TANPA PARTI POLITIK EZAM LAWAN RASUAH MELALUI NGO

TUDUHAN SARAWAK REPORT INI SAMA ADA BENAR ATAU TIDAK PERLUKAN SIASATAN YANG TELUS

No automatic alt text available.

KUCING LEBIH PENTING DARIPADA RAKYAT?

Pendedahan laman web Sarawak Report pada 31 Mei yang mendakwa wang berjumlah RM 9.5 juta dari syarikat SRC International telah disalur Perdana Menteri Dato' Sri Najib Razak ke dalam akaun peribadi peguam UMNO Tan Sri Shafee Abdullah amatlah berat dan menimbulkan pelbagai persoalan.

Namun saya kesal kerana sehingga ke hari ini Dato' Sri Najib dan Tan Sri Shafee masih belum menjawab dakwaan tersebut.

Setakat ini, rakyat Malaysia hanya mendengar alasan remeh yang diberi menteri Dato' Seri Nazri Aziz. Ini amat tidak memadai, kerana persoalan pokok tidak terjawab, iaitu mengapa dana dari SRC International ini berada di dalam akaun peribadi Dato' Sri Najib dan mengapa RM 9.5 juta dipindahkan ke dalam akaun peribadi Tan Sri Shafee.

Tanpa jawapan jelas dan tepat dari Najib, dakwaan ini menimbulkan tandatanya apakah dana ini berkait kes Fitnah 2 terhadap Datuk Seri Anwar Ibrahim, dan apakah ada mana-mana individu berkait dengan kes Fitnah 2 yang menerima wang dari Najib serupa yang diterima Shafee.

Pada masa yang sama, dakwaan ini menimbulkan persoalan sama ada Najib telah melanggar Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram (AMLA 2014).

Oleh itu, saya dan pimpinan Pakatan Harapan akan membincangkan isu ini pada Mesyuarat Majlis Presiden Pakatan Harapan pada 9hb Jun, termasuk langkah-langkah perundangan yang boleh diambil untuk memastikan kebenaran akan muncul juga akhirnya.

Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail
Ketua Pembangkang
Presiden KEADILAN


Ulasan Blog - Sudah masuk hari kelima sejak Sarawak Report mendedahkan tentang pembayaran sejumlah RM9.5 juta kepada peguam Shafee Abdullah yang dilantik mengetuai pasukan pendakwaan dalam kes rayuan liwat 2 Anwar Ibrahim yang menyebabkan timbulnya tuntutan agar Najib Razak tampil memberi jawapan serta disusuli beberapa laporan polis mengenainya, namun sehingga ini Perdana Menteri kekal dengan sikap membisunya.

Di mana sikap ketelusan dan rasa tanggungjawab beliau kepada 31 juta rakyat Malaysia yang masih tertanya-tanya motif pembayaran tersebut?

Di mana juga benarnya ampuan seorang ahli MT UMNO dari Pahang yang berkata mereka berbangga dengan Najib yang begitu telus dalam memimpin parti dan negara jika sehingga hari ini beliau masih membatukan dirinya?

Malah, di ketika rakyat menanti-nanti jawapannya itu, dalam salah satu tweetnya semalam, Najib nampaknya lebih ghairah berkongsi cerita tentang kucingnya yang menjeling tidak mahu diganggu tidur pada petang hari minggu.

Adakah berkongsi cerita tentang kucingnya yang bernama Kiky lebih penting daripada menjawab isu semustahak melibatkan wang RM9.5 juta?

Apakah wajar bagi seorang Perdana Menteri, di ketika tuntutan untuk beliau membuka mulut tentang isu yang lebih mendesak, sebaliknya lebih seronok mengutamakan tentang kucingnya yang menjeling?

Cuba perhatian jelingan mata kucing itu, apakah yang boleh ditafsirkan mengenainya?

Adakah kucing itu pun seperti menuntut supaya Najib menjawab isu berkenaan daripada sibuk mengambil gambarnya dan kemudian berkongsi mengenainya di media sosial? (ShahbudinHusin 05/06/2017).

Sedih anak dibuli, ibu gerakkan kempen anti buli


Sedih anak dibuli, ibu gerakkan kempen anti buli
MalaysianInsight.

