RAMAI PUN DAH AGAK...MEREKA AKAN KATA GABENOR DAN KAKITANGAN YANG SALAH...Nampak tak, Ramai kelompok PAS dan UMNO cuba salahkan Bank Negara, Sampaikan Menteri kewangan kayangan pun salahkan komunikasi Bank Negara.. mereka cuba jadikan Gabenor Bank Negara sebagai kambing hitam..

Sebelum ni depa cuba kambing hitamkan KSU Kementerian KPDNK isu permit kilang arak Henieken.. lepas tu salahkan KSN dalam isu jemputan Mesyuarat COVID-19.. kali ni Bank Negara..sedangkan dasar itu datang dari Kerajaan,Kementerian kewangan..

Dalam temubual Awani Menteri Kayangan Tg Zafrul dan Azmin Ali sendiri jelas , mereka  sendiri menyebutkan Kompaun keatas faedah, Dan faedah itu dikecualikan,.. ada bukti video kenyataan mereka..hari ini menteri kewangan sendiri cuba salahkan komunikasi dari Bank Negara atau sebenarnya yang salah itu komuniaksi dari Menteri Kewangan dan Menteri ekonomi(MITI) tebuk atap ?

Depa cuba kaitkan kononnya Gabenor bank negara  Nor Shamsiah Mohd Yunus kononnya dia dilantik Lim Guan eng..sedangkan dia bukan orang Politik..dia mmg layak sebagai gabenor..Dia bekas Timbalan gabenor Bank Negara sebelum berkhidmat dengan IMF..

Apakah ada cubaan politik untuk gantikan Gabenor Bank Negara pulak.. Mana tahu, Ada kelompok Kapitalis Bank..kelompok kayangan yang dahagakan rezab tunai Bank Negara.. apakah Gabenor Bank Negara sekarang menjadi penghalang ?

Jangan lupa, Sebelum ini pernah didedahkan..Bagaimana Bank Negara Malaysia (BNM) sebelum PH yang dituduh  membeli  tanah seluas 55.79 ekar pada nilai RM 2 bilion dari kerajaan ..bayangkan Bank Negara beli tanah yang takda sebarang keperluan dari Kerajaan pada harga yang tinggi..masa tu orang kaitkan dengan 1MDB..

Agaknya dalam keadaan ekonomi yang tenat ni..depa perlukan Gabenor Bank Negara yang baru kut.. :)

