ADAKAH BENAR LANGKAH KAJANG LANGKAH KE PUTRAJAYA?

http://www.themalaysianinsider.com/malaysia/article/is-anwar-joining-forces-with-najib-asks-ex-nst-editor


Oleh:  wrlr


A. Kadir Jasin yang terkenal dengan wartawan veteran dan rapat dengan Umno mengulangi dalam posting terbaru belaiu bahawa pilihanraya Kajang ini adalah merupakan satu langkah bagi membawa anwar ke kabinet kerana ianya seolah-olah wujud satu fenomena di mana yang menyebabkan daim zainuddin dan mahathr mohammad menggelupur kepanasan apabila anwar mengumumkan bertanding di kajang dan akan melantik beliau sebagai menteri besar.

menurut kadir jasin lagi, jika ini berlaku,  anwar akan diberikan jawatan yang begitu berpengaruh dan berkuasa sekali dalam kabinet najib. Beliau mengambil beberapa pendekatan dengan tindakan yang sedang dan berlaku sekarang.

1. Tidak adanya serangan berterusan antara Anwar dan Najib.Manakala Anwar seorang berjaya menghentam Daim Zainuddin dan juga Mahathir. Najib masih selamat dan bercakap soal Rekonsilasi Nasional yang dahulunya beliau diam membisu.

2.Kabinet Najib akan bertambah kukuh dengan kemasukan Anwar kerana berpendapat bahawa tanpa Anwar sebagai peneraju Pakatan Rakyat, (PR) perpecahan akan berlaku dan gelombang pilihanraya ke 14 akan berakhir dan Anwar akan menyelamatkan Najib dari tekanan dari Daim  dan Mahathir.


3.Perlantikan khalid ibrahim bagi menandatangi perjanjian air dilihat sebagai langkah permualaan kearah itu tegas Kadir Jasin. Adakakah seorang seperti khalid tidak faham dengan  perjnjian kerana beliau seorang yang begitu memahami dengan perjanjian dan adakah Anwar tidak benar-benar faham?


4. Jika di zama Tunku dan Hussein Oon , Anwar yang pernah mengadakan demontrasi pelajar di Baling, dan kemudiannya dibawa semula ke kabinet , dan adakah ini sesuatu yang dianggap mustahil?


5.Bagaimana pula jika Anwar yang diberikan kuasa yang besar dalam kabinet Najib sehinggakan tiada sesiapa yang akan berani menyentuh Najib dan menentang beliau.??


6.Menurut Kadir lagi.....jika Anwar bersetuju dengan rancangan yang berjalan ini, maka ianya menjad isesuatu yang begitu baik buat Anwar dan juga Najib.JAWAPAN BUAT MUHYIDDIN...NAMA SAJA MENTERI PELAJARAN SPS PUN MENCELARUKAN GURU

  • TPM: Anwar, nama saja penasihat ekonomi... Koh Jun Lin | 1:52PM Feb 28 "Agak aneh kalau sudah jadi penasihat ekonomi, tak tahu apa yang berlaku di Selangor," katanya.


    Oleh: wrlr

  • Muhyiddin menempelak Anwar dengan menyatakan bahawa anwar tidak lain selain hanya nama saja pada penasihat ekonomi. Namun Muhyiddin  harus melihat pada diri beliau sendiri. Beliau bukan sahaja Timbalan Perdana menteri,namun Menteri Pelajaran, Semua urusan dilepaskan kepada Timbalan beliau Idris Jusoh dan Juga Kalamanthan.Baru-baru ini Kalamanthan yang ditumbuk oleh penyokong Umno telah mencuba" reseipi"  mengisi markah murid melalui sistem sps , beliau dapati bahawa memang wujudnya kesukaran yang amat sangat. Jika seorang murid mengambil masa 2 minit dan lebih, bayangkan jika sebuah kelas mempunyai 35 murid dan guru mengajar 4 kelas yang berlainan. Mana Muhyiddin???Beliau seperti Najib, diam membisu.

    Muhyiddin  diam membisu, Muhyiddin jarang menyatakan sistem sppbs ini membebankan kaum guru kerana beliau yang mengambilnya dari JPN Perak? Khabarnya semasa beliau dilantik sebagai Menteri Pelajaran, diketika itu,  Jabatan Pelajaran negeri Perak sudah membuat sistem online yang mirib kepada sisitem  sppbs .Tujuannnya untuk kegunaan Jabatan Pelajaran Perak.  Khabarnya Muhyiddin mahu menggunakan sistem ini kerana beliau dilatik sebagai Menteri Pelajaran , sedangkan sistem ini baru peringkat percubaan di Jabatan Pelajaran Perak, wallahulaklam.

    Apa yang pastinya Muhyiddin lagi buta tentang sistem ini dan hanya mengeluarkan pandangan tapi tidak pernah mengetahuinya. Beliau juga menggelabah apabila para pegawai PPD dibawah beliau membuat latah. Banyak Pegawai PPD bertindak seperti ketua bahagia umno dengan menukar guru. Di Jerantut PPD memandai menukar Cikgu Mohd Izzat, Manakala ada Pegawai Pedidikan Daerah pula bertindak menghantar sms kepada Pengetua dan juga Guru Besar agar memantau dengan rapi pergerakan guru jika ada yang mahu menggulingkan kerajaan. "Bodoh" sangatkah yang menjadi pegawai PPD ini? Tidak peka kah? tidak membaca kah? tidak punya pertimbangan kah???Bagaimana guru nak menghormati PPD seperti ini? Makcik di kampung pun memahami real pollitik Umno, pegawai PPDmelatah mengalahkan Makcik di kampung...


    Sama sahaja Menteinya , sama juga pegawai PPDnya...sama-sama Dungu....jadi? jangan mengatakan Anwar jika sendiri punya masaalah belum selesai...banyak yang menyumpah Muhyiddin dari menyumpah Anwar...sekurang-kurangnya air diSelangor puas juga membasuh kereta dan mandi manda serta menyiram pokok bunga di musin panas ini.......Johor bagaimana?