RAFIZI JAMIN DATA PADU SELAMAT, DEDAH ADA LEBIH 2 JUTA KALI CUBAAN SERANGAN

 Orang di sebalik PADU, pangkalan data terbaru kerajaan yang semakin dikritik atas kebimbangan isu privasi dan keselamatan, tampil mempertahankannya dengan mendakwa sistem itu berjaya menepis lebih dua juta cubaan serangan dalam tempoh seminggu yang lalu.

Menteri Ekonomi Rafizi Ramli berkata PADU dibangunkan secara dalaman menggunakan kepakaran penjawat awam, sambil menambah ia memenuhi piawaian antarabangsa dan amalan terbaik, mengurangakan risiko kebocoran maklumat.

Menurutnya, maklumat yang disimpan dalam PADU tertakluk kepada Akta Rahsia Rasmi sementara peralatan komputer dilindungi di bawah Akta Jenayah Komputer, di samping hanya pegawai yang ditapis oleh Ketua Pegawai Keselamatan Kerajaan dibenarkan akses.

“Oleh itu, mana-mana perbuatan mengakses, memuat naik, memuat turun, meminda, menambah atau menyebarkan apa-apa data dalam PADU tanpa kebenaran adalah suatu kesalahan jenayah dan jika sabit kesalahan boleh dikenakan hukuman penjara, denda atau kedua-duanya sekali,” katanya.

Kenyataan itu dikeluarkan di sebalik kritikan yang semakin meningkat terhadap PADU, yang menurut Rafizi telah menyaksikan pendaftaran kira-kira 7.7 juta rakyat Malaysia.

Rafizi menjawab kesangsian diluahkan kerajaan Sarawak mengenai pendaftaran itu, di mana seorang menteri kanan negeri mempersoalkan sama ada data itu akan disalahgunakan untuk tujuan politik.

Menteri pelancongan negeri Sarawak Abdul Karim Rahman Hamzah turut mempersoalkan Putrajaya kerana meminta terlalu banyak maklumat sulit daripada orang ramai.

“Sebaik sahaja anda mengisi, anda bogelkan diri sendiri. Hampir semuanya – akaun bank anda, rumah anda, semuanya!” katanya pada Jumaat.

“Saya tidak fikir itu adalah cara yang betul melayan rakyat.”

Kebimbangan itu menyebabkan Sarawak satu-satunya negeri yang memutuskan untuk menunda proses pendaftaran.

Semalam, timbalan menteri di Jabatan Premier Sarawak Sharifah Hasidah Sayeed Aman Ghazali berkata kebimbangan mengenai keselamatan data ada asas memandangkan kes penggodaman memang berleluasa pada masa ini.

Beliau berkata kerajaan negeri pada dasarnya menyokong objektif untuk mengumpul data bagi mengukur status kewangan rakyat dalam pemberian subsidi bersasar.

“Namun bukanlah sehingga ke tahap mendedahkan profil sulit dan peribadi seseorang, yang sememangnya tidak wajar didedahkan, dalam menentukan kelayakan penerima yang disasarkan,” katanya.

Di sebalik kritikan itu, Rafizi berkata sambutan terhadap PADU telah naik mendadak, dengan 2.3 juta lagi orang mendaftar dalam tempoh tujuh hari, menjadikan jumlah keseluruhan 7.7 juta.

Awal tahun ini, Rafizi menolak kritikan daripada peguam berhubung privasi data di PADU, dengan mengatakan kerajaan tidak tertakluk kepada Akta Perlindungan Data Peribadi 2010 (PDPA).

Tetapi kumpulan hak asasi Lawyers for Liberty memberi amaran bahawa agensi kerajaan tidak ada peraturan yang mempunyai perlindungan terhadap perlindungan data dan dengan itu mendedahkan data peribadi kepada risiko penyalahgunaan dan penyalahgunaan.

