebih ramai daripada jangkaannya sebelum ini. Cik Yew mendakwa dirinya seorang siswi berumur 22 tahun, menyedari kepentingan kuasa rakyat selepas perhimpunan BERSIH 2.0 pada 9 Julai 2011.

Beliau mendapati sesetengah rakan sebayanya di Kuantan tidak faham apa itu RUU Perhimpunan Aman lantaran kekurangan maklumat dari media arus perdana. Oleh itu, beliau mengambil keputusan untuk menganjurkan aktiviti ini untuk memupuk kesedaran di kalangan rakan sebayanya.

Selain itu, beliau berharap dirinya dapat melakukan sesuatu untuk negara dan generasi akan datang. Beliau tidak mahu dipersoalkan kelak oleh anaknya mengapa tidak membantah akta sedemikian. Beliau mahu memberi jawapan sekurang-kurangnya dirinya pernah melakukan sesuatu demi masa depan anaknya. Malah beliau menyeru agar mahasiswa sedar dan jangan sekadar "bincang", tetapi tampil ke depan untuk memperbaiki kerajaan yang dianggap "haprak" dari kaca mata mereka.

RM900 dibelanja di KLCC

Sementara itu, seorang warga kota mengajak rakannya di Facebook untuk meraihkan hari jadi dirinya di KLCC. "Mereka tidak perlu mengenali saya. Tujuan aktiviti ini adalah untuk menarik perhatian ramai terhadap RUU Perhimpunan Aman. Kebetulan hari itu hari jadi saya."

Salah seorang peserta, Pow Kiew An berkata, seramai 52 orang hadir dalam sambutan hari jadi tersebut, termasuk 10 orang kanak-kanak. Beliau menambah, pegawai keselamatan berada di sekeliling mereka ketika mereka duduk dalam restoran sambil memegang belon dalam tangan. Kira-kira RM900 telah dibelanjakan di KLCC, dan mereka meninggalkan situ setelah habis menyanyi lagu dan bergambar di depan pokok krismas.

Lebih menarik, Anne Ooi yang terkenal sebagai Aunty BERSIH, turut hadir dalam majlis sambutan hari jadi tersebut.

Menghina rakyat

Di samping itu, seorang peserta perhimpunan di Tasik Taiping, Toh memaklumkan kepada MerdekaReview bahawa kira-kira 30 orang hadir untuk menyertai perhimpunan tersebut. Mereka mengelilingi tasik tersebut, dan memberi belon berwarna kuning kepada orang yang berada di situ. Toh mendakwa tujuan aktiviti tersebut adalah untuk membantah tindakan kerajaan meluluskan RUU Perhimpunan Aman secara keras.

Menurut Toh, perhimpunan ini dianjurkan untuk menunjukkan kekuatan rakyat. Bagi Toh, kerajaan meluluskan RUU Perhimpunan Aman tanpa berunding atau mendapat pandangan rakyat - satu tindakan yang disifatkan sebagai "menghina rakyat".

Di Sarawak, kira-kira 30 orang hadir di muzium, termasuk ADUN Batu Lintang See Chee How.

*Chen Shaua Fui ialah Assistant Editor MerdekaReview, edisi bahasa Cina. Disedut, diterjemah dan disunting dari teks asal yang disiarkan pada 24 Disember 2011.

Anwar : Program ETP,Kerajaan Gagal Jawab Isu Utama

SHAH ALAM, 27 DISEMBER : Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim membidas Perdana Menteri Datuk Seri Mohd Najib Razak gagal menjawab persoalan utama , iaitu menjelang tahun 2020, sekitar 7 hingga 8.3 juta rakyat Malaysia akan berpendapatan di bawah RM1,500 sebulan dan bakal digolongkan sebagai miskin bandar.

"Jumlah ini merangkumi sehingga 51 peratus tenaga kerja negara ini dalam tahun 2020, berbanding 56 peratus bagi tahun 2009, angka itu menunjukkan selepas berbilion ringgit dibelanjakan, hanya penambahbaikan yang tidak seberapa," kata Anwar dalam kenyataan medianya.

Anwar sebelum ini dalam ucapannya di Kuala Lumpur pada 15hb Disember lepas bertajuk Debunking ETP: Widening Income Gap menegaskan kaedah yang sedang dilaksanakan kerajaan iaitu Program Transformasi Ekonomi (Economic Transformation Programme) merupakan suatu kebijakan ekonomi lapuk dan gagal membawa sebarang perubahan.

Menurut Anwar , ETP ialah sebuah program ekonomi yang tidak berjaya meningkatkan pendapatan rakyat terbanyak malah menambah bilangan rakyat termiskin merupakan perancangan ekonomi yang tempang dan membelakangkan kebajikan rakyat.

