HAAA- NI WALAUN- MASA TAKI DULU BUKAN DIA NAK NAIKKAN TARIF LETRIK KE ?


 

SAMAN TERHADAP SANUSI BARANGKALI AMARAN AWAL BUAT HADI


 Daripada empat pemimpin blok pembangkang yang disaman setakat ini oleh Perdana Menteri, Anwar Ibrahim kerana didakwa mengeluarkan kenyataan fitnah terhadapnya, tiga daripadanya adalah pemimpin Pas.

Mereka ialah Pesuruhjaya Pas Perak, Razman Zakaria, Ahli Parlimen Kuala Terengganu, Ahmad Amzad Hashim dan terbaru, Menteri Besar Kedah, Sanusi Md Nor.

Pemimpin keempat yang diambil tindakan sama ialah Mahiaddin Md Yasin, Pengerusi PN merangkap Presiden Bersatu.

Secara tidak langsung ini bermakna, walaupun Pas itu parti Islam kononnya, tetapi pemimpinnya dilihat lebih terdedah kepada mengeluarkan kenyataan berunsur fitnah.

Jika tiada unsur fitnah, tentulah tidak mungkin Anwar ada asas untuk mengemukakan saman terhadap mereka itu.

Dengan mengemukakan saman itu, sebagaimana disebut sebelum ini, ia bukanlah bermakna Anwar pemimpin yang mudah koyak dan tidak sedia dikritik.

Anwar sebenarnya sangat terbuka dengan kritikan, bahkan amat meraikan perbezaan pendapat.

Tetapi, melalui saman yang dikemukakannya, ia menunjukkan beliau tidak bertolak ansur terhadap fitnah, pembohongan serta kata-kata berbentuk penipuan.

Berkedudukan sebagai Perdana Menteri, apabila tindakan saman diambilnya terhadap pemfitnah, ia adalah mesej untuk rakyat memahami tentang pendiriannya terhadap fitnah.

Tidak sukar sebenarnya untuk memahami bahawa bagi Anwar, fitnah mesti dilawan dengan tindakan undang-undang agar ia dapat memberi pengajaran kepada mereka yang terbabit serta orang lain juga.

Fitnah tidak boleh lagi dilawan dengan penafian atau penjelasan semata-mata, jauh sekali tidak boleh sekadar hanya berdiam diri serta berserah kepada Tuhan saja.

Melalui tindakan saman itu, ia adalah peringatan kepada tukang-tukang fitnah, sama ada yang berkopiah atau tidak, agar ada sedikit ketakutan untuk meneruskan kerja-kerja jahat tersebut.

Seterusnya, dengan mendepani fitnah itu dengan saman, ia akan membolehkan Anwar memberi lebih tumpuan untuk mengurus negara dan menjaga kepentingan rakyat.

Beliau tidak perlu lagi menafi atau membuat penjelasan terhadap fitnah kepadanya, segala-galanya mesti mereka hujahkan di depan hakim di mahkamah nanti.

Kalau asyik mahu menafi, menjawab atau memberi penjelasan setiap kali fitnah ditimbulkan, ia tidak mungkin berakhir sampai bila-bila dan akhirnya hanya membuang masa jika kemudian banyak lagi fitnah-fitnah lain dikeluarkan.

Pendek kata, saman fitnah Anwar bukan saja sebagai pengajaran kepada pemfitnah dan mereka yang suka membuat fitnah, malah juga untuk membolehkan beliau lebih serius dalam tanggungjawabnya terhadap rakyat.

Selepas ini, jika ada sesiapa lagi memfitnahnya, mereka juga pasti disamannya.

Sekaligus, saman terhadap Sanusi barangkali merupakan amaran awal secara tidak langsung kepada pemimpin utama Pas, Hadi Awang yang dilihat masih berterusan mempertikaikan kewujudan kerajaan perpaduan dan tidak puas hati dengan terangkatnya Anwar sebagai Perdana Menteri.