“Perlindungan data peribadi tidak boleh diserahkan kepada peraturan ad-hoc dan dangkal bagi agensi atau jabatan kerajaan individu seperti yang dicadangkan oleh Rafizi,” kata pengarah LFL Zaid Malek.

“Ini adalah cadangan yang melulu. Peraturan sedemikian, sekalipun wujud di mana-mana (agensi), tidak memberikan perlindungan yang berkesan dan menyeluruh yang diberikan oleh Akta PDPA itu sendiri.”

Sumber – https://www.malaysianow.com/my/news/2024/03/26/padu-dijamin-selamat-walaupun-cubaan-serangan-lebih-2-juta-kali-kata-rafizi

 


Potensi pelaburan RM24.5 bilion susulan lawatan Australia, Jerman


 

Oleh: Abdullah ZaidKerajaan menjangkakan potensi pelaburan sebanyak RM24.5 bilion susulan lawatan Perdana Menteri (PM) ke Australia dan Jerman baru-baru ini.Perdana Menteri Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata kunjungan rasmi ke Jerman selama enam hari sebelum ini berjaya menarik pelabur luar meliputi industri tenaga dan industri pembuatan termasuk semikonduktor, aeroangkasa, produk kimia, peranti perubatan dan sektor automotif."Antara syarikat-syarikat Jerman yang telah memberi komitmen untuk melabur di Malaysia termasuk Siemens Energy, InfineonTechnologies, Airbus, B-Braun, BMW, Nexperia dan Delo Chemical."Dari segi potensi eksport pula, potensi pembelian tambahan yang diperolehi hasil lawatan ke Jerman adalah berjumlah RM1.4 bilion daripada syarikat Airbus dan ia memberi suntikan yang memberangsangkan kepada jualan eksport produk dan perkhidmatan Malaysia ke Jerman khususnya dalam sektor aeroangkasa bagi tempoh lima tahun akan datang," katanya pada sesi Waktu Pertanyaan Perdana Menteri (PMQT) di Dewan Rakyat, hari ini.Ahli Parlimen Tambun itu berkata demikian bagi menjawab soalan Dr Ku Abd Rahman Ku Ismail (PN-Kubang Pasu) mengenai nama syarikat-syarikat dari Australia dan Jerman yang akan melabur di Malaysia susulan lawatan di negara berkenaan.Mengulas lanjut, untuk pelabur-pelabur Australia, Anwar berkata syarikat AirTrunk, NextDC, LaTrobe Magnesium, Kumpulan Arnott’s, dan Cochlear Ltd adalah antara yang memberi komitmen untuk melabur di Malaysia."Pelaburan-pelaburan ini merangkumi sektor pusat data, alat peranti perubatan, industri keluli dan pembuatan makanan."Ia juga dijangka membantu Malaysia dalam memperkukuhkan ekosistem dalam ekonomi digital dan tenaga boleh baharu serta mewujudkan sekurang-kurangnya 1,200 peluang pekerjaan berkemahiran tinggi," ujarnya.Jelas Perdana Menteri, Malaysia juga menjana potensi jualan eksport produk Malaysia ke Australia sebanyak RM962.1 juta bagi barangan kayu, baja, makanan dan minuman serta komponen elektrik susulan lawatan itu.

 

 

