SEJAK DULU CAKAP TAK SERUPA BIKIN,BIKIN TAK SERUPA CAKAP

Isu Bersih : Stadium, Najib Mula Dolak- Dalih


KUALA LUMPUR 6 JULAI : Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak mula berdolak dalih, kurang 24 jam selepas membuat tawaran untuk perhimpunan Bersih diadakan di stadium dan bukan dijalanan.

Selepas tawaran berkenaan diterima oleh penganjur perhimpunan semalam, Najib hari ini menegaskan Bersih adalah pertubuhan haram dan justeru itu, tidak boleh memohon permit untuk menganjurkan perhimpunan itu.

Najib berkata mana-mana pihak yang membuat permohonan untuk perhimpunan sedemikian harus berdaftar dengan Pendaftar Pertubuhan.

Kenyataan itu mengejutkan lebih-lebih lagi setelah Najib sendiri menyatakan kesediaannya semalam untuk berjumpa dengan penganjur Bersih bagi membincangkan tawarannya itu.

Bagaimanapun Perdana Menteri menukar rentaknya hari ini dan menegaskan mana-mana pihak yang mahu menganjurkan perhimpunan sedemikian harus berdaftar dengan Pendaftar Pertubuhan.

"Kita serahkan kepada polis untuk membuat keputusan dengan mengambilkira soal keselamatan,” kata beliau.

Penganjur Bersih menegaskan pihaknya tidak boleh memerlukan sebarang pendaftaran kerana ia hanya merangkumi 62 pertubuhan bukan kerajaan yang berkongsi agenda untuk menuntut pilihanraya adil dan telus.

Pengumuman terbaru Perdana Menteri membayangkan kerajaan masih keberatan untuk meluluskan perhimpunan Bersih sungguhpun penganjur membatalkan rancangan awal untuk berarak ke Istana Negara.

Menteri Dalam Negeri Hishamuddin Tun Hussein mendakwa bahawa hakikat Yang DiPertuan Agong berjumpa rombongan Bersih semalam, tidak menjadikan gabungan itu sah dari segi undang-undang.

Kenyataan Hishamuddin yang juga Naib Presiden Umno itu dibidas oleh Pakatan Rakyat sebagai tidak menghormati institusi Istana Negara sendiri.

Rombongan Bersih semalam memutuskan untuk membatalkan perarakan jalanan selepas di nasihati oleh Tuanku Mizan Zainal Abidin di Istana Negara semalam.

Najib Harus Kota Janji Sedia Stadium - PR

KUALA LUMPUR 6 JULAI : Pakatan Rakyat menggesa Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak supaya "mematuhi janji" dengan menyediakan stadium untuk perhimpunan aman Bersih 2.0 pada Sabtu ini.
Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata Pakatan Rakyat juga berdiri teguh dengan Bersih 2.0 yang mahu mengadakan perhimpunan di Stadium Merdeka.
"Maklumat akhir, perdana menteri dan Kementerian Dalam Negeri sengaja memberi pelbagai alasan untuk tidak membenarkan stadium digunakan," kata Anwar selepas mesyuarat Pimpinan Pakatan Rakyat.
Petang tadi, pengurusan Stadium Merdeka menolak permohonan Bersih 2.0 untuk menyewa stadium itu tanpa memberikan sebarang alasan.
Penolakan itu dibuat hanya beberapa jam setelah seketariat Bersih 2.0 membuat permohonan berkenaan.

"Saya difahamkan Bersih 2.0 masih lagi merujuk kepada Najib supaya mematuhi janji beliau untuk menyediakan stadium supaya BERSIH dapat menganjurkan majlis dengan teratur dan aman sepertimana semangat (ketika mengadap) dengan Yang di-Pertuan Agong," kata Anwar.

"(Sebab itu) Kita menyokong tindakan keputusan Bersih 2.0 untuk meneruskan perhimpunan itu di Stadium Merdeka," kata Anwar yang juga ketua umum PKR.
Seketariat Bersih telah menulis surat kepada Perdana Menteri untuk mengatur perbincangan mengenai isu stadium itu, namun belum mendapat sebarang respon daripada Putrajaya.

Bersih : Pakatan Selar Hisham

KUALA LUMPUR 6 JULAI : Kepimpinan Pakatan Rakyat mengecam Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Hishammuddin Hussein kerana dianggap membelakangi titah Yang DiPertuan Agong (YDPA) bersabit perhimpunan Bersih 2.0, Sabtu ini.

Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata walaupun penganjur Bersih 2.0 bersetuju dengan syor kerajaan untuk mengadakan perhimpunan itu di sebuah stadium, tindakan keras polis ke atas penyokong gerakan itu diteruskan.

