Jerusalem’s Jubilee: Teresa buat laporan polis sanggah sebaran fitnahKUALA LUMPUR, 6 JUN: Ahli Parlimen Seputeh, Teresa Kok membuat laporan polis di Balai Polis Sri Petaling dekat sini hari ini berhubung penyebaran kenyataan palsu yang menggunakan nama beliau melibatkan acara ‘Jurusalem’s Jubilee’ di Melaka.
Beliau dalam kenyataannya yang diedarkan kepada pemberita selepas membuat laporan itu menafikan dan mengutuk sekeras-kerasnya kenyataan berbaur fitnah berkenaan dan pihak yang telah mengedarkannya kepada orang ramai.
“Saya ingin menegaskan bahawa saya tidak terlibat langsung dalam penganjuran program ‘Jerusalem’s Jubilee’ dan saya juga tidak mempunyai keinginan untuk hadir ke program berkenaan,” katanya dalam kenyataan hari ini.
Malah, Naib Pengerusi DAP Kebangsaan itu percaya kenyataan palsu yang turut dimuatkan dalam laman web pro-UMNO itu bertujuan untuk memburuk-burukkan imej DAP dan dirinya selaku wakil rakyat.
“Apa yang menghairankan ialah kesemua tuduhan palsu dan fitnah terhadap saya ini berlaku dalam bulan Ramadan, bulan suci bagi umat Islam,” katanya sambil menyifatkan tuduhan tersebut sebagai tidak beretika dan berniat jahat.
Beliau justeru menggesa pihak polis dan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) agar segera menyiasat dalang di sebalik penyebaran fitnah tersebut.
Teresa turut diiringi peguam Khairil Khalid dan pemimpin Pakatan Harapan.
Ia bukanlah kali pertama dalam bulan Ramadan Teresa difitnah. Pada September 2008, beliau telah ditahan di bawah Akta Keselamatan Dalam Negari (ISA) ekoran dakwaan bahawa kononnya beliau melarang azan dikumandangkan di Bandar Kinrara Puchong.
Pada Ogos 2013 pula, Teresa telah membuat laporan polis terhadap blogger pro-UMNO berhubung dakwaan fitnah kononnya beliau meminta wang zakat diberikan kepada orang Cina. 

Kelantan, Pahang negeri paling banyak pembalakan


KUALA LUMPUR, 6 JUN: Hutan simpan kekal berkeluasan 544,011 hektar (ha) yang dimiliki negara perlu dipelihara daripada terus dimusnahkan oleh pembalak dan pada kroni yang rakus dan hanya memikir keuntungan.
Bersempena Hari Alam Sekitar Sedunia semalam, Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng berkata, kemusnahan hutan adalah faktor penyumbang utama terhadap perubahan iklam yang seterusnya membawa kepada pemanasan global.
Keluasan Hutan Simpanan Kekal (HSK) Yang Dilesenkan Untuk Pengusahasilan Mengikut Status Tanah, 2006-2015 (ha)
“Di sini wujudnya suatu pemintaan segera di mana penebangan hutan simpanan kekal yang telah diwarta untuk perlindungan harus diberhentikan dengan serta-merta di mana hutan tersebut telah dikeluarkan daripada warta memberi peluang kepada pembalak ataupun kroni pemaju untuk mengaut untung yang besar atas pengorbanan alam sekitar.
“Di Semananjung Malaysia (rujukan kepada graf), Pahang merupakan penyumbang terbesar di mana sebanyak 161,369 ha hutan telah ditebang dalam masa 10 tahun, diikuti oleh Kelantan ha hektar dan Perak 74,032 ha,” katanya dalam kenyataan, hari ini.
Manakala Pulau Pinang yang ditadbir Pakatan Harapan pula, kata Guan Eng yang juga Ketua Menteri negeri berkenaan, adalah satu-satunya negeri yang tidak pernah menyentuh walaupun seinci hutan simpan kekal miliknya.
Perlis yang walaupun merupakan negeri dengan keluasan terkecil di negara ini, katanya yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Air Putih, telah membalak 167 ha hutan simpannya.
Beliau yang juga Ahli Parlimen Bagan berkata, hutan simpan kekal milik negara mampu dipelihara jika tindakan tegas diambil kerajaan Persekutuan terhadap mana-mana kerajaan negeri yang melakukan pembalakan secara tidak bertanggungjawab.
“Dengan cari ini barulah kita boleh menyambut Hari Alam Sekitar Dunia dengan penuh bermakna. Kita bukan sahaja membenarkan dunia bernafas tetapi semua insan dapat menikmati udara yang bersih.
“Udara dan sumber air yang bersih merupakan hak semulajadi kurnian Tuhan. Ini juga merupakan suatu tanggungjawab asas di mana Kerajaan Persekutuan dan Kerajaan Negeri harus membekalkan hak asasi manusia ini kepada semua rakyatnya,” katanya. – Roketkini.com