Indeks harga: PMX perjelas manfaat CPI, turut diguna negara lain 


Oleh: Abdullah ZaidKerajaan berpandangan Indeks Harga Pengguna (CPI) bagi mengukur kadar perubahan harga semasa lebih menyeluruh berbanding Indeks Harga Harian (EP) dan Indeks Harga Anggapan (PP).Menteri Kewangan, Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata indeks itu boleh menjadi penunjuk yang relevan dalam pengendalian dasar yang mempengaruhi ekonomi negara lebih meluas."Soal EP dan PP membantu kita melihat kesan kepada rakyat tetapi CPI masih digunakan di seluruh negara dunia jadi kita gunakan kedua (instrumen) tetapi dari segi rasminya masih indeks CPI," katanya pada sesi Waktu Pertanyaan Perdana Menteri (PMQT) di Dewan Rakyat, hari ini.Beliau menjawab soalan tambahan Datuk Indera Mohd Shahar Abdullah (BN-Paya Besar) yang ingin tahu mengapa kerajaan memilih CPI berbanding EP dan PP yang diguna pakai Bank Negara Malaysia (BNM) ketika ini.Dalam pada itu, Shahar ingin tahu cadangan kerajaan untuk meningkatan kutipan hasil bukan cukai terhadap syarikat pelaburan berkaitan kerajaan (GLIC), memandangkan syarikat-syarikat berkenaan memperoleh keuntungan yang tinggi tahun ini.Mengulas lanjut, Anwar berkata kementerian ketika ini memberikan keutamaan tinggi terhadap pendapatan pelaburan syarikat berkaitan kerajaan.Katanya Petronas, BNM dan Khazanah mencatakan peratusan dividen yang tinggi dan negara memperoleh manfaat sekitar 50% daripada hasil bukan cukai."Pada tahun 2023 pendapatan pelaburan mewakili 65% daripada hasil bukan cukai, oleh itu usaha tambahan termasuk tranformasi GLIC sedang dipertingkatkan untuk memastikan ada peningkatan pelaburan domestik bagi memastikan hasil bukan cukai dalam negara boleh ditingkatkan," ujarnya.

 


Malaysia sokong penuh resolusi gencatan senjata di PBB - Anwar


 

Malaysia menyokong sepenuhnya resolusi yang diluluskan Pertubuhan Bangsa Bangsa Bersatu (PBB) semalam yang memutuskan untuk menyegerakan gencatan senjata di Gaza yang dikepung Israel.Perdana Menteri (PM) Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata, resolusi gencatan senjata itu amat diperlukan untuk memberi bantuan segera ke kawasan penduduk yang terkepung tanpa bekalan makanan dan ubat ubatan sejak beberapa bulan lalu."Bagi pihak Kerajaan Malaysia dan semua rakyat Malaysia, saya menyatakan dengan sesungguhnya sokongan kami terhadap Resolusi 2728 Majlis Keselamatan PBB menyeru gencatan senjata segera bagi semua keganasan di Gaza, pembebasan segera semua tebusan, dan penghantaran bantuan segera serta dipercepatkan ke wilayah itu."Demi Ramadan, dalam semangat yang bertujuan untuk melahirkan renungan, pembaharuan iman kita, dan kembali kepada keluarga, resolusi yang mengikat secara sah ini mesti dikuatkuasakan sekarang."Kita mesti segera melegakan penduduk Gaza daripada kesakitan dan penderitaan yang mereka alami selama hampir enam bulan."Khususnya, Amerika Syarikat mesti bertegas ke atas sekutunya untuk menghormati kehendak masyarakat antarabangsa dan mematuhi gencatan senjata serta membenarkan kemasukan secara besar-besaran bantuan kecemasan," katanya dalam satu kenyataan.PM dalam pada itu memuji negara negara yang terlibat dalam mengundi menyokong resolusi berkenaan.Katanya, ahli majlis yang dipilih, Algeria, Guyana, Ecuador, Jepun, Malta, Mozambique, Sierra Leone, Slovenia, Korea Selatan dan Switzerland mempunyai komitmen yang tinggi terhadap kemanusiaan."Malaysia komited terhadap perjuangan Palestin dan akan meneruskan usaha untuk penubuhan negara Palestin yang merdeka dan berdaulat, berdasarkan sempadan sebelum 1967, dengan Baitulmaqdis Timur sebagai ibu kotanya, serta kemasukan Palestin sebagai Ahli penuh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu," kata Anwar lagi.Semalan PBB meluluskan resolusi 2728 apabila sekutu kuat Israel, Amerika Syarikat mengambil pendirian berkecuali. Sebelum ini AS bertindak menggunakan kuasa pembatal apabila PBB mengundi usul gencatan senjata berkenaan.*Foto kredit: PBB