"Apatah lagi apabila hujah saya dikemukakan dengan mengambil kira unjuran-unjuran ETP meragukan. Misalnya unjuran pertumbuhan upah 3.6 peratus setiap tahun, dari tahun 2010 sehingga tahun 2020 yang bertentangan dengan pertumbuhan upah pekerja tahun 2000 hingga 2009 yang hanya menokok sekitar 2.6 peratus setiap tahun manakala kos sara
hidup meningkat mengatasi pertumbuhan upah," katanya.

Tambah Anwar ,kenyataan ini diperkukuhkan oleh Kajian Pasaran Buruh 2009 yang melibatkan 24,000 majikan dan 1.3 juta pekerja.

Laporan tersebut menyatakan, 33.8 peratus dari jumlah pekerja tersebut mendapat upah kurang dari RM 700 sebulan.

Angka ini sekiranya diunjurkan kepada keseluruhan tenaga kerja negara menyimpulkan 34 peratus dari jumlah keseluruhan tenaga kerja negara berada di bawah paras kemiskinan. Justeru berdasarkan fakta-fakta ini, unjuran pertumbuhan upah pada paras 3.6 peratus adalah tidak tepat.

Katanya, unjuran kerajaan bahawa inflasi akan berada pada paras 2.8 peratus setiap tahun sehingga tahun 2020 juga tidak realistik apabila kadar inflasi sejak 12 bulan lalu sentiasa melangkaui paras 3 peratus.

Sasaran untuk mencapai pendapatan kasar kebangsaan (gross national income) per kapita sebanyak RM 48,000 setahun pada tahun 2020 tidak akan dicapai sekiranya inflasi melebihi dari 2.8 peratus untuk tahun mendatang.

Jika inflasi purata sehingga tahun 2020 mencecah 4 peratus setiap tahun, dianggarkan seramai 7.6juta rakyat Malaysia akan berpendapatan kurang dari RM 1,500 sebulan dalam tahun 2020, meningkat sebanyak 1 juta berbanding jumlah 6.6 juta dalam tahun 2009.

Menurut Anwar , keadaan ini lebih parah sekiranya inflasi purata mencecah 6 peratus setiap tahun apabila jumlah rakyat Malaysia yang berpendapatan kurang dari RM 1,500 sebulan adalah 8.3 juta orang.

"Persoalan paling utama yang langsung tidak dijawab adalah kesimpulan saya bahawa kekayaan negara akan semakin dibolot golongan kaya di bawah ETP sementara rakyat
terbanyak dipinggirkan.

Perdana Menteri Datuk Seri Najib langsung tidak menafikan analisa saya bahawa nisbah upah pekerja kepada pendapatan kasar negara akan berkurangan dari 40 peratus (tahun 2009) kepada 33 peratus sahaja (tahun 2020)," katanya.

Jelas Anwar, ini merupakan permasalahan utama negara , manakala golongan kecil, keluarga dan kroni mengaut kekayaan, sementara majoriti rakyat dibebankan dengan kos sara hidup yang melonjak sedangkan pendapatan tidak meningkat.

"Persoalan-persoalan ini adalah isu besar ekonomi negara apabila pentadbiran sedia ada menyalurkan seluruh kekayaan negara untuk membiayai projek-projek besar di bawah ETP.

"Malang sekali apabila kesannya kepada rakyat adalah menambah golongan miskin dan melebarkan jurang di antara yang miskin dan kaya menjelang tahun 2020 nanti," katanya.

Haniza: Najib Takut Shahrizat Dedah Skandal pemimpin Lain?

SHAH ALAM, 27 DIS : Keengganan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak untuk mengambil sebarang tindakan kepada Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat, Datuk Seri Shahrizat Jalil boleh menimbulkan pelbagai persepsi berhubung penyelewengan NFC membabitkan wang rakyat yang diamanahkan kepada kerajaan Pusat.

Adun Taman Medan, Haniza Mohamed Talha berkata tidak ada sebab munasabah untuk Najib melengah-lengahkan tindakan sedangkan pelbagai pihak termasuk pemimpin Umno sendiri menggesa Shahrizat berbuat demikian.

"Apakah Najib takut bertindak disebabkan bimbang Shahrizat mendedahkan pelbagai lagi penyelewengan lain yang dilakukan oleh pemimpin-pemimpin Umno lain termasuk keluarga Najib sendiri sekiranya beliau dipecat?.

"Apakah juga disebabkan ada pemimpin lain yang turut terlibat, Kalau tidak mengapa Najib masih membisu" kata beliau mencabar Najib bertindak menjawab segala persepsi yang ada bagi membersihkan imej kerajaan dimata rakyat.

"Sepatutnya sebagai Perdana Menteri, beliau seharusnya mendepani masalah ini kerana beliau adalah ketuanya," tegas Haniza yang juga Timabalan Speaker Dun Selangor.

Melihat kepada kepincangan yang dicetuskan oleh Shahrizat (gambar), Haniza menzahirkan rasa kecewa kerana tidakannya itu bukan sahaja mengkhianati wang rakyat, malah turut mengaibkan kaum wanita.

