BENARKAH MELAYU AKAN HILANG KUASA TANPA UMNO?


VIDEO TEMURAMAH BLOMMBERG BERSAMA DSAI:BEKAS JENERAL AKAN PASTIKAN PERALIHAN BERJALAN AMAN


Zawawi Sudah Jelas Mengenai Foto 1Malaysia

Zawawi Sudah Jelas Mengenai Foto 1Malaysia

KENYATAAN                                                                                                                       

Akhirnya Setiausaha Majlis Syura Ulamak (MSU) Nik Muhammad Zawawi Nik Salleh menyahut cabaran saya agar membuat penjelasan berhubung sekeping gambar beliau bersama bekas MB Perlis Shahidan Kassim dan Presiden MCA Chua Soi Lek serta beberapa orang lain yang sedang mengangkat telunjuk seperti simbol 1 Malaysia.

Foto yang jadi isu disiarkan dalam blog Merah Tinta.
Gambar itu menjadi tanda tanya bukan apa kerana beliau bersama pemimpin Umno dan MCA dan berkebetulan membuat pula simbol yang selalu dilakukan Najib Razak seakan mahu menyocoh sesuatu.

Seperti saya kata foto itu remeh saja dan tidak perlu pun diberi perhatian. Tetapi kerana waktu ini saat pilihan raya tiba ia menjadi penting dan perlu dijelaskan mengenainya.


Penjelasan itu bagi mengelak pihak tertentu terus menggunakan gambar itu sebagai isu politik.

Gambar itu banyak tersebar didalam internet dalam blog-blog pro pembangkang dan juga pro kerajaan. Saya mengambil inisitaif dan kebernaian untuk menyiarkan dalam blog saya, dengan tujuan untuk mendapat penjelasan sekaligus menjawab persoalan.

Kalau gambar itu tidak dikirimkan ke dalam e-mail saya dan ditanya bertalu-talu saya tidak menyiarkan untuk mendapat penjelasan itu. Saya bukan seorang penggemar menyiarkan gambar-gambar byang tidak tentu hala dan tidak ada nilai komersial.

Tetapi bagi pemerhati dan pendokong politik dan personaliti (Zawawi) yang mentah dan juga pengkritik yang otak kemetot akan menjadi celaru dan tertanya-tanya mengenai suasana gambar berkenaan. Justeru ia perlu penjelasan dengan penuh tanggungjawab.


Sebenarnya saya boleh jelas dan bela mengenai dakwaan buruk ke atas gambar itu tetapi saya mengira lebih molek dan lendik kalau tuan hak menjawabnya. Lagi pun rasanya Zawawi tidak perlu mengambil masa panjang kalau setakat untuk menjawab berkenaan gambar itu yang tidak payah untuknya membelek kitab-kitab muktabar karangan ulama-ulama agung dunia.

Jadi walaupun desakan itu dari blog saya, penjelasan Zawwi dalam Harkahdialy hari ini dianggap sebagai satu penjelasan sebenar dari beliau. Selepas ini jangan hendaknya ada sesiapa mempertikaikan lagi mengenai gambar berkenaan apa lagi ada hubungan kait kononnya ada rundingan dan pertemuan di antara beberapa MSU dengan pemimpin Umno atau BN dalam usaha untuk mewujudkan semula agenda Unity Gorvenment (UG) yang tergendala itu.

Seperti mana dijelaskan Zawawi didalam portal rasmi PAS itu gambar itu dirakam semasa beliau menghadiri Persidangan Centrist Asia Pacific Democrats International (CAPDI) kali ke-6 di Phnom Penh, Cambodia pada Disember 2010.

Menurut penjelasan Zawawi turut mewakili PAS menyertai persidangan tersebut ialah Naib Ketua Pemuda PAS Dr. Raja Ahmad Iskandar Al-Hiss dan Setiausaha Politik Presiden PAS Dr Ahmad Samsuri Mokhtar. Bagaimana pun kedua orang itu tidak ada dalam gambar mungkin tukang pukul gambar.


Mengenai simbol 1Malaysia itu kata Zawawi ianya bukan isyarat 1Malaysia seperti yang difitnah pihak tertentu, sebaliknya adalah simbol "One Nation Political Parties" yang merupakan trade mark kepada persidangan tersebut. (Jadi ianya kebetulan pula, nah disinilah diperlukan kepada penjelasan. Bila dijelas baru tahu telunjung ke langit itu bukan 1 Malaysia tetapi One Nation).

