ANWAR DI TURKI DARI 23 HINGGA 25...GAMBAR GAMBAR DI TURKI DAN LAWATAN KERJA

 25/7/2022

Saya dikunjungi Dr İbrahim Kalın, sahabat karib yang juga penasihat khas Presiden Erdoğan, di Beşiktaş.

Kali terakhir kami bertemu pada 2018.

Saya menghargai keikhlasan beliau yang sentiasa memberikan dukungan dan mendoakan yang terbaik buat Malaysia.

 Sempat ketemu Prof. Bekir Karlığa, sahabat lama yang juga sejarawan ulung dalam bidang sejarah empayar Uthmaniyyah (Osmanlı) berkongsi pandangannya dengan saya.

Pertemuan sebegini, meski begitu singkat, amatlah bermakna buat saya.

 
Dalam acara tahunan Summer School IIIT di Kırklareli, saya bersama dengan penulis dan pemikir tersohor, Atasoy Müftüoğlu telah cuba untuk mencerakinkan apakah punca kegalauan pemikiran dalam masyarakat semasa.

Usaha ini sukar, namun beliau berpendapat bahawa memperbetul pandangan sarwa berpandukan nilai akhlak dan prinsip itu amat penting buat meluruskan sikap tidak kritis yang seringkali menjadi punca kepada kekeliruan dan ketaksuban.
Semalam saya berpeluang sampaikan syarahan terkait falsafah keadilan kepada tenaga fakulti dan mahasiswa di Universiti İbn Haldun, Başakşehir.

Saya mempopularkan karya Munyatul Musolli oleh Shaykh Daud al-Fatani yang mengungkap soal keadilan selepas berbicara tentang solat dan mengajak hadirin untuk sama-sama menelaahnya.

Saya turut teruja mengetahui sebahagian daripada mahasiswa di sini merupakan lulusan daripada universiti tempatan kita.

 

23/7/2022

Semalam sejurus tiba di Istanbul, saya ditemuramah Anadolu Ajansı terkait perkembangan semasa konflik kemanusiaan antarabangsa, termasuk perang, isu pelarian dan penindasan etnik minoriti.

Saya juga menegaskan kepentingan memperkukuh hubungan Malaysia-Türkiye demi manfaat rakyat kedua-dua negara dan kemanusiaan sejagat.

Kerjasama ini juga bukan sekadar hubungan perdagangan, tetapi turut merangkumi pertukaran pendidikan, kebudayaan, kesusasteraan dan teknologi.

 

23/7/2022

Saya dan Azizah juga berpeluang temui Mantan Duta Besar Türkiye ke Malaysia, Dr Merve Safa Kavakcı dan Pegawai Khas Presiden, Fatima Abushanab.

Dr Kavakcı telah menamatkan tugasnya di Malaysia bulan lalu dan kini kembali berkhidmat di Türkiye.

Terima kasih saya ucapkan kepada Dr Kavakcı atas segala sumbangan dan perkhidmatan beliau bagi memperkukuh hubungan Malaysia-Türkiye.

 23/7/2022

Saya dan Azizah juga berkesempatan mengunjungi warga Malaysia di Istanbul.

Kami sempat adakan sesi dialog dan makan tengahari bersama mereka yang rata-ratanya terdiri daripada mahasiswa dan diaspora.

Dialog kami memberi fokus kepada pelbagai perkara terkait isu dalam negara dan perkembangan pendidikan dan kerjaya mereka di Türkiye.

Saya turut memberi nasihat kepada mereka untuk sentiasa optimis dan perkukuhkan tekad demi menjana perubahan yang baik untuk semua.

 

23/7/2022

Saya meluangkan masa menziarahi Dr Ahmad Totonji dan Dr Hisham Altalib sekeluarga di Bakirköy.

Kami juga sempat berbincang mengenai prestasi dan halatuju IIIT.

Kami turut mengenang persahabatan utuh lebih lima dekad yang dilalui ketika saat sukar dan senang.

Ini juga merupakan suatu keunikan IIIT kerana keluarga para pengasasnya rapat antara satu sama lain. Semoga ukhuwah ini terus berkekalan.

 

Tanggungan subsidi minyak masak makin tinggi, kebocoran juga banyak?
 Kerajaan berbelanja ratusan juta ringgit untuk memberi subsidi minyak masak namun kesannya tidak seberapa kepada pengguna.


Ahli Parlimen Datuk Seri Saifuddin Nasution Ismail (PH Kulim Bandar Baharu) bertanya apakah penguatkuasaan kerajaan lemah atau polisi subsidi telah tersasar daripada tujuan asalnya.


"Isunya adalah tangungan subsidi kerajaan semakin membengkak kemudian sasaran minyak masak untuk dibeli oleh golongan berpendapatan rendah itu terasar, bocor dan sebagainya.


"Kemudian aspek penguatkuasaan terhadap 3 perkara ini nak mengoptimumkan perbelanjaan subsidi, nak pastikan ia sampai ke kumpulan sasaran, dan nak pastikan keberkesanan penguatkuasaan.


"Setakat sekarang ini apakah ikhtiar kementerian nak pastikan 3 perkara itu," kata Saifuddin dalam sesi soalan tambahan perbahasan Dewan Rakyat sebelah pagi.


Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri Dan Hal Ehwal Pengguna, Datuk Rosol Wahid bagaimanapun berkata, kerajaan berhasrat melaksanakan cadangan Ahli Parlimen Kulim Bandar Baharu sebelum ini untuk memperkenalkan harga minyak sawit dalam negeri dan luar negara namun belum ada kesepakatan dengan

Kementerian Perusahaan Perladangan dan Komoditi .