Polis, yang terletak dibawah KDN, masih melakukan tangkapan terhadap penyokong Bersih dan menghalang ceramah-ceramah penerangan mengenai keperluan mengadakan pilihanraya yang adil dan telus.
Polis juga masih menahan enam individu termasuk Ahli Parlimen Sungei Siput Dr D.Jayakumar di bawah Ordinan Darurat.

"Kita kesal dengan sikap keterlaluan Hishammuddin membelakangi Agong. Macam Agong ini berunding dengan pertubuhan haram," ujar Anwar.

Tuanku Mizan Zainal Abidin semalam perkenan menerima menghadap rombongan Bersih yang kemudiannya akur dengan nasihat baginda supaya membatalkan sebarang tunjuk perasan jalanan. Bersih adalah gabungan 62 pertubuhan bukan kerajaan yang menuntut pembaharuan dalam sistem pilihanraya.

Susulan pertemuan di Istana Negara itu, Pengerusi Bersih Ambiga Sreenevasan mengumumkan pihaknya menerima tawaran kerajaan supaya perhimpunan itu diadakan di stadium.
Walaupun Yang DiPertuan Agong perkenan untuk berjumpa dengan rombongan Bersih semalam, Hishamuddin tetap mengambil pendirian bahawa gabungan 62 pertubuhan bukan kerajaan itu adalah haram dan boleh dikenakan tindakan undang-undang.

Bercakap di sidang media selepas mesyuarat kepimpinan Pakatan Rakyat petand tadi, Anwar menyelar Hishamuddin danpolis kerana masih belum menghentikan tangkapan rawak, malah kini cuba menggambarkan Bersih sebagai diresapi unsur-unsur keganasan.

Polis Selangor dan Kuala Lumpur semalam mendakwa merampas senjata termasuk parang dan bom petrol yang kononnya disembunyikan untuk mencetuskan huru-hara semasa perhimpunan Bersih.

"Saya ingat dari tahun 1974 ada agen provokator yang akan menyalahkan orang lain. Kita biasa dengan taktik ini. Saya ingatkan pimpinan PR tidak akan bertolak ansur dengan taktik Umno yang ganas," katanya.

Sehubungan dengan itu Pakatan Rakyat akan mengerahkan lebih daripada 300 ribu rakyat untuk menyertai Bersih 2.0 di stadium yang bakal ditentukan nanti bagi menuntut pilihanraya adil dan telus, kata Anwar.

Penasihat DAP, Lim Kit Siang menyifatkan Stadium Merdeka sebagai lokasi terbaik melangsungkan program Bersih 2.0 itu nanti.

Beliau mengharapkan pihak berkuasa mengambil inisiatif untuk membantu melancarkan program itu nanti memandangkan ianya telah mendapat perkenan Tuanku Mizan Zainal Abidin.

"Saya gesa Menteri Dalam Negeri membantu melancarkan perhimpunan ini supaya masyarakat boleh lihat perubahan demokrasi yang matang. Hormatlah perjumpaan Agong dan Bersih," katanya.

INI LAH YANG MEMUDARATKAN KERAJAAN


"Ia masih lagi diharamkan. Tiada sesiapa mengatasi undang-undang. Hanya bila berjumpa dengan Tuanku tidak bermaksud ia halal," katanya.


Sehingga kini kerajaan sepatutnya lebih berlembut dan bertimbang rasa setelah berjumpa dengan DYMM Tunku MIzan.Kerajaan mengambil sikap keras kepala dengan tuntutan rakyat.Adakah ini sebuah kerajaan yang benar-benar mahukan sistem demokrasi dan demi kebaikan kedua pihak?

Rakyat akan tetap melihat bahawa kerajaan Umno/Bn adalah sebuah kerajaan yang tidak punya rasa tanggungjawab bagi membetulkan apa yang sememangnya satu kesilapan mengenai dakwaan BERSIH bahawa terdapat pengundi hantu dalam daftar nama dalam SPR.


Bersih 2.0 : Surat Terbuka Nik Aziz Kepada YDPA

KUALA LUMPUR, 6 JULAI : Menteri Besar Kelantan menulis surat terbuka kepada Yang di- Petuan Agong bagi menyatakan penghargaannya terhadap keprihatinan baginda yang mendengar keluh kesah rakyat dalam menuntut agar pilihan raya diadakan secara bersih dan adil.

Nik Aziz menulis surat tersebut sebagai respon kepada tindakan banginda yang membuka jalan penyelesaian disaat keadaan semakin huru hara disebabkan provokasi keterlaluan kerajaan pemerintah sehingga menggunakan Ordinan Darurat bagi mengekang himpunan aman rakyat, Sabtu ini.

“Patik mendengar khabar berita bahawa pihak Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil telah diberi ampuni untuk menghadap Tuanku pada pagi ini dan menyembahkan tuntutan-tuntutan ke arah memastikan perjalanan pilihan raya yang lebih bersih dan terjamin ketelusannya.