Dengan penjelasan itu, isu foto itu sudah selesai. Mana-mana pihak yang cuba mengaitakan gambar itu sebagai saksi ada perundingan anggota MSU dengan pemimpin Umno hendaklah diabadikan. Pun begitu saya tidak bertanggungjawab dengan sekeping lagi gambar diterakan dalam portal berita itu yang menunjukkan Mustapa Ali berdiri bersama Chua Soi Lek. Ini di mana pula?Dan kepada seorang pengomen blog saya yang minta saya agar memohon maaf kepada Nik Zawawi kerana gambar itu sudah dijelaskan ia tidak berbangkit sama sekali. Tidak perlu saya memohon maaf kepada sesiapa kerana menyiar dan meminta penjelasan mengenai foto itu atau apa-apa isu adalah tanggungjawab saya sebagai penulis.


Dan kalau tidak ada kerja gila saya ini anda semua tidak dapat mengetahui apa yang sebenarnya dan terus berputar dengan dakwaan palsu sepanjang masa. Apabila Zawawi menjelaskan maka kita tahulah duduk perkara sebenarnya. Menyiar dan mendapat penjelasan foto itu yang menjadi isu adalah tugas saya yang tidak diarah oleh sesiapa pun melainkan ia adalah tanggungjawanb jihad saya. [wm.kl.4:57 pm 21/02/13]


Saya sertakan contoh sikap pengomen dalam blog saya. Nilai dan kajilah sendiri. Buah cempedak di luar pagar, apa nak dikatakan, hehe.

CIKGU PA KUASAI MAJLIS SYURA???....

Harun Taib: Ku Li ganti Anwar, tak mustahil
 
ADA USAHA BAGI MEMPENGARUHI MAJLIS SYURA MEMILIH GANG UG...USAHA INI DILAKUKAN OLEH BEBERAPA ORANG KUAT PAS AGAR SESEORANG DAPAT MENJADI TPM
 

                                               
Akhbar milik Umno, Utusan Malaysia terus 'menyakat' Pakatan Rakyat dengan melobi agar ahli parlimen Gua Musang Tengku Razaleigh Hamzah diangkat sebagai ketua pembangkang baru kerana mendapat sokongan sebahagian ahlinya.


harun taib 270804Terbaru, dalam laporan akhbar itu hari ini,( ulang tayang berita) Utusan mendakwa Ketua Dewan Ulama PAS, Datuk Harun Taib (kiri) tidak menafikan kemungkinan Tengku Razaleigh Hamzah bakal menggantikan Datuk Seri Anwar Ibrahim.
Akhbar itu mendakwa ahli parlimen Umno berkenaan mempunyai pengaruh serta ramai pengikut selain mendapat majoriti sokongan.

Harun bagaimanapun berkata, semua parti dalam Pakatan Rakyat akan meneliti terlebih dahulu prestasi Tengku Razaleigh sebelum memastikan bekas presiden Semangat 46 itu layak menjawat jawatan itu, jika keadaan memerlukan.

"Kita akan tengok dulu daripada segi prestasi beliau (Ku Li), kalau beliau ada pengikut yang ramai atau sokongan majoriti dalam kalangan parti pembangkang, kemungkinan besar beliau akan jadi Ketua Pembangkang.

azlan"Begitu juga dengan Anwar, beliau boleh berunding dan kalau tak dapat majoriti penyokong, mungkin beliau (Anwar) tak akan duduk di situ lagi (menyandang jawatan ketua pembangkang)," kata Harun dipetik Utusan.

Bekas pesuruhjaya PAS Terengganu PAS sebelum ini juga dilihat sebagai penyokong kuat cadangan kerajaan perpaduan di antara Umno-PAS yang telah berulang-kali ditolak oleh pemimpin dan ahli parti Islam itu.

Utusan sejak Jumaat lalu berkempen hebat agar Tengku Razaleigh, selepas melancarkan NGO barunya Angkatan Amanah Merdeka, menggantikan Anwar.

Karpal: Ku Li bukan alternatif
NGO yang mengumpulkan bekas menteri dan ahli parlimen BN yang kini dipinggirkan bertujuan menghidupkan semula idea perdana menteri pertama Tunku Abdul Rahman berhubung beberpa isu yang menyentuh mengenai penduduk berbilang bangsa, demokrasi dan kedaualatan undang-undang.

