APA BEZANYA NAZRI AZIZ DENGAN AHMAD MASLAN?
Dalam barisan kabinet, Nazri Aziz bukanlah dikenali sebagai menteri yang baik, boleh diteladani atau memiliki ciri-ciri kepimpinan terpuji, tetapi lebih dicop sebagai menteri yang samseng, celupar, kasar dan selalu memandang rendah kepada orang lain.

Selalu kedengaran beliau membangga diri  -  "saya menteri, saya lebih besar daripada dia", "saya sudah 17 tahun menjadi menteri", "saya lebih lama jadi menteri berbanding dia, " saya menteri, dia cuma timbalan menteri",  "dia tu budak mentah" dan macam-macam lagi ungkapan yang senada dengannya.

Dalam isu cukai pelancongan yang dipertikaikan oleh seorang menteri Sarawak, Abdul Karim Rahman Hamzah, Nazri sekali lagi dengan kasar membidas menteri berkenaan sebagai "menteri setahun jagung" sambil meneruskan kekasarannya, "jangan banyak cakaplah".
"Saya jadi menteri bukan setahun dua, banyak tahun dah. Dia menteri baru, menteri BN, janganlah tunjuk lagak sangat.

"Jumpa saya, awak tu menteri baru lagi, menteri setahun jagung. Jangan cakap banyaklah," demikian antara lontaran kata-kata yang keluar daripada mulut Nazri.

Nasib baik Nazri belum berbalah dengan Zahid Hamidi yang sekarang menjadi Timbalan Perdana Menteri, jika tidak barangkali akan terpacul juga bidasannya, "jangan banyak cakaplah, saya lebih lama jadi menteri daripada awak."

Dengan sikap Nazri yang selalu berbangga dengan jawatan menteri atau senioritinya itu, beliau sebenarnya tidak jauh berbeza pun dengan Ahmad Maslan yang pernah menunjukkan pencapaian akademiknya sebelum ini berikutan beberapa kali didapati "tidak cerdik" dalam mengeluarkan kenyataan.

Apakah bezanya Ahmad Maslan yang gagal menjawab hujah dengan menunjukkan kelulusan akademiknya berbanding Nazri yang juga tidak mampu menjawab persoalan daripada seorang menteri negeri Sarawak,  tetapi berbangga, "saya jadi menteri bukan setahun dua, awak tu baru setahun jagung."
Susulan kenyataan Nazri yang dianggap kasar, tidak wajar serta mencerminkan semangat BN oleh beberapa pemimpin Sarawak, kerajaan negeri dalam tindakan pantasnya kemudian bertindak menarik diri daripada Lembaga Pelancongan Malaysia, berkuatkuasa serta-merta.

Meskipun alasan yang diberikan ialah kerana penyertaan dalam lembaga itu menyebabkan pertindihan tigas dan peranan dengan Lembaga Penggalakan Pelancongan Sarawak, hakikatnya kerajaan negeri pimpinan Abang Johari Abang Haji Openg jelas terguris hati dan terluka keculaparan Nazri.

Apa lagi tindak-balas Sarawak selepas ini?

Sedarkah Nazri jika tanpa sokongan daripada Sarawak, beliau mungkin bukan berjawatan menteri ketika ini? (ShahbudinHusin 12/06/2017).