Dari segi penguatkuasaan, katanya, kementerian memperhebatkan lagi penguatkuasaan dan mengaudit syarikat yang diberi lesen membekalkan minyak masak bagi mengelakkan ketirisan.


Barang naik, ikan kering pun naik, adakah kerajaan akan tambah subsidiKenaikan harga barang terutama makanan menjejaskan rakyat bawahan yang hampir tidak mampu menyediakan hidangan cukup gizi untuk keluarga.


Ahli Parlimen Karupaiya Mutusami (PH - Padang Serai) mohon Menteri mengawal harga barang dan mahu tahu apakah kerajaan akan memperuntukkan lebih banyak subsidi bagi mengelakkan peningkatan harga yang parah.


"Menteri, barang semua sudah naik. Ikan kering pun naik. Itu makanan orang kampung. Kita rasa sedih betul.


"Boleh tak kerajaan nyatakan dengan jelas berapakah subsidi yang kerajaan tanggung bagi barang keperluan asas dan adakah kerajaan bercadang untuk meningkatkan subsidi dalam mengawal inflasi?


"Tolong kawal harga, Menteri," katanya dalam sesi soalan tambahan di Dewan Rakyat pagi tadi.


Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri Dan Hal Ehwal Pengguna, Datuk Rosol Wahid menjawab, masalah inflasi bukan sahaja dirasai di Malaysia tetapi merupakan masalah yang sedang dihadapi di seluruh dunia.


"Kita akui masalah pandemik, masalah peperangan, isu kenaikan harga barang ini adalah isu global


"Cuma data tidak ada (subsidi barang asas) kerana soalan ditanya itu di luar soalan asal dari apa yang ditanya tadi.


"Namun subsidi yang diberi kerajaan untuk minyak masak 1, 3 dan 5 kg sehingga Jun 2022, kerajaan telah memberi peruntukan sebanyak RM382 juta untuk 11 bulan. Ini untuk minyak sahaja," katanya.

Usaha Turkiye realisasi perjanjian eksport bijirin Ukraine satu kejayaan diplomatik besarUsaha Presiden Turkiye, Recep Tayyip Erdogan yang berjaya menjadi orang tengah dalam perjanjian mengeksport bijirin Ukraine dari pelabuhan Laut Hitam yang dikepung Rusia merupakan kejayaan diplomatik luar biasa.


Datuk Seri Anwar Ibrahim, Ketua Pembangkang Parlimen Malaysia menganggap perjanjian yang ditandatangani oleh Türkiye, Pertubuhan Bangsa bangsa Bersatu (PBB), Rusia dan Ukraine Jumaat lalu sebagai 'kisah luar biasa pada ketika dunia hampa, putus asa dan negatif'.


"Perjanjian ini kisah yang luar biasa pada ketika suasana dunia muram, hampa dan putus asa


"Presiden Erdogan telah berjaya membawa bersama Ukraine dan Rusia untuk menyelesaikan masalah keselamatan makanan antarabangsa


"Ini kejayaan diplomatik yang besar. Walaupun masih berlaku peperangan, ini sekurang-kurangnya suatu peluang untuk bertemu dan (proses) libaturus," katanya dipetik Anadolu Agency.


Perjanjian itu, yang disaksikan Erdogan dan Setiausaha Agung PBB Antonio Guterres, dimeterai selepas persetujuan umum dicapai antara pihak-pihak terlibat mengenai rancangan yang diketuai PBB semasa rundingan di Istanbul pada 13 Julai untuk membentuk pusat penyelarasan bagi menjalankan pemeriksaan bersama di pintu keluar masuk dari pelabuhan, dan untuk memastikan keselamatan laluan.


Presiden Turkiye dipuji kerana peranan pengantaranya berkoordinasi dengan Moscow dan Kyiv bagi membuka koridor dari bandar pelabuhan Ukraine, Odesa untuk menyambung semula penghantaran bijirin global yang tersekat akibat perang yang kini memasuki bulan kelima.


Bagi Anwar perjanjian berkenaan memberi kesan penting kepada pasaran biji bijian dunia, terutama ketika negara negara Afrika sedang diancam kebuluran akibat melambungnya harga gandum dan jagung yang sebelum ini banyak dibekalkan oleh Ukraine.


"Perjanjian "memberi kesan kepada keselamatan makanan... membawa kebaikan bagi kebajikan rakyat jelata di Türkiye dan negara-negara lain."


"Ini juga langkah penting dalam usaha menyelesaikan sebahagian masalah makanan yang menjejaskan kehidupan rakyat biasa di dunia.


"Ia juga kejayaan dari segi ke arah menyelesaikan masalah kenaikan harga makanan mendadak dan lebih-lebih lagi keselamatan makanan," katanya.


Tambah Anwar, penglibatan Turkiye memperlihatkan negara itu mempunyai pengaruh besar di antara dua tetangga yang sedang berkonflik, Rusia dan Ukraine, juga sebagai penjaga laluan perdagang utama di Laut Hitam.


"Türkiye mungkin satu-satunya negara yang mampu menyatukan kedua-dua negara ini sekurang-kurangnya dalam beberapa perihal tertentu dan dalam kes ini import serta eksport bijirin,


"Kita berbangga bahawa sekurang-kurangnya kita mempunyai sebuah negara Islam yang membangun, (mampu) tampil menjalankan peranan itu," kata Anwar lagi.


Anwar kini berada di Turkiye dalam rangka lawatan atas jemputan Presiden Erdogan. Kelmarin beliau ditemubual oleh media utama Turkiye, Anadolu Agency di Istanbul.