PENJELASAN RAFIZI KERUGIAN FELDASiri pertama Semarak Kasih Felda pada 3 Februari depan

Ketika Harakah umpama kapal bocor, Pas lagi menyedihkan, kata Lutfi


Harakah umpama kapal yang bocor menunggu masa untuk tenggelam, kata Ahmad Lutfi.Harakah umpama kapal yang bocor menunggu masa untuk tenggelam, kata Ahmad Lutfi.
Bekas ketua pengarang Harakah, Ahmad Lutfi Othman menyifatkan akhbar milik Pas itu kini umpama 'kapal yang bocor menunggu masa untuk tenggelam' manakala nasib partinya pula, Pas, lagi menyedihkan. 
Dalam tulisan pertamanya selepas 26 bulan tidak menulis, Lutfi dalam tulisan pertamanya di Malaysia Dateline berkata, "Gugatan media baru memang satu faktor besar tetapi kurangnya persiapan untuk mencabar ancaman baru itu, bagi saya, lebih berperanan untuk menjatuhkan lagi jumlah cetakan akhbar."
Lutfi yang tidak sihat sejak beberapa tahun lalu tamat perkhidmatannya secara rasmi dengan Harakah akhir Disember tahun 2016 lalu.
Kini beliau menyertai akhbar mingguan Amanah yang dimiliki oleh parti pecahan dari Pas itu sebagai Penasihat Editorial mula menulis dengan Malaysia Dateline mulai hari ini.
Ahmad Lutfi menjadi ketua pengarang Harakah yang ketiga di kalangan kakitangan akhbar itu selepas Zulkifli Sulong dan Suhaimi Mokhtar. Sebelum itu, Ketua Pengarang Harakah adalah pemimpin politik Pas.
Harakah mencapai puncak kegemilangannya pada tahun 1998 - 2000 apabila edaran Harakah ketika itu adalah antara 300,000 hingga 380,000 setiap keluaran. 
Dalam tulisan ini, Lutfi berkata, ketika sedih dengan apa yang berlaku kepada Harakah, beliau lagi sedih dengan apa yang berlaku kepada Pas.
"Dari jauh saya mengikuti perkembangan dalaman Pas yang cukup menyedihkan. Saya masih sempat mengheret kaki ke muktamar Pas di Batu Pahat pada 2014. Beriyani gam tidak lagi dapat memikat selera.
"Suasana perbahasan tawar dan ada kalanya menjengkelkan. Saya terasa kehilangan yang amat sangat sepanjang hadir di situ," tulis Lutfi.
Menurut Lutfi yang kini menjalani hemodilisis tiga kali seminggu, beliau pulang lebih awal dari muktamar 2014 itu.
Dalam perjalanan balik ke Kuala Lumpur, yang diiringi hujan lebat, beliau mencuri dengar ucapan pimpinan Pas melalui radio internet.
"Harapan saya, biduk lalu kiambang bertaut. Pembahas boleh menimbulkan apa saja yang terbuku di dada, termasuk membacakan "doa yang pelik-pelik" untuk diaminkan, tetapi keadaan diharap menjadi reda dengan ucapan penutup pimpinan.
"Air mata saya mengalir dan dada berkocak kencang mendengar ucapan penggulungan Presiden. Retak tidak lagi menunggu pecah, malah sudah terburai.
"Gurau senda anak-anak dan isteri sepanjang perjalanan hilang ditelan kegelisahan. Minda saya mula menjangka, Pas sudah tidak sama seperti dulu. Sedih, sebak dan marah bersilih-ganti," katanya.
Sejak saat itu, katanya, secara perlahan-lahan, beliau seolah-olah tidak lagi mengenali watak dan keperibadian Pas walhal itulah parti Islam yang beliau yakin wajib disokong dan didukung seawal zaman kanak-kanak, tanpa pilihan.
"Episod ini cukup melukakan. Peluang untuk mencipta sejarah baru politik tanahair menjadi kabur. Kekuatan oposisi merosot teruk," katanya.

Tun M akan lancar kempen bantah Felda beli saham syarikat Indonesia


Siri pertama Semarak Kasih Felda pada 3 Februari depanSiri pertama Semarak Kasih Felda pada 3 Februari depan
Bekas Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad dijangka akan membuat pengumuman penting berkaitan langkah menangani krisis dalaman Felda dalam kempen membantah pembelian Ladang PT Eagle High Plantation (EHP) di Indonesia.
Presiden Persatuan Anak Peneroka Felda Kebangsaan (Anak) Mazlan Aliman berkata, Mahathir akan melancarkan kempen tersebut pada 3 Februari di Felda Jengka 8, Jerantut Pahang.
"Selaku bekas Perdana Menteri yang sarat dengan pengalaman, Tun Dr Mahathir dijangka membuat pengumuman sangat penting demi menangani situasi kritikal yang dihadapi 112,635 orang peneroka.
"Ia adalah berita gembira yang ditunggu-tunggu oleh para peneroka yang sedang bergelut dengan hutang dan pelbagai perjanjian yang berat sebelah," katanya dalam kenyataan hari ini.
Menurut Mazlan, kutipan tandatangan dengan sasaran 100,000 akan digerakkan dan akan diserahkan bersama memorandum bantahan dalam Himpunan di Menara Felda.
Mazlan berkata, kempen ini merupakan antara agenda dalam jawatankuasa bertindak yang ditubuhkan oleh Anak dengan kerjasama Parti Pribumi Bersatu Malaysia (PPBM).
Jawatankuasa bertindak ini bagi meningkatkan usaha memberi kefahaman kepada masyarakat Felda yang sedang berdepan krisis dan cabaran semasa.
Jelajah Semarak Kasih Felda yang dirancang dalam jawatankuasa bertindak ini dilancarkan pada 21 Januari lalu di Felda Taib Andak, Kulai oleh Presiden PPBM Tan Sri Muhyiddin Yassin.
"Moga-moga Jelajah Semarak Kasih Felda ini berupaya merangsang kesedaran dan gelombang perubahan di 54 kawasan Parlimen dan 92 Dun di seluruh 317 Tanah Rancangan Felda," katanya.
Felda menerusi anak syarikatnya, FIC Properties Sdn Bhd akan membeli 37 peratus kepentingan dalam EHP yang merupakan antara syarikat minyak sawit terbesar di Indonesia pada harga US$505.4 juta (RM2.26 bilion).