“Beliau tak akan selama-lamanya jadi Ketua Pembangkang, jika orang lain yang mendapat sokongan majoriti dalam pembangkang, maka dia pula yang akan jadi ketua," kata Harun dipetik Utusan lagi.

Ditanya sama ada Tengku Razaleigh dipelawa memegang jawatan Ketua Pembangkang setelah Anwar dianggap sebagai liabiliti kepada pembangkang termasuk masalah moral yang dihadapinya, Harun menjelaskan: "Itu bukan faktornya.''

NONESementara itu, Pengerusi DAP Karpal Singh (kanan) berkata, Tengku Razaleigh bukan alternatif kepada Anwar kerana ketika mempunyai peluang dalam pembangkang melalui Semangat 46, beliau kembali kepada Umno.

"Dan selepas itu, hanya Umno bahagiannya sahaja mencalonkannya bertanding jawatan presiden parti menentang (Perdana Menteri) Datuk Seri Najib Razak," beliau dipetik sebagai berkata kepada The Star.

Karpal berkata, sekiranya terdapat anggota parlimen PKR membelot pada Anwar dan meninggalkan Pakatan, DAP dan PAS tidak akan menuntut kerusi ketua pembangkang.

"Tanpa Anwar, pembangkang dan negara ini tidak akan menyaksikan tsunami politik pada pilihan raya umum 2008," katanya.

GAMBAR DIMANA YA?

Semenjak cerita projek Ku Li terdedah, puak2 PERPADUANG dalam PAS telah membalas balik dengan beberapa serangan kepada orang2 macam Tulang Besi.

Antara lain serangan mereka adalah:


Orang seperti Tulang Besi ini telah mendedahkan rahsia parti dan kandungan mesyuarat AJK PAS Pusat serta mesyuarat Syura

Hakikatnya projek "Ku Li" ni tidak pernah dibincang secara rasmi dalam mana-mana mesyuarat rasmi PAS di mana-mana peringkat pun baik di Syura Ulama mahupun di AJK PAS Pusat.

Hatta, kita pun hairan atas otoriti apa Ustaz Harun Din berjumpa dgn Anwar meminta Anwar mundur dari menjadi calon PM dan memberi laluan kepada Ku Li?

Kalau pun berlaku perbincangan isu ini adalah tidak sengaja kerana telah dinaikkan dalam mesyuarat AJK sehingga berlaku perbahasan yang begitu hangat yang akhirnya membawa kepada keputusan supaya projek ini digugurkan sama sekali.

Itupun perbincangan itu bukan dalam agenda mesyuarat rasmi tetapi berbentuk soalan dari salah seorang AJK PAS Pusat.

Tok Guru Nik Aziz sendiri menafikan wujud perbincangan Majlis Syura berkaitan dengan projek perlantikan Ku Li sebagai calon PM inikan pula ada keputusan Syura.

Ia sama macam masa kontroversi berjumpa dalam gelap dengan UMNO yg didedahkan oleh Pak Lah.

Pak Lah kata telah berlaku perjumpaan dalam gelap sebanyak tiga kali yang Pak LAh hadzir sendiri. Padahal sebelum itu Presiden serta Ustaz Nasha telah menafikan pertemuan berlaku secara terbuka.

Apabila tertekan dengan pendedahan PAk Lah itu, maka alasan yg diberikan kebenaran diberikan oleh Majlis Syura Ulama PAS.

PAdahal tiada satu dokumen rasmi hatta minit mesyuarat yang merekodkan wujudnya kebenaran sebegitu. Mereka berbohong dua kali:

1.0 Berbohong mereka tidak bertemu Pak Lah dan UMNO dalam gelap
2.0 Berbohong mereka diberi kebenaran oleh Majlis Syura Ulama PAS

Pembohongan yang sama yang cuba digunakan oleh puak2 ini dalam projek PERPADUANG atau UGII ini. Kononnya ia adalah keputusan Majlis Syura Ulama PAS dan ia tidak boleh didedahkan kepada umum kerana rahsia parti.

Nah, Tok Guru Nik Aziz telah mendedahkan bahawa ini adalah satu PEMBOHONGAN yang nyata. Projek lantik Ku Li jadi PM BUKAN KEPUTUSAN MAJLIS SYURA dan BUKAN KEPUTUSAN PAS.

