Misteri Derma 2.6 Bilion Kepada MO1
KONONNYA INI NEGERI YANG DIPERINTAH CINA...
Kerajaan P. Pinang tandatangani Ikrar Bebas Rasuah dengan 10 langkah tambahanGEORGE TOWN, 5 OGOS: Kerajaan negeri Pulau Pinang hari ini menzahirkan sokongan kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dalam usaha menentang rasuah di negeri itu menerusi Ikrar Bebas Rasuah (IBR) dengan tambahan 10 langkah integriti.
Majlis ikrar itu diketuai Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng bersama seluruh Exco Kerajaan Negeri dan pegawai-pegawai kanan negeri.
“Kerajaan Negeri bersedia untuk bekerjasama dengan mana-mana pihak untuk membanteras rasuah dengan ikhlas dan sama sekali bukan mempolitikkannya,” kata Ketua Menteri.
Beliau berkata, Majlis Ikrar Bebas Rasuah dengan tambahan 10 Langkah Integriti Kerajaan Negeri Pulau Pinang (IBR Plus 10) hari ini adalah yang pertama yang diadakan di Malaysia.
“Kerajaan Negeri amat menitikberatkan isu integriti dalam penyampaian perkhidmatan awam kepada rakyat Negeri Pulau Pinang.
“Sejak tahun 2008, Kerajaan Negeri telah menerima pakai 10 langkah integriti yang mencerminkan komitmen untuk menjadi negeri bebas rasuah,” kata beliau.
10 langkah integriti untuk menjadi negeri bebas rasuah ialah:
i. Amalan Pentadbiran yang berlandaskan Prinsip CAT (Cekap, Akauntabiliti, Telus)
ii. Menginstitusikan pengisytiharan harta secara terbuka oleh Ketua Menteri, barisan EXCO dan ADUN
iii. Melaksanakan tender terbuka yang kompetitif
iv. Tidak membenarkan ahli keluarga untuk melibatkan diri dalam kontrak Kerajaan atau berurusniaga dengan Kerajaan Negeri
v. Melarang ADUN dan ahli pentadbiran daripada diluluskan permohonan tanah Kerajaan Negeri
vi. Melindungi pemberi maklumat atau peniup wisel yang tulen
vii. Mengambil tindakan ke atas pemimpin yang hidup mewah melebihi pendapatan rasminya
viii. Telus dalam sumbangan politik
ix. Tidak menerima ‘donation’ peribadi
x. Mengambil tindakan ke atas pegawai yang melanggari kesemua di atas
Hasil daripada 10 langkah tersebut kata beliau telah dibuktikan melalui Laporan Ketua Audit Negara setiap tahun yang memuji pengurusan kewangan Negeri Pulau Pinang yang baik dengan lebihan Belanjawan setiap tahun.
Ini termasuk penurunan hutang negeri sebanyak 90 peratus dan tambahan rizab aset negeri sebanyak RM1 bilion sejak 2008 dan turut dipuji oleh Tansparency International kerana melaksanakan tender terbuka.
Setiausaha Agung DAP itu turut menzahirkan rasa kurang senang kerajaan negeri terhadap serangan  media tertentu kononnya Kerajaan Negeri ingkar menandatangani Ikrar Bebas Rasuah.
Sedangkan, mereka tidak melaporkan tentang negeri lain yang masih belum menandatangani ikrar tersebut
“Kerajaan Negeri berharap pihak media massa tertentu tidak terus berniat jahat dengan membuat laporan fitnah dan palsu dengan menyasarkan Negeri Pulau Pinang sahaja kononnya Kerajaan Negeri ingkar menandatangani IBR apabila ada negeri lain yang masih belum menandatangani IBR tetapi tidak dilemparkan dengan laporan yang liar dan melulu seperti mana yang dilakukan terhadap Pulau Pinang.
“Kita harus mengikis persepsi negatif daripada sesetengah rakyat bahawa Kerajaan Negeri tidak akan membantu rakyat dan sebaliknya harus bersyukur sekiranya Kerajaan tidak merompak wang rakyat,” katanya lagi.

