NI SALAH SATU NAK TUNGGANG AGAMA GAK NI


Asal bunyi Arab gak kiro Isley lah deh...DIMANA SIKAP KAMU SEBAGAI MANUSIA


 

KITA MESTI TOLAK PEMIMPIN YANG MEMENTINGKAN DIRI DAN KELUARGA MEREKA TANPA MEMPERDULIKAN NASIB RAKYAT


 

KES FITNAH PAS & UMNO YANG TELAH DIPUTUSKAN OLEH MAHKAMAH JADI, SIAPA SEBENARNYA YANG KAKI FITNAH...?

 KES FITNAH PAS & UMNO YANG TELAH DIPUTUSKAN OLEH MAHKAMAH


JADI, SIAPA SEBENARNYA YANG KAKI FITNAH...?


1. Papagomo (UMNO) vs Anwar Ibrahim RM951,260.30

2. Ismail Sabri (UMNO) vs Nurul Izzah RM450,000

3. Hj Razman vs Nizar Jamaluddin RM200,000

4. Wan Zawawi Ismail (PAS) vs Husam Musa RM50,000

5. Nasrudin Tantawi (PAS) vs LGE RM10,000

6. Nasir Desa (UMPAS) vs Khalid Samad RM100,000

7. Hamidah Osman ( Putra UMNO) vs Khalid Samad RM200,000 

8. Hassan Ali (PAS) vs Khalid Samad RM200,000

9. Utusan Malaysia (UMNO) vs Nizar Jamaluddin RM280,000

10. Khalid Abu Bakar (IGP-Umno) vs Nurul Izzah RM400,000

11. Utusan Malaysia (UMNO) vs Lim Guan Eng RM400,000

12. Utusan Malaysia (UMNO) vs Karpal Singh RM50,000 

13. Utusan Malaysia (UMNO) vs Anwar Ibrahim RM45,000

14. NST (UMNO) vs LGE RM130,000

15. TV3 (UMNO) vs Anwar Ibrahim RM1,100,000 

16. NST (UMNO) vs Husam Musa RM350,000

17. Utusan Malaysia (UMNO) vs Lim Kit Siang RM250,000

18. Azwandin (UMNO) vs Liew Chin Tong RM40,000

19. Azwandin (UMNO) vs Teresa Kok RM30 juta 

20. Jamal Tongkol (UMNO) vs Yeo Bee Yin RM5 juta

21. Raja Petra Kamaruddin (PAS) vs LGE RM600,000


KUAT SUNGGUH ORG UMNO dan PAS mengamalkan amalan FITNAH..SAMAN FITNAH BOLEH BAYAR...TAPI FITNAH YANG DIJAJA RATA MASJID DAN KAMPUNG NAK BAYAR MACAMANA ? KAMU USTAZ..KAMU TAK TAHU HUKUM KAH ?
 

MAFHOMNYA.....

 


ISU AGAMA DAN KAUM* SEMBUNYISetakat hari ini rasanya sudah dua (2) keputusan Mahkamah yang mengesahkan bahawa Kerajaan Malaysia di bawah PH yang DAP adalah Menteri Kewangan tidak menjual aset Tabung Haji kepada bukan Islam seperti yang ditohmah puak PAS dan Umno.


Sebelum ini Mahkamah di Kelantan putuskan menolak saman fitnah Dasuki Rani terhadap Jeming Hassan.


Hari ini Mahkamah Sesyen Shah Alam juga menolak saman fitnah Dasuki Rani terhadap Dr. Mujahid berkaitan isu yang sama.


Mahkamah memutuskan bahawa aset Tabung Haji tidak dijual kepada bukan Islam seperti yang dimainkan oleh Dasuki justeru menolak tuntutan fitnah beliau. 


Secara tidak langsung membuktikan Dasuki yang memfitnah bahawa aset Tabung Haji dijual.


Sekarang portfolio agama Kerajaan Malaysia dipegang oleh PAS. Tabung Haji adalah di bawah seliaan mereka berdua iaitu Idris Ahmad dan Ahmad Marzuk.


Mereka semestinya tahu secara terperinci apa yang telah dilakukan oleh Jemaah Menteri PH berkaitan Tabung Haji.


Walau pun begitu, mereka seperti syaitan mendiamkan fakta tentang Tabung Haji dan membiarkan pengikut mereka berterusan memfitnah bahawa Tabung Haji disalahurus semasa PH mentadbir.


Apa agaknya hukum dalam Islam terus mendiamkan kebenaran dan membuarkan masyarakat khususnya pengikut berterusan memfitnah orang.


Rasanya mereka ada dalil. Bagi mereka ini tuhan pun mereka boleh jual dan tipu asalkan mereka senang.


Sial.


Zul Hazmi


PUNYA LAMA DIA DOK ADA DI PEKAN....SEKARANG BARU NAK MERUNGUT ? TAK PATUT BETOI...CARI DIA DI HOSPITAL...TENGAH DOK BELEK UBAT APA NAK TELAN MALAM NI...DIA WAKIL RAKYAT LAGI..MASIH YB PEKAN..PEE JUMPA RAMAI RAMAI...AJAK BATIN SEKALI.


Chini kat Penang eh? Tak pun Negeri Sembilan. Apa? Kat Pahang? Tak mungkin! PM2, PM6 & PM9 semua daripada Pahang. Takkan la... Guane boh?