Ipohmali

PELAJAR BIJAK RUMAH USANG.HANGPA SANGGUP LIHAT SAHAJA KAH


AZRIL AZIZ
Imej mungkin mengandungi: luar
Imej mungkin mengandungi: 2 orang, orang berdiri dan luar
1 Mei 2020 - Kecoh apabila kisah seorang pelajar UTM Skudai yang sedang mengikuti program Ph.D dalam jurusan kejuruteraan awam balik ke kampong halamannya di Malan, Dangi diviralkan oleh pemandu kenderaan IPD yang menghantar beliau balik malam tadi. Pelajar tersebut, Maznah Binti Ismail yang terkandas dalam kampus sejak penularan wabak Covid 19 dibenarkan balik ke kampong bersama pelajar lain selepas larangan PKP dilonggarkan oleh Kerajaan.
Tinggal bersama dalam khemah usang itu ialah Abang kandungnya, Radzuan bin Ismail bersama isteri dan 6 orang anak beliau. Radzuan bekerja di Kilang Sawit di Batu 10, tidak mampu mendirikan rumah baharu. Gajinya hanya RM1200 sebulan sedangkan beliau terpaksa menyekolahkan enam orang anak. Anaknya yang sulung berusia 22 tahun sedang belajar di UIA, Gombak.
Dengan tersebarnya berita mengemparkan ini, YTM Dato' Hj. Muhammed Bin Hj. Abdullah, Undang Luak Johol telah meminta Ketua Pegawai Eksekutif, Yayasan Undang Johol untuk meninjau keadaan sebenar dan ingin mendapat laporan terperinci mengapa Maznah dan abang beliau sekeluarga terpaksa tinggal di dalam khemah begitu rupa. YTM juga telah mengirim sedekah peribadi dan sedikit barang keperluan asas harian.
Maznah menceritakan rumah asal yang terbakar pada 20 Oktober 2015 itu dibina oleh arwah ayah beliau yang meninggal pada tahun 2011. Rumah itu telah dipindahmilik oleh arwah ayah kepada Maznah pada tahun 2010. Pada tahun 2018 Maznah dengan rela hati telah memberikan rumah dan tanah tersebut kepada abangnya Radzuan setelah ibunya kembali ke Rahmatullah.
Imej mungkin mengandungi: satu atau lebih orang, luar dan alam
Untuk makluman, Radzuan (sebelum itu Maznah) telah memohon untuk mendapat sebuah rumah PPRT daripada pihak berwajib. Malangnya, permohonan tersebut tidak menjadi kenyataan sehingga ke hari ini.
Sebagai wakil Yayasan Undang Johol, saya akan menyediakan laporan terperinci kisah yang dihadapi oleh Maznah dan abangnya, Radzuwan mengenai karenah birokrasi yang mereka alami bagi mendapatkan sebuah rumah PPRT kepada YTM Dato' Undang Hj. Muhammed. Ia melibatkan beberapa Jabatan dan agensi kerajaan dan tidak wajar dilaporkan disini.
YTM Dato' Undang, sebagai pemerintah Luak Johol, pasti tidak mahu melihat rakyatnya tinggal dalam keadaan daif seperti itu. YTM pasti akan meminta Jabatan/agensi kerajaan yang terlibat untuk mengambil tindakan segera bagi membantu keluarga malang ini mendapatkan sebuah rumah PPRT.Parliamentary Roundtable #1: Next Normal for Jobs (Labour Day Special)Anwar Ibrahim: U-Turn & Flip-Flop Every Other Day, This Only Reflect The Incompetence Of The SystemSIARAN DARI PEJABAT SETIAUSAHA AGONG PKR


SENGKETA PEMBAHAGIAN KERUSI: PN KARAM MENJELANG PRU 15?

Kenyataan Media1 Mei 2020

*Hentikan budaya menyalahkan penjawat awam*

Pusingan-U kerajaan Perikatan Nasional yang mengenakan faedah ke atas peminjam sewa beli yang mengambil moratorium telah menimbulkan kemarahan rakyat. Namun, Menteri Kewangan bukan sahaja tidak mengaku salah, malah beliau salahkan Bank Negara atas komunikasi yang lemah. Selain itu, Menteri Wilayah Persekutuan, Annuar Musa, dalam tweetnya juga beranggapan bahawa Governor Bank Negara wajar dipanggil untuk membuat penjelasan.

Saya berasa amat kesal dengan sikap menteri-menteri Perikatan Nasional yang sering kali menyalahkan penjawat awam. Kekeliruan tentang moratorium adalah perkara polisi yang merupakan bidang kuasa kerajaan. Menteri Kewangan harus memikul tanggungjawab ini dan selesaikan masalah tersebut secara tuntas. Menuding jari pada kakitangan kerajaan yang terima arahan daripada kerajaan ibarat lain bengkak lain bernanah.

Ini bukan kali pertama pemimpin Perikatan Nasional menyalahkan penjawat awam yang semata-mata menjalankan tugas mereka. Pada bulan Mac tahun ini, 5 kerajaan negeri tidak dijemput untuk menghadiri mesyuarat khas Covid-19 bersama Perdana Menteri. Apabila Perdana Menteri dipertikaikan, Ketua Setiausaha Negara yang dipersalahkan dan terpaksa meminta maaf. Apakah ini cara Perikatan Nasional menjaga maruah para penjawat awam?

Saya mendesak kerajaan PN hentikan budaya suka menyalahkan penjawat awam ini dengan kadar segera. Kalau menteri-menteri Perikatan Nasional tidak berupaya untuk merungkai kemelut negara, mereka harus jaga mulut dan elakkan daripada mengguris hati penjawat-penjawat awam, terutamanya mereka yang sedang berperang dengan virus Covid-19 di barisan hadapan.


