DIA TAK BOLEH NAK SAMAN ORANG SAJA. DIA MAKI ORANG TAK PA. ORANG KUTUK DIA NAK MARAH. BARU HANG TAU. KENA 3 JAM... MENONONG BLAH MACAM TU SAJA. WARTAWAN TUNGGU PUN TAK HENTI DAH


 

JIKA KEKAL DALAM PERNIAGAAN, ASET SAYA KINI RM50 BILION - TUN DAIM


Bekas Menteri Kewangan, Tun Daim Zainuddin mendakwa beliau adalah seorang ahli perniagaan yang kaya dan berjaya, sebelum menyertai politik dan menjawat jawatan awam lagi.


Menurut Daim, jika beliau kekal dalam perniagaan dan tidak melakukan apa-apa untuk mengembangkan asetnya secara aktif, nilai pegangan saham cair miliknya sahaja akan bernilai lebih RM50 bilion hari ini.


“Itu kos peribadi saya hari ini dalam keputusan untuk menyertai kerajaan…keputusan saya menyertai kerajaan dan berkhidmat kepada negara mendatangkan kerugian kewangan yang besar kepada diri dan keluarga saya.


“Pembabitan saya dalam perniagaan menjadi subjek beberapa buku dan artikel, bahkan sebelum saya dilantik sebagai Menteri.


“Tajuk utama pelantikan saya menyatakan “Malaysia’s New Finance Minister – Daim Zainuddin – The Quiet Millionaire” (Sunday Times, 12 Ogos 1984); “Tycoon Daim Takes Finance – Millionaire entrepreneur Daim Zainuddin, 45, has been catapulted into the Cabinet as Finance Minister” (The Star, 15 Julai 1984),” katanya. 


Daim berkata demikian melalui afidavit sokongan yang dikemukakan beliau dan keluarga dalam permohonan mereka untuk memohon kebenaran memulakan prosiding semakan kehakiman bagi mencabar siasatan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah (SPRM) terhadap mereka. 


Daim atau nama sebenarnya Che Abdul Daim Zainuddin, berkata pada atau sekitar 1969, beliau menceburi bidang perniagaan dan mengasaskan bersama rakan kongsi lain, Syarikat Maluri Sdn Bhd, yang terbabit dalam pembangunan hartanah. 


Bekas Ahli Parlimen Merbok itu berkata, syarikat itu bertanggungjawab membangunkan perbandaran yang dikenali sebagai Taman Maluri dan Taman Bukit Maluri di Kuala Lumpur, dengan penilaian hari ini bernilai lebih daripada RM26 billion.


Daim berkata, beliau juga pemilik Malaysian French Bank, dan kemudian UMBC (kini RHB) dan mempunyai kawalan serta kepentingan besar dalam banyak syarikat induk seperti SimeUEP (Sime Darby sekarang), Guthrie, TV3, Maybank, Consplant, Cold Storage dan Nestle Malaysia. 


Katanya, 10 peratus kepentingan beliau dalam Nestle Malaysia hari ini bernilai kira-kira RM3 bilion. 


“Sebelum menyertai Kabinet saya diberitahu boleh memindahkan semua pelaburan saya ke dalam suatu blind trust (pemegang amanah) dan saya bersetuju. Namun, kira-kira setahun kemudian, Kabinet membuat suatu panduan bahawa saya perlu melikuidasi (mencairkan) pelaburan saya dalam syarikat induk dan UMBC. 


“Pada masa itu, aset cair saya berjumlah kira-kira RM750 juta (AS$250 juta). Sekiranya saya telah meletakkan jumlah itu ke dalam suatu dana indeks S&P 500 pada tahun 1984, nilai hari ini akan melebihi RM42 bilion,” katanya. 


Daim berkata, pada Februari tahun lalu, beliau memberikan kenyataan kepada SPRM tetapi tidak mendengar khabar daripada agensi itu lagi sehingga Jun 2023.


Beliau berkata, walaupun Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi dan Menteri Pelaburan, Perdagangan dan Industri (MITI), Tengku Datuk Seri Zafrul Abdul Aziz dinamakan dalam Kertas Pandora, mereka tidak disiasat oleh SPRM, dan tiada sebarang tindakan diambil terhadap mereka. 


