DEKLARASI RAKYAT AKAN DIGERAKKAN SEMULA – KHAIRUDDIN ABU HASSAN

ALAHAI IDRIS AHMAD.....Naib Presiden Pas, Idris Ahmad nampaknya mengeluh mengenai apa yang didakwanya sebagai pilih kasih tentang hubungan parti itu dengan UMNO berbanding pemimpin DAP berbuat perkara yang sama.

Kata beliau, jika ada pemimpin Pas bergambar atau minum teh bersama pemimpin UMNO, ia segera dituduh mereka mahu masuk UMNO. 

Tetapi, tambahnya,  jika pemimpin DAP berpegang tangan dengan pemimpin UMNO, tidak pula timbul tuduhan mereka itu bersekongkol dengan UMNO.

"Pantang lihat gambar pemimpin kerajaan Kelantan bersama dengan kerajaan pusat terus mengatakan PAS sudah bersama dengan UMNO. Jika ada pemimpin DAP, bukan sekadar minum malahan berlaga perut dan berpegang tangan pun tidak ada masalah," kata Idris lagi.

Alahai Idris...mengeluh atau buat-buat tak faham?
Perbezaan penilaian itu bukan bermakna adanya pilih kasih, tetapi beza antara kedua-duanya memang nyata.

Memang ada pemimpin DAP hadir bersama pemimpin UMNO dalam program atau majlis tertentu, tetapi ia lebih melibatkan hubungan antara kerajaan dengan kerajaan atau program berkaitan kerajaan saja.

Selalunya pula, selepas berakhir majlis itu, ia habis di situ saja. Bermakna, baik pemimpin DAP atau pemimpin UMNO yang hadir bersama itu, mereka sedar keberadaan mereka adalah semata-mata kerana tugas sebagai pemimpin kerajaan semata-mata.

Perkara yang sama juga pernah berlaku ketika Pas Kelantan dipimpin oleh Nik Aziz Nik Mat dahulu. Ketika itu, atas kapasiti sebagai Menteri Besar, beliau memang beberapa kali hadir bersama Perdana Menteri dalam program-program kerajaan.

Namun, sama seperti seperti kehadiran pemimpin DAP bersama pemimpin UMNO tadi, kehadiran Nik Aziz itu tidak pernah sekali pun dispekulasi macam-macam oleh orang ramai.

Kenapa?

Sebabnya, sebagaimana yang terzahir oleh tindakan pemimpin DAP itu, Nik Aziz juga tahu batas dan peranannya sebagai pemimpin kerajaan bila berurusan dengan pemimpin UMNO.

Kenapa pula kehadiran pemimpin Pas sekarang bersama pemimpin UMNO ditafsir berbeza?

Jawabnya, lihatlah gelagat pemimpin-pemimpin Pas hari ini.

Pemimpin Pas sekarang, sebaik saja dapat bergambar bersama, minum teh bersama, berbaju merah jambu bersama, berjubah putih bersama atau ke London mencari teh tarik bersama, mereka nampaknya jadi tunduk, layu dan terkulai atas segala kemungkaran, salah laku dan penyelewengan yang berlaku dalam kerajaan atau melibatkan pemimpin utama UMNO.

Kemudian menyusul pula kenyataan-kenyataan seperti ingin menjadi penasihat kerajaan, tidak mahu berebut kuasa dengan UMNO, jangan bermusuh dengan UMNO sampai ke akhirat, tidak pernah menganggap UMNO musuh sesama Islam, tidak lagi mahu berkasar dan "bom" UMNO serta sebagainya lagi.

Sudahlah tidak lagi menegur, sebaik saja dapat bergambar atau minum teh bersama, nada suara juga jadi berubah seolah-olah UMNO yang pernah dikafirkan dulu, tiba-tiba sudah jadi lebih mulia meskipun diketahui mereka itu dilingkari skandal kewangan yang bertahap mega.

Kecuali Tuan Ibrahim Tuan Man yang kekal lantang bersuara, menegur dan mengkritik, pemimpin-pemimpin Pas yang lain, termasuk Idris sendiri pun, hampir tidak lagi bercakap mengenai salah laku, pembaziran, penyelewengan dalam  kerajaan pusat, UMNO dan yang berkaitan Najib Razak.