Hadi boleh terus berhujah dan mempertikaikannya selagi ia berbentuk kritikan, tapi hati-hati jangan sampai terseret unsur fitnah di dalamnya, baik dalam ceramah atau tulisannya yang kerap di media sosial.

Kalau celupar dan memfitnah juga, percayalah, waima Hadi sekali pun, tidak akan terlepas daripada turut dilayangkan surat saman.

Cubalah kalau tak percaya? – ShahbudinHusin 14/12/2022.KALAU PEMIMPIN PEMALAS, ITU AMAT MEMBIMBANGKAN
Hahaha... Kelakar la awak ni.

Kalau baru masuk ofis, terus saja berehat dan meja kemas sekemas-kemasnya, barulah kita patut rasa takut dengan masa hadapan negara kita. Sebab itu maknanya pemimpin itu pemalas. Tak mahu semak semula apa yang berlaku sebelum ini.

Aku sendiri dalam menguruskan platform, selepas off 14 hari, hari pertama memang kerja lebih sikit. Kena tengok balik kerja yang sudah dibuat selama 14 hari sebelum ini, juga yang sedang dan akan dibuat. Jadi aku faham keadaan semasa.

Itu 14 hari off. Apa lagi kalau baru saja ambil alih kerajaan. Diambil pula daripada satu pasukan yang diketahui bobrok, boros dan tidak telus. Pastinya ada banyak fail yang perlu dibelek. Kerana kalau ada sedikit pun kecuaian, negara akan kerugian.

Posting di bawah hanya menunjukkan kedangkalan penulisnya. Nampak sangat dia tak tahu mengurus. Orang begini kalau beri syarikat pun pasti jahanam. Apa lagi kalau biarkan urus negara. Dia patut malu pada dirinya sendiri. Guane boh?

Raja Gelap

.

 

ADAKAH ANWAR AKAN MELEPASIUNDIAN 19 DISEMBER ?

 

Undi percaya juga adalah ujian integriti bagi mereka yang berikrar menyokong!

 

Terdapat kebimbangan sama ada Perdana Menteri Anwar Ibrahim akan terselamat daripada undi percaya apabila Parlimen bersidang pada 19-12-2022.

 

Alasan kebimbangan ini adalah berdasarkan fakta sama ada Umno boleh dipercayai pada peringkat genting ini untuk berdiri teguh bersama kerajaan perpaduan. Jika Umno, misalnya, diberi jaminan oleh Muhyiddin dan syarikat bahawa Zahid Hamidi akan dilantik sebagai PM jika Anwar digulingkan pada 19-12-2022, adakah itu akan membawa kepada pengkhianatan itu? Kuasa terlalu menggoda, terlalu memabukkan, sudah tentu sangat meyakinkan untuk menjaga prinsip dan etika.

 

Khabar angin mengatakan Ismail Sabri dan beberapa orang Umno kononnya ponteng mesyuarat Majlis Tertinggi Umno baru-baru ini dan menuju ke Jakarta. Satu lagi khabar angin yang bertiup kencang mengatakan bahawa Muhyiddin juga telah menuju ke Jakarta.

 

Adakah ini mencadangkan sesuatu sedang dibuat? Adakah sesuatu sedang dibuat dan dikomplot terhadap Anwar? Ini membimbangkan.

 

Adakah langkah Jakarta akan dibentuk pada hari Isnin apabila Parlimen bermesyuarat? Memandangkan langkah Sheraton yang terkenal pada tahun 2020 yang 

menggelincirkan Tun Dr Mahathir daripada kuasa, adakah ini terlalu mengada-ada atau kemungkinan sebenar yang mungkin mengejutkan kita semua?

 

Untuk menambah lagi keadaan yang membimbangkan, hari ini kita dimaklumkan oleh 
Ahli Parlimen Jelebu Datuk Seri Jalaluddin Alias ​​bahawa Ahli Parlimen BN tidak 
menerima sebarang arahan untuk menyokong Anwar Perdana Menteri.
 
