Anwar Ibrahim: Ucapan Di Dataran Merdeka "Parlimen" 02/08/2021

Anwar Ibrahim: Ucapan Di Depan FRU & "Water Canon" Di Laluan Masuk Jalan...

IKUT NAFSU "PAS HALALKAN" DEMI POLITIK | Ustaz Ridzwan Abu Bakar

TIADA MAAF BAGIMU

Suami Shahrizat Jalil, 2 anak berdepan tuntutan saman Maybank Singapore


Dagang News
Suami Shahrizat Jalil, 2 anak berdepan tuntutan saman Maybank Singapore
Mohamad Salleh merupakan suami kepada Shahrizat yang juga bekas Ketua Wanita UMNO. - Gambar fail/ Bernama
KUALA LUMPUR: Maybank Singapore Ltd mengemukakan tuntutan saman terhadap Pengerusi National Feedlot Corp Sdn Bhd (NFC), Datuk Seri Dr Mohamad Salleh Ismail dan dua anaknya kerana gagal melunaskan dua kemudahan pinjaman perumahan untuk hartanah di Singapura.
Maybank Singapore, yang juga merupakan plainitif memfailkan saman itu di pejabat pendaftar Mahkamah Tinggi di sini pada 19 Julai lalu melalui firma guaman Tetuan Benjamin Dawson, memetik laporan The Edge hari ini.
Tuntutan itu menamakan Mohamad Salleh sebagai defendan pertama manakala anaknya, Wan Shahinur Izran dan Wan Izzana Fatimah Zabedah masing-masing defendan kedua dan ketiga.
Mohamad Salleh merupakan suami kepada bekas Menteri Wanita, Keluarga dan Pembangunan Komuniti, Tan Sri Shahrizat Abdul Jalil yang juga bekas Ketua Wanita UMNO.
Menurut pernyataan tuntutan seperti yang dilihat portal berbahasa Inggeris itu, Maybank Singapore meminta penghakiman mahkamah berjumlah S$2.53 juta sebagai jumlah tertunggak di bawah kemudahan pinjaman yang masih harus dibayar oleh defendan dengan bank.
Bagi kemudahan pinjaman pertama, Maybank Singapore memberi pinjaman sebanyak S$4.37 juta pada 2009 kepada tiga defendan tersebut untuk membiayai pembelian pangsapuri mewah di Orchard Scotts.
"Bagaimanapun, ketiga-tiga defendan gagal membayar ansuran bulanan sebanyak S$7,225 dengan jumlah tertunggak sebanyak S$3.94 juta pada 22 Jun 2018, bersama dengan semua kepentingan yang terakru.
"Selepas kesemua defendan gagal membayar jumlah yang diminta itu, Maybank Singapore kemudian menggunakan haknya dengan mengambil semula dan menjual hartanah tersebut melalui lelongan pada harga S$3.2 juta," menurut laporan berkenaan.
Penjualan itu bagaimanapun, tidak mencukupi untuk menyelesaikan keseluruhan baki tertunggak dan setakat 29 Disember 2020 sebanyak S$1.37 juta belum dijelaskan.
Jelas laporan itu lagi, bagi pinjaman hartanah kedua, Maybank Singapore memberi pinjaman berjumlah S$5.38 juta pada 2010 kepada dua defendan pertama untuk membiayai pembelian kondominium mewah di Marina Bay.
"Tetapi, sekali lagi, Mohamad Salleh dan Wan Shahinur Izran gagal melunaskan bayaran bulanan sebanyak S$8,700 dengan S$5.06 juta jumlah tertunggak setakat 4 Jun 2018 beserta faedah terakru," katanya.
Maybank Singapore kemudiannya menggunakan haknya dengan mengambil semula dan menjual hartanah tersebuat melalui penjualan perjanjian persendirian dengan harga S$4.68 juta.
Namun, jualan itu gagal menampung jumlah tertunggak sedia ada dan setakat 29 Disember 2020, masih terdapat S$1.17 juta belum dijelaskan.
"Sehubungan itu, tuntutan itu mendakwa ketiga-tiga defendan telah gagal, tidak mengendahkan dan atau mengabaikan bayaran yang diminta, hingga mengakibatkan bank mengadili perkara tersebut melalui mahkamah Malaysia," jelas laporan itu.
Dalam masa sama, keluarga ini juga berdepan tuntutan saman sebanyak RM250 juta oleh kerajaan Malaysia.
Di bawah saman itu, kerajaan menuntut sebanyak RM253.62 juta, yang mewakili jumlah hutang NFC, dengan kadar faedah 2% bermula 1 Mei 2019.
Mereka didakwa menyalahgunakan dan menyeleweng penggunaan wang sebanyak RM188 juta daripada RM250 juta pinjaman yang diberikan kepada NFC oleh kerajaan pada Disember 2007 untuk membina dan mengendalikan pusat fidlot kebangsaan di Gemas, Negeri Sembilan.