“Patik juga dimaklumkan bahawa pihak penganjur telah dinasihatkan agar tidak mengadakan perarakan di tempat terbuka dan memindahkannya di tempat yang tertutup seperti stadium bagi menjamin perjalanan yang aman dan tidak mengganggu ketenteraman awam.

“Justeru, patik ingin merakamkan setinggi-tinggi tahniah di atas keprihatinan Tuanku terhadap kehendak rakyat untuk merasai keadilan melalui sistem demokrasi yang telah dijamin dalam Perlembagaan Malaysia,” kata Nik Aziz dalam surat terbukanya yang disiarkan oleh Harakah Daily hari ini.

Baginda sebelum ini bertitah agar himpunan itu dipertimbangkan semula, walaupun niat asalnya adalah baik. Namun baginda lebih khuatir akan nasib rakyatnya yang berdepan dengan risiko keselamatan.

Justerum baginda bertitah, agar diadakan kerajaan pemerintah mengadakan rundingan seikhlas hati dengan penganjur Bersih 2.0 agar segalanya berjalan dengan lancar dan aman.

Bginda juga menasihati Perdana Menteri, Najib Razak agar memulihkan keyakinan rakyat terhadap kerajaan dan mengelakkan rakyat daripada memusuhi kerajaan pemerintah dalam apa sahaja alasan sekalipun.

Titah itu membawa kepada sekretariat Bersih 2.0 mengadap baginda dan memutuskan untuk bertolak ansur dalam hal ini sebelum memutuskan himpunan itu akan diadakan di Stadium Merdeka.

Baginda juga dilaporkan perkenan menerima kunjungan Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

Ia dilihat kali pertama penganjur satu-satu perhimpunan terbuka mengadakan pertemuan dengan Istana Negara dan membawa kepada jalan penyelesaian.

Nik Aziz dalam surat terbuka itu turur menekankan betapa sebarang pertukaran pucuk kepimpinan tertinggi negara yang tidak melalui sistem pilihan raya yang bersih dan adil akan membawa kepada kemurkaan rakyat marhaen.

Beliau menambah, YDPA juga umpama “ibubapa tempat rakyat yang terdiri dari pelbagai kefahaman politik mengadu keluh kesah.”

“Semoga Tuanku dan Permaisuri terus dilindungi Allah s.w.t. dan terus berperanan sebagai payung yang menaungi seluruh rakyat jelata... di bawah naungan Kaabah, patik dengan penuh rasa kasih dan sayang berdoa semoga Tuanku dan Permaisuri dilimpahi rahmat oleh Allah s.w.t.,” kata Nik Aziz.

Titah YDPA Disambut Baik, Redakan Kemarahan Rakyat
SHAH ALAM 5 JULAI : Titah Yang di-Pertuan Agong, Tuanku Mizan Zainal Abidin yang menegur kedua- dua pihak bersabit penganjuran himpunan BERSIH 2.0 disambut baik oleh semua pihak.

Tentunya titah baginda ditafsir menerusi pelbagai versi, namun yang pasti mesej yang ringkas lagi padat itu meredakan kemarahan rakyat yang semakin meluap- luap dengan provokasi melampau yang dikenakan ke atas himpunan aman itu.

Turut menjunjung titah, ADUN Hulu Kelang, Shaari Sungib.

Beliau berkata, titah baginda yang menegur kerajaan pimpinan Perdana Menteri, Najib Razak agar melaksanakan tugas dengan adil seperti mana yang diamanahkan rakyat jelata membuktikan baginda melampaui mana- mana parti politik.

Shaari menambah, kerajaan pemerintah juga perlu jelas akan sempadan kuasa mereka yang turut terikat pada Perlembagaan Persekutuan.

Justeru, mereka tiada hak untuk menghalang dan menangkap rakyat negara ini yang menyertai mana- mana himpunan aman selain berhak menyatakan pendapat terhadap apa- apa isu.

"Hak kebebasan rakyat untuk berhimpun secara aman tanpa senjata, itu kena dikompromikan dan diselaraskan. Sudah pasti kerajaan bertanggungjawab menjaga keamanan kerana tidak boleh dikaitkan dengan satu aktiviti yang sudah pasti berlaku jenayah, sedangkan sudah termaktub dalam perlembagaan kuasa dan bidang tugas menjaga keamanan itu tertakluk kepada kerajaan," katanya.

Dalam pada itu, beliau turut mengulas tindakan kerajaan pemerintah yang sewenang- wenangnya mengenakan Ordinan Darurat terhadap ahli Parti Sosialis Malaysia (PSM) yang kononnya cuba menghidupkan fahaman komunis melalui himpunan BERSIH 2.0.