Empat bulan selepas pernyataan direkodkan, iaitu pada 7 Jun 2023, satu Notis SPRM menurut Seksyen 36 (1)(a) Akta SPRM dikeluarkan kepada beliau dan keluarga yang memerlukan maklumat semua aset dan sumber pendapatan yang dikeluarkan dari Malaysia dari tahun 1997 hingga kini, perlu diberikan dalam tempoh 30 hari. 


Menurut Daim, notis itu dikeluarkan Ketua Pesuruhjaya SPRM, Tan Sri Azam Baki, di mana beliau mempunyai “sebab munasabah” untuk mempercayai bahawa kesalahan bagi suapan di bawah Seksyen 23 SPRM Akta telah dilakukan, berdasarkan siasatanmengenai ‘Aduan Yang Tidak Didedahkan’. 


Katanya, pada tarikh sama, Azam juga menyebabkan SPRM mengeluarkan notis kepada mereka menurut Seksyen 44(1) Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil Daripada Aktiviti Haram, 2001 (“AMLA”),yang membekukan akaun bank peribadi dan akaun bank syarikat mereka. 


“Saya tidak melakukan apa-apa kesalahan di bawah Akta SPRM atau AMLA. Oleh kerana saya meninggalkan pejabat awam pada Mei 2001, kira-kira 22 tahun yang lalu, saya dinasihatkan peguam bahawa tuduhan yang akan dimulakan terhadap kami tidak berperlembagaan dan tidak sah dan kami tidak akan menerima perbicaraan adil. 


“Itu akan menjadi pencabulan hak kami untuk “kebebasan peribadi” yang dilindungi di bawah Perkara 5(1) Perlembagaan Persekutuan. 


“Sehingga kini, kami tidak mengetahui dakwaan yang dibuat terhadap kami dalam Aduan Tidak Didedahkan dan tidak mengetahui tindakan yang saya ambil yang mana SPRM percaya adalahkesalahan di bawah Seksyen 23 Akta SPRM (dan Seksyen 4(1) AMLA). 


“Oleh itu, jelas SPRM menjalankan ekspedisi memancing terhadap kami tanpa sebab yang munasabah,” katanya.


Sumber – https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2024/01/1199308/jika-kekal-dalam-perniagaan-aset-saya-bernilai-lebih-rm50-bilionANWAR CABAR PEMBANGKANG USUL UNDI TIDAK PERCAYA


 

MALANG PAK KADUK


 

KEPALA BAPAK HANG. KEPALA BAPAK BUKAN MAKI TUAN TUAN. TU PUJIAN.

 


TAK PUAS HATI BUAT UNDI TAK PERCAYA DALAM DEWAN. SAYA BUKAN MACAM BEKAS PM LAIN TAK BERANI BERDEPAN


 

BWF


 

TOK GURU NAK TANDING PUN KENA KUTUK


 

PMX DI MASJID DESA PINGGIRAN PUTRA.
 Alhamdulillah hari ini terus diberi kesempatan untuk makan tengah hari bersama warga Desa Pinggiran Putra.


Usai makan tengah hari, saya terus ke Masjid Al Hijrah untuk menunaikan solat Jumaat.


Semoga kita beroleh keberkatan pada penghulu segala hari, Insya-Allah.


#MalaysiaMADANIJENIS BISING KUAT TAPI PENAKUT NAK HADAP BAHAS... MMMMM.. CEROI.
Siapa Solisidtor ni aku pun tak kenal. Tapi siapa pun dia, dia patut berasa malu. Kutuk Rafizi dan kerajaan bukan main hebat. Bila ajak berdepan, jadi penakut.


Memang macam tu la sifat PN. Dari Mahiaddin kepala dia sampailah ke ekor, semuanya penakut. Mahiaddin dulu nak buka parlimen pun tak berani.


Lepas tu sekali dengan Hadi Awang dan Hamzah, nak soal PM dalam parlimen pun kecut perut. Sanggup lagi ponteng daripada berdepan dengan PMX.


Ini dia punya lasykar upahan pun sama pengecut. Hari tu YB Virus. Ni mamat yang entah siapa-siapa ni. Bagi apa alasan pun, hakikatnya korang memang pengecut.


Memang Rafizi Menteri tapi dia masih lagi ahli politik. Dan podcast ini pun nak jawab segala tohmahan yang mereka halakan kepada kerajaan. Ini sebahagian dari tugas menteri juga!