Raja Gelap
ALAAA....TU PUN NAK LAYAN...ORANG BIASA SENANG..SUSAH SIKIT TAK BOLEH...ANWAR ADA HANGPA LAYAN LEBIH LEBIH..SAKIT GIGI..SAKIT BELAKANG...TU PUN MACAI HENTAM KEMAIN....BAGI LA DIA MAKAN UBAT APA DIA NAK MAKAN....UBAT HOSPITAL NI MARHAEN SAJA MAKAN...KAMI TAK MINTA LAYAN LEBIH LEBIH PUN TAKUT MISI BELIAK BIJI MATA..

 

Najib boleh guna ubat sendiri jika tidak mahu ubat dibekalkan KKM
Khairy Jamaluddin berkata, keluarga Najib Razak sudah dimaklumkan
 bahawa penggunaan ubat sendiri dibenarkan.

KUALA LUMPUR: Bekas perdana menteri Najib Razak boleh menggunakan ubat darah tingginya sendiri jika tidak mahu menggunakan ubat yang dibekalkan Kementerian Kesihatan.

Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin, berkata beliau sudah memeriksa prosedur Jabatan Penjara dan perkara tersebut dibenarkan.

“Dalam prosedur penjara, sekiranya banduan sanggup membeli bekalan ubat sendiri dan tidak mahu menerima ubat yang dibekalkan KKM, saya difahamkan ia boleh dibenarkan dan tidak ada masalah.

“Saya telah memaklumkan kepada keluarga sekiranya mereka nak bekalkan ubat jenama itu kepada Najib, tidak jadi masalah,” katanya dalam sidang media di Hospital Pantai Kuala Lumpur.

Khairy berkata demikian ketika diminta mengulas kenyataan Zaid Ibrahim yang menggesa KKM memberikan kepada Najib ubat yang selalu digunakan untuk rawatan penyakit darah tingginya.

Zaid turut berharap Khairy memastikan Najib diberi ubatan sesuai dengan penyakit Ahli Parlimen Pekan yang ketika ini sedang dirawat di Hospital Kuala Lumpur.

Sementara itu, Khairy berkata, Najib telah membawa ubatnya sendiri ke penjara.

Justeru, Khairy berkata, tidak timbul isu KKM menafikan hak Najib kerana mengikut prosedur KKM, jika seseorang pesakit keluar dari hospital sudah menjadi prosedur untuk kementerian itu membekalkan ubat kepada pesakit.

“Di HKL bekalkan benda (ubat) yang sama, kalau di penjara guna ubat itu. Itu yang ada pada HKL,” katanya.

PKR...DENGAR SINI BAIK BAIK- HANGPA TOK SAH DOK PENIN KEPALA LA PASAI MUDA.TOLAK..TU SAJA..KALAU PARTI LAIN SUKA..BAGI KERUSI PARTI YANG SUKA TU SUPAYA MUDA BOLEH TANDING....SHAH ALAM KA......TENGOK BERAPA KERUSI DIA BOLEH MENANG...

 

Ahli Parlimen PKR persoal kejujuran Muda sertai PH

Ahli Parlimen Johor Bahru, Akmal Nasrullah Nasir berkata, Muda pernah
 mengkhianati calon PKR di DUN Larkin apabila turut bertanding di situ.

PETALING JAYA: Seorang Ahli Parlimen PKR menggesa Majlis Presiden Pakatan Harapan (PH) mendengar suara akar umbi berhubung penyertaan Muda dalam gabungan itu.

Ahli Parlimen Johor Bahru, Akmal Nasrullah Nasir meragui kejujuran parti pimpinan Syed Saddiq Syed Abdul Rahman yang mahu menyertai PH hanya ketika menjelang PRU15 dan bukannya sebelum ini.

Akmal yang juga pengarah strategi PKR berkata, penilaian tentang kemasukan Muda perlu mendapat konsensus semua pihak, termasuk golongan muda.

“Isu penyertaan Muda perlu dinilai seperti proses lain. Kalau Majlis Presiden kata capai konsensus, kita akan terima, tetapi jika tidak capai konsensus, itu juga kita terima,” katanya lapor Utusan Malaysia.

Jelas Akmal lagi, akar umbi khususnya di Johor Bahru melalui kesukaran apabila dikhianati Muda yang turut meletakkan calon di DUN yang ditandingi PKR pada PRN lalu.

“Cuma kami persoalkan masa diambil mereka (Muda) untuk menyatakan hasrat berkenaan. Mengapa sebelum ini tidak menyatakan sedemikian dan sebaliknya hanya sekarang baharu disuarakan.

“Cabaran menghadapi pilihan raya ini bukanlah boleh dilaksanakan dalam tempoh sebulan dua, tetapi sebaliknya memakan tempoh masa cukup lama untuk dibuat,” jelasnya.

Pada 6 Sept lalu, Syed Saddiq mengumumkan hasrat parti itu mahu menyertai PH secara rasmi dan disambut baik oleh DAP dan Amanah manakala PKR sebaliknya.

Pada PRN Johor lalu, Muda mencalonkan ketua penerangannya, Rasid Abu Bakar di kerusi DUN Larkin yang turut ditandingi calon PKR, Zamil Najwah Arbain.

Bagaimanapun, kerusi berkenaan dimenangi Ketua Pemuda Umno Johor, Mohd Hairi Mad Shah.

KEH..KEH...SEKALI LAGI- DIA SAMAN DIA KENA BAYAR

 


ANA TAHU


Lagi sekali… Dia saman, dia kena bayar….