*CHANG LIH KANG*
Naib Presiden KeADILan
Ahli Parlimen Tanjong Malim

https://m.malaysiakini.com/news/523578

KENA GAME?1. Hal moratorium ni, awal hari tu Bank Negara cakap automatik. Siapa yang tak mahu kena opt out atau isi borang atau reply SMS yang bank hantar.

2. Tup tup tup, hari ni Bank Negara umum benda dah terbalik. Siapa nak moratorium, kena bagitau bank untuk opt in. Benda ni efektik1 Mei 2020.

3. Ya, 1 Mei 2020 ialah esok.

4. Esok adalah cuti Hari Pekerja. Kot lah kau lupa sebab dah lama duduk rumah masa PKP ni kan.

5. Esok juga Jumaat, tapi tiada solat Jumaat.

6. Serentak dengan U-turn of the year ini juga, kita dimaklumkan bahawa pinjaman sewa beli kenderaan dan pembiayaan peribadi Islamik kadar tetap akan dikenakan faedah tambahan untuk moratorium selama 6 bulan.

7. Kah kah kah, Islamik my ass.

8. Maknanya, selain pinjaman engkau extended 6 bulan selepas moratorium, bayaran ansuran kau juga boleh bertambah kerana ada tambahan faedah tadi.

9. Oleh itu, kita diberi dua pilihan mudah selepas habis moratorium nanti.

9.i. Bayar segedebuk semua ansuran bulanan kau pada bulan Oktober 2020 nanti (7 bulan semuanya).

9.ii. Bayar je ansuran bulanan macam biasa mulai Oktober 2020, tapi ansuran kau tu bertambah jumlahnya dan sambung lagi 6 bulan.

10. Kalau tak mahu faedah tambahan, jangan ambil moratorium.

11. Rumusan dia macam mana? Mudah je, orang miskin kena bayar lebih kemudian hari sebab sekarang tak mampu. Orang kaya, bayar je macam biasa. Bak kata Azmin Ali, kesian.

12. Benda ni memang complicated, dan orang yang tak ada financial atau banking background akan pening kepala.

13. Macam Mak Cik Kiah, dia mungkin susah nak faham. Jadi laki dia yang kerja bawa Grab tengah seronoklah tak payah bayar loan kereta 6 bulan, tapi sebenarnya nanti kena bayar lebih. Harap anak dia yang belajar universiti dan tak payah bayar pinjaman PTPTN tu tolong explain baik-baiklah pada orang tua dia.

Sekian.

P/S: Jadi RM250 bilion tu macam mana? Macam aku cakaplah, habuk pun tarak.

69 Kes Positif Baharu, Jumlah Kes Bertambah Kepada 6,071 Kes - Dr Noor Hisham


APA YANG BOLEH, DAN TAK BOLEHPULANG PAKU BUAH KERAS- MANA MENTERI TIMUR TENGAH ? TAK ADA FATWA KAH

Imej mungkin mengandungi: 4 orang, teks yang berkata 'Main golf boleh? Boleh! Jogging boleh? Boleh! Makan kat kedai? Boleh! Sidang parlimen? Tak Boleh!'


