GAMIS: 800 ribu hektar tanah bakal diperjudikan

GAMIS: 800 ribu hektar tanah bakal diperjudikan

GAMIS | Dec 17

Kemelut yang berlaku di dalam Federal Land Development Authority (FELDA) sudah tidak boleh disembunyikan lagi. Makin banyak pendedahan tentang penyelewengan yang berlaku khususnya yang menjadi mangsa adalah warga peneroka. Isu penyelewengan gred sawit, bantuan penanaman semula dan pelbagai lagi isu yang tidak diselesaikan hingga membawa kepada perbicaraan di mahkamah. Mahasiswa cukup dekat dan prihatin dengan isu yang membelenggu warga FELDA, kerana mereka merupakan warga dan rakyat yang mencari hak dan keperluan hidup di tanah air mereka sendiri.

Isu yang melibatkan lebih 112,000 buah keluarga FELDA ini sangat mencuri tumpuan dan menagih simpati setiap inci rakyat Malaysia tanpa mengira latar belakang ideologi politik. Pengumuman yang dibuat oleh Najib Abdul Razak pada pembentangan Belanjawan 2012 lalu untuk menyenaraikan FELDA Global Venture Holding Sdn. Bhd. (FGVHSB) sebuah anak syarikat milik penuh FELDA dalam Bursa Saham Malaysia baru-baru ini cukup merunsing kita. Cadangan ini secara langsung telah menggantikan hasrat Mahathir yang dibatalkan ekoran daripada bantahan peneroka FELDA pada tahun 2004 untuk menyenaraikan Felda Holding Berhad.

Kita melihat bahawa akan berlaku kesan manopoli dan wujudnya ruang untuk kapitalisme berleluasa. Apabila syarikat utama ini disenaraikan dalam bursa saham, ia bakal memperjudikan lebih 800,000 hektar tanah peneroka di seluruh Negara yang diuruskan oleh FELDA Global Venture Bhd. Tanah yang disebutkan ini sepatutnya menjadi hak milik rakyat yang bekerja untuk membangunkannya dan bukan untuk digadai kepada golongan kapitalis.

Gabungan Mahasiswa Islam SeMalaysia (GAMIS) merasakan ada agenda yang tidak baik di atas cadangan penyenaraian syarikat berkenaan dalam Bursa Saham yang dijangka dibuat pada pertengahan tahun hadapan. Kita risau dan bimbangkan nasib peneroka dan generasi baru FELDA, di mana mereka ingin lari dan tinggal jika tanah mereka digadaikan di pasaran terbuka berkenaan. Apa yang cukup menyedihkan kita juga ialah, maklumat sebegini sengaja tidak disampaikan kepada seluruh warga peneroka menyebabkan ada yang masih tidak sedar akan hal ini.

Agenda yang tidak baik itu juga makin jelas bila keluarnya arahan bercuti keluar negara ke atas Pengarah Koperasi Permodalan Felda (KPF), Dzulkifli Abd Wahab yang telah berkhidmat selama 35 tahun oleh Perdana Menteri. KPF yang sebelum ini sangat cemerlang dengan integriti dan kemampuan memacu industri pertanian dan dapat menambahkan pendapatan Negara dibawah kepimpinan Dzulkifli dipercayai juga timbul usaha untuk menggantikan tempat beliau oleh individu yang bukan ahli.

KPF secara langsung melanggar undang-undang tubuh KPF itu sendiri. Ini sangat meragukan kita kerana ia seolah-olah dirancang bertepatan pula dengan pencapaian KPF yang cukup membanggakan juga dalam keadaan FELDA bakal digadaikan dengan pelbagai rancangan dan program yang akan dilaksanakan.

Mahasiswa dengan tegas mendesak agar ditarik balik cadangan penyenaraian FGVHSB di Bursa Saham Malaysia dengan kajian serta kesan mendatang secara terperinci. Kita juga mendesak supaya sebarang penyelewengan terhadap peneroka diperbetulkan dan dijalankan secara telus khusunya dalam soal potongan tabungan penanaman semula serta nilaian Grad hasil Sawit dan Getah. Pihak bertanggungjawab juga mesti memberikan penjelasan sekiranya benar berlaku penipuan melalui campuran pasir ke dalam Baja yang diimport dari German kepada peneroka sehingga membawa kesan kepada hasil tanaman. Masa depan generasi baru FELDA bergantung kepada bagaimana kita mempertahankan tanah-tanah yang dimiliki hari ini daripada agenda jahat yang bakal menghancurkan tempat tinggal kita pada masa hadapan.

*Kenyataan media oleh Akram Ikrami bin Taib Azamudden (gambar kanan) selaku Presiden GAMIS.

