Macam silap taktik tu Abah Din

 Mohsin Abdullah

 -

Muhyiddin Yassin mahu masyarakat Cina menyokong Bersatu yang dipimpinnya. Namun beliau tahu orang Cina tidak suka PAS, pasangan Bersatu dalam Perikatan Nasional. Bukan setakat tidak suka, rata-rata masyarakat Cina tidak percaya, bimbang, dan takut akan PAS (saya tekankan “rata-rata” atau dalam lain perkataan “secara am” orang Cina tidak gemar PAS walaupun dalam parti itu ada satu sayap yang dianggotai orang bukan Islam). Tetapi Muhyiddin perlukan PAS untuk membantu partinya melawan Umno untuk menjadi jagoan orang Melayu-Islam. Ini kita semua tahu.

Kesimpulannya Muhyiddin mahu sokongan orang Cina dan mahu sokongan orang PAS. Dua-dua beliau mahu demi kelangsungan politik. Lantas Muhyiddin cuba mententeram dan menenangkan kegusaran orang Cina terhadap PAS dengan menggambarkan kepada orang Cina bahawa PAS tidaklah se-ekstrem seperti yang mereka fikirkan. Strateginya pada hemat saya ialah tenangkan orang Cina dan pada masa yang sama “make PAS look good”.

Lalu berkatalah Muhyiddin pada satu majlis 

makan malam bersama masyarakat Cina di Johor tempoh hari: ”Ada orang Cina takut PAS. Takut cerita potong potong potong”. Tetapi katanya, semasa beliau menjadi Perdana Menteri dahulu, ada tiga menteri daripada PAS. Begitu juga kerajaan sekarang ada tiga Menteri PAS dan beberapa Timbalan Menteri PAS.

“Ada dengar dia (PAS) cerita potong potong? Tak ada lagi cerita. Pasal bila PAS sudah jadi kerajaan dia faham dia kena ambil kira ini ada Cina, Melayu, India. Ada Islam, ada Buddhist, ada Hindu, dia kena jaga.”

Jelas kata-kata itu bertujuan mereda atau kalau boleh menghapuskan kebimbangan orang Cina terhadap PAS dan kerjasama Bersatu dengan parti itu. “Potong potong, potong” yang beliau katakan itu merujuk kebimbangan orang Cina terhadap hudud yang PAS (khususnya pada masa lalu) desak dilaksanakan.

Adakah kata-kata Muhyiddin itu berkesan? Adakah orang Cina sudah boleh menerima PAS setelah mendengar “penjelasan” Muhyiddin? Lihat reaksi mereka menerusi ruangan komen di portal-portal berita yang mengiringi laporan ucapan Muhyiddin itu.

Ada yang kata memang sudah tidak dengar PAS kata “potong potong” tetapi parti itu pada pandangan mereka tetap “ekstrem”. Mereka memberi contoh tindakan dan kenyataan pemimpin PAS berhubung penjualan arak dan judi yang menurut mereka “dipaksa” ke atas orang bukan Islam.

Lebih membimbangkan mereka ialah pendirian PAS mengenai pertukaran agama terutama membabitkan kanak kanak bawah umur. Bagi PAS kanak-kanak boleh memeluk Islam dengan izin hanya salah seorang ibu bapa mereka. Ibu ATAU bapa boleh, kata PAS. Menurut Perlembagaan izin ibu DAN bapa diperlukan untuk pertukaran agama dilaksanakan.

Kata orang Cina bukan sekadar hudud yang mereka bimbangkan. Langkah-langkah yang pada pandangan mereka menuju ke arah ‘mentalibankan’ negara amat menakutkan.

Seorang kawan saya keturunan Cina berkata hudud dan segala bentuk pentadbiran yang pada kaca mata PAS “cara Islam” akan dilaksanakan apabila PAS berkuasa mutlak atau parti itu menguasai gabungan politik yang memerintah negara. Kata beliau, orang Cina bukan antiislam tetapi interpretasi PAS mengenai Islam “menakutkan”.

Apa yang dapat difahami ialah masyarakat Cina percaya ada banyak cara untuk PAS melaksanakan impian dan perancangan parti itu – “there’s more than one way to skin a cat”.