Ia adalah konspirasi beberapa ahli Majlis Syura yang pro UMNO.

Yang hairan tu sampai boleh pergi jumpa Anwar Ibrahim untuk bagitau Anwar tak boleh jadi PM dan mesti beri laluan pada Ku Li.

Boleh pulak Harun Din bertindak atas nama parti tanpa keputusan AJK PAS puia dan Majlis Syura pulak ye?

Yang jelasnya sekiranya AJK PAS PUsat dan Majlis Syura Ulama buat keputusan sebegini, maka keputusan itu tidak sah kerana melanggar usul di dua Muktamar yang mahukan Pakatan Rakyat diperkasakan.
TULANGBESI

Kenaikan Gaji Kakitangan Awam 2013 (RM400) 1.4 Juta Penjawat + Elaun Perumahan Naik?

 

INGAT SEMUA KAKITANGAN AWAM: APA YANG KERAJAAN Umno DAN Bn  BAGI , AMBIK, HAK KITA UNTUK NAK BAYAR SEMUA KOS HIDUP.NAMUN IDEA INI SEBENARNYA DATANG DARI PERANCANGAN PAKATAN RAKYAT .

BAGAIMANA PULA DENGAN PENURUNAN HARGA MINYAK,KURANGKAN KOS SARA HIDUP DENGAN PENURUNAN HARGA BARANGAN,LETRIK DAN PENGHAPUSAN 


PTPTN?? ADA BERANI KERAJAAN NAJIB??

 

 

Kenaikan Gaji Kakitangan Awam 2013 (RM400) 1.4 Juta Penjawat + Elaun Perumahan Naik?

Kenaikan gaji kakitangan awam 2013 + elaun : Berdasarkan sumber dalaman yang kami baru terima sebentar tadi dari Putrajaya di mana bahang Pilihanraya Umum ke 13 di sana semakin terasa. Bilik-bilik gerakan yang bertempat di Jabatan Pendaftaran Negara contohnya dikatakan telah bersedia. Dalam pada masa yang sama….

Gaji Kakitangan Awam + Elaun Perumahan Naik?

 

Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Najib Razak berbesar hati di mana akan bertindak meluluskan kenaikan gaji akkitangan awam 2013 sekitar RM400 dan elaun perumahan dinaikkan kepada (antara RM350-RM450). Dan dijangka kenaikan gaji kakitangan awam + elaun perumahan (ETP) akan diluluskan pada seawal hari Khamis ini atau selewat-lewatnya awal minggu hadapan.
P/S : Nantikan kemaksini berita seterusnya daripada Berita Semasa selepas ini….

PP/S : Dalam pada masa yang sama, (CUEPACS) dilihat akan terus menekan supaya kerajaan mengkaji semula faedah pinjaman perumahan kakitangan awam sebanyak 4 peratus dengan menurunkan ia kepada satu peratus.

HALANG PAKATAN KE SABAH? ISU TENTERA ASING BELUM SELESAI?

 1. Isu ini jika dipandang dari sudut yang lain akan membawa makna kempen pilihanraya di Sabah akan terganggu

2. Sabah yang bakal dikatakan jatuh ke tangan pakatan rakyat dijangka akan mengalami masaalah untuk pilihanraya jika keadaan masih belum diselesaikan.

3. Saiapakah personaliti yang di katakan untuk berunding?

4. Kenapa ianya berlaku diketika sabah dikatakan akan tumbang

5 Bermakna usaha kempen pilihanraya ini akan juga tergendla atas faktor keselamatan.

6. Akhirnya psikologi rakyat sabah akan kembali menyokong Bn.

 

 

Ceroboh Lahad Datu- suku Dayak ancam penggal kepala tentera Sulu

Suku Dayak Kalimantan telah mula berhimpun bagi menyatakan sokongan mereka kepada Sabah. Mereka menyatakan pendirian keras mengkritik tentera Malaysia yang gagal menangani isu kehadiran waris Sultan Sulu dan pengawal bersenjatanya.

Mereka juga melaungkan azam membantu Dayak Sarawak dan leluhur mereka Dayak Sabah iaitu 'pengait' jika diperlukan disamping memberi amaran akan memengal kepala setiap bangsa Sulu yang ditemui sekiranya kerajaan Malaysia gagal menghalau pulang Askar Kesultanan Sulu ke Filipina.


Sumber berita dan gambar : plbgaimacam.blogspot.com