MELIHAT tubuh anaknya yang berusia 14 tahun lebam akibat dipukul di asrama sering menghantui Dr Nurul Kharmila Abdullah, tetapi beliau memutuskan untuk menggunakan imej menyakitkan itu untuk menjadi semangat memerangi aktiviti buli di sekolah.
Kempen Dr Kharmila digelar “You Touch, You Go", disasarkan untuk memberi tekanan kepada sekolah, terutama sekolah berasrama penuh, untuk membuang pelajar yang bersalah kerana membuli, secara serta-merta.
“Buli lebih teruk lagi kalau melibatkan fizikal. Jadi kalau kamu sentuh (pukul) walau sekali, kamu kena buang (sekolah),” kata pensyarah itu yang juga pakar dalam bidang perubatan dan forensik.
Katanya, ada sekolah mempunyai kempen anti buli sendiri, tetapi tiada yang ada dasar menggantung sekolah dikenakan terhadap pihak bersalah.
“Bagi saya, pembuli kalau tidak dapat sesuaikan diri dalam kehidupan sosial berasrama macam itu, mereka kenalah belajar di sekolah harian yang mana ibu bapa boleh pantau,” katanya.
Pada 23 Mei, 10 pelajar MRSM Parit, Perak didapati bersalah membuli enam pelajar tingkatan dua. Semua pembuli terbabit ditamatkan pengajian daripada sekolah itu.
Anak Dr Kharmila ialah salah seorang mangsa dalam kes itu, dipukul hingga lebam dan luka di hampir seluruh badan kerana enggan meminjamkan kasut.
Anaknya itu dipaksa minum air panas, direnjis air panas di bahagian badan kerana berpura-pura pengsan bagi mengelak terus dipukul, dan kepalanya turut diletakkan di bawah pili air.
Dr Kharmila berkata anaknya kini kembali pulih dan akan memulakan pengajian selepas cuti sekolah, tetapi di MRSM lain.
"Anak saya alhamdulillah semakin pulih. Dulu memang dia trauma tetapi sekarang semangat dia makin kuat. Itulah dia, sokongan ibu bapa amat penting.
Kempen menentang buli yang dimulakan Dr Kharmila mendapat sokongan lebih kuat selepas kematian pegawai kadet laut dari Universiti Pertahanan Negara Malaysia yang dipercayai dibuli, didera dengan seterika di seluruh tubuhnya.
Zulfarhan Osman Zulkarnain meninggal dunia ketika tiba di hospital, polis berkata 36 pelajar ditahan untuk soal siasat dan pihak berkuasa ia satu lagi kes buli.
Cegah buli dari awal
Dr Kharmila berkata kesedaran mengenai keburukan buli perlu dipupuk dari awal kemasukan sekolah melalui sesi ceramah.
“Ia perlu diterapkan pada budak masa mula-mula masuk. Awal-awal sudah cegah.
“Saya ada pengalaman kerana sebelum ini berkhidmat di Hospital Kuala Lumpur. Saya pernah mengendalikan kes mangsa buli yang cedera.
“Kita beri mereka gambaran kesan keburukan gejala buli. Jadi apabila mereka hendak buli, mereka fikir,” kata ibu kepada empat anak yang pernah terlibat dalam ceramah anti buli tahun lalu.
“Budaya buli senior dan junior bukanlah sesuatu yang baik. Saya rasa Mara kena pertimbangkan lantik warden tetap. Sebab sekarang ini cikgu adalah warden sedangkan mereka sudah ada tugas mengajar,” katanya.
Dr Kharmila mahu kempennya diperluaskan ke semua sekolah, dan berharap Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) akan mengguna pakai kempen itu.
Katanya, kempen #youtouchyougo akan diperluaskan menerusi persatuan ibu bapa MRSM, iaitu Muafakat.
Kertas cadangan itu pada masa ini sedang dibincangkan dalam kalangan ibu bapa pelajar MRSM dan akan dibawa ke KPM untuk sekolah berasrama.
Satu akhbar berbahasa Inggeris juga menawarkan kepada Dr Kharmila untuk membantunya menghebahkan kempen itu, tetapi ia masih dalam perbincangan.
Dr Kharmila berkata penerimaan terhadap kempennya setakat ini sangat menggalakkan dan ramai ibu bapa di mana anak mereka menjadi mangsa buli, meminta nasihat daripadanya.
Statistik KPM tahun lalu mendapati kes salah laku kalangan pelajar di sekolah menurun daripada 0.08% pada 2013 kepada 0.06% pada 2015.
Rekod menunjukkan kes buli di sekolah pada 2012 sebanyak 4,159 kes, 2013 (4,120 kes), 2014 (2,825 kes) dan 2015 (2,968 kes).
Sementara jumlah itu nampak menurun, lebih banyak kes dilaporkan di media sejak akhir-akhir ini.
Antaranya kes buli seorang pelajar bertindak keluar dari MRSM Alor Gajah Mei lalu kerana tidak tahan dibuli senior.
Pada Februari, seorang pelajar perempuan di sekolah menengah di Bandar Sri Damansara cedera di kepala sehingga menerima empat jahitan.
Menteri Pendidikan Datuk Seri Mahdzir Khalid ketika mengulas kes buli di sekolah berkata tindakan lebih keras seperti gantung serta-merta akan dilaksanakan berdasarkan peraturan sedia ada.
Mahdzir berkata tindakan menggantung persekolahan pelajar terbabit berkuat kuasa serta-merta setelah jawatankuasa disiplin Jabatan Pendidikan mendapati ada bukti penglibatan pembuli.
Pulihkan akhlak, bukan buang sekolah
Walaupun membuli perlu dilihat sebagai kes serius, Dr Mariani Mohamad Nor dari Universiti Malaya (UM) berkata beliau percaya buang sekolah bukan jalan penyelesaian gejala buli.
Dekan dan pakar psikologi Fakulti Pendidikan UM itu berkata penting untuk memulihkan akhlak pelajar berkenaan.
“Buang sekolah bukan penyelesaian. Saya lihat cara sebegini sejak 1990 bila buang pelajar, apabila masuk ke sekolah baru dia buat hal juga,” katanya kepada The Malaysian Insight.
“Jadi kena fikirkan bagaimana hendak membina insan dan pelapis bakal memimpin dalam pelbagai aspek. Kena bina satu modul khas pulihkan akhlak mereka.
“Kalau bina satu tempat khas ia seolah-olah menggalakkan gejala buli, tidak perlu. Setiap sekolah perlu ada modul kaunseling pemulihan,” katanya. – 5 Jun, 2017.