BUKTI U-TURN, TETAPI ISUNYA LEBIH BESAR DARI U-TURN


Ilustrasi pengiraan asal dimuat naik oleh Bank Negara Malaysia pada 27 Mac 2020, tanpa faedah/kadar keuntungan tambahan selepas moratorium 6 bulan, bayaran sama seperti sebelumnya, hanya bayaran pokok dan faedah/kadar keuntungan asal.
Dalam kenyataannya hari ini, Bank Negara mengakui telah memuat naik ilustrasi asal itu sebelum ditarik-balik. Hari ini, 1 Mei 2020 Bank Negara telah mengeluarkan satu ilustrasi baru. Ilustrasi asal 27 Mac itu seperti dinyatakan oleh Bank Negara sendiri, telah dipadamkan selepas bank-bank mengeluarkan ilustrasi pengiraan masing-masing, yang nyata berkeras mahu mengenakan faedah/kadar keuntungan tambahan.
Selain soal u-turn yang diperkatakan ramai orang sekarang ini, sebenarnya wujud isu yang lebih besar. SIAPA MENGARAH SIAPA? SIAPA MENGIKUT SIAPA? Bank Negara mengawal bank-bankkah? Atau bank-bank mengawal Bank Negara? Bank Negara tunduk kepada bank-bank? Atau bank-bank tunduk kepada Bank Negara? Seharusnya bagaimana? Siapa meregulasi siapa?
Atau mungkinkah Bank Negara ditekan? Kalau Bank Negara ditekan, Bank Negara patut mengadu kepada bosnya, Menteri Kewangan. Tetapi macam saya cuplik sebelum ini apa yang dikatakan oleh Azalina Othman Said, Menteri Kewangan sekarang wakil bank, bukan wakil rakyat! Jadi untuk senang faham, dari segi hierarchy, Bank Negara memang di atas bank-bank, di atas Bank Negara pula adalah Menteri Kewangan. Entah kebetulan atau tidak Menteri Kewangan itu bekas CEO bank. Anda faham ke tidak ni? Siapa menguasai siapa?

KAMI SEKUPANG PUN TARAK..

Tiada penerangan foto disediakan.

TERBAIK PN , PANDAI JAGA PENYOKONG AKA PENGAMPU..PH TAK TAU BUAT MACAM INI ???ORANG BAWAH SAHAJA YANG PULUN SOKONG.

2 pemimpin Umno bakal terajui MAHB, Prasarana, kata laporan
Dikemas kini 1 hari yang lalu · Diterbitkan pada 30 Apr 2020 10:50AM · 0 Komen
Mahdzir Khalid akan menggantikan hakim Mahkamah Persekutuan yang bersara, Zainun Ali sekiranya dilantik sebagai pengerusi MAHB. – Gambar fail The Malaysian Insight, 30 April, 2020.
BEKAS menteri pendidikan tinggi dan naib presiden Umno, Mahdzir Khalid disebut-sebut sebagai pengerusi baharu Malaysia Airports Holdings Bhd (MAHB).
Ahli Parlimen Pasir Salak, Tajuddin Rahman pula bakal mempengerusikan syarikat berkaitan kerajaan (GLC) lain, Prasarana Malaysia Bhd, lapor pengendali perkhidmatan pengangkutan awam terbesar di negara ini, FocusM (Focus Malaysia).

KITA TAK BISA LAGI BERSATU{SAJAK UNTUK TUN DARI TAN SRI PM)Seribu kali kucuba menghindari
Seribu kali kucuba untuk kembali padamu
Namun langkahku menjadi kian pasti
Melihat bayangmu dalam gerak yang kaku.
Seribu kali kumenatap gambarmu
Seribu kali kumenyebut namamu
Hasrat padamu kian mendesak kalbu
Namun selalu, ku merasa tak mampu.
Ke mana, harus ku melangkah?
Jejakmu terlalu besar untukku
Ke mana, harus ku menjangkau?
Egomu terlalu sulit untukku.
Terangilah Tun, beri ku suluhan mu itu
Agar ku tak jatuh dalam kegelapan
Berikanku Tun, pedoman mu itu
Agar ku tak sesat, dalam kekalutan.
Ku sedari, diantara kita telah tiada
Rasa saling seia sekata
Hari ini, atau esok, lusa
Kita kan berpisah untuk selama-lamanya
Agar tak kan lagi ku rasa
Suka, duka hidup bersama.
Ku disamping rakan dan teman
Memerangi segala kesalahan
Membaiki semua kesilapan
Melawan gejala kuman dan menabur keemasan.
Tun, usah lagi
Perpisahan jadi beban di hati
Kemusnahan yang tidak dipinta
Dan setulus indahnya nota
Tak kan lagi ada
Harapan untuk kembali.
Tak kan semua hilang
Bagai mimpi-mimpi
Seperti yang selalu kau bilang
Usah kau sesali.
Biar mereka yang hilang
Sepantas mereka datang
Tun yang maha tahu
Kita tak bisa lagi Bersatu.
Karya:
Rosli Khan
1hb Mei 2020.