 

TERKINI! Pengasas KK Mart didakwa | PADU gagal dan beri ancaman? | Amara...
1. Kadar baharu SST beri kesan kepada kadar inflasi negara - PM 2. MP Bukit Gantang: Mana 140,000 metrik tan beras tempatan? 3. Padu boleh bertukar jadi 'ancaman' buat kerajaan 4. Pendakwah cetus polemik, perpecahan masyarakat akan diberi peringatan - Mohd Na'im 5. Stoking kalimah Allah: Pengasas KK Mart mengaku tak salah lukakan perasaan agama lain 6. Laporan: KK Supermart saman pembekal stoking RM38j

Negeri pembangkang antara yang tertinggi daftar PADU - Rafizi


Menteri Ekonomi Rafizi Ramli berkata negeri yang ditadbir oleh pembangkang merupakan antara negeri tertinggi mendaftar program Pangkalan Data Utama (PADU) Rafizi ketika menjawab soalan Ahmad Fadhli Shaari (PN-Pasir Mas) berkata rakyat di negeri yang mempunyai penduduk dalam kategori B40 tertinggi percaya dengan dasar yang dilaksanakan oleh Kerajaan Madani.

[Penuh] Rafizi Ramli jawab soalan mengenai langkah meningkatkan dan memp...Dato' Seri Dr. Wan Azizah Dr. Wan Ismail [ Bandar Tun Razak ] minta MENTERI EKONOMI menyatakan apakah mekanisme untuk meningkatkan dan mempercepatkan pendaftaran rakyat Malaysia terhadap Pangkalan Data Utama (PADU); yang mana setakat Januari 2024 hanya 1.3 juta sahaja yang telah mendaftar dan apakah langkah-langkah kawalan data PADU daripada disalahgunakan.

SEPATUTNYA JUAL STOKIN TANGAN, BUKAN STOKIN KAKI.


Perjanjian Pembekalan secara konsainan antara KK Mart dan Xin Jian Chang Sdn Bhd yang ditandatangani pada 5 Februari lepas membenarkan syarikat pembekal membekalkan stokin tangan (arm socks) dan bukannya stokin kaki. 


Mengikut perjanjian tersebut, syarikat pembekal dibenarkan meletakkan produk stokin tangan di pasaraya KK Mart mengikut terma yang dipersetujui bersama. 


Berikutan dari pelanggaran perjanjian oleh pihak pembekal ini, pihak KK Mart telah menghantar surat saman kepada pembekal memohon ganti rugi atas pelanggaran kontrak, sabotaj, dan kecuaian. 


Saman telah difailkan di Mahkamah Tinggi Shah Alam.𝗔𝗛𝗟𝗜 𝗣𝗔𝗥𝗟𝗜𝗠𝗘𝗡 𝗧𝗔𝗡𝗝𝗨𝗡𝗚 𝗞𝗔𝗥𝗔𝗡𝗚 𝗗𝗔𝗞𝗪𝗔 𝗣𝗘𝗡𝗔𝗪𝗔𝗥𝗔𝗡 𝗬𝗚 𝗗𝗜𝗦𝗘𝗕𝗨𝗧 𝗢𝗟𝗘𝗛 𝗪𝗔𝗡 𝗦𝗔𝗜𝗙𝗨𝗟 𝗔𝗗𝗔𝗟𝗔𝗛 "𝗗𝗘𝗠𝗔𝗡𝗗" 𝗗𝗜𝗔 𝗦𝗘𝗡𝗗𝗜𝗥𝗜 𝗦𝗘𝗕𝗔𝗚𝗔𝗜 𝗦𝗬𝗔𝗥𝗔𝗧 𝗠𝗘𝗡𝗬𝗢𝗞𝗢𝗡𝗚 𝗣𝗠𝗫.Zus Din