Mengapa anggota PAC, kakitangan dibenar masuk, Ahli Parlimen tidak?

 


Ahli Parlimen Johor Bahru, Akmal Nasir dan Ahli Parlimen Batu P. Prabakaran pagi tadi membuat laporan polis di Ibu Pejabat Polis Daerah Dang Wangi, Kuala Lumpur berikutan sekatan polis menghalang Ahli-ahli Parlimen daripada masuk ke bangunan Parlimen.


Menurut Akmal, alasan penutupan Parlimen kerana jangkitan Covid 19 tidak relevan kerana kakitangan Parlimen yang lain dibenarkan berkerja seperti biasa, malah Ahli Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) bersama Ketua Pengarah Kesihatan bermesyuarat di bangunan itu, hari ini.


"Setiap kali Parlimen dibuka untuk penggal yang baharu, adat atau pun petua daripada Speaker Dewan akan menyebut bahawa beliau mengarahkan anggota polis untuk memudahkan, memberi laluan dan tidak menghalang Ahli Parlimen dari memasuki kawasan Parlimen.


"Untuk maklumat setiap Ahli Parlimen ada pejabat (di sana) dan kami boleh masuk ke bangunan Parlimen untuk menjalankan tugas.


"Malah sepatutnya persidangan Parlimen bukan hanya dalam Dewan Rakyat kerana ada Jawatankuasa Khas yang boleh bersidang atau bermesyuarat seperti PAC, sama ada Parlimen itu dalam persidangan atau tidak


"Hari ini jelas berlaku langkah yang tidak munasabah apabila PAC dibenarkan bersidang. Yang mana membenarkan orang lain selain Ahli Parlimen masuk, staf Parlimen juga dibenarkan masuk tetapi Ahli Parlimen tidak diberikan hak untuk masuk," kata Akmal dalam sidang media seusai membuat laporan polis.


Menurut Ketua Angkatan Muda KEADILAN Malaysia itu lagi, dalam laporan polis yang dibuatnya, beliau menekankan agar dikenalpasti pihak mana yang memberi arahan untuk menyekat Ahli-ahli Parlimen dengan cara melanggar undang-undang tersebut.


Tegasnya, sekatan seperti itu didapati melanggar beberapa akta di bawah Kanun Kesiksaan kerana menghalang Ahli Parlimen daripada menjalankan tugas.


"Saya dan YB Praba percaya individu berkenaan yang memberi arahan memaksa atau menghalang Ahli Parlimen daripada hadir ke Parlimen telah melakukan kesalahan


"Seksyen 124 Kanun Keseksaan. Menyerang, menghalang atau mempertakutkan dengan kekerasan terhadap Ahli Parlimen bagi menjalankan kuasa-kuasa mereka yang sah di sisi undang-undang


"Seksyen 124B Kanun Keseksaan. Melakukan aktivivi yang memudaratkan sistem demokrasi berparlimen


"Seksyen 124C Kanun keseksaan. Berniat untuk menjalankan aktiviti memudaratkan demokrasi berparlimen


"Manakala Seksyen 9 (e) Akta 347, iaitu Akta Parlimen, Keistimewaan dan Kuasa 1952 menyebut menyekat dan menghalang Ahli Parlimen daripada menghadiri Parlimen


"Oleh yang demikian kami membuat laporan ini agar satu siasatan dapat dijalankan ke atas individu terbabit," katanya.