Menurut Jalaluddin. “Tiada arahan khusus
 
diberikan oleh pucuk pimpinan Barisan Nasional (BN) kepada ahli parlimennya 
untuk menyokong Perdana Menteri dalam usul undi percaya dalam
 
sidang Parlimen yang akan bersidang pada 19 Dis.”
Undian percaya akan berlangsung dalam masa lima hari. Bukankah benar-benar
 membingungkan bahawa isu penting ini tidak dibincangkan dalam mesyuarat
 Majlis Tertinggi Umno baru-baru ini? Tanda tanya itu menandakan teka-teki.
 
Jika Umno sudah pasti dan benar-benar sebahagian daripada kerajaan perpaduan, 
bukankah ini patut dibincangkan dan diputuskan selewat-lewatnya seminggu 
sebelum Parlimen bersidang pada hari Isnin? Apakah alasan tidak mengarahkan 
Ahli Parlimen BN menyokong Perdana Menteri walaupun pada waktu lewat ini? 
Adakah kita betul-betul mengesyaki bahawa sesuatu sedang berlaku pada
 saat-saat akhir?
 
Pada hari Isnin bukan sahaja nasib Anwar akan ditentukan, tetapi dia juga akan
 tahu siapa kawannya!
 
Itulah sebabnya saya katakan bahawa integriti mereka yang telah berikrar 
sokongan mereka juga akan diuji pada hari Isnin. Adakah integriti mereka
 akan dikorbankan untuk kuasa dan tamak?
 
Jika ini berlaku, rakyat Malaysia - selain mengutuk pengkhianatan ini - mesti
 memastikan bahawa penyangak dan penyangak ini tidak akan mempunyai masa 
depan dalam politik Malaysia. Lebih daripada itu, parti mereka juga mesti berkubur 
untuk kebaikan.
 
Ia akan menjadi hari yang menyedihkan bagi Malaysia jika tempoh perkhidmatan 
Anwar dipendekkan. Dia membawa harapan dan impian kita serta menjanjikan tadbir 
urus yang lebih baik yang akan bertanggungjawab, telus dan bertanggungjawab. 
Ia akan menjadi tragedi jika ini berlaku terutamanya apabila kita melihat cahaya
 di hujung terowong.
 
Merompak peluang Anwar untuk berkhidmat kepada negara tercinta menafikan kita
 masa depan yang hebat dan Malaysia yang lebih baik.
 
Pengkhianatan spekulasi ini, jika ia berlaku, ia akan menjadi pengajaran bagi kita
 untuk mengingati bahawa "Sesetengah orang yang paling berbisa datang menyamar
 sebagai kawan dan keluarga."
 
P. Ramakrishnan
 
Bekas Presiden Aliran
 
13 Disember 2022

 

APA PULAK NI HADI...HASUT JA KERJA KAU....
Atok ni meroyan aku tak dah tak berapa heran. Dah jadi rutin dia. Tapi ada beberapa ayat dia yang aku rasa agak terlajak.

Pertama tuduhannya berlaku gerakan bagi halang penubuhan kerajaan oleh PN. Siapa yang halang? Bukan YDP Agong dah tawarkan kepada PN untuk bentuk kerajaan perpaduan tapi Mahiaddin sendiri yang ingkar?

Lagipun hak menubuhkan kerajaan berada pada PH yang menang kerusi terbanyak. Tak timbul soal PN dihalang tubuh kerajaan sebab PN tak berkelayakan pun untuk tubuh kerajaan waktu itu. Tidak sehingga PH menyerah kalah.

Kedua, dia sebut sekali lagi tangan-tangan ghaib. Siapa yang dia maksudkan? Apakah Hadi nak kata YDP Agong sebagai tangan ghaib sebab kita semua tahu YDP Agong yang titahkan agar kerajaan ini dibentuk segera?

Jadi adakah Hadi menuduh gerakan menghalang PN dari membentuk kerajaan itu didalangi oleh YDP Agong sendiri? Jangan berselindung di sebalik ayat yang berbunga. (Link berita: https://bit.ly/3hmEIOV)

Sebagai ahli politik senior, walaupun kerap ponteng sidang, Hadi sepatutnya arif hantaran seperti ini di media sosial adalah bahaya kerana mengundang salah faham di kalangan pengikut taksub partinya.