Pemimpin Bersatu sahkan ada masalah di Johor, minta pemimpin campur tangan

Pemimpin Bersatu sahkan ada masalah di Johor, minta pemimpin campur tangan
"Jika para pemimpin ikhlas memperjuangkan agenda penyatuan dan bukan hanya mementingkan diri sendiri, seharusnya mereka berusaha memastikan kesatuan, bukan mengapi-apikan ke arah perpecahan," kata Wan Saiful.
Demikian saranan Ahli Majlis Pimpinan Tertinggi Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu), Wan Saiful Wan Jan menerusi satu kenyataan dikeluarkannya hari ini.
Beliau menegaskan, jangan disebabkan ada yang mahu menjadi hero di satu tempat, habis tempat lain juga rosak sama.
“Saya juga menyokong pandangan Ahli Majlis Tertinggi Umno Dato Sri Tajuddin Abdul Rahman bahawa pemimpin atasan Bersatu dan Umno perlu berbincang segera untuk menamatkan perdebatan mengenai situasi di Johor,” katanya lagi.
“Jika para pemimpin ikhlas memperjuangkan agenda penyatuan dan bukan hanya mementingkan diri sendiri, seharusnya mereka berusaha memastikan kesatuan, bukan mengapi-apikan ke arah perpecahan.
“Cakap-cakap yang seolah-olah sengaja hendak memecah belahkan gabungan baru ini perlu dihentikan.
“Jangan ada yang menangguk di air keruh sengaja mahu jadi batu api pemecah belah di peringkat dalaman untuk kepentingan peribadi mereka sahaja,” katanya.
Menurut Wan Saiful dalam kenyataan itu, beliau menyifatkan Perikatan Nasional (PN) adalah satu gabungan baharu.
Katanya, Majlis Pimpinan Tertinggi Bersatu sendiri hanya meluluskan kemasukan ke dalam PN pada 23 Februari lalu, iaitu baru sekitar dua bulan lebih sedikit.
“Sudah pasti dalam masa yang singkat, pengurusan gabungan baru ini agak kompleks,” katanya.


BERAPA GAJI MEREKA INI ???
Adrian Lim

BERAPA BANYAK GAJI CEO BANK&2 & LANTIKAN POLITIK DALAM GLC2 & LEMBAGA2 KERAJAAN MALAYSIA?
(Ini tokoh2 bergaji lumayan yang mati2 dipertahankan seorang bekas PM)

GAJI BOS2 BANK :

1. Bos Maybank: RM10.11 juta pada tahun 2017 (RM842,500 sebulan)
2. Bos CIMB: RM9.88 juta pada tahun 2017 (RM823,333 sebulan)
3. Bos Public Bank: RM27.83 pada tahun 2017 (RM2.31 juta sebulan)
4. Bos Hong Leong Bank: RM12 juta pada tahun 2018 (RM1 juta sebulan)
5. Bos Alliance Bank: RM6.8 juta pada tahun 2018 (RM566,666 sebulan)
6. Bos AmBank: RM3.4 juta pada tahun 2017 (RM283,333 sebulan)
7. Bos RHB Bank: RM6.23 juta pada tahun 2017 (RM519,166 sebulan)
8. Bos Bank Islam: RM7.70 juta pada tahun 2017 (RM641,666 sebulan)

GAJI LANTIKAN2 POLITIK :

1. Duta Khas ke Timur Tengah:
Hadi Awang Presiden Pas telah dilantik Duta Khas bertaraf Menteri ke Timur Tengah. Berdasarkan rekod Parlimen, seorang Menteri secara purata mengangkat RM636,000 setahun (RM53,000 sebulan).

2. Duta Khas ke China:
Tiong King Sing Presiden PDP telah dilantik Duta Khas bertaraf Menteri ke China. Berdasarkan rekod Parlimen, seorang Menteri secara purata mengangkat RM636,000 setahun (RM53,000 sebulan).