Mahkamah ketika memberikan keputusannya hari ini antara lain memberikan alasan-alasan penghakimannya seperti berikut:
i. Pernyataan dalam twitter Dato Seri Dr Mujahid bukan merupakan suatu fitnah kerana daripada keterangan semasa perbicaraan telah terbukti bahawa aset Tabung Haji tidak dijual kepada orang bukan islam;
ii. Pembelaan justifikasi, komen yang adil dan perlindungan bersyarat yang digunapakai oleh Defendan adalah pembelaan yang terpakai kerana:
a) Defendan yang merupakan bekas Menteri Agama bertanggungjawab terhadap hal-ehwal pengurusan dan penjalanan Tabung Haji mempunyai suatu tanggungjawab moral dan sosial, dan atas dasar kepentingan awam yang, pernyataan dalam twitter itu dibuat berasaskan kepada fakta yang benar dan terbukti;
b) sebagai bekas Menteri Agama, Defendan bertanggungjawab untuk memberitahu hal sebenar tentang Tabung Haji supaya Tabung Haji tidak lagi disalahanggap sebagai institusi yang memanipulasi harta orang islam.

TU DIAAA AIHHH...TELOQ, AYAM,SAYOQ.....NI TAYAR PULAK- ISHHHHH...MELAYU SOKONG LAGI TAK TAU LA-BIGGER BALL


 

kenapa panggil Pro Zahid & Pro Najib anjing? - Zaharin Mohd Yasin

Husam : Pas kata wajib pertahan kerajaan Kelantan.. kita kata wajib tuka...Husam : Pas kata wajib pertahan kerajaan Kelantan.. kita kata wajib tukar kerajaan Kelantan. KENAPA?

RENTASAN 1209 | GEMPAR!! KINI PEMIMPIN UMNO, KERAJAAN BN-PN DIMURKAI SUL...


MENARIK DALAM RENTASAN 1209
1. HENTI TOHMAH SISTEM KEHAKIMAN 2. RAKYAT BOLEH SELAMATKAN NEGARA 3. BERHATI-HATI DENGAN TULANG LAMA
MASYALLAH OSETAT.....

MOHD MUKHLIS MOHD SYARIF


MasyaAllah berjiwa besar betul Ustaz. Saya tolong aminkan doa ustaz, kalau nak ajak Dr Mujahid berdoa sekali pun tak apa.

Link asal untuk siapa yang belum kena block.
https://www.facebook.com/UstazAhmadDusuki/posts/pfbid0fx8nB6vu8TkKuvDoqYDwof6tjjTcNVtDdsPMamFsKbhhbqGn9e2A51ZrTrqPcU9Ml
 

NAMPAK GAYANYA UMNO KEMPUNAN LAGI- WALAU PAS DAN UMNO CUBA BERCUMBUAN TAPI TERNYATA CUMBUAN ITU TAK MENJADI BILA PUSAT UMNO MARAH NOH.

 

Selangor belum putuskan bubar DUN tahun ini - MBSinar Harian
Selangor belum putuskan bubar DUN tahun ini - MB
AMIRUDIN: Kami akan membincangkannya di setiap peringkat dan sudah tentu saya perlu mendapatkan perkenan daripada Agong dan pucuk pimpinan PH. - Gambar fail/Bernama
PETALING JAYA: Selangor masih belum memutuskan sama ada akan membubarkan Dewan Undangan Negeri (DUN) sekiranya Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) diadakan tahun ini.
Menteri Besar, Datuk Seri Amirudin Shari berkata, beliau belum mendapat perkenan membincangkan perkara itu dengan Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah dan kepimpinan Pakatan Harapan (PH).
“Kami akan membincangkannya di setiap peringkat dan sudah tentu saya perlu mendapatkan perkenan daripada Duli Yang Maha Mulia dan pucuk pimpinan (PH),” katanya.
Beliau ditemui pemberita selepas melancarkan 'Coffee Table Book' bertajuk 'Menelusuri Kisah Air Selangor' yang diterbitkan sempena ulang tahun ketiga penubuhan Pengurusan Air Selangor Sdn Bhd di One Utama di sini pada Selasa.
Hadir sama, Timbalan Menteri Alam Sekitar dan Air, Datuk Mansor Othman dan Ketua Pegawai Eksekutif Air Selangor, Suhaimi Kamaralzaman.
Amirudin yang juga Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) berkata, beliau yakin PH akan dapat mengekalkan DUN Selangor di bawah pentadbiran PH.
Menurutnya, sebagai Menteri Besar daripada PKR dan menerusi gabungan parti PH yang sudah mentadbir negeri sejak 2008 adalah menjadi misi beliau untuk mempertahankan negeri Selangor.
“Sudah tentu, perkara paling penting ialah kami mesti menang dan kita mahu mempertahankan negeri ini sebaik mungkin.
"Untuk mendapatkan dua pertiga, atau yang terbaik, mendapatkan majoriti mampan untuk kerajaan yang akan kita bentuk pada masa hadapan," katanya.
Pada 2018, PH memenangi 51 daripada 56 kerusi di negeri Selangor namun selepas Langkah Sheraton pada 2020, PH kehilangan 11 kerusi tetapi masih menguasai 40 kerusi. - Sinar Harian

PAS AJAK UMNO - TAPI PAS NAK SONDOL UMNO DEMI KUASA- KESIAN BANGKAI- KITA LIHAT KEDAH TUNGGIN DIBAWAH NUSI- SEBAB PAS CAKAP TAK SERUPA BIKIN...FESYEN PUN ADA...BINA BADAN WANITA [UN ADA....DAN BUKIT RUNTUH PUN ADA DIBAWAH NUSI.