Bermacam pandangan lagi yang mereka utarakan. Kesimpulannya, kata-kata Muhyiddin untuk mententeramkan masyarakat Cina supaya menerima PAS, tidak berhasil.

Pada masa yang sama, kata-kata Muhyiddin itu memberi kesan kepada PAS sendiri. Teliti semula apa yang beliau katakan: “Ada dengar dia cerita potong potong? Tak ada lagi cerita. Pasal bila dia (PAS) sudah jadi kerajaan dia faham, dia kena ambil kira ini ada Cina, Melayu, India. Ada agama Islam, ada Buddhist, ada Hindu dia kena jaga”.

Adakah ini bermaksud semasa PAS tidak duduk dalam kerajaan, parti itu tidak faham, tidak ambil kira ada Cina, Melayu dan India? Adakah ertinya semasa di luar kerajaan PAS tidak tahu ada agama Islam, Buddhist, Hindu yang mereka kena jaga?

Perlu ditanya juga adakah kenyataan Muhyiddin itu boleh membawa erti apabila PAS sudah selesa duduk dalam kerajaan, segala aspirasi termasuk pendirian parti itu dalam pelaksanaan hudud sudah diketepi malah dilupakan?

Secara kebetulan (atau sebaliknya) PAS pun sudah lama tidak berbicara mengenai hudud dan juga RUU 355 yang dahulunya tidak henti-henti dilaungkan.

Beberapa hari lalu pula Timbalan Presiden PAS Tuan Ibrahim Tuan Man apabila ditanya media mengenai kata-kata Muhyiddin (dan juga Dominic Lau, Presiden Gerakan, yang bersama PAS duduk dalam Perikatan Nasional) mengelak menyentuh isu hudud.

Beliau yang juga Menteri Alam Sekitar dan Air meminta media menumpukan soalan kepada isu air dan tandas sesuai dengan tujuan lawatannya ke Kelantan selaku menteri Kabinet.

Tuan Ibrahim dipetik media berkata: “Saya fikir kita selesaikan isu air dulu. Isu yang kita bawa kali ini adalah isu yang walaupun orang sebut tandas, dari segi impak kesihatan ia sangat besar. Sebab itu kalau boleh kita fokus yang ini dulu.”

Benar isu air dan tandas mempunyai impak kesihatan yang besar. Namun, apa yang juga nyata ialah Tuan Ibrahim tidak mahu dilihat menempelak Muhyiddin, walaupun kenyataan bekas Perdana Menteri itu songsang dengan pendirian PAS.

Akhirnya, dalam usaha Muhyiddin mahu dekatkan orang Cina dengan PAS, beliau secara sedar atau tidak menjauhkan Melayu sendiri daripada PAS, khususnya penyokong tegar perjuangan parti itu.

Apa pun, yang ingin diperkatakan ialah ucapan Muhyiddin ketika berkempen untuk undi Cina tempoh hari bagai langkah sumbang. Ia tidak dapat memikat hati orang Cina dan pada masa yang sama melukai hati PAS dan menyukarkan parti pimpinan Abdul Hadi Awang itu.

Teringat peribahasa Melayu “yang dikejar tak dapat, yang dikendong berciciran”. Jangan jadi macam itu sudah…

 

Artikel ini adalah pandangan penulis dan tidak semestinya mewakili FMT.

AKUR KELUHAN RAKYAT, ANWAR TURUT GESA PENGELUARAN KWSP DIBENARKAN

 

Saya ambil maklum bahawa terdapat desakan di kalangan rakyat yang mahukan pengeluaran KWSP dibenarkan oleh kerajaan.

Seperti yang saya pernah kemukakan soal ini tahun lalu di Dewan Rakyat, saya agak keberatan untuk mendukung langkah ini kerana ia pasti memberi kesan kepada simpanan mereka di masa hadapan meski saya tahu pendirian ini sangat tidak popular di kalangan rakyat.

Saya turut meletakkan syarat kepada kerajaan saat itu untuk menampung kerugian yang dialami rakyat akibat banjir sekiranya kerajaan enggan untuk membenarkan pengeluaran KWSP.

Namun, setelah berbulan berlalu, nampaknya kerajaan dan Menteri Kewangan Tengku Zafrul tidak mempedulikan desakan ini. Bilangan rakyat yang mengeluh kepada saya terus meningkat.