PDRM perlu ambil tindakan segera supaya Hadi tak terus buat kenyataan yang mengelirukan seperti ini yang akhirnya boleh menimbulkan rasa tidak puas hati rakyat kepada YDP Agong. Jangan dibiarkan bara menjadi api. Guane boh?

Raja Gelap

 

ADA JUGA BETULNYA. PATUT PM LEPAS CAKAP BAHASA INGGERIS MACAM BUDAK TAHUN 6 PUN LEBIH BAGUS. KENAPA 33 BULAN DULU TAK BERSUARA ? SAJA.....DENGKI KOT

 


Wan Ahmad Fayhsal kata sistem pendidikan kita lemah punca kita kehilangan pelabur kepada negara jiran (https://bit.ly/3VTJsKM).

Dah jadi pembangkang ni baru bersambung sel-sel otak dia. Masa dalam kerajaan dulu tak cakap apa pulak, kan? Buat apa masa tu?

Ni nak bagitau Wan Fayhsal ni. Selama 33 bulan sebelum PRU15, Menteri Pendidikan adalah Radzi Jidin. Dia daripada Bersatu.

Radzi ni kita pun tahu jenis tak ambil tahu tentang kementeriannya pun. Lepas tangan. Rintihan guru pun dia tak endahkan.

Nak komen sekarang tak salah. Tapi kalau dulu Wan Fayhsal main peranan masa dalam kerajaan, ketuk sikit kepada Radzi tu biar otaknya tak beku sangat, kan elok.

Sekarang dah jadi pembangkang baru pandai nak cerita itu ini. Orang macam ni, dengar boleh tapi percaya jangan. Guane boh?

Raja Gelap

 

Anwar terima panggilan ucapan tahniah dari PM Kanada


Menerima panggilan telefon daripada Perdana Menteri Kanada, TYT Justin Trudeau pagi ini bagi merakamkan ucapan tahniah atas pelantikan saya sebagai Perdana Menteri Malaysia ke-10.

Kami juga membincangkan potensi kerjasama baharu antara Malaysia dan Kanada dalam pelbagai lapangan, termasuk pendidikan, tenaga boleh diperbaharui, serta hubungan sesama insan.

Kami turut perbaharui komitmen untuk meningkatkan hubungan dua hala Malaysia-Kanada ke tingkat yang lebih tinggi.

Malaysia dan Kanada telah menyaksikan peningkatan dalam hubungan kerjasama dua hala sejak terjalinnya hubungan diplomatik pada tahun 1957, dengan nilai dagangan dua hala mencecah RM10.58 bilion pada tahun 2021, manakala nilai pelaburan Kanada dalam sektor pembuatan Malaysia dalam tempoh 40 tahun kebelakangan adalah RM789 juta.Sidang media Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim pasca mesyuarat Ka...

POLITIK MAT SABU BUAT APA NI?

 


BUKAN SALAH BANGSA CINA DAN INDIA- SIAPA YANG MELAKUKANNYA SEJAK AWAL DULU...


 

FAHAM DENGAN KONSEP POLITIK


 

MENTERI PN TAK RASA MALU PUN. CINA DAP PULA YANG JDI WAKIL RAKYAT BANTU. MELAYU...BELI MERC ....TAK NAMPAK PUN BAGI CAM GINI PADA RAKYAT


 

POKWII JEBON MUNCUL LAGI- KALI NI POKWIII JEBON BELETER MELAYU DIBAWAH TEMPURUNG


 

DAH SUDAH KAH ANAK ABAH DAN ANAK LEBAI BUAT KEBAIKAN PAGI NI...


 

HAAA...UNTUK WALAUN- NI REGA TELOR BELAH PANTAI BARAT. PANTAI TIMUR TAK TAU LAH...KOT MURAH LAGI ATAU WALAUN MEMANG MAKAN TELOR MAHAL


 

LOKMAN ADAM- JANGAN CAKAP TAK SERUPA BIKIN . KAU PERGI RUMAH DAN PEJABAT UMNO OK SAJA. DULU TAK KALUT RASUAH -


 

KERAJAAN PM 10 PERLU BERHATI HATI. JANGAN LEMAH DAN LALAI TERUTAMA MENTERI PENERANGAN.HANG NAK TUNGGU APA LAGI ?