 

Pas tidak pernah layu walaupun tanpa Khairuddin - SanusiAbdul Hadi Che Awang
Pas tidak pernah layu walaupun tanpa Khairuddin - Sanusi
Menurut Sanusi (kiri) perjuangan Pas dalam medan dakwah, tarbiah dan pendidikan juga tetap 'lincah' seperti sebelum-sebelum ini. - Astro AWANI
ALOR SETAR: Ketua Pengarah Pilihan Raya Pas Pusat, Datuk Seri Muhammad Sanusi Md Nor menyatakan bahawa parti itu sentiasa 'segar-bugar' dan aktif walaupun tanpa keberadaan bekas Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi, Datuk Mohd Khairuddin Aman Razali.
Menurutnya, perjuangan Pas dalam medan dakwah, tarbiah dan pendidikan juga tetap 'lincah' seperti sebelum-sebelum ini.
"Kita tanpa Khairuddin, Pas (tetap) segar (dan) bugar, dan (kekal) aktif (serta) lincah di medan politik, medan dakwah dan tarbiah dan pendidikan tanpa Khairuddin, (masih) lincah (dan) tetap aktif tanpa sebarang kelayuan,
"Pergimu (juga) tidak dirindui," katanya.
Beliau berkata demikian ketika sidang media selepas Mesyuarat Mingguan Exco Kerajaan Negeri Kedah di Wisma Darul Aman, Alor Setar pada Rabu.
Mengulas mengenai cadangan Ahli Parlimen Kuala Nerus itu supaya pemimpin UMNO dan Pas untuk membaiki hubungan didalam Muafakat Nasional (MN), Sanusi menegaskan bahawa perkara itu sudah dilakukan pimpinan dah ahli-ahli Pas dengan lebih awal termasuk turut menjadi usul yang dipersetujui didalam Muktamar Pas Pusat kali-68 yang diadakan di Kompleks Pas Kedah, awal bulan ini.
Terdahulu, Khairuddin mengajak pemimpin Pas dan UMNO kembali mengukuhkan hubungan sempena ulang tahun ketiga penubuhan Muafakat Nasional (MN) hari ini.
Menerusi hantaran di Facebooknya pada malam Selasa, beliau turut menyeru bendera MN dikibarkan sempena ulang tahun gagasan itu yang diraikan pada Rabu.
Minggu lalu, Ahli Parlimen Kuala Nerus itu menjelaskan, beliau 'berhenti' daripada Pas dan bukannya 'keluar' daripada parti itu.
Justeru bekas Ahli Jawatankuasa (AJK) Pas Pusat turut meminta ahli-ahli merujuk kepada perlembagaan parti mengenai perbezaan 'berhenti' dan 'keluar'.
Beliau turut mendedahkan secara terperinci mengapa keputusan berhenti daripada Pas dilakukan, termasuk tidak meletakkan jawatan sebagai ahli Parlimen sebagaimana tuntutan sumpah baiah calon.

TRAK AYUH MALAYSIA GEMPUR JOHOR, MELAKA HUJUNG MINGGU INI

 

Saya mohon maaf kerana ada masalah untuk mengakses Facebook sejak lebih seminggu lepas. Masalah itu sedang diselesaikan, Insya Allah saya dapat naikkan kandungan baru bermula hari ini.

Momentum #AyuhMalaysia diteruskan. Setakat ini, ada tanda-tanda peralihan sokongan dari pengundi atas pagar di seluruh Malaysia. Masih banyak yang perlu dibuktikan untuk meyakinkan pengundi, jadi kita perlu terus berlari.

Saya dan Izzah akan ke Johor dan Melaka hujung minggu ini (Sabtu, 17 September dan Ahad, 18 September).

Kempen bermula jam 3 petang 17 September dengan siri latihan PACA untuk sukarelawan di Johor Baharu.

Untuk jelajah trak, pada hari Sabtu, 17 September, saya akan bermula di Simpang Renggam dan Saudari Izzah akan bermula di Johor Baharu, kedua-duanya bermula serentak jam 9 malam. Kemudian kami akan bersilang tempat – saya akan menjadi penceramah terakhir di Johor Baharu dan Saudari Izzah penceramah terakhir di Simpang Renggam.

Kemudian saya akan bergegas balik ke Kuala Lumpur untuk melancarkan kempen lapangan KEADILAN yang melibatkan 600 pengurus kempen lapangan dari seluruh negara. Kempen lapangan KEADILAN akan bermula besar-besaran dari minggu depan dengan sasaran menghubungi 20,000 pengundi atas pagar setiap minggu di seluruh negara.

Selepas itu, saya akan bergegas balik ke Batu Pahat untuk mengumumkan barisan kepimpinan KEADILAN Johor dan strategi pilihanraya. Sidang media bersama kepimpinan penuh KEADILAN Johor bermula jam 130 petang.

Jam 5 petang, saya dan trak akan berada di Parlimen Ledang dan berakhir di Parlimen Tangga Batu pada sebelah malamnya.

Sedikit demi sedikit, kita telah berjaya membina momentum yang menggoyang keyakinan Kerajaan PUB (PAS UMNO BERSATU). Saya ajak seberapa ramai rakyat yang membenci pembodohan dan penyelewengan berjumpa saya dan Saudari Izzah di sepanjang jelajah trak #AyuhMalaysia untuk mendengar sendiri pandangan kami mengenai masa depan rakyat dan negara.

RAFIZI RAMLI

Timbalan Presiden Keadilan

14 September 2022.MUJAHID MENANG LAWAN LEBAI.


 

Dr Mujahid Yusof Rawa Menang Kes Saman Fitnah Ulama Pas Ust. Dusuki Rani.Mahkamah Sesyen Shah Alam hari ini telah menolak Saman Fitnah yang difailkan oleh Ust Dusuki Rani terhadap Dato Seri Dr Mujahid Yusof berhubung dengan dakwaan isu penjualan aset Tabung Haji kepada orang bukan Islam.