Dan saya terus mendengar keluhan di kalangan rakyat yang hari ini berada dalam keadaan yang amat terdesak dan menekan, terutamanya dalam jelajah saya di seluruh Johor yang sedang berlangsung.

Justeru, setelah kita melihat bahawa kerajaan seolah tidak ada jalan untuk merungkai kegagalan ini, saya kini mendukung agar pengeluaran ini dibenarkan sesegera mungkin dan tanpa ada apa-apa halangan dan kerenah birokrasi.

Kerajaan juga mesti ambil kira nasib golongan rakyat yang tidak mencarum.

ANWAR IBRAHIM

9 Mac 2022.

Guru interim Bahasa Inggeris diserap ke jawatan tetap jika penuhi syarat, kata kementerian

 


Guru yang diserap tanpa memenuhi kelayakan akan diberi tempoh satu hingga tiga tahun untuk mencapai tahap CEFR C1.

PETALING JAYA: Kementerian Pendidikan menjawab rayuan kira-kira 330 guru interim Bahasa Inggeris (BI) yang tamat kontrak mereka bulan depan dengan menawarkan peluang untuk diserap ke jawatan tetap.

Katanya, guru interim BI yang dilantik pada 22 April 2019 dan akan tamat tempoh lantikan pada 21 April ini serta memenuhi syarat Rangka Kerja Bersama Eropah Rujukan Bahasa (CEFR) pada tahap mahir C1 dan lulus temu duga akan dilantik ke jawatan tetap sebagai Pegawai Perkhidmatan Pendidikan (PPP) Gred DG41 oleh Suruhanjaya Perkhidmatan Pendidikan (SPP).

“Bagi guru interim BI yang tidak memenuhi syarat CEFR C1, mereka akan ditem uduga untuk tujuan lantikan tetap sebagai PPP Gred DG41 oleh SPP dalam masa terdekat,” katanya dalam kenyataan.

Bagaimanapun kementerian itu berkata, mereka perlu mencapai tahap CEFR C1 dalam tempoh percubaan, iaitu satu hingga tiga tahun bagi tujuan pengesahan dalam perkhidmatan.

Kumpulan awal membabitkan kira-kira 400 guru interim diambil tiga tahun lalu untuk menangani masalah kekurangan guru di sekolah kerajaan.


“Bagi guru interim BI yang tidak memenuhi syarat CEFR C1, mereka akan ditem uduga untuk tujuan lantikan tetap sebagai PPP Gred DG41 oleh SPP dalam masa terdekat,” katanya dalam kenyataan.

Bagaimanapun kementerian itu berkata, mereka perlu mencapai tahap CEFR C1 dalam tempoh percubaan, iaitu satu hingga tiga tahun bagi tujuan pengesahan dalam perkhidmatan.

Kumpulan awal membabitkan kira-kira 400 guru interim diambil tiga tahun lalu untuk menangani masalah kekurangan guru di sekolah kerajaan.

SPP menetapkan guru perlu mempunyai kelayakan Band 5 dalam ujian Bahasa Inggeris Universiti Malaysia (MUET) atau CEFR C1 bagi membolehkan mereka dilantik ke jawatan tetap.


ALAH...NIK AMAR ..JANGAN PERASAN LA...KELANTAN TAK MAJU SEBAB ADANYA PENUNGGANG AGAMA

 

Singapura lebih maju kerana tiada Umno-BN, kata Naib Presiden PAS


Mohd Amar Nik Abdullah berkata, ramai penduduk bukan Islam menyokong PAS kerana inginkan pemimpin yang baik berbanding kemajuan dan pembangunan. (Gambar Bernama)

PETALING JAYA: Naib Presiden PAS, Mohd Amar Nik Abdullah mendakwa Singapura lebih maju daripada Malaysia kerana republik itu tidak diperintah oleh Umno dan sekutunya dalam Barisan Nasional (BN).

“Mana yang lebih maju antara Singapura dengan Malaysia? Tentulah yang lebih maju adalah Singapura. Saya meminta maaf untuk bertanya secara berterus-terang, Umno ada ke di Singapura?