𝗔𝗛𝗟𝗜 𝗣𝗔𝗥𝗟𝗜𝗠𝗘𝗡 (𝗠𝗣) 𝗧𝗮𝗻𝗷𝘂𝗻𝗴 𝗞𝗮𝗿𝗮𝗻𝗴 (𝗬𝗕 𝗗𝗮𝘁𝗼' 𝗭𝘂𝗹𝗸𝗮𝗳𝗽𝗲𝗿𝗶 𝗯𝗶𝗻 𝗛𝗮𝗻𝗮𝗽𝗶) 𝗺𝗲𝗻𝗱𝗮𝗸𝘄𝗮 𝗪𝗮𝗻 𝗦𝗮𝗶𝗳𝘂𝗹 𝗠𝗣 𝗧𝗮𝘀𝗲𝗸 𝗚𝗲𝗹𝘂𝗴𝗼𝗿 sendiri yg senaraikan syarat-syarat itu sebagai syarat untuk dia beri sokongan kpd PMX. Tidak ada org mahu melayan kehendaknya maka dia mula rekayasa cerita membabitkan Ahli Parlimen Gua Musang dan Tanjung Karang.


Ahli Parlimen Tanjung karang telah mengusulkan supaya Wan Saiful dirujuk kpd JK Hak dan Kebebasan Parlimen kerana membuat kenyataan tidak benar dan melakukan sangkaan jahat terhadap dirinya.


Nampaknya MP Tanjung Karang begitu berani membuat dakwaan di luar Dewan, Wan Saiful boleh shj saman YB Dato' Zulkafperi bin Hanapi dan kita boleh faham kebenarannya di mahkamah. Ada bran ke Wan Saiful?


Oh ya, kes Janawibawa belum selesai bukan? 𝗧𝗮𝗸𝗸𝗮𝗻 𝗗𝗘𝗦𝗣𝗘𝗥𝗔𝗧𝗘 𝘀𝗮𝗻𝗴𝗮𝘁 𝗻𝗮𝗸 𝘀𝗼𝗸𝗼𝗻𝗴 𝗣𝗠𝗫? 𝗦𝘂𝗱𝗮𝗵 𝘁𝗲𝗿𝗹𝗮𝗺𝗯𝗮𝘁 𝗸𝗼𝘁? Terdedah perangai PEMBANGANG.


Wallahualam.


- Zus Din 

26032024


Video Credit : Itu tuntutan Wan Saiful sendiri, dakwa Ahli Parlimen Tanjong Karang - FMTRIP- AUNTY BERSIH MENINGGAL DUNIA.

 


Selamat jalan Aunty Anne Ooi, atau lebih dikenali sebagai Aunty Bersih. Seorang tokoh yang dihormati. Bekas seorang guru, yang menjadi ikon gerakan baju kuning Bersih. RIP AuntyPMQT 2 JUMLAH PELABURAN AUSTRALIA DAN JERMAN


 

RAFIZI TEMPELAK WAKIL PEMBANGKANG


MSO
Menurut Menekom Mohd Rafizi Ramli sehingga jam 10 malam tadI seramai lebih 8 juta atau kira² 36.8% warganegara berusia 18 tahun ke atas telah mendafar dengan Padu. 


Beliau sangat optimis menjelang tamat tarikh pendafaran 31 Mac pencapaian dijangka meningkat sehingga 50%. Dalam sehari kira-kira 350,000 hingga 400,000 yang mendaftar.


Diberitahu secara umum di Dewan Rakyat sekejap tadi, negeri negeri miskin seperti Kelantan, Sabah dan Sarawak paling ramai mendaftar diikuti negeri² dikuasai pembangkang Terengganu, Kedah dan Perlis.


Realiti ini katanya menunjukkan negeri pembangkang mempercayai usaha baik kerajaan Madani untuk membantu rakyat.