Tian Chua: Perhimpunan besar gagal dihalang apa-apa Akta

Tian Chua: Perhimpunan besar gagal dihalang apa-apa Akta

Lim Hong Siang | Dec 17

Tatkala hampir semua analisis "meramalkan" Akta Perhimpunan Aman (APA) digubal untuk menghalang perhimpunan BERSIH 3.0 atau Reformasi 2.0 (jikalau Anwar Ibrahim dipenjarakan), malah perhimpunan untuk menggulingkan kerajaan, Naib Presiden Parti Keadilan Rakyat Tian Chua memilih untuk berbeza pandangan, mendakwa bahawa undang-undang ini hanya berkesan untuk mematikan perhimpunan yang melibatkan isu kecil, tetapi gagal menghalang perhimpunan besar-besaran.

"Untuk saya, tiada mana-mana akta yang mampu menghalang pertukaran kerajaan. Negara yang berlaku pertukaran kerajaan, undang-undangnya lebih draconian berbanding undang-undang di negara kita," kata Tian Chua, (gambar kanan) yang terkenal dengan imejnya sebagai pemimpin demonstrasi jalanan sejak zaman Reformasi pada tahun 1998.

Beliau mengambil contoh bagaimana perhimpunan BERSIH 2.0 berjaya dengan kehadiran puluhan ribu orang, meskipun cuba dihalang dengan pelbagai ugutan, sama ada undang-undang mahupun jentera negara seperti polis. Justeru itu, Tian Chua yakin bahawa seandainya perhimpunan besar-besaran dipanggil untuk respon kepada isu yang besar, maka ia tetap akan berlangsung tanpa mengendahkan kewujudan APA - selagi rakyat berani turun ke jalan raya.

Sungguhpun demikian, Tian Chua menganggap penggubalan APA akan membawa kesan untuk membunuh budaya demokrasi, iaitu demontrasi yang berlaku secara kecil-kecilan, melibatkan isu yang dihadapi dalam hidupan harian. Misalnya, protes pemilik rumah yang masih belum mendapat geran strata (strata title), protes penghuni terhadap Dewan Bandaraya Kuala Lumpur apabila longkang tidak dibersihkan dan sebagainya.

"Ini masalahnya!" tegasnya, sambil menekankan bahawa APA tidak mempengaruhi PKR mahupun Pakatan Rakyat, kerana sepanjang ini perhimpunan dianjurkan tanpa mempertimbangkan hal undang-undang. Tian Chua berkata sedemikian dalam satu forum bertemakan Akta Perhimpunan Aman, anjuran Pemuda Dewan Perhimpunan Cina KL-Selangor, pada malam 13 Disember 2011. Turut hadir sebagai panelis termasuklah Pengarah Eksekutif Kajian Politik untuk Perubahan Ooi Heng dan pengkaji politik Wong Chin Huat.

Tian Chua melanjutkan, denda tidak melebihi RM20,000 kepada peserta perhimpunan yang membawa kanak-kanak di bawah umur 15 tahun, akan menambat langkah sesetengah ibu yang mahu menghadiri ceramah politik, tetapi terpaksa menjaga anaknya. "Dulu ibunya hanya membawa tikar ke kawasan ceramah diadakan, namun dengan wujudnya APA, mereka bimbang denda yang tidak larat ditanggungnya," kata Tian Chua.

Sambil berseloroh beliau berkata, pengamal media juga menjadi mangsa di bawah APA, kerana seandainya protes diadakan untuk respon kepada isu alam sekitar, maka gambaran di mana budak-budak kecil yang comel melaungkan "pertahankan masa depan kita", tidak lagi muncul untuk ditangkap gambarnya. "Tinggallah orang yang tua-tua belaka untuk mengangkat kain rentang di situ mempertahankan masa depan," katanya, disambut dengan gelak ketawa.

Akta Polis vs Akta Perhimpunan Aman

Tian Chua yang sudah banyak kali ditangkap dan ditahan kerana keterlibatannya dalam perhimpunan, sempat mengulas perbezaan antara APA dengan Akta Polis yang menyekat perhimpunan. Dari segi dasarnya, beliau menganggap Akta Polis sungguhpun memberi kuasa kepada pemerintah untuk mengharamkan perhimpunan, namun mengiktiraf "kewajaran" untuk berhimpun. Ini kerana Akta Polis wujud pada zaman di mana kerajaan bimbang kuasanya digulingkan pasukan bersenjata dalam hutan, iaitu komunis. Apa-apa bentuk protes dibenarkan, selagi tidak mengancam kuasa pemerintah.

Justeru itu, apabila pemerintah mengharamkan perhimpunan, alasan yang diberikan adalah perhimpunan ini didalangi komunis, untuk menggulingkan kerajaan. Bagaimanapun, Tian Chua berkongsi pengalamannya, bahawa ramai antara aktivis yang ditahan dan ditangkap di bawah Akta Polis kerana terlibat dalam perhimpunan, namun mereka biasanya gagal disabitkan kesalahan. "Asalkan kami buktikan, saya sedang menyanyi lagu 'Negaraku', bagaimana ia boleh mengancam keselamatan awam? Dia (polis) boleh tangkap, dia boleh tahan 14 hari tapi dia perlu lepaskan anda. Lagi anda lakukan, paling banyak dia gunakan ISA. Itu sahaja."