KERAJAAN KELANTAN TAK SERIUS TUNTUT ROYALTI, UBAH KEPADA PH

BN mesti terima hakikat, sudah 27 ribu buah rumah mampu milik dibina di Pulau PinangGEORGE TOWN, 5 OGOS: Kerajaan Pakatan Harapan (HARAPAN) membina lebih banyak rumah mampu milik (RMM) di Pulau Pinang berbanding kerajaan Barisan Nasional (BN) yang mentadbir negeri itu sebelum tahun 2008.
Kurang 10 tahun memerintah negeri Pulau Mutiara itu, kata Exco Perancangan Bandar & Desa dan Perumahan negeri, Jagdeep Singh Deo berkata, HARAPAN setakat ini telah membina 27,230 unit RMM.
“Dalam pada ini, pihak Kerajaan Pusat tidak boleh lari dari hakikat bahawasanya di dalam tempoh masa 2000 hingga 2007 cuma 5,124 unit RMM dibina oleh Kerajaan BN terdahulu.
“Ini adalah berbanding sejumlah 20,887 unit RMM yang telah dibina dalam tempoh 2008 sehingga 2016 di bawah pimpinan Kerajaan Negeri HARAPAN,” katanya dalam kenyataan, baru-baru ini.
Beliau membuat perbandingan berkenaan sebagai mengulas Laporan Ketua Audit Negara yang mendakwa pengagihan RMM yang dilakukan kerajaan negeri Pulau Pinang kononnya tidak memuaskan.
Malah, katanya yang juga Adun Dato Keramat, tidak ada satu pun unit RMM di bawah Program Perumahan Rakyat 1Malaysia (PR1MA) hasil inisiatif kerajaan Persekutuan BN dibina di Pulau Pinang.
“Sebenarnya yang perlu diaudit adalah prestasi Kerajaan Pusat di dalam membekalkan unit-unit Projek Perumahan Rakyat (PPR) dan unit-unit perumahan RMM dan Mampu Milik ke Negeri Pulau Pinang,” ujarnya.
Mengulas mengenai bilangan unit RMM yang masih tidak berpenghuni, Jagdeep berkata, kebanyakan pemohon menolak untuk menduduki sesuatu penempatan RMM yang jauh daripada kemudahan asas seperti sekolah.
“Ia boleh dilihat bahawa kesemua PPR telahpun diisi oleh pemohon yang layak kecuali di Desa Wawasan menurut rekod kami
“Pengalaman kami menunjukkan bahawa majoriti pemohon tidak mahu memilih projek PPR di Desa Wawasan kerana ia tidak sesuai memandangkan keadaan geografi mereka, terutamanya tempat kerja mereka dan di mana anak-anak mereka bersekolah pada masa sekarang.
“Maka, pemohon tersebut tidak dapat menerima unit PPR di Desa Wawasan dan pihak kami tidak boleh memaksa mereka memilih unit-unit tersebut di Desa Wawasan,” ujarnya.
RMM yang dibina kerajaan negeri dijual dengan harga dari RM42,000 hingga RM300,000 seunit. Pulau pinang juga mempunyai had kelayakan pendapatan terendah bagi permohonan PPR iaitu RM1,500 berbanding negeri lain iaitu RM3,000. 

NEGARA BERKEBAJIKAN JANGAN IKUT BARAT...HJ HADI HANYA PANDAI BERCAKAP

KREDIT..AL HUSSEIN -   Hj Hadi hanya pandai cakap saja...

 
Mangsa banjir besar 2014 masih belum mendapat pembelaan 

 Presiden PAS Datuk Seri Abdul Hadi Awang kata Negara Kebajikan yang diperkenalkan sejak zaman British tidak menepati konsep 'Negara Berkebajikan' dalam Islam yang lebih luas dan menyeluruh. Baca selanjutnya di sini

 Hj Hadi ni hanya bijak bercakap dari buat kerja. Kenapa Hj Hadi tidak memperkenalkan 'Negara Berkebajikan' ketika Pas memerintah Terengganu selama satu penggal, bermula dari tahun 1999 hingga 2004? 