BOS SPRM BELUM PUTUSKAN SIASAT DAKWAAN SHAFIE DAPAT RM9.5 JUTA

KONSENSUS PH AKAN PUTUSKAN SIAPA PM – ANWAR

AGAMAWAN ISLAM – KRISTIAN IFTAR BERSAMA, MENGAPA AHLI POLITIK BERCAKARAN?

BERSATU TEMBUSI HAMPIR SEMUA KUBU UMNO – MUHYIDDIN

BOS SPRM BELUM PUTUSKAN SIASAT DAKWAAN SHAFIE DAPAT RM9.5 JUTA

AMANAH CADANG KOTA BHARU JADI KOTA HARMONI

Di sebalik kecaman kelompok fanatik, Guan Eng terus raikan majlis berbuka puasa


AIR PUTIH, 6 JUN: Ketua Menteri Pulau Pinang, Lim Guan Eng terus meraikan majlis berbuka puasa di negeri ini meskipun ditegah beberapa kumpulan fanatik yang mengecamnya berbuat demikian.
Dalam majlis berbuka puasa di Masjid Kampung Baru yang berlangsung baru-baru ini, Guan Eng yang juga Setiausaha Agung DAP turut menyerahkan bantuan kebajikan berupa barangan keperluan harian dan kerusi roda kepada 50 golongan asnaf kariah berkenaan.
Dalam ucapannya, beliau berkata bahawa Kerajaan Negeri telah membelanjakan RM457 juta dalam usaha menaikkan syiar Islam negeri itu atau 84 peratus lebih tinggi dari peruntukan kerajaan terdahulu.
“Kita (Kerajaan Negeri) ada lebihan sebab amalkan pentadbiran bersih, jadi kita (Kerajaan Negeri) tolong dan kongsi sama kongsi dengan rakyat. Apa salah kita tolong Islam?” soalnya lapor Buletin Mutiara.
Menurutnya, walaupun kerajaan negeri banyak membantu pembangunan hal ehwal Islam di Pulau Pinang, ia juga tidak bermakna beliau memusuhi mana-mana kaum atau agama.
“Kita tidak anti siapa-siapa (Cina mahupun India), kita cuma anti rasuah dan anti kemungkaran,” katanya lagi.
Sebaliknya Guan Eng menegaskan bahawa pihaknya Cuma cuma anti rasuah dan anti kemungkaran.
Hadir sama, Exco Hal Ehwal Agama, Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Dato’ Abdul Malik Abul Kassim; ADUN Air Itam, Wong Hon Wai; Ahli Parlimen Bukit Bendera, Zairil Khir Johari; Ahli Majlis bagi Majlis Bandaraya Pulau Pinang (MBPP) Syerleena Abdul Rashid; Pegawai Khas Kepada Ketua Menteri, Mejar (B) Zaidi Ahmad dan Pegawai Koordinator Agenda Ekonomi Saksama (AES), Abdul Wahab Long.
Abdul Malik dan Zairil yang turut berucap pada majlis itu turut mengecam beberapa kumpulan yang cuba menafikan hak Ketua Menteri untuk berbuka puasa bersama umat Islam yang disifatkan bukan ajaran Islam sebenar.