Mahkamah juga mengarahkan Ust Dusuki membayar kos sebanyak RM11,000.00 kepada Dato Seri Dr Mujahid.


Saman Fitnah ini difailkan rentetan daripada twitter Dato Seri Dr Mujahid pada 22/11/2020:


“Seorang Ustaz berdusta, berpuloh ribu jadi mangsa…berlagak tahu segalanya akhirnya telan api fitnah dalam perut dia sendiri…hingga kini tak pernah tarik balik pendustaannya…Allahu Mustaan”


Tweet di atas ditulis rentetan daripada tersebarnya video ceramah Ust Dusuki Rani yang mendakwa aset Tabung Haji dijual kepada orang bukan Islam.


Mahkamah ketika memberikan keputusannya hari ini antara lain memberikan alasan-alasan penghakimannya seperti berikut:


i. Pernyataan dalam twitter Dato Seri Dr Mujahid bukan merupakan suatu fitnah kerana daripada keterangan semasa perbicaraan telah terbukti bahawa aset Tabung Haji tidak dijual kepada orang bukan islam; 


ii. Pembelaan justifikasi, komen yang adil dan perlindungan bersyarat yang digunapakai oleh Defendan adalah pembelaan yang terpakai kerana:


a) Defendan yang merupakan bekas Menteri Agama bertanggungjawab terhadap hal-ehwal pengurusan dan penjalanan Tabung Haji mempunyai suatu tanggungjawab moral dan sosial, dan atas dasar kepentingan awam yang, pernyataan dalam twitter itu dibuat berasaskan kepada fakta yang benar dan terbukti;


b) sebagai bekas Menteri Agama, Defendan bertanggungjawab untuk memberitahu hal sebenar tentang Tabung Haji supaya Tabung Haji tidak lagi disalahanggap sebagai institusi yang memanipulasi harta orang islam. 

 

Terima kasih.MENJAWAB DAKWAAN YB USTAZ YUSNI MAT PIAH ADUN PENAGA KETIKA BERCERAMAH DI PEKAN DARAT MALAM SEMALAM.
YB Ustaz Yusni mendakwa PH hanya mampu tunaikan 1 janji saja daripada 10 janji 100 hari. Terima kasih juga kerana mengakui PH berjaya hapuskan GST. 

Cuma fakta yang lain sudah lari jauh. Mohon saya betulkan ya. Islam ajar kita bercakap benar walaupun di depan penyokong sendiri.


SUBSIDI PETROL BERSASAR.

Jangan lupa dulu sebelum 2018 tiap minggu beratuq stesen minyak sebab apa? Sebab tau dah esok tu nak naik 2 kupang 3 kupang. Alhamdulillah, sejak PH perintah harga minyak berada pada harga siling tak perlu risau dah tiap minggu. PH 22 bulan peruntuk berbillion untuk bagi subsidi petrol ni.

https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2018/08/462798/ph-tunai-janji-beri-subsidi-petrol


HAPUSKAN HUTANG PENEROKA FELDA.

PH yang cadangkan dan tak sempat nak laksana, akhirnya pada Julai 2021 disambung oleh Kerajaan Muhyiddin. Jangan lupa Muhyiddin juga bersama PH malah pembuat manifesto juga adalah mereka yang kini berada di BERSATU. 

https://www.utusan.com.my/berita/2021/08/73817-peneroka-felda-tandatangan-perjanjian-hapus-hutang/


KWSP UNTUK SURI RUMAH.

Berjaya  diperkenalkan oleh Aunty Wan Azizah boleh semak di google i-suri. Sistem e-kasih tu untuk golongan suri rumah hari ni kerajaan dah buat. Usaha PH 22 bulan juga yang cadang dan mulakan.

https://www.bnm.gov.my/documents/20124///c4860f68-78b0-05c8-88b5-a83c79e7dc91/


MENYAMARATAKAN GAJI MINIMUM.

Proses meningkatkan gaji minimum beransur-ansur dtelah dimulakan sejak ph perintah namun tidak sempat ke paras yang tepat dek kerana langkah sheraton berlaku. Gaji minimum ni adalah satu janji yang makan masa 1 penggal, bukan hanya 100 hari boleh putuskan dan akan disemak setiap 2 tahun.

https://www.hmetro.com.my/mutakhir/2022/03/821951/gaji-minimum-kuat-kuasa-sebulan-dua-lagi


MENANGGUHKAN BAYARAN PTPTN.

Bab PTPTN ni sapa yang janji sapa yang tipu kita pun tak pasti. Ditulis di sini tangguhkan bayaran individu bawah 4k dan hapus dasar senarai hitam takkan tak reti baca. Takdak sapa janji nak hapus melainkan PAS yang janji sendiri waktu kempen PRU.

https://www.sinarharian.com.my/article/63455/berita/nasional/tiga-daripada-empat-janji-ph-berkaitan-ptptn-telah-dilaksana-wan-saiful


MENYIASAT SKANDAL.

Kejayaan terbesar PH adalah bawa isu skandal rasuah FELDA, 1MDB juga TABUNG HAJI ke muka pengadilan. Alhamdulillah, kes SRC berjaya sehingga dah masuk penjara pun pesalah. Kepimpinan FELDA dan TABUNG HAJI juga telah dirombak pasca PRU15. Takkan PAS tak nampak hanya sebab dok jaja perpaduan ummah kawan buat salah pun kita nak pejam mata. Mulut penuh sagon nak cakap pun takut. Jika mereka yang bertanggungjawab terhadap kes ini melepaskan diri daripada pertuduhan mahkamah, maka kita akan buat RCI ketika itu.

https://www.bharian.com.my/berita/nasional/2018/08/462784/dewan-rakyat-lulus-usul-siasat-semula-1mdb


MENGEMBALIKAN STATUS SABAH DAN SARAWAK.