Menjawab pertanyaan seorang wakil pembangkang (Pas) kenapa negeri Kelantan teramai, Rafizi beri tahu antara faktor kerana pihak kerajaan menurunkan pembantu untuk mendaftarkan mereka memandangkan kemudahan internet dan pengetahuan IT di negeri itu kurang ketimbang negeri lain seperti Selangor dan Kuala Lumpur.


Ketika menjawab pertanyaan wakil pembangkang itu juga yang cuba hendak mempolitiknya Padu dengan membangkitkan perihal kerajaan Sarawak kononnya melarang rakyat negeri itu mendaftar dengan Padu, Rafizi minta wakil itu perbetulkan fakta yang diungkit itu.


Menurut Rafizi, kerajaan Serawak bukan melarang rakyatnya mendaftar dengan Padu, tetapi mereka mahukan hanya golongan yang benar-benar miskin sahaja diberikan keutamaan dahulu bukan dari semua golongan. 


Manakala kenapa orang bukan Melayu yang ramai mendaftar Padu, jelas Rafizi kerana mereka sebelum ini tidak ada dalam mana mana senarai atau data menerima subsidi sedangkan ramai dari kalangan mereka juga miskin. Trims.BONUS RAYA PENJAWAT AWAM DI NEGERI NEGERI.


 


Bonus @ bantuan khas idulfitri penjawat awam negeri.

Negeri PHBN
Johor✅️
Selangor✅️
Perak✅️
Pulau Pinang ✅️
Melaka❌️
Negeri Sembilan❌️
Pahang ❌️

Negeri PASPN 
Terengganu ❌️
Kelantan ❌️
Kedah❌️
Perlis❌️

4 PHBN✅️
4PASPN❌️
PMQT HARI INI.


 

UMNO DAN DAP KAMI KAWAN...WAIMA APA PUN MASING MASING ADA KELEBIHAN. TAK MACAM PAS ..IKUT SUKA DIA....PAS LARI..KAWAN DENGAN SAPA PUN, SEMUA ORANG TAK BETUL..DIA SAJA BETUL..


 

NAK TAU BAIK KA DAK WAN JANAWIBAWA NI , TENGOK KISAH DIA...DIA MINTA ITU INI DIA KATA ORANG PMX...JAHAT KA BAIK...TUNGGU KES HANG NANTI


 

WALAUN KENA TAU HARGA KERETA SANUSI BELI TU DEKAT 400 RIBU..MAAUK UTANG BAGAI MAU 5-6 RATUS RIBU.NEGERI HANGPA TU MISKIN NAK MAMPOIH DAH.


 

LEBAI KELARAH NI YANG DOK SEBAQ FITNAH..BILA NAK KENA SAMAN...DIAA TARIK BALIK..CONTOH LEBAI KELAQAH KENA SAMAN BANYAK DAH.WALAUN PUN TAU.


 

TU PUN HANGPA SAKIT HATI? MENATANG BETOI HANGPA NI


 Kesian...hati mereka sakit PMX jadi imam..KERANA POLITIK


Che Ibrahim

 Tidak ada nas yang melarang non muslim gunting rambut baby, cuma mungkin "tidak sesuai" di segi adat, tapi seorang wanita haram hukumnya  gunting rambut lelaki yang bukan mahramnya walaupun menjadi kesukaan setengah orang. 


Tapi mengapa perbuatan di gambar 1 lebih sensitif bagi setengah umat Islam berbanding di gambar 2 ???


Jawapannya kerana politik, bukan kerana agama....LETAK ORANG KENA PADA TEMPATNYA


La Jo Ir

 Kategori pencapaian luar biasa dari ratusan juta kerugian setahun sebelumnya ke ratusan juta untung setahun kemudian. Bila kroni tak dibenarkan campur tangan, perniagaan ada harapan untung, Bila letak orang yg betul di tempatnya. jgnlh letak politician Merapu kt situ.. sejarah tlh byk membuktikan..