“Ada BN ke di Singapura? Tiada. Ini bermakna, jika tiada Umno, ia menjadi lebih mudah untuk membangunkan negara. Sehinggakan setiap hari orang Malaysia menyeberangi Tambak Johor untuk bekerja di Singapura,” kata Amar menurut laporan Harakahdaily.

Beliau yang juga Timbalan Menteri Besar Kelantan membuat andaian mengejutkan itu dalam ceramah di Benut, Pontian, Johor menjelang pilihan raya negeri (PRN) Sabtu ini.

Amar berkata, pembangunan yang dibawa oleh BN di Johor selama ini boleh dilaksanakan dengan lebih baik oleh Perikatan Nasional (PN).

Beliau berkata, memang menjadi tanggungjawab mana-mana kerajaan untuk membawa pembangunan, termasuk di negara komunis seperti Rusia.

“Oleh itu, kita tidak berjanji sekiranya kita menjadi kerajaan, kita akan membina jambatan atau jalan raya sebab itu adalah tanggungjawab kerajaan.

“Contoh seperti orang yang berkahwin, apabila dia sudah berkahwin, dia tidak perlu berjanji untuk sampai satu masa nanti nak mengandung dan melahirkan anak.

“Mana ada seorang lelaki pergi meminta orang perempuan, ‘Pakcik, kalau bagi Minah ni jadi isteri saya, saya pastikan beranak sore setahun’. Sebab hal tersebut natural (semula jadi). Apabila berkahwin mesti melahirkan anak jika tiada masalah,” katanya.

PAS bertanding di 15 kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Johor sebagai parti komponen Perikatan Nasional PN yang diterajui bekas Perdana Menteri Muhyiddin Yassin.

Amar berkata, ramai penduduk bukan Islam menyokong PAS kerana inginkan pemimpin yang baik berbanding kemajuan dan pembangunan.

Menurut laporan itu lagi, pada ceramah sama, Amar berkongsi pentas dengan bekas Ketua Menteri Melaka, Rahim Thamby Chik dan Timbalan Presiden Bersatu, Ahmad Faizal Azumu.

“LEBIH UTAMAKAN KEMPEN PRN JOHOR DARIPADA HORMATI PARLIMEN, NAJIB PERLU DIGANTUNG”


Ahli Parlimen Bagan Lim Guan Eng menggesa agar Najib Razak digantung daripada sidang parlimen kerana “sikap keras kepala dan degilnya”.

Ini selepas bekas perdana menteri itu berkata dia hanya akan menjelaskan skandal 1MDB kepada Dewan Rakyat selepas pilihan raya negeri Johor selesai, walaupun dijadualkan menjelaskan perkara itu semasa persidangan hari ini.

“Jelas sekali Najib lebih mementingkan kempen dalam pilihan raya negeri Johor, daripada menghormati ketuanan parlimen dan membuat kenyataan yang benar sebagai ahli parlimen.

“Dengan memilih untuk mengingkari arahan speaker, beliau telah melanggar Peraturan Mesyuarat Dewan Rakyat 43, di mana keputusan Speaker adalah muktamad berhubung pematuhan peraturan perintah itu.

Sekiranya Najib enggan menarik balik sikap keras kepala dan degilnya, beliau harus segera dihukum dengan penggantungan daripada parlimen sehingga dia akur,” katanya pada satu kenyataan.

Setiausaha Agung DAP itu berkata, penggantungan serta-merta diperlukan daripada parlimen sementara menunggu Najib dirujuk kepada Jawatankuasa Hak dan Keistimewaan Parlimen.

Lim mempersoalkan kuasa Najib yang membuatkan Speaker Dewan Rakyat Azhar Azizan Harun menunggu maklum balasnya mengenai isu 1MDB.

“Adakah Najib menganggap ‘Bossku’ lebih besar daripada speaker?” katanya.

Lim berkata dakwaan ahli parlimen Pekan itu di Dewan Rakyat bahawa tiada dana awam digunakan untuk membayar hutang 1MDB adalah tidak berasas dan tidak mempunyai merit kerana ia disangkal secara terbuka Menteri Kewangan Tengku Zaful Abdul Aziz .

Lim yang juga bekas menteri kewangan berkata, menurut Kementerian Kewangan, hanya RM19.14 bilion dana telah diperoleh semula setakat ini dan dimasukkan ke dalam akaun amanah pemulihan aset.