Hadi Awang sendiri, sebagaimana yang pernah didedahkan oleh Rafizi Ramli, hanya sekali pernah menyebut mengenai 1MDB di Parlimen dan setelah tampil sedondon, terus tidak bersuara lagi mengenai skandal kewangan yang diperkatakan di seluruh dunia itu.

Ia berbeza dengan pemimpin DAP, meskipun ada pemimpinnya bergambar, berpegang tangan atau berlaga perut dengan pemimpin UMNO, namun mereka kekal konsisten dan tidak berubah dari segi menegur, mengkritik atau membongkar penyelewengan dalam kerajaan dan demi kepentingan rakyat.

Jadi, sebelum Idris terus mengeluh, belilah dulu sebuah "cermin besar"  untuk melihat perubahan pemimpin-pemimpin Pas sejak mereka dapat peluang berbaik-baik dengan Najib dan UMNO ini serta membandingkannya dengan pemimpin DAP dalam konteks yang sama.

Di situ pasti Idris dengan mudah dapat jawapannya. (ShahbudinHusin 29/05/2017).


Nafi ramai ahlinya sertai Amanah, Pas sedia tawan Selayang

Hakikatnya penduduk Selayang dan peniaga sendiri resah dengan pihak yang mengendalikan kutipan dikawasan tersebut..Namun ramai aktivis di kawasan Batu dan Selayang telah berpindah kepada Amanah kerana di Selayang Baru sendiri terdapat sebuah pejabat Parti Amanah yang aktif.

Menafikan ramai ahlinya keluar parti, Pas Selayang memberitahu tidak sampai 10 ahli yang aktif menyertai Amanah kawasan itu.
Mohd Farhan MadzlanMohd Farhan MadzlanKetua Penerangan Pas Kawasan Selayang, Farhan Madzlan berkata, tindakan beberapa ahli partinya yang dianggap bermasalah memilih Amanah juga adalah lebih baik.
"Bahkan hanya seorang dua ahli yang banyak bercakap dan terkenal bermasalah sahaja yang telah meninggalkan Pas dan menyertai Pan (panggilan lazim ahli Pas terhadap Parti Amanah Negara).
"Bagi saya, keluar lebih baik tanpa ada niat untuk menghalau mereka," ujarnya mengulas kenyataan Timbalan Ketua Amanah Selayang, Wan Anwar Wan Ibrahim tentang kira-kira 70 peratus ahli Pas yang aktif di kawasan itu bertindak keluar parti.
Wan Anwar merangkap Naib Ketua Pemuda Amanah Nasional dalam laporan Malaysia Dateline, 27 Mei lalu memberitahu ramai tenaga dan penggerak strategik dalam Pas Selayang pada Pilihan Raya Umum ke-13 (PRU-13) lalu telah beralih kepada Amanah sama ada di peringkat pilihan raya, strategi, Wanita mahupun Pemuda.
Mengulas lanjut, Farhan menganggap dakwaan Wan Anwar itu sebagai "mengarut dan tidak berasas" sebaliknya menyarankan peguam berkenaan fokus kepada ahli Amanah sendiri.
"Dia tidak pernah menjadi ahli Pas dan tidak tahu dari mana asal usulnya. Tiba-tiba sibuk cerita tentang parti yang dia pun tidak tahu menahu tentang hal ehwalnya.
"Saya kira lebih baik sibuk tentang ahli partinya dari menyibuk dengan parti orang lain. Rasanya rakyat di Selayang lebih mengetahui fakta dari auta yang diuar-uarkan," tempelaknya dalam satu kenyataan di laman web rasmi, Pas.
Beliau sebaliknya mendakwa keaktifan ahli Pas di seluruh peringkat dari kawasan hingga cawangan terbukti berdasarkan gerak kerja mereka setiap hari mempertahankan kemenangan Pas di Dewan Undangan Negeri (Dun) Taman Templer dan Selayang amnya.
"Ditambah juga dengan penubuhan cawangan-cawangan baru dan pemerkasaan cawangan-cawangan sedia ada bagi persiapan untuk menghadapi PRU-14 (Pilihan Raya Umum ke-14) nanti.
"Saya rasa Pan ini terlalu 'kemaruk' untuk mempengaruhi pengundi-pengundi dengan dakyah tanpa asas dan bukti. Saya berharap Pan Selayang tumpu kepada kerja anda dari sibuk mencari publisiti murahan yang dusta dan jijik," selar Farhan.
Sehubungan itu, Pas ujarnya lagi, telah bersedia untuk mempertahankan kemenangan parti tersebut di Dun Taman Templer bahkan ke arah menawan Parlimen Selayang dan kawasan Dun lain jika hal itu mendesak kepada mereka untuk melakukannya.
Untuk rekod, N15 Taman Templer disandang Zaidy Abdul Talib merangkap Exco Infrastruktur, Kemudahan Awam, Permodenan Pertanian dan Industri Asas Tani. Pada PRU-13 lalu, Zaidy mendapat majoriti 7,467 undi dalam pertandingan tiga penjuru iaitu calon BN dan bebas.
Sementara itu, P097 Selayang menyaksikan William Leong Jee Keen dari PKR dipilih selama dua penggal berturut-turut. Pada PRU 2008, beliau memperoleh 3,567 undi majoriti sebelum melonjak kepada 17,846 undi majoriti pada PRU 2013.