Dulu PH dah cuba bentang namun pembangkang BN dan PAS ada pendapat tersendiri maka tak lepas. Di zaman Ismail Sabri tahun lepas berjaya dah, jadi kena faham usaha dimulakan PH tapi digagalkan sewaktu itu.

https://www.astroawani.com/berita-malaysia/kembali-status-sabah-sarawak-langkah-hormati-ma63-pakar-326389


SKIM PEDULI SIHAT

Harini depa letak nama PEKA B40, ok la itu tanda usaha PH 22 bulan bagi kesan dan kita mendekati rakyat di bawah dengan cukup berkesan. Orang tak nampak dan taktau sapa yang mulakan. Harini dah ada dapat bantu ringankan rakyat yang serba kekurangan.

https://www.mkn.gov.my/web/ms/2022/03/07/skim-peduli-kesihatan-untuk-kumpulan-b40-peka-b40/


SEMAK SEMULA KELULUSAN PROJEK MEGA

PH 22 bulan dah berupaya kaji semula projek mega yang tak sesuai dengan keadaan semasa kantung kewangan negara ketika itu malah ada beberapa projek yang dibuat tergesa-gesa sebelum Pilihan Raya Umum ke-14 kita hentikan atau tangguh. Hutang yang tak patut akibat 1MDB juga memberi kesan kepada pelaburan untuk melaksana projek mega antaranya HSR dan ECRL.

https://www.sinarharian.com.my/article/90946/berita/nasional/jajaran-ecrl-diubah-jimat-rm215-bilion-anthony


Sekian. Salam ukhuwah Ustaz Yusni Mat PiahINILAH HASIL SETAHUN MOU PH DENGAN KERAJAAN PERSEKUTUAN13 September tahun lalu merupakan tarikh keramat lagi bersejarah apabila Pakatan Harapan bersetuju untuk memeterai Memorandum Persefahaman (MoU) dengan Kerajaan Persekutuan lalu membentuk kerjasama dwipartisan ke arah reformasi institusi negara.


Menyorot kembali setahun perjalanan MoU ini, dianggarkan lebih 83 peratus perkara-perkara yang telah disepakati sudah berjaya dilaksanakan.


Antara kejayaan hasil pencapaian MoU ini termasuk:


1. Akta Anti Lompat Parti


Akta Anti Lompat Parti yang diluluskan di Parlimen pada 28 Julai 2022 adalah kemenangan terbesar buat rakyat dan satu titik permulaan baharu dalam sistem demokrasi negara.


2. Pewartaan Undi18 dan Pendaftaran Pemilih Automatik


Pindaan umur kelayakan mengundi 18 tahun dan pendaftaran pemilih automatik telah diwartakan secara rasmi dan mula berkuat kuasa pada 15 Disember 2021.


3. Moratorium B50


Pemberian moratorium pinjaman bank kepada kumpulan 50 peratus terbawah (B50) merupakan satu kemenangan kepada rakyat.


4. Pembaharuan Parlimen


Pembaharuan Parlimen telah menjadi salah satu daripada enam transformasi utama dalam MoU ini dan antara pencapaian utama yang dapat dilihat ialah melalui pemerkasaan Jawatankuasa-Jawatankuasa Pilihan Khas Parlimen dengan penyertaan yang lebih seimbang di antara Ahli Parlimen Kerajaan dan Pembangkang.


5. Peruntukan sama rata untuk semua Ahli Parlimen


Hasil MoU ini, kesemua Ahli Parlimen Kerajaan dan Pembangkang yang dirangkumi MoU ini menerima peruntukan yang sama, demi menjamin khidmat yang berkesan dan manfaat akhir dinikmati rakyat.


6. Perjanjian Malaysia 1963 (MA63)


Usaha memperkukuhkan usaha ke arah pelaksanaan perkara-perkara yang termaktub dalam MA63 telah dipersetujui bersama.


7. Kebebasan Badan Kehakiman


Memastikan badan kehakiman sentiasa bebas dari sebarang campur tangan mana-mana pihak.


Kesemua transformasi yang dilakukan ini adalah untuk menjadikan Malaysia negara yang lebih stabil selain membuktikan kepada rakyat yang Pakatan Harapan mampu mengetepikan sentimen politik demi kesejahteraan rakyat Malaysia. Hasilnya, beberapa pindaan perlembagaan telah dapat dilakukan dan ia tidak mungkin akan berlaku tanpa adanya MoU ini.


Jika kesemua transformasi ini boleh dicapai melalui MoU ini, bayangkan betapa banyaknya transformasi dan reformasi institusi yang boleh dilakukan sekiranya peluang dan mandat rakyat diberikan sekali lagi kepada Pakatan Harapan.


Fahmi Fadzil


Pengarah Komunikasi Pakatan Harapan


Ahli Jawatankuasa Pemandu MoU


13 September 2022.


MUDA sudah MULA... .

 

Khairul Azri.

MUDA sudah MULA...

.

Inilah masalahnya, bila hang apply universiti..tapi bila hang tak dapat..


Terus lompat 'victim mindset', 2nd class citizen, bumiputera ada kuota bolehlah.


Ada beberapa benda aku nak ulas berdasarkan naratif yang Naib presiden MUDA cuba bawak kat twitter ni..


1. Isu Kuota


Bila dia up benda ni kat twitter orang terus point, kuota lah tu, sebab tu Melayu, Bumiputera dapat, kitaorang tak dapat, 2nd class citizen!