Ini berbeza dengan RM23 bilion daripada RM52 bilion yang didakwa Najib sebelum ini.

Bercakap kepada pemberita di Bukit Gambir, Johor semalam, Najib berkata dia akan menghubungi speaker berhubung tuntutan Azhar supaya dia menjelaskan perkara itu semasa persidangan parlimen hari ini.

Kata Najib, dia hanya boleh menjelaskan kepada Dewan Rakyat mengenai kenyataannya – bahawa hutang 1MDB tidak dibayar menggunakan wang pembayar cukai – selepas pilihan raya negeri Johor selesai.

Dilaporkan semalam bahawa Azhar menulis surat kepada Najib meminta beliau memberi penjelasan kepada Dewan Rakyat pada Rabu.

Speaker berkata demikian ketika ditanya di Parlimen semalam untuk maklum balas mengenai usul Tony Pua (Pakatan Harapan-Damansara) supaya Najib dirujuk kepada Jawatankuasa Hak dan Keistimewaan Parlimen di bawah Peraturan Mesyuarat 36 (12) Dewan Rakyat berhubung kenyataan itu.

Pua mengemukakan usul itu berikutan ucapan Najib di Dewan Rakyat pada 2 Mac yang dikatakan mengandungi kenyataan yang didakwa mengelirukan Dewan mengenai isu hutang 1MDB. Ini boleh ditafsirkan sebagai menghina Dewan Rakyat.

Najib berkata di Dewan Rakyat ketika membahaskan titah diraja bahawa tiada dana awam digunakan untuk membayar hutang 1MDB.

Bagaimanapun, kenyataannya itu disangkal oleh Menteri Kewangan Tengku Zafrul Abdul Aziz dan bekas menteri kewangan Lim Guan Eng.

Kenyataan Najib itu juga menimbulkan kemarahan bekas perdana menteri Muhyiddin Yassin, yang berkata hutang 1MDB dijamin oleh kerajaan dan oleh itu apabila 1MDB gagal membayar balik hutangnya, kerajaan terpaksa mengeluarkan wang membayarnya.

Sumber – https://m.malaysiakini.com/news/613657TIK TOK : AMBULANCE DI JEPUN : BEZANYA NEGARA YANG PERNAH MENJAJAH DAN NEGARA KITA YANG DIJAJAH APA BILA MEMBERI LALUAN TERHADAP AMBULANCE


 

TIK TOK : MAT MASLAN NAK TIPU ORANG KAMPUNG SAMBIL DIRAKAM......TAPI DIKETAWAKAN


 

TIK TOK : AHLI PAS DIPERDAYA PIMPINAN SENDIRI. MALAHAN TUAN IBRAHIM ELAK UNTUK BERCAKAP.HILANG HUDUD, RUU 355, MALAH HILANG SEMUANYA


 

TIK TOK : BALAK HANYUT SAMPAI LANGGAR RUMAH, MANA DIA PEJUANG AGAMA...2.8 BILLION BAGI TAUKE JUDI...HILANG PARA PEJUANG PARTI ISLAN


 

TIK TOK : PM KATA TAUKE-TAUKE TAK SETUJU GAJI MINIMUM. TANYA ORANG KAYA MEMANG TAK SETUJU : ANWAR
 

TIK TOK : YANG KAYA RAYA BEBAS YANG MERANA RAKYAT


 

TIK TOK : IDRIS JUSOH ELOK SIMPAN SIKIT KETIDAK CERDIKAN ANDA-BUAT MALU


 

Tidak gunakan bahasa Malaysia bukannya tidak taat setia pada negara Cukuplah itu, jangan mempolitikkan bahasa, tradisi, budaya dan sejarah negara kita

 

Baru-baru ini saya telah diminta memberi pendapat oleh sebuah media tempatan, samada tidak menggunakan bahasa Malaysia dalam perhubungan harian kita itu menunjukkan bahawa kita tidak setia kepada negara.

Saya percaya, soalan ini ada kaitan dengan satu kejadian di mana Timbalan Menteri Sumber Manusia Awang Hashim telah menegur seorang wartawan yang telah mengajukan soalan dalam bahasa Inggeris kepada beliau.