 

PN MENIPU PENYOKONG MEREKA. APABILA YDPA SARANKAN AGAR BERGABUNG, MEREKA TOLAK,


 

TAK MAU SAMAN KA LEBAI NI ? MACAM BAGUS..TAPI MENYIKSA RAKYAT KERANA KEGAGALAN...AKHIRNYA MAKAN GAJI BUTA

SEKIRANYA SAYA DITOLAK DI DEWAN - SAYA SERAHKAN KEPADA RAKYAT


 

LANGKAH TEPAT...DIA RAJIN MENGUTUK ORANG- ANAK SENDIRI TERPINGGIRKAN


 

CIRI CIRI WALAUN


 

Pencerahan yg baik utk panduan bezakan ulama' ( akhirat ) dan ulama ' suu' ( habuan dunia).

 🌹🌷🕌

Kisah tentang Bal'am bin Ba'ura yang tercantum dalam al-Quran surah al-A'raf 175-176 mengandung pelajaran sangat berharga bahwa seorang alim pun seperti Bal'am yang dianugerahi Allah ismul a'zham (nama Allah teragung) bisa masuk perangkap setan dan malah menjadi pengikut setan. 


وَاتْلُ عَلَيْهِمْ نَبَأَ الَّذِي آتَيْنَاهُ آيَاتِنَا فَانْسَلَخَ مِنْهَا فَأَتْبَعَهُ الشَّيْطَانُ فَكَانَ مِنَ الْغَاوِينَ


وَلَوْ شِئْنَا لَرَفَعْنَاهُ بِهَا وَلَٰكِنَّهُ أَخْلَدَ إِلَى الْأَرْضِ وَاتَّبَعَ هَوَاهُ ۚ 


"Dan bacakanlah kepada mereka berita orang yang telah Kami berikan ayat-ayat (ismul a'zham) Kami kepadanya, maka (ismul a'zham) itu tercerabut darinya, lalu setan menggodanya hingga dia menjadi pengikut setan, maka jadilah dia termasuk orang yang sesat.


Dan sekiranya Kami menghendaki niscaya Kami tinggikan (derajat)nya dengan (ismul a'zham) itu, akan tetapi dia cenderung kepada dunia dan mengikuti hawa nafsunya..."


Bal’am hidup di jaman Nabi Musa as, dan menurut satu versi riwayat bahkan dia memiliki garis keturunan dari Nabi Luth as. 


Ada satu riwayat masyhur dari Husein bin Khalid yang diterima dari Imam Ridha as yang berkata bahwa sesungguhnya Bal’am bin Ba'ura dianugerahi ismul a’zham yang apabila dia berdoa dengannya maka doanya akan dikabulkan. Namun Bal'am kemudian condong mendukung Fir'aun.


Suatu saat ketika Fir'aun dan orang-orangnya sedang mencari Musa as dan para pengikutnya, mereka bertemu dengan Bal'am. Kata Fir'aun kepada Bal'am, "Berdoalah kepada Tuhanmu agar Musa dan para pengikutnya dapat kami tangkap."


Bal'am tidak mau ketinggalan untuk ikut terlibat dalam penangkapan Musa as dan para pengikutnya. Maka dia mengendarai keledainya untuk tujuan itu, namun keledainya tidak mau bergerak.


Bal'am kesal dan mulai memukul keledainya itu, lalu Allah azza wa jalla menjadikan keledai itu dapat berbicara dengan mengatakan, "Celaka engkau! atas dasar apa engkau memukulku? apakah engkau ingin agar aku pergi bersamamu untuk menangkap Nabi Musa dan orang-orang beriman yang bersamanya?" 


Bal’am terus memukul keledainya hingga keledai itu mati. Dan akibatnya ismul a'zham yang Allah anugerahi kepadanya tercerabut dari lisannya."