TANPA SABAH DAN SARAWAK, BELUM TENTU NAZRI AZIZ JADI MENTERI


1444
RAHIM HJ MATNIN
Oleh RAHIM BIN HJ MATNIN
KOMEN: Berikutan gesaan yang dibuat oleh Menteri Pelancongan dari Sarawak (Karim Abdul Rahman Hamzah) agar perlaksanaan Cukai Pelancongan (Tourism Tax) ini ditangguh perlaksanaannya untuk Sabah dan Sarawak, Menteri Pelancongan dan Kebudayaan (persekutuan) Nazri Aziz telah menyifatkan bahawa menteri dari Sarawak itu sebagai “baru setahun jagung” dalam mencampuri keputusan pelaksanaan ‘Tourism Tax’ berkenaan.
Kenyataan Nazri ini menampakkan beliau sebenarnya yang baru ‘setahun jagung’ dalam memahami hak-hak Sabah dan Sarawak. Tanpa Sabah dan Sarawak, beliau belum tentu jadi menteri seperti hari ini.
Nazri, kanan, dengan Albert Teo dan Tengku Zainal Adlin, tengah, di Sukau.
Kenyataan pelaksanaan ‘Tourism Tax’ amatlah bercanggah dengan Local Government Ordinance 1961, section 49(46)(i) dan sekaligus mencerobohi Perjanjian Malaysia 1963 Perjanjian Malaysia – khususnya bidangkuasa Kerajaan Tempatan – dibawah undang undang Kecil setiap Kuasa Tempatan Di Sabah
‘Tourism Tax’ ini bakal menjejaskan industri pelancongan secara perlahan-lahan dimana industri ini akan kehilangan daya-saing diperingkat domestik.
Nazri tidak seharusnya mengeluarkan kenyataan berbaur “bodoh sombong” yang langsung tidak mencerminkan profesionalisma beliau sebagai menteri persekutuan dan seterusnya langsung tidak menghormati Perjanjian Malaysia 1963 (MA63).
  • Rahim Bin Hj Matnin adalah naib ketua Wira Warisan P173 Putatan, Parti Warisan Saba

500 AHLI UMNO MELAKA SERTAI PKR

CUKAI PERLANCONGAN KERANA KEMENTERIAN KEKURANGAN PERUNTUKAN – NAZRI

Apa Isa Samad mahu daripada Felda?


Persatuan Anak Peneroka Felda Kebangsaan (Anak) amat bersimpati dengan situasi dialami Ketua Pegawai Eksekutif atau Presiden FGV, Zakaria Arshad, 57, ekoran keputusan Lembaga Pengarah FGV yang dipengerusikan Isa Samad, yang mengarahkan beliau dan tiga yang lain bercuti, sementara menunggu isu tunggakan bayaran penjualan minyak sawit bertapis oleh syarikat Afghanistan, Safitex kepada Delima Oil Products Sdn Bhd (DOP).
Safitex adalah pelanggan utama DOP lebih 20 tahun. Proses pembayaran dan syarat kredit kepada Safitex dilulus dan diguna pakai CEO sebelum Zakaria lagi, dengan syarat bayaran dan terma kredit selama 90 hari selepas produk dihantar.
Zakaria menjadi CEO FGV pada 1 April 2016, adalah tidak adil jika beliau dipaksa memikul tanggungkawab atas isu tunggakan bayaran Safitex; walhal ia sedang ditangani.
Anak yakin ada pertelingkahan antara Isa  dengan Zakaria, dimana beliau dilihat enggan menurut kehendak pihak tertentu yang disebut “pelaburan besar yang tidak masuk akal”.
Untuk rekod, Zakaria adalah mangsa ketiga selepas Dzulkifli Abd Wahab, bekas pengarah besar Felda yang disingkirkan@dipetisejukkan ekoran perbezaan pandangan mengenai penyenaraian FGV di Bursa Malaysia pada 28 Jun 2012.
Dzulkifli disisihkan hingga dihantar bertugas ke luar negara sebelum pencen tahun lalu. Imej Dzulkifli yang tercalar teruk tidak dipulihkan, meskipun dilantik sebagai ahli lembaga pengarah (ALP) Felda dan pengerusi Felda Technoplant Sdn Bhd baru baru ini.
Faizoull Ahmad, pengarah besar Felda yang menggantikan Dzulkifli, adalah orang kepercayaan Isa. Beliau juga menerima nasib yang sama, disingkir dan didakwa SPRM hujung tahun lalu.
Isa adalah pengerusi DOP, seharusnya beliau mampu menghidu masalah lebih awal dan bukan mengambil tindakan di hujung jalan. Sebahagian ahli Lembaga Pengarah DOP juga adalah ahli Lembaga Pengarah FGV.
Anak mendesak perdana menteri campur tangan segera atas kemelut FGV ini.
Kekalkan Zakaria sementara siasatan audit dalaman terhadap DOP ini dilakukan.
Anak berpandangan sepanjang setahun ini, setidak tidaknya, Zakaria berjaya  menurunkan kos pengurusan, kos pengeluaran di peringkat ladang juga menurun, hubungan antara kakitangan FGV (19,000 kakitangan) semakin baik dan perolehan syarikat mula meningkat. Ia boleh diteliti melalui laporan FGV yang dibentang baru-baru ini.
Anak menyambut baik kesediaan Zakaria agar SPRM membuat siasatan, tapi mesti menyeluruh khususnya sepanjang Isa menjadi pengerusi Felda dan FGV!
Adalah menjadi tanda tanya, sejauh mana status laporan mengenai dakwaan penyelewengan dan salah guna kuasa Isa yang dihantar ke SPRM sejak sekian lama.
Pada masa sama, Anak membidas kenyataan lemah Pengerusi Felda Shahrir Abd Samad mengenai kedudukan Felda selaku pemegang saham terbesar dalam FGV.
Dengan jumlah saham, 33.6 peratus, mesti ada Ahli Lembaga Pengarah Felda dalam FGV. Pengarah besar Felda secara automatik, seharusnya  adalah ALP FGV. Felda boleh memanggil EGM, boleh merujuk kepada “article of association” dan memorandum FGV untuk mengambil tindakan terhadap pengerusi dan mana-mana ALP FGV.
Anak dimaklumkan terdapat tiga nama untuk menduduki ALP FGV dihantar kepada pihak FGV, namun tiada jawapan hingga kini.
Melalui saluran sedia ada, tidak berbangkit soal ketiadaan wakil Felda dalam ALP FGV.
Sejak perlantikan Zakaria sebagai CEO, Anak mengalu-alukan beliau, bukan sahaja sebagai anak peneroka Felda Palong 1, tapi pengalaman luas selama 32 tahun dalam Kumpulan Felda. Seharusnya beliau diberi ruang dan peluang diketika FGV bermasalah.
Hari ini saham FGV terus jatuh, tinggal RM1.66, kejatuhan mendadak yang dipercayai ada kaitan dengan krisis terkini dalam FGV.
Bagi Anak, tindakan serta-merta yang harus dilakukan perdana menteri ialah singkirkan Isa daripada FGV dan apa jua jawatan dalam Felda!
Ayuh perdana menteri, jangan berlengah lagi! – Roketkini.com
* Mazlan Aliman adalah Presiden Persatuan Anak Peneroka Felda Kebangsaan (Anak)