Beliau menegur wartawan itu dengan mengatakan bahawa pemberita harus menyoal beliau dalam bahasa Malaysia sebagai bukti kesetiaan kepada negara dan tidak mengajukan soalan dalam bahasa Inggeris kepada beliau.

Bagi saya teguran timbalan menteri itu dangkal dan tidak kena pada tempatnya. Cuba tanya pada diri kita, apakah tindakan, kelakuan atau perbuatan yang boleh kita sabitkan bahawa seseorang itu taat setia atau tidak pada negara? Adakah kerana tidak gunakan bahasa Malaysia dalam situasi dan keadaan mana sekali pun, lantas kita label seseorang itu tidak setia pada negara.

Kalau inilah menjadi persoalan, saya nak tanya, mengapa pemimpin-pemimpin negara kita bilamana berucap di forum forum antarabangsa tidak mahu menggunakan bahasa Malaysia tapi menggunakan bahasa orang putih? Tidak ada pula orang nak komen bahawa mereka tidak setia pada negara.

Bagi saya, di persada dunialah kita harus menonjolkan bahasa kita, tetapi ini tidak pernah dilakukan oleh mana-mana pemimpin kita. Lihat Joko Widodo, Presiden Indonesia. Apakah bahasa yang digunakan bila dia berucap di luar negara? Bahasa Inggeris ke?

Jika kita terima teguran timbalan menteri itu, kita boleh beranggapan bahawa semua pemimpin kita yang tidak menggunakan bahasa Malaysia di forum antarabangsa adalah mereka yang tidak setia pada negara. Boleh atau tidak kita menerima tanggapan saya ini?

Dan bila kita dengar pemimpin kita yang ada sekarang berucap dalam bahasa Inggeris di forum antara bangsa, badan saya merasa serum sejuk dan nak tergelak pun ada. Kadangkala sebutannya itu berlainan dari sebutan asal. Kalau tak fasih bertutur dalam bahasa Inggeris, inilah masanya mereka gunakan bahasa Malaysia.

READ MORE:  Promoting the national language: Steps in the right direction

 

Dan bagi saya, nak jadi pemimpin negara dan nak menunjukkan bahawa kamu fasih berbahasa Inggeris, kamu semua mesti belajarlah bersungguh bahasa Inggeris dengan betul.

Bagi saya, lagi banyak kita menguasai bahasa asing, lagi bagus kerana bahasa itu akan memperluaskan fahaman kita kepada banyak ilmu pengetahuan.

Taat setia seseorang kepada negara bukan hanya terletak pada penggunaan bahasa semata mata. Ianya lebih luas dari itu. Tidak ada dalam definasi ‘taat setia’ yang menyatakan bahawa bahasa itu boleh dikaitkan dengan taat setia seseorang itu pada negara.

Taat setia terletak pada jiwa dan semangat yang ada pada seseorang itu, dan dia bersedia berbakti untuk negara dan rela berkorban nyawa demi untuk kepentingan negara, dan tidak ada hubung kaitnya dengan bahasa.

Jika sifat ini ada pada seseorang, maka dia mempunyai kesetiaan pada negara … tak kiralah samada dia fasih bahasa Malaysia atau tidak, atau dari bangsa apa, asalkan dia rakyat di negara ini.

Saya tidak sekali kali mengatakan bahawa, sebagai rakyat Malaysia, kita tak perlu fasih dalam bahasa Malaysia. Malahan, saya akui bahawa bahasa itu boleh menjadi tali perhubungan bagi rakyat negara ini yang berbilang bangsa, bagi menjadikan satu bangsa, iaitu bangsa Malaysia.

Tapi kita harus sedar bahawa negara ini mengandungi berbagai bangsa dan bahasa, dan oleh itu setiap bangsa harus diberi kebebasan menggunakan bahasa ibunda mereka, kerana itu satu sepakatan diantara pejuang-pejuang kemerdekaan kita dulu. Dan ini mesti dihormati.

Kita telah hidup dengan keadaan sebegini sekian lama, dan tidak pula kita mundur kerana kita tidak menggunakan bahasa Malaysia. Malahan negara ini terkenal sebagai sebuah negara yang ramai penduduk fasih dalam bahasa Inggeris dan bahasa-bahasa lain.