KES RAYUAN ANWAR: ADAKAH PIHAK LAIN TURUT TERIMA WANG DARI NAJIB?

Kerajaan gagal bentuk solidariti sosial wujudnya golongan pelampauMahmood Zuhdi Ab Majid
Kelemahan kerajaan dalam membina solidariti sosial sejak negara mencapai kemerdekaan menjadikan sebahagian struktur pembinaan negara bangsa menjadi lemah dan wujudnya golongan pelampau ditengah kumpulan masyarakat hari ini.

Prof Emiritus Datuk Dr Mahmood Zuhdi Ab Majid
Kelemahan kerajaan dalam membina solidariti sosial sejak negara mencapai kemerdekaan menjadikan sebahagian struktur pembinaan negara bangsa menjadi lemah dan wujudnya golongan pelampau ditengah kumpulan masyarakat hari ini.
Perkara ini dijelaskan oleh Pengerusi Majlis Dakwah Negara (MDN) Prof Emeritus Datuk Dr Mahmood Zuhdi Ab. Majid sebagai merujuk kepada kewujudan satu golongan yang menentang kepada kontrak sosial, perlembagaan negara dan rukun negara yang telah dimeterai ketika negara mencapai kemerdekaan dan selepas berlakunya trajedi 13 Mei 1969.
"Kumpulan ekstrimisme (pelampau) itu tidak boleh ditangani secara tuntas kerana kerajaan lupa mahu 'matikan' semangat ektrimisme itu dari awal kemerdekaan.
"Ketika itu kerajaan yang baharu merdeka selesa untuk tidak memberi tumpuan kepada pembinaan masyarakat (ketamadunan manusia) berbanding kebendaan (ketamadunan fizikal) untuk membina negara yang baru mencapai kemerdekaan.
"Sebenarnya ia satu keaiban yang berlaku semasa kita membina negara yang berbilang bangsa, budaya dan agama ini kerana gagal membetuk solidariti sosial," ujarnya dalam temubual dengan Malaysia Dateline.
Dr Mahmood Zuhdi berkata, beberapa peristiwa yang berlaku kebelakangan ini membabitkan isu berkaitan agama,kaum dan perpecahan parti-parti politik teras telah memburukkan lagi lingkaran solidariti sosial itu.
Sejak kemerdekaan ujarnya, kebanyakan dasar-dasar kerajaan bersifat 'one off ' program tanpa dilestarikan.
Dalam membina solidariti sosial itu,ujarnya lagi,  kerajaan kurang berjaya merancang dasar jangka panjang berbanding aspek pembangunan fizikal negara yang dilihat hebat.
Beliau menegaskan, kepincangan ketika membina sturuktur solidariti sosial itu menjadi punca kepada kewujudan golongan pelampau dalam masyarakat yang mengambil peluang menjadikan platform politik dan agama sebagai senjata memecahbelahkan masyarakat.
Ia termasuklah dengan mengugat keharmonian kaum, menghasut, menyebarkan fitnah, mempertikai kedudukan raja berpelembagaan, hak istimewa orang Melayu, menyalahguna hak kebebasan bersuara, penyebaran ajaran sesat dan terbabit dengan kumpulan militan agama.
Beliau melihat situasi itu sebagai satu kegagalan di pihak kerajaan dalam usaha mengawal dan menangani kemelut yang berlarutan di negara ini.
"Pertama Kerajaan perlu membendung keadaan yang berlaku ini dengan menegaskan bahawa rupa bangsa dalam negara ini berteraskan perlembagaan negara dan  menepati acuan Malaysia.
"Kerajaan telah membangunkan negara ini diluar daripada kekuatan yang ada dikalangan orang Melayu terutama dari sudut penguasaan ekonomi orang Melayu yang lemah, akhirnya timbul hasad dengki dan curiga mencurigai sesama kaum.
"Keduanya, kesilapan juga berlaku membabitkan krisis kepimpinan oleh parti yang memerintah. Saya melihat ketika krisis itu berlaku,satu pihak telah mengapi-apikan untuk menjatuhkan kerajaan dengan kebangkitan rakyat melalui pentas politik.