"Ia amat memalukan sebagai seorang ketua wanita dari satu organisasi yang besar pada masa yang sama mewakili kaum melayu terbabit dalam salah laku seperti ini," katanya.

"Ini adalah pertama kali pemimpin wanita negara melakukan kesalahan secara terang-terangan," jelas Hanzia ketika dihubungi TVSelangor.

Katanya di negara-negara maju seperti Amerika Syarikat pemimpin yang terlibat dengan skandal akan segera meletak jawatan sebagai tanda bertanggungjawab.

Haniza berkata ini tidak mungkin akan berlaku dalam kepimpinan Umno-BN.

Mengulas lanjut, Haniza (gambar) berkata penyelewengan tersebut adalah dilema hebat dalam kepimpinan Umno kerana apa jua tindakan yang bakal diambil tetap akan menerima hukuman dan kritikan daripada rakyat.

"'Luah mati emak, telan mati bapak' bagaimana cara sekalipun, Umno tidaka akan terlepas daripada diadili oleh rakyat dan tidakan mereka itu akan dilihat sebagai sebuah janji yang telah mengkhianati rakyat, " kata beliau

PKR sebelum ini mendakwa sejumlah RM250 juta dana awam diberikan kepada syarikat berkenaan yang dikaitkan dengan suami Menteri Pembangunan, Wanita dan Keluarga Datuk Seri Shahrizat Abdul Jalil.

Bagaimanapun wang itu didakwa telah disalahguna sehingga projek tersebut dikatakan dalam 'kucar-kacir' seperti dirumuskan dalam Laporan Ketua Audit Negara 2010.

PKR kemudiannya mendedahkan wang tersebut digunakan oleh NFC bagi membeli dua buah unit kondominium mewah di Bangsar bernilai RM13.8 juta.

Selain itu, PKR turut mendakwa sejumlah RM5 juta pula dibelanja untuk membeli kereta Mercedes Benz dan tanah di Putrajaya serta RM588,585 disalurkan kepada syarikat-syarikat milik keluarga menteri itu.

Selain PKR, Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) juga berpendapat siasatan awal mendapati beberapa kelemahan yang berlaku pada awal perancangan dan juga perlaksanaan.

Janice Lee 'Saya Tidak Dimaklumkan'.SHAH ALAM, 26 DIS: Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Teratai, Janice Lee hari ini mendedahkan bahawa beliau dan wakil kerajaan Selangor sebenarnya tidak dimaklumkan berkenaan majlis penerangan berhubung pembinaan kabel berkuasa tinggi di sekitar Cheras yang diadakan semalam.

Kenyataan yang dikeluarkan Adun Teratai itu sekaligus menyangkal dakwaan jawatankuasa bertindak yang menyatakan wakil kerajaan Selangor gagal hadir untuk mendengar rungutan penduduk.

Malah, Janice ketika dihubungi berkata, beliau sebenarnya tidak pernah menjemputnya untuk menghadiri majlis penerangan yang diadakan semalam.

Justeru jelasnya, dakwaan yang dilontarkan kepadanya itu disifatkan sebagai 'sandiwara' dan berbaur konspirasi yang boleh menggugat kredbiliti kerajaan Pakatan Rakyat di Selangor.

"Mereka (jawatankuasa bertindak) menghantar faks ke pejabat saya pada 22 Disember selepas jam 6 petang di mana pada waktu itu pejabat telah ditutup sempena cuti tahunan.

Pejabat saya ditutup bermula 23 sehingga 26 Disember dan perkara itu telah dimaklumkan menerusi twitter saya. Kalau betul mereka mahukan saya hadir ke majlis penerangan itu, mereka boleh menghubungi saya sendiri atau tukar ke tarikh lain yang dipersetujui semua pihak," tegasnya.

Beliau turut beranggapan adalah tidak adil untuk melemparkan tuduhan dan dakwaan sedemikian kepadanya memandangkan beliau sendiri tidak dimaklumkan mengenai perkara ini.

Sehubungan itu, beliau berharap jawatankuasa bertindak itu boleh meminda majlis penerangan itu ke suatu tarikh baru yang akan dipersetujui semua pihak.

"Ini semua bagi saya adalah agenda politik dan tidak adil bagi saya. Parti komponen DAP juga ada menghubungi saya dan mereka turut memaklumkan perkara sama kepada saya bahawa mereka tiada wakil untuk dihantar memandangkan sekarang musim cuti," katanya lagi.

Kegagalan wakil Tenaga Nasional Berhad (TNB) hadir dalam majlis penerangan berhubung pembinaan kabel berkuasa tinggi di sekiar Cheras mendatangkan kemarahan kira-kira 500 penduduk yang membantah projek itu.

Majlis penerangan itu dianjurkan oleh jawatankuasa bertindak yang baru ditubuhkan dengan mengumpulkan penduduk di Cheras Hartamas dan Taman Bukit Segar Jaya dalam kawasan Majlis Perbandaran Ampang Jaya (MPAJ).