Jadi jelas yang tak galakkan podcast tu hanya sekadar bagi menutup sifat penakut mereka. Kenapa takut? Sebab selama ni cakap tanpa fakta. Cuma fitnah.


Makhluk-makhluk penakut ni rakyat kena abaikan. Dah diberi peluang tanya berdepan tapi lari sebab mereka nak lindungi temberang mereka. Kalau berdepan habis pecah lobang mereka menipu selama ini. Guane boh?


 

Raja Gelap II 

 

 

#PenjarakanPapaGomo


.DIA DUDUK DALAM HUTAN AIR TEMPAT DIA TAK MUNCUL MUNCUL. TIBA TIBA DIA CAKAP PASAL PENANG.

 Aku tengok ada la beberapa walaun mainkan isu air di Pulau Pinang ni. Kelakar rasanya. Walaun ni mungkin jenis tak faham bahasa, atau jenis hati kaudu.


Bekalan air di Pulau Pinang ni dah dirancang dengan tujuan untuk mengganti beberapa peralatan supaya tak berlaku gangguan di masa hadapan.


Penduduk telah diberitahu awal. Malah PBAPP juga sudah sediakan lori-lori tangki air untuk membantu rakyat yang terjejas.


Jangan samakan dengan masalah air di Kelantan. Di sana masalah air bukan saja tak dirancang malah dah berlaku sejak sekian lama tak diberi perhatian.


Sekarang kerja yang dijalankan siap lebih awal dari yang dijangka. Nampak tak bezanya  kerajaan yang prihatin dengan kerajaan yang sampah?


Walaun kalau nak buat isu tu biar cerdik sikit. Jangan main buta-buta buat isu dan akhirnya memalukan diri sendiri sebab terlihat bodoh. Guane boh?


 

Raja Gelap II 


 

#PenjarakanPapaGomo

 

.SELURUH BADAN MENGGELETAR


 

FITNAH TERKINI. NYANYI LAGU DALAM BAHASA MANDERIN.


 

WOOOOIIII- PEDUKANG. MANA ADA TANGKAP ORANG MAIN MAIN. DULU ZAMAN BIL? LA NI ZAMAN BILA.

 


PM cabar pembangkang kemuka usul tidak percaya di Parlimen


 

Perdana Menteri (PM) Datuk Seri Anwar Ibrahim pada Khamis melontar cabaran agar pembangkang membawa usul tidak percaya di Dewan Rakyat sekiranya mahu menumbangkan kerajaan.Tegasnya, Kerajaan Madani sudah memberi peluang kepada usul tidak percaya dibuat sebelum ini namun langkah itu tidak pernah dilakukan pembangkang sejak setahun lalu.

"Dah lama kita tunggu (usul tidak percaya), dah setahun. Hari-hari kita tunggu tetapi tak ada, jadi kita tak ada fikir apa-apa."Saya tidak fikir mereka ada kekuatan untuk bawa ini (Akuan Berkanun (SD) bagi menumbangkan kerajaan) selain propaganda untuk menipu penyokong supaya (mereka) tak hilang semangat," katanya dipetik.Anwar berkata begitu ketika ditemui pemberita selepas selepas menghadiri satu acara di Pelabuhan Tanjung Pelepas (PTP), Johor sebagai mengulas dakwaan penulis blog, Raja Petra Kamaruddin yang mendakwa bahawa pembangkang telah berjaya memperoleh sekitar 120 SD untuk menjatuhkan pentadbiran diterajui beliau.Ditanya sama ada SD yang didakwa dimiliki pembangkang itu sebagai tidak sah, Anwar yang juga Menteri Kewangan berkata, beliau tidak tahu kesahihan dakwaan tersebut."Kalau ada (SD) saya tak tahu," katanya.Anwar sementara itu menyokong cadangan Ahli Parlimen Pasir Gudang, Hassan Abdul Karim bahawa sokongan terhadap seseorang Perdana Menteri harus diputuskan melalui undi percaya di Dewan Rakyat dan bukannya berdasarkan SD."Itu pandangan yang sesuai, kerana hari-hari orang tanya...Langkah Dubai Lah. Sekarang dah terbukti semua itu hanyalah sekadar politik cemas kalangan mereka yang kehilangan modal," tambah Pengerusi Pakatan Harapan (PH) itu lagi.*Foto kredit: Afiq Hambali/PMO

 

TUN DAIM GUNA KHIDMAT TOMMY THOMAS CABAR SIASATAN SPRM DI MAHKAMAH

 

Bekas Menteri Kewangan, Tun Dr Daim Zainuddin memohon kepada Mahkamah Tinggi di sini pada Rabu, untuk mendapatkan kebenaran semakan kehakiman dan mengarahkan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) supaya menghentikan penyiasatan terhadapnya, isteri serta empat anak termasuk Ilham Tower Sdn Bhd mengaitkan kes rasuah dan pengubahan wang haram.