Akmal juga memulangkan tanggungjawab kepada siapa yang memberi arahan menyekat Ahli Parlimen pada pagi tadi bertanggungjawab penuh andai berlaku jangkitan Covid 19 dan sebagainya akibat himpunan di Dataran Merdeka atau perarakan ke Jalan Parlimen yang tidak sepatutnya berlaku.


Manakala Ahli Parlimen Batu, P Prabakaran yang juga Ketua AMK Wilayah Persekutuan berkata, kerajaan Perikatan Nasional mengeluarkan Prosedur Operasi Piawai (SOP) yang mengelirukan apabila meletakkan Parlimen di bawah Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit sedangkan lebih 80% Ahli Parlimen telah divaksin.


"Apa SOP dan peraturan yang ditetapkan oleh kerajaan sangat mengelirukan.


"Di mana satu-satu kawasan apabila telah dapat imuniti berkelompok maka ia boleh berfungsi. Parlimen sudah dapat imuniti kelompok. Semua Ahli Parlimen telah divaksin. Apa alasan? Kenapa ada alasan Covid untuk menghalang kita bertugas?


"Jelas, antara orang yang sepatutnya mempertahankan demokrasi hari ini telah gagal mempertahankan demokrasi," katanya.

Covid-19 hanya alasan untuk tunda sidang Parlimen

 


Dr Lee Boon Chye menyifatkan penularan kes pandemik Covid-19 hanya dijadikan sebagai alasan untuk menangguhkan sidang Parlimen.Ahli Parlimen Gopeng itu berkata, perkara itu tidak munasabah kerana Covid-19 juga digunakan sebagai alasan untuk memproklamasikan darurat, namun kes baru setiap hari meningkat dengan cepat dari kurang 3,000 kes pada Januari 2021 menjadi lebih dari 17,000 kes ketika ini."Kemudian Covid-19 digunakan lagi untuk menangguhkan persidangan Parlimen selama berbulan-bulan, bermakna langsung tidak ada usaha untuk meningkatkan tahap keselamatan bangunan Parlimen."Sekarang Covid-19 digunakan untuk menunda persidangan Parlimen yang sedang berlangsung pada saat genting ketika Perdana Menteri berada di bawah tekanan yang luar biasa, berdasarkan kenyataan-kenyataan dari Istana Negara di Parlimen," katanya.Beliau juga berpendapat terdapat banyak lagi alasan mengapa sidang Parlimen tidak wajar untuk ditangguhkan."Kompleks Parlimen tidak berada di bawah PKPD. Ia tidak seharusnya berlaku kerana Parlimen bukan kawasan perumahan dan struktur fizikal di Parlimen harus bebas virus dalam 72 jam dengan atau tanpa sanitasi."Tidak ada Ahli Parlimen yang hadir mempunyai kontak rapat dan tidak ada yang diberi perintah kuarantin. Mereka tidak berisiko tinggi menular virus. Menteri-menteri terutamanya masih mengadakan pertemuan dan menghadiri program."Hampir semua Ahli Parlimen diberi vaksin dan kesemuanya menjalani 2 ujian Covid-19 negatif berturut-turut, iaitu RTK-PCR pada 23/7/2021 dan ujian RTK-Ag Saliva pada 29/7/2021."Risiko menyebarkan Covid-19 atau dijangkiti di Parlimen jauh lebih rendah daripada pergi ke Mega Vaccination Centres (PPV). Lebih rendah daripada pergi ke kedai runcit tempatan anda," katanya.Justeru, beliau menganggap Perdana Menteri boleh memerintahkan Speaker untuk menangguhkan mesyuarat parlimen yang sedang berlangsung tanpa perlu memberikan apa-apa alasan."Membenarkan Perdana Menteri menggunakan Covid-19 sekali lagi membawa seluruh kakitangan kesihatan ke tahap yang memalukan," katanya.