Dan pelawat antarabangsa senang datang ke negara kita kerana mereka mudah berhubung dengan kita dalam bahasa Inggeris. Dan bilamana kita tidak menggunakan bahasa Malaysia kepada pelawat luar negara, jangan pula kita dituduh tidak setia pada negara.

Kita juga perlu ingat bahawa kita bukan sebuah negara yang terasing dan tersisih dari negara-negara lain. Kita berada dalam sebuah benua yang mengandungi ratusan buah negeri dan negara, dan setiap negeri menggunakan bahasa mereka sendiri.

Kita patut bersyukur bahawa kita mempunyai berbagai bangsa dan bahasa, dan terdapat pula di kalangan bangsa kita ini yang menggunakan salah satu bahasa yang tertua didunia ini, iaitu bahasa Tamil.

Bahasa Tamil mengikut sejarah telah mula digunakan 5,000 tahun dulu. Adakah kita sanggup menghapuskan bahasa tertua itu? Kita patut megah kerana adanya bahasa tertua digunakan dinegara kita ini.

Biarlah kita kekalkan sejarah kita di mana rakayt dari berbilang bangsa dan bahasa telah hidup bersama beratusan tahun, tapi tidak sekali pun mereka mahu hancurkan sesuatu bahasa kaum lain yang bukan dari kaum mereka. Ini satu keunikan rakyat Malaysia, dan saya jemput semua pemimpin politik kita fahami perkara ini.

Sebagai pemimpin, mereka seharusnya belajar berbagai bahasa kerana mereka bukan pemimpin kepada satu kelompok bangsa saja, tapi pemimpin kepada semua bangsa yang ada dinegara ini.

Dan saya ingin juga memperingatkan pada pemimpin politik kita supaya mengimbas kembali negara kita pada zaman darurat pertama, darurat kedua dan konfrontasi.

Pada ketika itu bahasa tidak penting untuk menyatukan rakyat supaya bersatu menentang musuh negara. Apa yang penting ketika itu ialah jiwa dan semangat kita untuk membebaskan negara dari ancaman musuh.

READ MORE:  Promoting the national language: Steps in the right direction

 

Kita lihat bagaimana rakyat dari berbilang bangsa dan bahasa bersatu sebagai satu angkatan melawan musuh pada ketika itu, hingga kita berjaya menumpaskan musuh kita itu.

Saya sebagai seorang veteran tentera dapat melihat semua ini, bahawa setiap bangsa sanggup berkorban demi menyelamatkan negara; dan kami tidak kesah apa saja bahasa yang mereka gunakan. Inilah satu contoh taat setia yang terbaik yang dapat saya berikan, iaitu bukan bahasa yang memenangi perjuangan kita, tapi jiwa dan semangat cintakan negara oleh setiap rakyat negara pada ketika itu telah berjaya menewaskan musuh negara.

Saya yakin, jika negara kita diancami musuh sekali lagi, rakyat Malaysia dari berbagai bangsa akan bersatu semula bagi membuktikan taat setia mereka – bukan kerana bahasa semata mata, tetapi jiwa dan semangat mereka yang mahu berkorban untuk negara.

Dan sekarang, saya nak tanya pada timbalan menteri di mana dia berada ketika  rakyat berbilang bangsa bersatu menentang ancaman militan pada zaman darurat seperti yang telah saya sebutkan tadi? Dan saya hendak tahu juga, apakah fahaman beliau dengan perkataan taat setia itu?

Cukuplah itu, jangan mempolitikkan bahasa, tradisi, budaya dan sejarah negara kita. Jangan lupa, perlembagaan persekutuan Malaysia pun dalam bahasa Inggeris.

Mungkin wartawan yang menanyakan soalan dalam bahasa Inggeris itu dari media bahasa Inggeris, dan sesuailah soalan yang diajukan dalam bahasa Inggeris kerana wartawan itu akan melaporkan secara verbatim jawapan dari timbalan menteri itu. Jadi bagi saya tidak salah dia mengajukan soalan dalam bahasa Inggeris. Apa perlunya dia angkuh pada seorang pemberita yang hanya mahukan sesuatu komen darinya itu?

Brigadier Jeneral bersara Dato Mohamed Arshad Raji ialah presiden Persatuan Patriot Kebangsaan (Patriot)