Ujar beliau tindakan yang dilakukan ini bertujuan untuk menimbulkan perasaan takut kepada rakyat terhadap penguatkuasaan undang-undang sekaligus mencabul hak asasi manusia.
"Tidak ada peruntukkan menangkap orang sebelum melakukan sesuatu, polis ambil tindakan itu atas peruntukkan apa? Kalau nak ada pun di bawah ISA ordinan darurat, tapi kita tahu undang-undang ISA itu zalim dan dibenci oleh rakyat dan undang-undang ini tak patut wujud."

Sabtu lalu, polis menahan ahli parlimen Sungai Siput Dr Jeyakumar Devaraj dan lima anggota PSM atas dakwaan cuba menghidupkan fahaman Komunis meskipun berkali- kali dinafikan pemimpin PSM yang lain.

Stadium Merdeka tolak tempahan BERSIH

Pihak pengurusan Stadium Merdeka telah menolak lokasi itu dijadikan tempat himpunan BERSIH 2.0 yang dijadualkan pada Sabtu ini.

Menurut kenyataan di Facebook BERSIH 2.0, pegawai tempahan memberikan beberapa 'alasan' untuk menolak tempahan itu.

“Antara alasan yang tidak jelas yang dibekalkan oleh pegawai itu adalah 'majlis pengurusan sukan dalaman' dan 'kerja-kerja ubahsuai'.

“(Ini) di sebalik kenyataan ada rancangan bagi mengadakan 'Konsert Raksaksa 2' pada 9 Julai di Stadium Merdeka,” petik kenyataan itu.

Konsert Raksaksa 2, memaparkan legenda tempatan seperti Sweet Charity dan Blues Gang, bagaimanapun telah ditunda sehingga 1 Oktober kerana faktor keselamatan.

Bersih mahu berhimpun di Stadium Merdeka

KUALA LUMPUR 6 JULAI : Penganjur Bersih 2.0 mahu mengadakan perhimpunan aman itu di Stadium Merdeka pada Sabtu ini sebelum menyerahkan memorandum kepada Istana Negara untuk penambahbaikan proses pilihan raya.
Pengerusi Bersih, Datuk S. Ambiga juga menuntut penubuhan Suruhanjaya Siasatan DiRaja (RCI) untuk mengatasi kepincangan dalam sistem pilihanraya serta pembebasan lebih 100 orang yang ditangkap oleh polis, termasuk enam di bawah Ordinan Darurat.
Ambiga berkata beliau sudah memohon untuk berjumpa Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak bagi mendapatkan persetujuan untuk mengadakan perhimpunan itu di Stadium Merdeka yang boleh menampung 50,000 orang.
Semalam, Bersih 2.0 bersetuju untuk membatalkan perarakan ke Istana Negara untuk menyampaikan memorandum itu setelah menerima nasihat Yang DiPertuan Agong Tuanku Mizan Zainal Abidin.
Ambiga merakamkan penghargaan setinggi-tingginya kepada Tuanku Mizan kerana perkenan menemui rombongan Bersih semalam ‘untuk mendengar daripada pihak kami.”
Beliau menuntut pihak berkuasa menghentikan segala hambatan dan tekanan pihak berkuasa ke atas penyokong sejak minggu lalu.
Lebih 150 orang termasuk wakil rakyat dari Pakatan ditangkap kerana memiliki dan memakai baju BERSIH.
Malah enam penyokong Bersih termasuk Ahli Parlimen Sungei Siput Dr D. Jeyakumar ditangkap di bawah Ordinan Darurat kerana di dakwa kononnya terbabit dengan gejala subversif.
“Semua pihak wajar berundur dan memberi keutamaan untuk membebaskan semua yang ditangkap sebelum ini,” kata Ambiga.
Dalam pada itu beliau melahirkan kesediaan bertemu Pemuda Umno berhubung isu tuntutan pembaharuan sistem pilihan raya yang adil dan bebas di negara ini.

“Kami bersedia untuk berbincang dengan Pemuda Umno. Mereka juga dialu-alukan menyertai kami pada Sabtu ini,” kata Ambiga .

Gabungan 62 pertubuhan bukan kerajaan itu sebelum ini dtuduh oleh Umno sebagai mendokong Pakatan Rakyat.

Ahli jawatankuasa pemandu Wong Chin Huat berkata, hakikat adalah tiada parti komponen Barisan Nasional (BN) yang sanggup untuk menyokong gerakan itu dalam menuntut pilihan raya yang adil dan bebas.

(function() { var d = document, w = window; w

PENJUALAN DATA PERIBADI RAKYAT TIDAK SELAMAT

Kumpulan penggodam ini turut mengatakan lagi bahawa pangkalan data bersaiz 160GB itu mahu dijualnya pada nilai US$10,000 atau RM43,903 dalam...