 

Letak jawatan, bina semula negara di bulan Merdeka

 


Ahli Parlimen Bayan Baru, Sim Tze Tzin menyifatkan bulan Ogos selaku bulan Kemerdekaan adalah bulan yang sesuai untuk membina semula negara.Beliau berkata, Ahli-ahli Parlimen yang berkumpul di Dataran Merdeka hari ini adalah sebagai simbolik menuntut kerajaan pimpinan Tan Sri Muhyiddin Yassin supaya menjunjung prinsip keluhuran perlembagaan, demokrasi berparlimen dan kedaulatan Institusi Raja-Raja."Jelas beberapa bulan belakangan ini, kerajaan PN terbukti gagal memimpin negara dan menyelesaikan permasalahan rakyat. Lebih 1 juta kes Covid-19 dilaporakan setakat ini. Lebih 9, 000 rakyat meninggal. Ekonomi dalam keadaan tenat. Rakyat hilang kerja. Duit simpanan mereka telah habis. Graduan universiti menganggur. Rakyat resah dengan masa depan mereka."Apabila Perikatan Nasional gagal urus tadbir negara, mereka mengumumkan darurat. Ordinan Darurat elak dibahaskan di parlimen seperti termaktub dalam perlembagaan. Apabila YDP Agong tegur kerajaan, titah Agong diabaikan," katanya.Justeru, katanya, berdasarkan sebab-sebab itulah Ahli-ahli Parlimen berhimpun untuk menuntut Perdana Menteri dan seluruh Kabinetnya letak jawatan dengan serta-merta."Bulan Kemerdekaan ini, kita bina semula negara kita dengan jiwa merdeka," katanya.


SUDAH TENTULAH BAI- BAGI KE KAMU SEMUA, BUKAN RAKYAT SAJA KAMU KENCING-SULTAN DAN RAJA PUN KAMU NAK TIPU.

 


 
MGF22022018_KonvensyenPerdanaWadiraFELCRA12
Najmil Faiz Mohamed Aris


PM letak jawatan, Anwar dan sekutunya yang untung

KUALA LUMPUR – Kabinet Kerajaan Perikatan Nasional (PN) akan terbubar sekiranya Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin meletak jawatan.

Exco Pergerakan Pemuda UMNO, Datuk Dr Najmil Faiz Mohamed Aris berkata, ini akan menyebabkan Datuk Seri Anwar Ibrahim dan sekutunya akan mendapat manfaat, sekali gus kembali meletak jawatan.

Jelas beliau, rakyat perlu serik dengan pemerintahan Kerajaan Pakatan Harapan (PH) selepas 22 bulan mentadbir negara sebelum ini.

“Jika PM letak jawatan, seluruh Kabinet akan terbubar. Yang untung adalah Bang Non dan sekutunya. Dapat sekali lagi peluang memerintah.

“Tak serik lagi ke? Sudahlah negara berdepan krisis Covid-19, tidak mustahil berlaku lagi pelbagai malapetaka seperti penjualan aset strategik, ketidakstabilan politik, masalah ekonomi serta kegagalan mengurus pandemik ini.

“Tidak mustahil juga Atuk akan menjadi PM interim. “Politics is the art of the possible”. Macam-macam boleh berlaku,” tulisnya di Facebook miliknya di sini.

Najmil Faiz yang Timbalan Ketua UMNO Bahagian Kuala Terengganu berkata, rakyat perlu berfikir secara rasional dengan kemelut politik yang berlaku hari ini.

“Saya minta kita semua fikir secara rasional. Kerajaan PN ini lemah disebabkan perdana menterinya dan juga beberapa pemimpin lain. Perlu kita ingat kerajaan ini mampu berfungsi. adalah kerana Menteri UMNO. Mereka yang sedaya upaya menyelesaikan masalah ini.

“Sediakah kita melihat kehancuran negara yang lebih besar jika PH memerintah kembali Mereka ini tidak pandai mentadbir negara. Kalau pandai memerintah takkan lah mereka menghapuskan GST yang terbukti merupakan sistem cukai yang paling efisyen.

“Mereka juga bagi rakyat RM 30 yang dikatakan mereka antara usaha meringankan beban rakyat. Politik seperti menarik rambut di dalam tepung; rambut jangan putus, tepung jangan berserak.

“Tidak boleh ikut perasaan kerana bahananya jauh lebih besar. Semoga Allah selamatkan Malaysia,” katanya.