Daim, 86, isterinya, Toh Puan Naimah Khalid, 67, dan empat anak, Asnida, 63; Md Wira Dani, 46; Muhammed Amir Zainuddin, 26; Muhammed Amin Zainuddin serta menara itu selaku pemohon pertama hingga ketujuh memfailkan permohonan itu menerusi Tetuan Tommy Thomas.

Menerusi dokumen semakan kehakiman, mereka menamakan SPRM dan pendakwa raya selaku responden pertama dan kedua.

Bekas pemimpin kanan itu memohon deklarasi bahawa SPRM dan pegawai-pegawainya tiada sebab munasabah untuk menyiasat pemohon pertama hingga keenam dan/atau membawa kepada pendakwaan bagi sebarang kesalahan bawah Akta SPRM 2009 mahupun Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan hasil daripada Akta Aktiviti Haram 2001 (AMLATFPUAA).

Pada Rabu,portal Sinar Harian melaporkan, isteri dan anak kepada tokoh konglomerat terkenal itu diminta hadir ke ibu pejabat SPRM untuk memberi keterangan.

Pada 22 Disember tahun lalu, Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim menegaskan, tiada muslihat, niat jahat, pilih kasih atau menyebelahi mana-mana pihak dalam tindakan SPRM menyita bangunan Menara Ilham milik keluarga Daim.

Sementara SPRM pada 30 Disember, mengesahkan bekas Menteri Kewangan itu disiasat berdasarkan maklumat Kertas Pandora sejak Februari 2023.

Selasa lepas, empat individu berkaitan dengan Daim turut dipanggil memberi keterangan.

Sumber – https://www.astroawani.com/berita-malaysia/tun-daim-keluarga-mohon-sprm-hentikan-siasatan-453610


PATUT YB VIRAL TAKUT... PENAKUT RUPANYA....


Kalau podcast buang masa, mungkin karaoke kut yang tak buang masa. 😏 - Logik Un. 


 Sekarang baru korang tau bukan semua yang pung pang pung pang di media sosial berani face to face dengan YB Rafizi. Bila diajak berbincang secara ilmiah baru fikir macam mana nak letak ayat untuk menolak. Baru kau tau langit tinggi rendah.MALAYSIA SINGAPURA TANDATANGANJ MOU

 


Saya dan PM Lee kemudian menyaksikan Majlis Menandatangani Memorandum Persefahaman (MoU) bagi kedua-dua negara mengusahakan Zon Ekonomi Khas Johor-Singapura (JS-SEZ). 


Malaysia diwakili Menteri Ekonomi, Rafizi Ramli manakala Singapura diwakili Menteri Perdagangan dan Perindustrian, Gan Kim Yong.


MoU ini termeterai hanya dua bulan selepas Pemukiman Pemimpin Singapura-Malaysia ke-10 pada Oktober tahun lalu, sekali gus menjadi manifestasi hubungan akrab dan komitmen utuh kedua-dua negara khususnya terkait kerjasama ekonomi. 


Malaysia dan Singapura adalah rakan dagangan kedua terbesar antara satu sama lain. Selain itu, Singapura juga merupakan sumber utama pelaburan langsung asing (FDI) dan merupakan pelabur asing kedua terbesar Johor. 


MoU ini bakal melonjakkan aliran rentas sempadan barangan dan manusia antara Malaysia dan Singapura serta mengukuhkan ekosistem perniagaan dalam JS-SEZ untuk menyokong pelaburan. 


Usai pemeteraian MoU, saya meraikan PM Lee dan delegasi Singapura dengan jamuan tengah hari. Semoga hubungan erat Malaysia dan Singapura terus diperkukuh.