Mereka berharap wakil TNB akan hadir bagi mendengar rungutan mereka.

Penduduk kedua-dua tempat itu pada Rabu lalu berkumpul di bangunan pentadbiran TNB di Shah Alam dan ibu pejabatnya di Bangsar bagi menyatakan bantahan dan menghantar undangan ke majlis penerangan yang diadakan semalam.

Kabel berkuasa tinggi ini dibekukan sejak Oktober selepas Menteri Besar Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim mengarahkan TNB berunding dengan penduduk terlebih dahulu.

RUMAH RM3 JUTA: ZAMBRY BAKAL IKUT JEJAK KHIR?

Keputusan bersalah atas tuduhan salahguna kuasa ke atas dr Khir Toyo yang dijatuhkan mahkamah tinggi Shah Alam semalam wajar memberi ingatakan kepada pemimpiun Umno-BN yang sebuk mengumpul kekayaan di negeri masing-masing.

Rumah Khir sudah didedah, rumah Zambry bila lagi?


Timbalan Ketua Dewan Pemuda PAS Perak Dr Raja Ahmad Al-Hiss memberi amaran kepada Umno-BN negeri itu yang pemimpin mereka memiliki kekayaan luar biasa agar bersiap sedia menghadapiu pendakwaan apoabila mereka tidak lagi berkuasa

“Dewan Pemuda PAS Negeri Perak melihat keputusan Mahkamah Tinggi Shah Alam menjatuhkan hukuman kepada bekas Menteri Besar Negeri Selangor, Dr Mohamad Khir Toyo atas tuduhan rasuah perlu diambil peringatan oleh Datuk Seri DiRaja Dr Zambry Abdul Kadir yang telah dilemparkan dengan dakwaan memiliki rumah bernilai RM3 juta termasuk isu-isu berunsur rasuah barisan kepimpinan Umno dan Barisan Nasional (BN) Negeri Perak.

“Malah peringatan juga kepada Pegawai-Pegawai Datuk Seri Zambry yang didakwa mempunyai kekayaan ‘luar biasa’ yang diketahui umum.

Raja Ahmad


“Mungkin Datuk Seri Zambry perlu mengambil pengajaran sepertimana yang berlaku terhadap Khir dimana setelah tidak mempunyai kedudukan dan akan berbangkitlah pelbagai tuduhan yang ‘disimpankan sementara’ tersebut. Oleh kerana jawatan yang disandang ketika itu akan memberikan kesan kepada Umno / BN, sudah tentu langkah yang terbaik untuk membuka semua isu ‘simpanan’ itu hanyalah selepas tidak lagi ditapuk utama.

“Sudah tentu bagi Datuk Seri Zambry akan bakal berdepan dengan suasana yang sama, semua maklumat yang ada kini ‘disimpan sementara’ selepas Datuk Seri Zambry tidak lagi dikedudukan utama atau disingkirkan lebih awal nanti. Bagi kami, semua pimpinan BN Perak yang telah ‘disiasat’ mungkin boleh terlepas ketika ini tetapi setelah tidak lagi memegang jawatan penting barulah isu-isu yang ‘tersimpan’ bakal dibongkarkan dan dihukum sepertimana Khir pada hari ini,” katanya.

Dilema Najib Andai Anwar Di Penjara

Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim, sewaktu menyampaikan ucapan di Kongres PKR ke-8, di Johor Bharu, November lalu menyeru supaya gerakan reformasi bagi membebaskan negara dari cengkaman Umno/BN perlu terus digerakkan walaupun beliau akan di penjara.

Manakala tarikh 9 Januari tahun depan akan menjadi satu detik bersejarah yang akan menentukan samaada Ketua Umum PKR itu ke penjara atau tidak.

Keputusan tersebut bukan sahaja dinantikan oleh seluruh rakyat Malaysia malah turut dinantikan oleh seluruh media antarabangsa.

Dikalangan media antarabangsa akan melihat isu yang dibabitkan ke atas Anwar merupakan 'kaedah tradisi'yang dilakukan oleh seluruh pemerintah di dunia untuk menyingkirkan musuh politik mereka.

Kalau Anwar Dibebas...

Membebaskan Anwar dari hukuman penjara akan memberikan persepsi bahawa segala konspirasi untuk menfitnah dan mengaibkan beliau selama ini telah gagal.

Di mata rakyat pula, pembebasan Anwar akan memperjelaskan lagi bahawa Anwar tidak bersalah. Di masa yang sama rakyat akan mengutuk pelbagai 'adegan' samaada pertuduhan yang disabitkan dengan Saiful Bukhari Azlan atau filem prono yang dikaitkan dengan 'skuad' trio Datuk 'T'.

Kesimpulannya, Pembebasan bukan hanya sekadar kemenangan besar terhadap personaliti Anwar sahaja malah kepimpinan serta parti yang beliau wakili turut mendapat kemenangan saikologi.