✍ Biharul Anwar, jilid 13 halaman 377-378; Tafsir al-Burhan, jilid 3 halaman 246-247.


🌹🌷🕌KEH..KEH-KERAJAAN BAGI UBAT AID/HIV KERANA MENYOKONG LGBT ? BODO BETOI WALAUN NI.SEKOLAH TAK TINGGI ATAU MEMANG MALAS MEMBACA


 

KEH..KEH..KEH..TAK BOLEH TERIMA KEKALAHAN...DIA KERIAU ....DAH CUKUP DAH DARI DALAM KETA- MOVE ON PN 73 KERUSI SAJA


 

FERI PULAU PINANG DIHENTIKAN OLEH KERAJAAN ISMAIL WEE KA SIONG.


 

PAKWII JEBON KATA PEBENCI BODO SEBAB TAK BIJAK ULAS ISU TELOR OMEGA.POKWII JEBON PESAN ULAS GUNA OTAK, BUKAN ULAS GUNA LUTUT.


 

PN OK WALAU PROJEK MEMISKINKAN NEGARA


 

WOIIII- MOVE ON LA-ORANG DAH TAK MAU GABUNG NAK MARAH BUAT APA...


 

ANWAR NI....ISHHH..ISHHH..TAK ISLAMIK....KENAPA HUDUD DITANGGUHKAN


 

SAMBUNGAN PART 2 HUDUD DITANGGUHKAN


 

LAMA BETOI KAK LAH KAJI PASAI HAID-SAMPAI .....KELAUT


 

KALAU GPS TAK DAPAT SIAPKAN ISU A63....MAKA GPS GAGAL


 

JANGAN GITU POKCIK- INGAT MUDAH KA..ADA PAKCIK LAQAT KA ....BUDAK MALAYSIA NI TIK TOK JA KENA MOHONG


 

KALAU ANWAR TAK SELAMATKAN UMNO-UMNO HILANG.I


 

NAK BUAT PROTES 18-19- PAKAI BAJU HITAM -PROFIL SEMUA PAKAI BAJU HITAM- KERAJAAN BARU SEMINGGU.KENA TANGKAP PEMIMPIN HANGPA MANA ADA DUIT-JANGAN JADI TUPAI DAN KERA NA....


 

PM ANWAR IBRAHIM MEMPENGERUSIKAN MAJLIS SARA NEGARA MEMBINCANGKAN KOS SARA HIDUP- SUBSIDI BERJADUAL-YANG KAYA TAK BOLEH TUMPANG YANG MISKIN- MARHAEN


 

UNTUK MERAIH UNDI JANGAN GUNA ISU YANG MENAKUTKAN RAKYAT-MISALNYA PERISTIWA 13 MEI-JANGAN KATA ULAMA TAPI MEMECAHBELAH-


 

ALLAHYARHAM YUSOF AL-QARDAWI SENTIASA BERTANYA KHABAR TENTANG ANWAR


 

TIP MACAMANA NAK LAWAN WALAUN BODO MACAI BUNGA- MEREKA HADIR UNTUK MENGGANGU DAN MENGANJING


 

KEDAH TAK DAK JUDI ? HANGPA MOHONG SAPA NIH ?

 


KALAH DAN TAK BOLEH TERIMA KENYATAAN- PH DAH MEMERINTAH- PENDERHAKA


 

LIHAT SEMINGGU PUN BELUM JADI PM-INI TELAH MULA DIBERI PERHATIAN


 

PANAS BILA ANWAR IBRAHIM- RAJA MERAMPAS KUASA. BILA MASA MUHYIDDIN ADA KERUSI-MANA CUKUP. BELUM PERNAH PEMIMPIN DERHAKA PADA YDPA


 

DENGOR ORANG PEQAK NI CAKAP


 

Keh..keh...keh,

 

Ibrahim Mat Isa

Hang duk kelupoq apa Pak Aji wooii. Orang nak buat kerja pun tak senang kalau ada kera sekoq ni duk hingaq. Kamjat!