 Sewaktu jadi MB Trengganu dulu yang dia perhambat keluar kanak-kanak tadika Kemas mengangkat kerusi keluar dewan....adakah itu menepati ciri 'Negara Berkebajikan' dalam Islam?

 Semasa Hj Hadi jadi MB, anak syarikat Kerajaan Negeri, EPIC telah kerugian sejumlah RM37.5 juta dalam satu pelaburan sesat ~ sumber

  Tidak ada apa yang nak dibanggakan tentang pentadbiran Hj Hadi yang lalu. Kalau Hj Hadi memperkenalkan konsep 'Negara Berkebajikan' yang kononnya 'Roh Islam' sewaktu memerintah Terengganu dulu, sudah tentu rakyat Trengganu akan kekalkan pemerintahan Pas di situ hingga ke hari ini! 

  Dan mungkin pada hari ini, rakyat telah mengangkat Hj Hadi jadi Perdana Menteri Malaysia!! Hoi tolong jangan nak perasanlah! Hj Hadi hanya diberi peluang sepenggal sahaja jadi MB Terengganu sebab dia hanya pandai cakap tak pandai buat!

 Itu cerita di Trengganu.Bagaimana pula dengan di Kelantan? Membangun dengan Islam, membalak dengan Ulamak?

  Hj Hadi adalah Presiden parti yang memerintah di Kelantan. Apa peranan Hj Hadi? Tak ada masa sebab sibuk jadi penasihat kerajaan Kleptokrat Najib?

 Mana buktinya 'Negara Berkebajikan' seperti yang Hj Hadi katakan itu? Masalah mangsa banjir Kelantan masih lagi terbiar tanpa pembelaan yang sewajarnya.

  Menurut Naib presiden AMANAH Datuk Husam Musa pelbagai tindakan yang dilakukan kerajaan PAS Kelantan sekarang sudah cukup untuk ditolak rakyat dalam pilihan raya akan datang :
Di Lembah Sireh perjanjian untuk kemudahan rakyat dilupuskan begitu saja.
Di Kampung Laut, rakyat tidak dirundingi dahulu sebelum tanah mereka diambil.
Di Lembah Binjai, kerajaan terang-terang menipu apabila memberitahu tuan-tuan tanah telah bersetuju tanah mereka diambil sedangkan sebenarnya mereka tidak pun diberitahu di peringkat awal.
Kerajaan juga gagal merancang untuk menjaga kebersihan dan alam sekitar.
Orang Asli dilayan dengan buruk semata-mata cuba mempertahankan hutan sekitar mereka dan air sungai yang bersih untuk meneruskan kehidupan.
Rakyat Kelantan sudah cukup hujah untuk menjatuhkan PAS pada pilihan raya akan datang.  

TSUNAMI LUAR BANDAR AKAN TUMBANGKAN BN JOHOR

ZAHID HAMIDI DAH DUA KALI LIMA DENGAN NIK ABDUH JADINYA.Ternampak Ahmad Zahid Hamidi semakin kalut dalam usaha mempertahankan diri dan ingin menunjukkan dirinya benar-benar setia kepada Najib Razak.

Sementara salinan kad pengenalan lama Tun Mahathir yang didakwanya tertulis "Mahathir anak lelaki Iskandar Kutty" masih gagal ditunjukkannya sehingga kini, beliau mencipta satu lagi desakan untuk berkata benar apabila mendakwa memiliki rakaman perbualan pertemuannya dengan bekas Perdana Menteri itu yang diadakan pada 2015 lalu.

Hanya dengan  menunjukkan rakaman perbualan itu saja dapat menolak dakwaan Tun Mahathir bahawa kedatangan Zahid ke rumahnya untuk meminta simpati serta sokongan bagi mengambil alih dan seterusnya menggantikan Najib, adalah tidak benar.