Atau dalam lain perkataan, seluruh rakyat akan percaya bahawa segala tindak tanduk selama ini adalah perancangan yang sengaja di atur oleh pemimpin-pemimpin Umno/BN untuk mengenakan Anwar.

Namun perencanaan tersebut ternyata membenarkan lagi tanggapan rakyat bahawa rentetan fitnah tersebut sengaja dilakukan oleh kerajaan pimpinan Najib.

Maka tokoh yang akan menjadi bahan telunjuk seluruh rakyat adalah Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak.

Sebagai Perdana Menteri dan pemimpin tertinggi negara pula, penolakan rakyat terhadap beliau merupakan pantang larang yang amat mencarik adat seorang pemimpin.

Justeru, diatas fakta inilah juga mungkin Anwar membuat kenyataan bahawa beliau akan di penjara walau dalam apa situasi kebenaran pun.

Dilema Najib

Najib paling takut dilebel sebagai pemimpin terakhir dalam pemerintahan yang lebih 54 tahun diterajui Umno. Ini bukan hanya akan memburukkan keturunan beliau malah seluruh anggota parti akan menuding jari meletakkan kesalahan terhadap beliau sekiranya gagal meneruskan kesinambungan Umno selama ini.

Pengalaman Tun Abdullah Badawi ekoran prestasi buruk BN dalam Pilihan Raya Umum (PRU) 2008 lalu sehingga memaksa beliau melepas jawatan sebagai perdana menteri mungkin masih segar dalam ingatan Najib.

Justeru mengulangi kesilapan Abdullah tidak ubah seperti memasang jerangkap samar untuk mengorbankan diri sendiri.

Kalau Anwar dipenjara ...

Berdasarkan pandangan penganalisa politik dan peramal media dalam maupun luar negara, ramai menyatakan Anwar akan di penjara walau apa pun keadaannya.

Pandangan tersebut bukan berkhilaf kepada kekuatan yang akan membawa kemenangan Anwar memimpin jentera pilihanraya PR ketika menghadapi kempen pilihanraya Umum (PRU) sekiranya beliau bebas. Namun Mungkin juga Najib melihat melepasi persepsi tersebut.

Najib juga sedar samaada Anwar di penjara atau tidak gerakan kebangkitan rakyat akan tetap berlaku.

Kemenangan terbesar pembangkang dalam PRU ke-10 pada 1999 dimana PAS memenangi 32 kerusi parlimen dan DAP 10 kerusi semuanya berkisar kepada isu kebangkitan rakyat kerana simpati dengan Anwar yang dipenjara oleh Dr Mahathir.

Persoalannya apakah dengan sekali lagi membawa Anwar ke penjara akan mengujudkan memontum kebangkitan rakyat yang sama setelah pelbagai isu moral ditimpakan dikepala Anwar dengan pelbagai 'bukti' seperti kes Saiful dan gambar prono.

Apakah dengan menggunakan media-media milik Umno bagi memburukkan imej dan kredibiliti Anwar sudah memadai untuk rakyat mempercayainya lalu menolak Anwar dan PR dalam PRU ke-13 nanti?.

Apakah juga dengan isu liwat dan sex bersama pelacur yang disensaikan dengan penuh bergaya sebelum ini berjaya mempengaruhi rakyat untuk membenci Anwar serta PR yang diterajui beliau?.

Di atas hukum realiti, memenjarakan Anwar akan menambahkan lagi koleksi isu PR untuk kempen menjelang PRU nanti.

Apakah dengan membawa kembali Anwar ke Sungai Buluh akan membolehkan isu NFC yang teruk membelenggu Najib dapat di alih kepada isu penganiayaan pada Anwar.

Di peringkat antarabangsa pula, Najib akan menerima pelbagai tekanan berhubung amalan demokrasi dibawah pimpinan beliau sekiranya ketua pembangkang itu dipenjarakan.

Pilihanraya dan sistem dua parti

Gesaan bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad sebelum ini supaya Najib mengadakan PRU pada saat akhir penggal (March 2013) bukan sekadar masej bagi mengelak negeri-negeri PR mengadakan pilihanraya berasingan.

Tetapi disebabkan Dr Mahathir mungkin telah berjaya menghidu sesuatu yang kurang enak berhubung pencapaian BN untuk memenangi PRU 13 nanti.

Perlu di ingat Dr Mahathir adalah seorang yang sangat berpengalaman dalam menghadapi PRU setelah lebih 22 tahun memerintah negara.

Manakala bagi Najib pula, inilah kali pertama beliau akan berhadapan detik paling mencabar dalam kerjaya kepimpinan beliau sebagai pemimpin tertinggi negara.

Apa pun zaman Dr Mahathir dan era Najib situasinya agak berbeza. Era Mahathir pembangkang terdiri dari palbagai parti politik tetapi zaman Najib negara sedang bergerak ke arah sistem dua parti.