Kuota apamende? 


Kuota di Universiti Awam(kecuali UITM) ni dah tak guna sejak 2002. Orang guna sistem merit(baca meritokrasi).


Dulu sebelum 2002 kalau guna kuota ikut ratio populasi, Bumiputera dapat 5.5 cina 3.5 India 1 per 10 tempat untuk ke semua kos di Universiti- politician hangpa jugak complain, Melayu dapat banyak, tak adil katanya.


Walaupun adil tu boleh diperdebatkan kalau melihat dari sudut populasi dan sosioekonomi bumiputera yang agak ketinggalan.


Takpa, kita ikutkan, OK hapus guna meritokrasi. 


Siapa pandai dia dapat. Itulah meritokrasi. 


Bila dah mai meritokrasi, pun masih complain lagi.


Mana taknya, hapus kuota buat merit, baru tau, eh rupanya anak bumiputera ni tak bodoh yang macam kita jangkalah, makin dapat kurang pulak kengkadang, nak mintak kuota balik boleh tak?.😅


Kondem, tak cukup, tak adil, meritokrasi tak telus. Melayu banyak, mengejutkan!(bukan aku kata, lim kit siang kata)


Ka hangpa sebenarnya nak anak Melayu jangan apply kos-kos kritikal barulah hangpa puas?


KALAU YA habaq awal-awal, kita pakat suruh orang Melayu dan Bumiputera jangan apply medic start tahun depan. Haha.


Sebab tu aku cukup skeptikal bila ada orang kata hapuskan segala affirmative action, kuota secara total, jangan bantu kaum sekalian-sekalian bagi bantuan ikut kelas pendapatan - miskin sama rata dapat tak kira bangsa.


Sebab track record hangpa tak cantik camni.


Cuba bayangkan kalau bantuan di Malaysia ni fokus ikut pendapatan, bukaklah mana² statistik yang miskin, duduk kampong, paygap besar -majoriti bumi, jangan esok dah hapus dasar, fokus sapa miskin hangpa u-turn nak kuota balik. 😅


2. Sistem merit ni 'WAYANG'.


Ok kita ambiklah on face value, sistem merit yang ada ni 'WAYANG' tapi bul kita tengok UM Medic batch graduate 2021(rujuk komen), ada 110 orang dan dari 110 orang medic UM, komposisinya adalah:


Bumiputera 45/110: 40.9%

Cina 49/110: 44.5%

India 16/110: 14.5% 


VS


Populasi berdasarkan etnik(DOSM-2020)

Bumiputera - 69.6%

Cina - 22.6%

India -6.8%

LL - 1.0%


Ini baru banding dengan populasi..


Belum kita kira etnik pemohon vs % berjaya mendapat tempat.


Kalau campur STPM+Matrikulasi agak agak etnik mana yang paling banyak mohon dan kena reject? % chance untuk dapat siapa paling tinggi.


3. Result UPU yang belum keluar pun.


Ok kita tolaklah tepi, isu atlet yang mula-mula complaint dia dapat 7A, 3.88 kat matriks, main game dah level dunia, tapi tak dapat masuk IPTA, bila orang tanya eh results matrik untuk UPU dah keluar ke? (rujuk komen)


Dia mengaku dia bukan complain UPU, dia complain private entry ke medic UKM, UKM reject sebab depa rasa ada yang lagi layak, yelah medic sejak tahun tahun kebelakangan ni ramai calon bijak bijak, very competitive.. hang takdapat 4flat matriks lupakan jelah. Dan kalau hang pi kat merit kalkulator JPT, koko maksimum hanyalah 10%.(rujuk komen).


Jadi poin penting, benda ni bukan UPU, dan bergantung kepada UKM, sebab private entry.


Tapi mai, si minah politisyen MUDA ni bila orang tegur dia acah suci eh mana ada perkauman, 200 orang India semua A tak dapat apa? 


Yang ni aku hairan, hang sembang UPU yang mana walhal adik aku sendiri baru kemasikini UPU dia dua-tiga minggu lepas. (rujuk komen)


So macamna boleh tau dah kena reject UPU?


Bilamana result UPU pun belum keluar?


Tolong bagi faham sat?


Akhir kata, hangpa selalu kata politician tua perkauman, main race card..


Jadi katanya hangpa nak ubah, fresh air politics, politics dasar, bukan perkauman blablabla..


Tapi aku tengok macam sama je? lagi lagi Doktor Thanussha sorang ni. dah berapa kali dia touch isu isu macamni.


Bukan apa..


Jangan selalu sangat buat pangai camni.. takut nanti orang troll tagline hangpa..


"MUDA sudah MULA main POLITIK PERKAUMAN"


Punggah.NILAI RM MERUDUM Nilai tukaran wang Malaysia yang turun sehingga RM4.72 berbanding US$1 disebabkan oleh glitch katanya. Sekejap sahaja dah naik balik.


Ok, naik balik jadi berapa? RM4.50... Jadi kita dah terimalah nilai wang kita dah jadi serendah itu? Mungkin selepas ini, bila duit turun jadi RM5 bagi setiap USD pun, kita bising sekejap dan kemudian anggap biasa.


Begitulah seterusnya sampai duit kita jadi serendah rupiah dan rupee. Begitu? Sampai bila nak begini? Sedangkan punca permasalahan kita terus hidup ala bilionair.


Paling tak tahan, ada pula yang puji si Zafrul. Tak sedar duit kita jatuh merudum masa dialah jadi menteri kewangan.


Sampai hari ini kerajaan tak mampu pun senaraikan langkah yang untuk perkukuhkan ekonomi. Lebih banyak cerita politik. Apa nasib kita sebagai rakyat kalau UMNO kekal memerintah? Fikirkanlah. Guane boh?