3. Pengerusi Boustead Holdings:
Khaled Nordin Naib Presiden UMNO yang kalah dalam PRU14 telah dilantik sebagai Pengerusi Boustead Holdings. Berdasarkan laporan kewangan tahun 2019, Pengerusi Boustead Holdings menerima imbuhan sebanyak RM5.1 juta (RM425,000).

4. Pegerusi Lembaga Pelabuhan Klang:
Chong Sin Woon Setiausaha MCA yang kalah dalam PRU14 telah dilantik sebagai Pengerusi Lembaga Pengarah Lembaga Pelabuhan Klang (LPK) bulan ini. Lembaga Pengarah LPK telah dibayar RM254,000 pada tahun 2018 dan RM372,000 pada tahun 2017.

5. Pengerusi Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara:
Wan Hassan Ahli Parlimen Pas untuk Dungun telah dilantik Pengerusi baharu SPAN. Entah berapa ratus ribu mamat ini dibayar.

6. Pengerusi Institut Keselamatan dan Kesihatan Pekerjaan Kebangsaan (NIOSH):
Wilson Ugak Ahli Parlimen PRS untuk Hulu Rajang telah dilantik Pengerusi baharu NIOSH. Entah berapa ratus ribu mamat ini dibayar.

7. Lembaga Kelapa Sawit Malaysia (MPOB):
Ahmad Jazlan Ahli Parlimen UMNO untuk Machang telah dilantik Pengerusi baharu MPOB. Entah berapa ratus ribu mamat ini dibayar.

8. Perbadanan Tabung Pembangunan Kemahiran (PTPK):
Ahmad Fadhli Ahli Parlimen Pas untuk Pasir Mas telah dilantik Pengerusi baharu PTPK. Entah berapa ratus ribu mamat ini dibayar.

Hampir semua Ahli2 Parlimen Kerajaan sekarang juga bakal dilantik ke GLC2 seperti TNB, Axiata, Telekom, FGV, Tabung Haji, MARA, Bernas, LKIM, Felcra dengan gaji, emolumen dan pendapatan beratus-ratus ribu berjuta-juta setiap tahun. Masyukkkk.

- - - - - - - - - -

Ye. Pelik tapi benar. Marhaen yang putus pendapatan, hilang kerja, dipotong gaji dan sebagainya sebab PKP diminta “bertolak ansur” dengan watak2 korporat dan lantikan2 politik yang bergaji berjuta-juta beratus-ratus ribu.

Gila.

#BankerJagaBanker
#BangsawanJagaBangsawan

RENTASAN 672 | PANAS!!! INI AMARAN PENGERUSI DAP JOHOR KEPADA MUHYIDDIN YASSIN?

MENARIK DALAM RENTASAN 672
1. TUDUHAN CURI: SAIFUDDIN DITANYA SUDAH LAPOR SPRM? 2. BERHENTILAH MEMFITNAH, JIKA MAHU DIHORMATI 3. JANGAN BENARKAN UPAH PEKERJA ASING TANPA DOKUMEN 4. RAKYAT MELUAT KERAJAAN TIPU, BUKAN MELUAT POLITIK

SIAPA PENGKHIANAT MENJUAL KAD PENGENALAN ?


Kira-kira 20 sindiket sedang dipantau polis, dengan dalang yang dikenal pasti kurang 10 orang termasuk pegawai dan anggota agensi penguatkuasa, kata Ketua Polis Johor.


Cybertrooper Umno dan walaun Pas berusaha sedaya upaya menyebar fitnah bahawa DAP dan kerajaan negeri Pulau Pinang yang mengeluarkan Mykad kepada pendatang asing untuk membela petualang di kalangan orang dalam yang terlibat.
Penemuan dalam siasatan polis menunjukkan sebaliknya. Dalang penyeludupan pendatang asing ialah orang dalam. Demikian juga dalang yang menguruskan pemberian Mykad juga pernah ditangkap sebelum ini dari kalangan orang dalam.
Adakah Umno dan Pas yang sebenarnya menjadi pengkhianat kepada negara selama ini kerana menyembunyikan orang dalam?