Sistem dua parti akan memberi peluang yang lebih besar kepada rakyat untuk menukar dan menggantikan kerajaan. Ini bermaksud sekiranya kerajaan semasa tidak berjaya membantu dan menolong rakyat, rakyat mampu menukarkannya pada pilihanraya akan datang.

Ini disebabkan hanya ada dua parti sahaja yang bertanding, pembangkang dan kerajaan.

Faktor ini jugalah yang merungsingkan Najib dan Dr Mahathir. Mood rakyat untuk menukar kerajaan setelah Umno/BN memerintah lebih 54 tahun telah bergema sejak bermulanya era reformasi jalanan pada 1988.

Sepuluh tahun kemudian, tsunami politik melanda negara. Enam negeri termasuk wilayah persekutuan jatuh ketangan pembangkang.

Survival BN

PRU ke-13 menyaksikan 70 peratus pengundi berdaftar adalah pengundi muda berusia 21 - 40 tahun. Kebanyakan mereka adalah generasi Media Baru yang majoritinya cenderung kepada pembangkang. Manakala selebihnya terdiri dari pengundi atas pagar yang tidak terpengaruh dengan sentimen perjuangan masa lampau serta pengaruh ras dan agama.

Secara langsung generasi ini adalah penentu kerajaan selepas PRU 13.

Kebimbangan besar Najib bukan sekadar untuk mempertahankan Putrajaya semata-mata malah beban yang akan ditanggung selepas kejatuhan Umno/BN selepas lebih 54 tahun menguasai negara lebih memeritkan.

Sebagai sebuah kerajaan baru, Pakatan Rakyat (PR) setentunya akan memastikan segala penyelewengan wang negara dibongkar untuk mengembalikan maruah negara.

Secara tidak langsung segala kepincangan yang berlaku selama 54 tahun Umno/BN memerintah akan diketahui rakyat.

Media Baru

Entah apa anginnya, tiba-tiba pada tahun ini Najib membina facebook dan twitternya. Mungkin diatas sebab baru menyedari pengaruh media baru yang ternyata lebih berkesan dari media milik Umno.

Tapi semua sedia maklum, yang updatenya mungkin sekali sekala Najib tetapi selebihnya agen-agen APCO atau agen-agen penasihat media beliau yang dibayar berjuta-juta ringgit.

Perlu disedari juga BN mempunyai 26 saluran media termasuk radio dan media cetak. Ini tidak termasuk lapan saluran tv di seluruh negara. Apakah saluran media ini masih belum cukup untuk menyebarkan propoganda BN?.

Rakyat menolak media-media ini disebabkan terlalu banyak 'mengampu' dan 'over propoganda' sehingga rakyat jelek untuk menatap media-media kerajaan.

Dalam konteks media baru ini, Pembangkang memang jauh lebih 'advance' jika dibandingkan dengan keselesaan Najib dan BN sebelum ini.

Dengan pelbagai sekatan maklumat dan media yang dilakukan oleh BN kepada pembangkang selama ini telah menjadikan pembangkang lebih maju menggunakan media baru dalam berkomunikasi bagi menyebar maklumat kepada masyarakat awam.

Maka tidak hairanlah pelbagai usaha dilakukan oleh Kementerian Penerangan, komunikasi dan Kebudayaan untuk menyekat pelbagai saluran maklumat untuk disebar kepada rakyat. Ini tidak termasuk pelbagai akta seperti akta penerbitan dan mesin cetak yang semuanya berkisar kepada usaha membelenggu saluran maklumat sampai kepada rakyat.

Begitu juga baru-baru ini kerajaan mahu menubuhkan Majlis Perundiang Media bertujuan memantau bahan-bahan berita di internet.

Kedudukan Malaysia pula jatuh 10 anak tangga kepada 141 dalam Indeks Kebebasan Akhbar Dunia 2010 iaitu yang terendah dalam tempoh sembilan tahun dari senarai 178 negara.

Persoalannya apakah dengan memenjarakan Anwar akan menghalang rakyat dari mendapat maklumat berhubung pelbagai penyelewengan dan salah guna kuasa BN selama ini.

Mungkin juga Najib ada alasan dan jawapannya yang tersendiri bagi memastikan survival politik dan masa depan parti pimpinannya disaat rakyat sedang menolak Umno/BN dari terus menguasai negara.

Selepas Dapat RM2.71b, Umno-BN Cuba Cetus Huru-Hara

SHAH ALAM, 26 DIS : Demontrasi penduduk menuntut janji Adun dan Ahli Parlimen berhubung penyelesaian masalah banjir yang dialami mereka sejak sekian lama didakwa didalangi pihak berkepentingan yang sengaja ingin mencetuskan provokasi, jelas Ahli Parlimen Kota Raja, Dr Siti Mariah Mahmud.

Pada 24 Disember lalu, Akhbar kawalan Umno, melaporkan sekurang-kurangnya 50 penduduk kampung Batu 5, Jalan Kota Kemuning menuntut janji Ahli Parlimen dan Adunnya segera menyelesaikan masalah banjir.

