Anwar: Tukar PM gaya Dr M takkan ke mana


 
 
 
 
Menukar Perdana Menteri Datuk Seri Najib sahaja tidak cukup untuk menyelesaikan pelbagai masalah yang berlaku dalam negara, kata bekas ketua pembangkang yang sedang dipenjarakan Datuk Seri Anwar Ibrahim.

Sebaliknya, kata Anwar, usaha menukar Najib yang digerakkan Tun Dr Mahathir Mohamad – mentor yang kemudian menjadi musuh politiknya – tidak akan membawa perubahan sebenar.

“Menukar Datuk Seri Najib sebagai perdana menteri tidak cukup buat rakyat.

“Kita pernah lalui proses yang sia-sia di mana pimpinan ditukar, tetapi sistem yang korup dan usang masih tidak berubah. Kita tidak perlukan penyelesaian sedikit demi sedikit, tetapi komitmen serius kepada reformasi dan penghapusan rasuah.

“Usaha menukar Datuk Seri Najib yang dikepalai Tun Mahathir, tanpa reformasi sebenar, hanya akan memuaskan kelompok-kelompok kroni mereka; ia tidak akan membawa perubahan sebenar buat rakyat,” katanya.

Dalam perutusan Anwar melalui peguamnya hari ini, beliau berkata perubahan institusi utama seperti Suruhanjaya Pencegahan Rasuah (SPRM), Jabatan Peguam Negara dan pihak polis amat diperlukan.

Beliau mendakwa agensi-agensi itu selama ini telah gagal membendung kegiatan rasuah dan salah guna kuasa.

Selain itu, Anwar juga menuntut perubahan sistem pilihan raya, seperti yang digesa BERSIH, serta pemansuhan Akta Hasutan serta undang-undang antidemokrasi lain.

“Pada masa yang sama, Akta Hasutan dan pelbagai jenis undang-undang lain yang bersifat kuku besi masih digunakan untuk menutup mulut rakyat.

“Dari sebalik tembok besi ini, saya berasa amat bimbang dan risau buat tanah air kita,” kata Anwar.

Menyentuh siasatan terhadap dakwaan pengaliran dana syarikat berkaitan 1MDB ke akaun Najib, Anwar berkata perkara itu menjadi sejarah kerana “seorang perdana menteri disiasat atas dakwaan penyelewengan wang”.

“Siasatan ini berlaku pada ketika rakyat menghadapi kenaikan harga barang, GST yang teramat membebankan dan ketidakpastian hala tuju ekonomi negara yang paling teruk sejak krisis kewangan Asia tahun 1997,” katanya.

Najib menafikan dakwaan oleh media antarabangsa The Wall Street Journal (WSJ) itu.

TAHNIAH! PAS SEKARANG SUDAH TAK TAKUT LAGI DITELAN BABI


 oleh: Yong Suka Kuning


Ada yang tak puas hati dan marah-marah apabila membaca posting Yong kelmarin. Ikut suka kamu nak marah ke apa. 

Sometimes truth hurts.

Kebenaran itu kadangkala menyakitkan.

Tetapi kebenaran itu juga perlu didedahkan.

Bukankah kamu sendiri yang dilarang masuk ke dalam hutan rimba di mana ada DAP dan PKR, kerana takut nanti "ditelan babi"?

 DAP DAN PKR ITU IBARAT BABI (FMT)

Sekarang pelik sungguh! Kamu masih juga nak jalinkan hubungan dengan si "babi" itu. 

MUSUH TEGAR ITU SIAPA? (TMI

Musuh tegar PAS itu Mat Sabu and the gang kah? Sebab itu kamu tendang dia dan semua bekas pemimpin PAS yang tidak setuju dengan Presiden PAS. Kamu lupa jasa mereka yang sudah berpuluh tahun di dalam PAS - membawa PAS ke persada yang lebih tinggi, sehingga disenangi oleh masyarakat berbilang kaum di Malaysia. Kamu tuduh mereka menjadi kuda tunggangan DAP - sampai saatnya jika kumpulan ini tidak diterajang, PAS akan "ditelan babi" kononnya.

Sekarang kenapa masih mahu menjalinkan hubungan dengan DAP dan PKR?

Adakah ini sebabnya?

RUPANYA DIA AHLI MAJLIS MPAJ (MPAJ)

Berdasarkan portal rasmi MPAJ, jawatan Ahli Majlis itu untuk sesi 2014-2015 (2 tahun). Tahun 2015 cuma ada beberapa bulan lagi.

Kalau putus hubungan dengan DAP dan PKR, putuslah hubungan dengan MPAJ. 

Mamat ini juga akan kena tempiasnya. 

Kesian!

AHLI MAJLIS PERBANDARAN SELAYANG

Tak payahlah nak tunjuk diri tu suci-murni dan bagoosh tahap dewa (meminjam istilah C++). Muslihat kamu itu ibarat "sudah terang lagi bersuluh."

Yang ini bukan Yong cakap:

 (ISMA)

NGO Islam pro UMNO, yang kamu juga berkawan, pun suruh kamu keluar dari Kerajaan Selangor. Tak malu ke masih bergayut di situ?

Kemana perginya "babi" itu sekarang?