‘UBAH KERAJAAN UNTUK HARGA MINYAK LEBIH MURAH’

MELUAT TENGOK BUKAN ISLAM IFTAR, PAS TERSASAR DAKWAH

RAKYAT MALAYSIA BERPINDAH DARI KL KE SELANGOR, P PINANG

Cadangan jejambat libatkan tanah masjid tak jaga sensitiviti agama


Penduduk sekitar bandar Tanah Merah berhimpun selepas menunaikan solat Jumaat membantah pembinaan jejambat yang dicadangkan berhampiran kawasan masjid Sultan Ismail PetraPenduduk sekitar bandar Tanah Merah berhimpun selepas menunaikan solat Jumaat membantah pembinaan jejambat yang dicadangkan berhampiran kawasan masjid Sultan Ismail Petra
Cadangan pembinaan jejambat di tengah-tengah bandar Tanah Merah mendapat bantahan penduduk kerana ia jelas mengetepikan sensitiviti agama dan sosial.
"Ini bukan soal anti pembangunan, tapi perancangan pembangunan mesti mengambil kira nilai-nilai penduduk tempatan," kata ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK) Kelantan, Dr. Hafidz Rizal.
Jumaat lalu, penduduk sekitar bandar Tanah Merah berhimpun selepas menunaikan solat Jumaat membantah cadangan pembinaan jejambat  (flyover) berhampiran kawasan masjid Sultan Ismail Petra.
Hafidz RizalHafidz RizalDr. Hafidz yang juga penduduk kawasan itu menolak tuduhan kononnya rakyat di bandar itu menolak pembangunan.
"Adakah rakyat Tanah Merah menolak kemajuan?
"Sebodoh itukah rakyat Tanah Merah?
"Kenapa perlu turun membantah, pasti ada sesuatu yang tidak kena," katanya ketika dihubungi Malaysia Dateline.
Bantahan itu katanya, dibuat kerana berlaku pengambilan tanah milik Masjid Sultan Ismail Petra, di tengah-tengah bandar Tanah Merah.
"Kami rmembantah flyover yang mengorbankan tanah rumah Allah SWT.
"Sepatutnya dicari satu alternatif yang tidak melibatkan kawasan masjid," katanya.
Menurutnya, sebelum ini beliau mendapat maklumat bahawa cadangan jalan baru itu melalui kawasan lain.
"Laluan ini sama sekali tidak sesuai kerana ia melibatkan kawasan masjid, balai polis dan deretan kedai yang telah sedia jadi tumpuan orang ramai.
"Pembinaan ini akan mengganggu pengunjung masjid, keselesaan balai polis dan masa depan kawasan perniagaan," katanya.