Tindakan penduduk tersebut ekoran peruntukan Pengerusi Perhubungan Umno Selangor merangkap Perdana Menteri telah menyumbang RM2.71 bilion kepada Umno-BN untuk menawan kembali Selangor.

Mengulas lanjut perkara ini, Mariah berkata peruntukan itu akan dimanfaatkan sepenuhnya bagi mencetuskan onar dengan memburuk-burukan pentadbiran Pakatan rakyat Khususnya di negeri Selangor seperti apa yang berlaku dikawasannya.

"Selama tiga tahun (pemerintahan Pakatan Rakyat di Selangor) ini adalah pertama kali berlaku perkara seumpama ini di kawasan saya, rakyat tahu bahawa kita peka dengan sebarang aduan dan segera turun menyelesaikan masalah,"katanya.

"Ini jelas satu pembohongan sekirannya mereka katakan kami gagal turun padang, tiada sebarang aduan bagaimana pihak kami sedia maklum untuk turun melihat masalah penduduk,"katanya.

"Tidak pernah ada aduan dan rungutan, tiba-tiba muncul provokasi tuntut pihak kami kotakan janji. Bila saya semak kepada Ahli Majlis dan JKKK terbukti tiada sebarang aduan,"jelas Mariah ketika dihubungi TVSelangor.

Mengulas lanjut, Mariah pecaya apa yang berlaku ini berkait rapat dengan demam pilihanraya yang dijangka semakin dekat.

Mariah menambah, pihaknya percaya provokasi seperti ini bukan sahaja berlaku dikawasanya malah ia akan diteruskan ke kawasan lain di negeri Selangor sebagai usaha jahat memburuk-burukan pentadbiran Pakatan Rakyat.

Dalam pada itu kejadian banjir berlaku di seluruh negara disebabkan musim tengkujuh.

Sebelum ini, Perdana Menteri, Dato Seri Najib Abdul Razak menyeru kepada pemimpin Umno Selangor untuk bekerja keras bagi menawan negeri itu menerusi apa jua cara sekalipun.

Kenyataan tersebut dikuatkan lagi dengan pendedahan terbaru bahawa Jabatan Perdana Menteri (JPM) kepada Jabatan Pembangunan Persekutuan (JPP) di Selangor dengan memperuntukan RM2.71 bilion yang bertujuan mencetuskan ketegangan antara rakyat dan pentadbiran Kerajaan Negeri Pakatan Rakyat.

Dana Rakyat RM2.71b Untuk bolehkan BN Tawan Selangor

SHAH ALAM 26 DIS: Peruntukan RM2.71 bilion wang rakyat dan wang pembayar cukai diseluruh negara yang diserahkan kepada Umno/BN Selangor oleh Perdana Menteri merangkap Pengerusi Perhubungan Umno Selangor merupakan tindakan salah guna kuasa yang amat tidak bertanggung jawab membabitkan dana rakyat.


Timbalan Pesuruhjaya PAS selangor, Khalid Samad berkata peruntukan tersebut yang merupakan peruntukan terbesar yang disalurkan kepada Umno/BN negeri Selangor berbanding negeri-negeri lain.

"Peruntukan tersebut adalah peruntukan dibawah Jabatan Perdana Menteri (JPM) yang akan disalurkan kepada Jabatan Pembangunan Persekutuan (JPP) yang kemudiannya akan di salurkan kepada Ketua-Ketua Umno Bahagian.

"Kita tahu bahawa peruntukan terbesar yang di terima oleh pemimpin-pemimpin Umno Bahagian ini bertujuan untuk memastikan Umno/BN menawan kembali Selangor dari Pakatan Rakyat (PR)." jelas beliau ketika dihubungi TV Selangor.

Menurut Khalid, peruntukan yang besar yang diberikan kepada JPM sering mendapat bantahan ketika perbahasan di Parlimen tetapi undang-undang yang ada tidak membenarkan mana-mana pihak mempertikaikan peruntukan tersebut.

"Di Parlimen isu ini menjadi isu hangat supaya semua wang rakyat yang diperuntukan dibelanja secara berhemah dan tidak membazir.

"Tapi sedihnya tidaka ada peruntukan undang-undang yang boleh mempertikaikan kemana wang tersebut kerana ia merupakan peruntukan yang diberikan kepada Perdana Menteri untuk melakukan apa sahaja yang difikirkan perlu," kata beliau yang juga Ahli Parlimen, Shah Alam.

Katanya, peruntukan yang diberikan kepada Umno Selangor akan membolehkan Umno membuat sogokan dan membuat program-program untuk menyerang PR.

"Inilah tranformasi Najib yang sama nilainya dengan 'transfer money' beliau kepada pemimpin-pemimpin Umno/BN di Selangor.