"Bagi mengukuhkan usaha itu mereka telah mengembelingkan apa saja yang ada.Di situ ditanam semangat benci kepada pemerintah dan semangat itu telah berkembang kepada semangat bencikan orang Melayu dan pemimpin Melayu.
"Golongan ini (pemimpin dan penyokong parti) yang terdidik sepanjang tempoh itu kini menjadikan isu-isu politik satu medan
pertempuran antara masyarakat," ujarnya tanpa mahu merujuk kepada mana-mana parti politik dan  beberapa insiden berlaku sejak kebelakangan ini.
Beliau menegaskan, hari ini 'Kontrak Sosial' sudah dilihat terhakis sedikit demi sedikit kerana kealpaan kerajaan.
"Kontrak sosial semakin terhakis segala semangat perpaduan yang dipupuk dahulu sudah semakin dilupakan generasi hari ini." katanya.
Beliau menyarankan dua perkara perlu dilakukan kerajaan untuk mengembalikan keharmonian kaum dan agama di negara ini walaupun terdapat perbezaan pandangan politik.
"Untuk menyatukan kembali keharmonian kaum yang berbeza pandangan politik perlukan masa dan satu gagasan yang cukup hebat dan perlu
difahami semua pihak.
"Ia tidak boleh dibaiki secara serpihan dan total, maka kita perlu kembali kepada realiti asas untuk mengembalikan solidariti sosial itu sebagaimana termaktub dalam perlembagaan,  kontrak sosial dan rukun negara.
"Sebenarnya proses membina tamadun manusia itu sudah lama  terbantut sehingga wujudnya golongan pelampau di negara ini. Jika kemelut ini dibiarkan berterusan ia akan mengugat kestabilan dan keharmonian kaum, agama dan politik dalam negara.
"Saya berpandangan pemimpin politik sudah gagal menyatupadukan umat Islam dalam negara ini, sedangkan dengan perpaduan umat Islam ia sebenarnya akan menjurus kepada perpaduan nasional," ujarnya.
Jadi bagaimana untuk mengatasi masalah perpaduan nasional yang sudah semakin terhakis ini kerana wujud golongan pelampau di tengah masyarakat majmuk dalam negara?
Mahmood Zuhdi menegaskan,"kita kena kembali kepangkal jalan. Kita perlu adakan dalam bentuk dialog tertutup dengan pimpinan pelbagai
sektor secara dailog sederhana, bukan dailog perbalahan tetapi mencari kata sepakat, jalan tengah untuk penyelesaiaan masalah soladariti sosial dalam masyarakat.
"Dalam politik jika dailog terbuka diadakan sebenarnya akan merumitkan lagi keadaan sedia ada.Kita perlu adakan dialog dengan cara bermusyawarah.
"Sebenarnya pembinaan masyarakat itu perlu bersama dengan pembinaan politik. Sedangkan apa yang berlaku kekuatan politik diutamakan sedangkan kekuatan masyarakat ketinggalan ke belakang
"Sebenarnya yang menjadi golongan pelampau itu sedikit daripada jumlah majoriti masyarakat tetapi mereka itulah yang berkuasa," ujarnya lagi golongan pelampau itu akan menjadikan pentas politik, sebagai punca perbalahan dalam masyarakat.
Justeru beliau menegaskan mengerakkan kumpulan majoriti senyap 'silent majoritiy' adalah golongan pasif yang  akan menjadikan golongan itu dikuasai oleh golongan pelampau.
"Kita perlu mengerakkan 'silent  majority' ini sebagai golongan yang aktif untuk menyatakan pandangan mereka.
"Melaui MDN kita sedang lakukan untuk mendekati golongan ini menyampaikan ide dalam usaha memantapkan solidariti sosial ini dalam pelbagai bidang dan sektor di negara ini," ujarnya.