#MalaysiaMADANIJOM PAKAT SIMPAN DUIT Zunar Cartoonist Fan Club.PUAK KHAWARIJ GELAR ORANG NAK BUAT BAIK


Nasrul Hichcam

 Nahai...dia gelar Ulama Su' terus dekat ayahanda Ustaz Hussein Yee.


PUAK KHAWARIJ KELUAR DARI ISLAM

 

Ahmad MursiSaya cuba faham kenapa Nabi SAW umpamakan Khawarij ini keluar dari Islam seperti anak panah keluar dari busurnya.. baru jumpa jawapannya..PMX MENGADAP TMJ SEMALAM

 

DYAM Mejar Jeneral Tunku Ismail Ibni Sultan Ibrahim, Tunku Mahkota Johor terima mengadap YAB Dato' Seri Anwar Ibrahim, Perdana Menteri Malaysia pada hari ini, 11 Januari 2024. Allah Peliharakan Sultan.


———


HRH Major General Tunku Ismail Ibni Sultan Ibrahim, Crown Prince of Johor received in audience Prime Minister of Malaysia YAB Dato' Seri Anwar Ibrahim today, 11 January 2024. Allah Peliharakan Sultan.PERISTIWA SEMALAM 

SABAR SANUSI SEDANG KEMURUNGAN.. KENA 3 JAM. MENONONG BALIK.. WARTAWAN TAHAN PUN TAK DAN BUKA TINGKAP KERETA DAH... KAH.. KAH.. KAH

 Kepada walaun,malam ni ustaz Nusi xde karaoke.Dia kemurungan dalam bilik sejak balik dari  Putrajaya tadi.

Harap sabar.

Kita doakan ustaz kembali berkaraoke esok.

Takdirrrr.. 


PATAH HATI KONON... PAPAGOMO ADA. SARJIT SINGH ADA, NAK YANG TAK KURANG BODO.. MAT JARGON... PUN BOLEH... DIA BOLEH CETAK DUIT...

 Alahai... Nak patah hati apanya? Prince Mateen tu bukan kenal pun kurang.


Kat Malaysia pun apa kurangnya. Kan ada PapaGomo. Tak suka, Salim Iskandar pun ada. Atau kalau nak yang muka Melayu boleh try Wan Fayhsal. Mat Amar pun apa kurangnya.


Atau yang paling viral, paling jadi idaman, MB Sempoi, Sanusi. Suara pun sedap (dia rasa la). So tak payah la nak patah hati sangat. Utamakan barangan tempatan. Ok? Guane boh?


 

Raja Gelap II 

 

 

#PenjarakanPapaGomo


.


KORAK MUNG YB


 Alkesah dakwah dalam karaoke..


APA HUKUMNYA NUSI KAROK AWAL PAGI ?Bila tok dapat berita bahawa #MB tok kat #kedah tu suka berkarok awal2 pagi dgn betina, tok rimas juga sbb tok teringat dulu2 dewan ulamak parti tok pernah pecat seorang MP hanya kerana joget2 je pun tanpa muslimat, sedangkan kepala bapak #sanusi ni karok dgn betina yg bergetah juga tok tengok.

Tapi, sangkaan jahat tok kembali normal bila tok call Nusi.

Tok tanya, "Buat apa anta karok2 jam 2, 3 pagi dgn betina bukan muhrim tuu? Takde kerja lain ke? Bukankah suara wanita itu aurat dlm keadaan mendayu2 apatah lagi diwaktu awal subuh hening?", tanya tok.


#nusi jawab, "Anta jangan salah faham.  Pertama, ana berkarok selepas ana lakukan solat hajat dan tahajud terlebih dahulu. Kedua, ana nyanyi pun semua lagu nasyid dan itu termasuk amalan 'Qiamullail' serta berdakwah. Ketiga, meskipun suara betina tu mendayu2, ana sikit pun tak alami kesukaran atau terancam kerana ketika itu ana pakai kain pelikat tanpa suar dalam", Jawab Nusi sambil ketawa kecil macam orang birah. 


Maka, tok rasa tiada salahnya Nusi berkarok.  Tok pun selalu berkarok dgn bini tok, cuma bini tok je nyanyi sorang pegang mic tok, tapi tanpa suara dan lagu..teeheheheeee..


TOK Usin ..


Takebeerr355 🤣..