KERTAS SIASATAN DAN MUSA HASSAN YANG TERSASUL..
PAS OH PAS....
Apa masalah Pas sebenarnya?

Adakah Pas masih keliru tentang keperluan menukar kerajaan yang sedang dipimpin Najib Razak sekarang ini, meskipun jika kita bertanya kepada 10 rakyat, tujuh atau lapan daripadanya tidak lagi berkenan dengan UMNO dan BN?

Kalau Pas merasakan menukar kerajaan belum tentu membawa kebaikan, apakah jaminan bahawa mengekalkan lagi kerajaan yang sedang dipimpin oleh Najib yang dikenali sebagai kleptokrasi ini tidak membawa lebih banyak keburukan kepada rakyat dan negara?

Antara keburukan yang sudah nyata dengan kebaikan yang belum pasti, yang mana patut ditolak dahulu?

Jika benar menukar kerajaan belum tentu membawa kebaikan, kenapa Pas sendiri tidak mengumumkan secara terbuka sokongannya kepada UMNO dan BN yang sedang bergelut untuk mempertahankan kerajaannya daripada dijatuhkan?

Bukankah lebih baik dan "lebih jantan" jika Pas nyatakan saja sokongan terbuka atau umumkan bergabung terus dengan UMNO jika merasakan menukar kerajaan tidak membawa kebaikan?

Kenapa Pas perlu berselindung di sebalik blok ketiga dan Gagasan Sejahtera jika benar kerajaan yang ada lebih diyakini boleh membawa kebaikan?

Kenapa agaknya sejak bersendirian ini, Pas semakin caca-marba, tidak ketahuan dan tidak menentu hala tujunya?

Pas oh Pas...mengapa begitu malang nasibmu? (ShahbudinHusin 12/06/2017)


JOM PAKAT KENA LAGI WARGA FELDA