Tun Mahathir setakat ini konsisten dengan tujuan Zahid Hamidi menemuinya itu, bahkan jika dibandingkan antara kedua-duanya, tentu saja rakyat Malaysia lebih mempercayai Tun Mahathir berbanding Zahid Hamidi.

Sementara Zahid Hamidi masih banyak terhutang janji, antaranya bukti Syiah Mohamad Sabu, dalang Lahad Datu, siapa kerabat dan keluarga Diraja Arab Saudi yang ditemuinya sebagai mengesahkan memberi derma RM2,600 juta kepada Najib dan yang terbaru salinan kad pengenalan lama Tun Mahathir, bekas Perdana Menteri 22 tahun itu sebaliknya belum pernah ada rekod berbohong kepada rakyat Malaysia.

Zahid Hamidi, selain mengesahkan pertemuannya dengan Tun Mahathir diadakan hanya selepas 10 hari dilantik Timbalan Perdana Menteri, turut mendakwa Tun Mahathir memang tidak berkenan dengannya sejak dulu lagi.

Jika Zahid Hamidi sudah tahu Tun Mahathir tidak berkenan dengannya sejak dulu lagi, untuk apa beliau bertemu dengannya?

Tidakkah ketika itu Tun Mahathir memang diketahui umum ingin menjatuhkan Najib dan sudah pun bercakap di sana-sini mengenainya?

Jadi, muslihat apa sebenarnya Zahid Hamidi bertemu dengan musuh nombor satu Najib itu?

Seterusnya Zahid Hamidi juga mendakwa beliau pernah dipelawa menyertai Pas selepas dipaksa meletakkan jawatan Ketua Pemuda UMNO pada 1998 dahulu.

Seseorang yang didakwa dirujuknya dan akhirnya menasihtkannya kekal dalam UMNO ialah Dr. Haron Din, seseorang yang sudah pun meninggal dunia dan tidak dapat lagi mengesahkan sama ada fakta atau auta dakwaan Zahid Hamidi itu? 

Dalam meneruskan serangannya kepada Tun Mahathir, Zahid Hamidi selanjutnya meminta Pengerusi Pakatan Harapan itu duduk diam-diam dan berzikir banyak-banyak.

Zaman dia dah lepas, tambah beliau.

Kalau kita imbas, hanya Nik Abduh Nik Aziz, bekas Ketua Pemuda Pas yang pernah membuat gesaan serupa kepada Tun Mahathir.

Ketika Tun Mahathir banyak menyerang Pas yang dilihat semakin berbaik dan bermesra-mesraan dengan UMNO, Nik Abduh juga menasihatkan beliau agar banyak bertaubat dan kembali ke tikar sembahyang.

Zahid Hamidi di dalam UMNO, Nik Abduh bersama Pas, namun kedua-duanya dilihat sama saja dangkal dan tidak cerdiknya.

Mujurlah Zahid Hamidi dan Nik Abduh kekal berada di dalam parti yang berbeza, maka bukan saja mereka kelihatan dua kali lima, bahkan kedua-dua parti, UMNO dan Pas kini jadi bahan ketawa dunia. 

Apakah Zahid Hamidi dan Nik Abduh fikir bahawa ibadah itu hanya di atas tikar sembahyang, wirid dan zikir saja?

Apakah selama ini Tun Mahathir tidak pernah sembahyang, tidak berwirid dan tidak berzikir?

Adakah berjuang menolak "kleptokrasi dan melawan pencuri"  bukan  suatu ibadah yang ada pahala, bahkan mungkin lebih besar daripada sekadar sembahyang, zikir dan wirid semata-mata?

Antara sembahyang, berwirid dan berzikir tetapi kekal bersama "kleptokrasi dan pencuri" dengan mereka yang lain yang sama-sama sembahyang, berwirid dan berzikir tetapi menolak "kleptokrasi dan pencuri", siapakah yang lebih besar pahala menanti?

Adakah pahalanya  juga dua kali lima bagi mereka? (ShahbudinHusin 05/08/2017)