SECEBIS KEHIDUPAN.

 

Jamzuri Ardani


Patut laa bagi alasan macam-macam ... tak secure laa, maklumat peribadi laa ... rupanya ... krik krik krik 😂😂😂😅BANYAK KALI SILAP.

 

Hati-hati


Mohd Fairul


Setelah tersilap dalam laporan pertukaran ringgit, Google juga dikatakan ada kesilapan dalam laporan waktu solat.


INDAH BILA TIADA WALAUN


 

TAMATKAN ISU 3R Semoga iltizam murni ini dapat dipersetujui oleh semua pihak sekaligus dapat menoktahkan fenomena 3R

BANTULAH MEREKA

 

Faizal Tahir


Renung sejenak gambar ini. Bandingkan suasana puasa mereka dengan kita. Jauh bezanya, bukan?


Inilah realiti di Idlib, Syria. Segalanya hancur, tetapi Ramadan tetap disambut penuh sederhana.


Apa kata sempena Ramadan yang mulia ini, kita berazam untuk sama sama memberi.


Kerana tidak semua di dunia ini berpeluang untuk berbuka seperti kita.


Sempena Ramadan kini, kami membuka ruang untuk kalian sama-sama berkongsi rezeki dengan pelarian Syria. 


Layari link bit.ly/csmrm11xft untuk menyumbang.


Atau;


Sumbangan ke akaun Maybank CSM;

Nama Akaun: Persatuan Cinta Syria Malaysia

No. Akaun: 5505 1162 0740

Kod Rujukan: FT


"Your Help, Their Future"


#ramadanmissioncsm

#sharesharelah


📷 Aaref WatadIsu bekalan air Labuan: Kerajaan peruntuk 1,000 tangki air


 

Oleh: Abdullah ZaidSebanyak 1,000 unit tangki air diperuntukan kerajaan kepada penduduk Labuan bagi membantu masalah bekalan air di wilayah berkenaan.Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Wilayah Persekutuan), Dr Zaliha Mustafa berkata, daripada jumlah tersebut pengagihan sebanyak 250 tangki air dijangka selesai pada April ini manakala baki daripada jumlah itu telah diagihkan kepada 17 buah kampung."Pihak Perbadanan Labuan bersama Bahagian Bekalan Air Labuan telah menentukan beberapa kriteria asas sebagai panduan kepada ketua kampung untuk melaksanakan kerja-kerja agihan di kawasan masing-masing."Antaranya ialah penduduk yang tinggal jauh dan paling akhir menerima bekalan air dari saluran paip utama dan penduduk yang tinggal di kawasan tinggi," katanya sesi Pertanyaan-Pertanyaan Lisan di Dewan Rakyat hari ini.Beliau menjawab soalan Datuk Dr Suhaili Abdul Rahman (PN-Labuan)yang ingin tahu sama ada bantuan tangki yang telah diluluskan sebanyak 1,000 unit melalui Perbadanan Labuan itu hanya diagihkan kepada penduduk tertentu sahaja atau untuk semua tanpa mengira fahaman politik.Selain itu, bagi mengatasi isu bekalan air di institusi pendidikan Labuan, Zaliha berkata pihak berkuasa tempatan telah menyediakan 10 unit tangki air berkapasiti 1,200 gelen di Kolej Matrikulasi Labuan dan Sekolah Menengah Sains Labuan."Proses pengagihan tangki itu telah dilaksanakan pada 14 Januari lalu dan Perbadanan Labuan juga mengambil langkah untuk menilai kesempurnaan pelaksanaan proses agihan."Bagi penduduk yang layak tetapi tidak menerima bantuan tangki air, mereka diminta memaklumkan kepada Perbadanan Labuan dan bantuan sewajarnya akan diberikan kepada penduduk yang terjejas," ujarnya.