"Kita telah sedia maklum wang rakyat selama ini telah disalah guna dengan begitu memalukan sebagaimana kes dalam isu NFC, PKFZ dan isu rasuah yang membabitkan bekas Menteri Besar Selangor, Khir Toyo.

"Dan saya yakin selepas ini Umno/BN akan membuat pelbagai demontrasi dan 'huru-hara' di seluruh Selangor setelah mendapat peruntukan terbesar dari wang rakyat oleh Najib," tambah Khalid.

Sehubungan itu beliau menyeru seluruh rakyat Selangor menolak Umno/BN dalam pilihanraya akan datang bagi menyelamatkan wang rakyat dari terus disalah guna oleh pemimpin-pemimpin Umno/BN.

"Kita sedia maklum kalau tak rasuah, menyogok, mengugut, berkroni dan salah guna wang rakyat, itu bukan Umno. Budaya ini telah menjadi darah daging kepada Umno sejak dahulu, kini dan selama-lamanya.

"Saya yakin rakyat Selangor telah matang dan telah menghukum Umno/BN pada pilihanraya lalu dan rakyat perlu teruskan penolakan ini sehingga PR menawan Putrajaya." kata beliau.

AMK : TKPN Tidak Seharusnya Mengugut Adam dan Keluarga
SHAH ALAM, 26 DIS : "Tidak ada satu catitan dalam kanun acara jenayah mahupun kanun keseksaan yang membawa kepada satu kesalahan sekirannya sesorang itu menurunkan gambar mana-mana pemimpin politik,"

"Tindakan Adam yang dikatakan bersifat politik, pada saya pihak polis tidak perlu campur tangan kerana tindakan politik kekal sebagai tindakan politik.

Demikian kenyataan Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK) Shamsul Iskandar Mohd Akin berhubung tindakan penuntut Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) Adam Adli Abdul Halim menurunkan bendera Perdana Menteri di ibu pejabat Umno baharu-baharu ini sebagai tindakan protes AUKU.

Pada 17 Disember lalu, Adam Adli ketika menyertai demontrasi bersama Solidariti Mahasiswa Malaysia (SMM) dan Gerakan Menuntut Kebebasan Akademik (BEBAS) bertindak menurunkan bendera perdana menteri bagi menaikan bendera berslogan kebebasan akademik untuk beberapa ketika sebelum menaikkan semula bendera asal.

Bagaimana pun tindakannya itu menyababkan diri dan keluarganya menerima pelbagai ugutan termasuk ugutan bunuh, pukul, ludah dan cacian.

Media baharu-baharu ini melaporkan Timbalan Ketua Polis Negara, Datuk Seri Khalid Abu Bakar sebagai berkata pihak polis akan menjalankan siasatan terhadap ugutan tersebut, jika menerima laporan.

Khalid juga berkata polis sedang memerhati sebarang tindakan lanjut Adam Adli dan menasihatinya supaya berhati-hati dengan tindakannya.

"Apa juga tindakan yang dia ingin lakukan, dia kena fikir kesan kepada dirinya sebagai seorang pelajar dan ketenteraman awam.

"Saya tidak mahu mengulas apa tindakan yang kita akan ambil, jangan sampai esok kita ambil tindakan, dia akan menyesal," kata Khalid dipetik Bernama.

Mengulas lanjut kenyataan itu, Shamsul berkata Timbalan Ketua Polis Negara, Khalid tidak seharusnya mengeluarkan kenyataan sedemikian sebaliknya bersikap lebih profesional.

"Ditambah pula dengan kenyataan terbuka Timbalan ketua Polis Negara yang pada mulanya menyuruh keluarga Adam Adli membuat laporan polis sekirannya terdapat apa-apa ugutan.

"Tetapi dalam masa yang sama membuat ugutan yang jelas menunujukkan pihak polis tidak bercadang melindungi keluarga Adam, malah akan mengambil tindakan terhadap Adam,"jelas Shamsul ketika dihubungi TVSelangor.

Shamsul menambah, sekirannya pihak polis dibawah telunjuk kerajaan bertegas untuk mengambil tindakan keatas Adam Adli, mereka seharusnya bersikap adil dengan memandang serius kes-kes yang melibatkan penghinaan terhadap gambar-gambar pemimpin pembangkang.

"Di internet tersebar luas gambar-gamabr pemimpin pembangkang yang diaibkan, gambar Tok Guru Nik Aziz yang dikencing dan juga gambar Anwar Ibrahim yang diaibkan sebegitu teruk sekali.

"Kalau benar mereka ingin mengambil tindakan yang keras, seharusnya mereka bersikap seimbang dan dilaksanakan keatas mereka yang terlibat dalam kes penghinaan terhadap gambar-gambar pemimpin,"jelas Shamsul yang juga seorang peguam.

(function() { var d = document, w = window; w

PMX DEDAH ISU RASUAH. PN CUBA MAINKAN ISU. TAPI BELUM LAGI SAMAN. CUBA SAMAN, SUPAYA PMX BOLEH BAWA BUKTI.