 

Raja GelapHAPUSKAN HAK

 HAPUSKAN HAK


Baru ini, ada orang tanya saya. Dia kata dia dah menyampah dengan satu parti tu. Sebab punya banyak pemimpin haprak dalamnya. Tapi dia tetap undi mereka juga, dulu, kini dan selamanya. 


Sebab bila nak undi parti lain, dia takut parti lain akan hapuskan hak dia sebagai Melayu dan kuasa Raja Melayu pasti terhakis. Mereka juga boleh tukar agama rasmi dan bahasa Kebangsaan kita. 


Ini propaganda berabad lamanya yang kita dengar. 


Tuan/ Puan, untuk buang hak bumiputera, tukar Bahasa Kebangsaan dan agama rasmi Persekutuan, serta hapuskan sistem beraja, ini proses pindaannya yang termaktub dalam Perlembagaan:


i. Kena dibaca dan dibahas 3 kali dalam Dewan Rakyat dan Dewan Negara, DAN 


ii Perlu dapat 2/3 undi daripada Ahli Dewan Rakyat dan Ahli Dewan Negara; DAN 


iii. Perlu rujuk Majlis Raja-Raja Melayu (MRR); DAN


iv. Kesemua 9 Raja-Raja Melayu kena bersetuju. 


Selepas selesai keempat2 proses di atas baru bolehlah dibuat semua pindaan itu. 


Punya payah prosesnya. Dan untuk MRR lenyapkan hak bumiputera, buang Islam dan hapuskan kuasa mereka sendiri? Dah level utterly impossible, bukan? 


Ini menunjukkan Perlembagaan tu dah cukup kuat untuk melindungi hak rakyat majoriti. Jangan la takut lagi. 


Sama saja kalau ada parti yang gebang pada pengundi bukan Melayu. Kononnya2 bila dia naik memerintah dia akan tukar Perlembagaan untuk Malaysia jadi negara Republik. Katakan balik pada mereka: BS semua itu! 


Hak2 ini cukup kuat terjaga di bawah Perlembagaan. Cuma politikus dangkal sahaja yang tak tahu. 


Makanya, jangan lah lagi kita jadi “tipah tertipu”. Propaganda2 ini hanya menguntungkan parti tertentu. 


#debunkpropaganda #manabaikkitasokong #manasalahkitabantah


Liyana Marzuki.KONGFIDENG BETOI YAK.....

Ana Tahu


 Sebenarnya ini boleh jadi kenyataan jika parti ana bergabung dengan Umno. Cuma dari segi moralnya, adakah wajar parti agama ajak parti penyamun untuk bekerjasama demi merompak ‘kekayaan’ Selangor?


Sebab hujungnya nanti kita semua pun maklum, bila Umno sudah dapat kuasa di Selangor, parti ana pun akan dibuang dalam tong sampah….SARAWAK REPORT SAHKAN MAK JENAP BINI LATIP...BERITA SAHIH KATANYA..BUKAN PELESU LAGI...SAHIH....KAH..KAH....


 

NAK ULAS PUN MALAS..TAPI IKUT JA LA APA KULI KATA.


 

LEBAI KULUP NI TANAM KA BLOM ?


 

SELEPAS KEMENTERIAN KEWANGAN DI PAKSA SELAMATKAN BANGUNAN TRX KINI MAYBANK DI PAKSA PULA SELAMATKAN PNB 118.Umum tahu semasa zaman BN, Najib telah membina 2 bangunan tertinggi di Kuala Lumpur yang di penuhi skandal dan tanda tanya. Bangunan The Exchange 106 dengan kos mencecah RM40 Billion yang asalnya adalah projek 1MDB. Di sebabkan skandal 1MDB ianya telah memaksa Kementerian Kewangan campurtangan dan mengambil alih beban yang bakal di tanggung oleh dana rakyat. Masalah utama sekarang di KL saja terlalu banyak ruangan sewa pejabat yang masih kosong.


Masalah yang sama sekarang menghantui Bangunan Warisan 118 yang di miliki oleh PNB. Adalah mustahil untuk memperolehi penyewa yang sanggup menyewa dengan harga premium. Tetapi kali ini penyelamat masalah bangunan yang akan menjadi bangunan kedua tertinggi di dunia ini adalah Maybank dengan paksa rela di suruh menyewa bangunan Warisan 118 dan meninggalkan Menara Maybank di Jalan Pudu.


Secara jelas Maybank akan keluar dari bangunan sendiri dengan keluasan lantai 1,090,000 kaki persegi dan berpindah ke bangunan PNB 118 dengan keluasan lantai hanya 650,000 kaki persegi. Kadar sewa yang akan di bayar oleh Maybank adalah RM82,680,000 setahun. Dalam masa yang sama Menara Maybank akan di ambil alih oleh PNB dengan hanya membayar sewa RM21,000,000 setahun.


Jelas ianya tak masuk akal apabila Maybank akan kehilangan 40% ruang lantai dan dalam masa yang sama terpaksa membayar sewa hampir 400% lebih tinggi.


Ini lah beban yang di tinggalkan oleh kerajaan Barisan Nasional kepada rakyat dengan beban hutang yang banyak melalui projek mega yang tidak menguntungkan rakyat tetapi hanya menguntungkan kroni dan pemimpin politik.


Mohon rakyat Malaysia bersama sama membuat perubahan yang bijak bagi menyelamatkan Malaysia dari terus di sakau.


Ayuh Malaysia.....jom ubah sebelum rebah


OMN KD

13 September 2022

#KerajaanGagal