Malah, beliau sempat berseloroh bahawa polis akhirnya terpaksa menggunakan tuduhan seperti menggigit anggota polis, menghalang polis daripada menjalankan tugas, untuk mengenakan tuduhan terhadap peserta perhimpunan, kerana gagal menyabitkan mereka dengan kesalahan di bawah Seksyen 27 Akta Polis.

Sebaliknya, APA secara kasar membahagikan perhimpunan mengikut bentuknya, mengharamkan semua protes jalanan, tanpa mengiktiraf bahawa protes dalam apa-apa bentuk mempunyai kewajarannya. Tian Chua berkata, mereka yang berada di Putrajaya melihat pertukaran kerajaan boleh berlaku melalui perhimpunan aman di Timur Tengah, maka mereka yang berkuasa akan berfikir, tujuan perhimpunan bukan sekadar untuk menuntut pilihan raya yang adil, tetapi untuk menukar kerajaan.

Justeru itu, Tian Chua menganggap kandungan Rang Undang-Undang Perhimpunan Aman ditulis dengan menyasarkan perhimpunan besar-besaran. Melihat kepada lokasi yang disenaraikan di mana perhimpunan diharamkan, ia sebenarnya memberi isyarat bahawa "paling baik perhimpunan diadakan dalam stadium". Hanya penganjur perhimpunan besar yang mampu membayar sewa stadium, katanya.

Tian Chua mengulas, cuaca politik telah berbeza berbanding zaman dahulu. Beliau mengambil contoh Operasi Lalang pada tahun 1987, bagaimana pemerintah cuba mematahkan perhimpunan rakyat dengan satu lagi perhimpunan yang lebih besar, iaitu perhimpunan pemuda UMNO pada ketika itu, memberi alasan kepada polis untuk menahan pembangkang dan aktivis NGO, "melindungi anda daripada diserang, kerana pihak di sana (pemerintah) lebih ramai orangnya".

Namun, penggubalan APA berakhir dengan mematikan budaya demokrasi, memberi kuasa kepada "Napoleon kecil" untuk menafikan hak rakyat berhimpun, menurut Tian Chua. Rakyat tidak lagi berani tampil protes apabila berdepan dengan isu harian, lebih melibatkan kepentingan diri dan bukan secara umum. Pemaju, kontraktor, pimpinan politik tempatan akan cuba mempengaruhi polis peringkat bawahan, untuk menekan apabila rakyat bangkit membantah.

Pergelutan konservatif vs pembawa perubahan?

Sebelum mengakhiri ucapannya, Tian Chua menyanggah pandangan sesetengah pihak, yang mentafsir bahawa "flip-flop" Najib disebabkan pergelutan antara golongan konservatif dengan golongan yang ingin membawa perubahan. Untuk Tian Chua, kedua-dua golongan ini mempunyai matlamat yang sama, iaitu mengekalkan kuasa.

"Untuk Najib, beliau sedia melonggarkan sekatan tertentu, dengan syarat kelonggaran tersebut tidak mengancam kuasanya. Namun, untuk puak satu lagi, mereka menganggap kelonggaran yang diberikan bakal menjurus kepada tuntutan yang melampau dari rakyat, yang mahukan lebih ruang kebebasan, lantas mengakibatkan tumbangnya kuasa UMNO-BN," kupas Tian Chua.

Beliau meneruskan, "Tetapi tumbangnya kuasa bukan kerana dia beri lebih ruang, tumbangnya kuasa itu sudah ditakdirkan. Ini adalah perbezaan yang palsu, yang menjurus kepada pergelutan sekta."

Tian Chua berkata, Najib cuba melakukan lebih "perhubungan awam", agar kelihatan lebih terbuka, namun tidak diisi dengan demokrasi yang sebenarnya. Najib menjanjikan pemansuhan ISA, tetapi menangguhkannya ke penggal parlimen tahun depan; Najib menjanjikan hak berhimpun, namun berakhir dengan APA yang mengharamkan protes jalanan; Najib menjanjikan reformasi sistem pilihan raya, namun ia mungkin berakhir dengan tiada masa untuk melaksanakan cadangan Jawatankuasa Khas Parlimen yang ditubuhkan, kata Tian Chua.

Untuk Tian Chua, segala-gala ini adalah untuk "membeli masa", agar talian hayat UMNO-BN dilanjutkan. Lantaran daripada tiadanya hasrat untuk membawa perubahan, "reformasi" yang ditawarkan Najib sering berakhir dengan serba tak jadi.

Bagaimanapun, Tian Chua menganggap demonstrasi telah menjadi trend di seluruh dunia. Mereka yang mahu hidup dalam negara yang demokrasi terpaksa menyesuaikan diri dengan demonstrasi jalanan, "kalau anda tak tahan dengan ini, anda pindahlah ke Singapura!" Kata-kata Tian Chua disambut dengan tepukan gemuruh dari bawah pentas.

Baca: Demonstrasi aman menguji penguasa: Masihkah kau manusia?

**Lim Hong Siang ialah Editor MerdekaReview, edisi Bahasa Malaysia.

SBPA: Jelaskan rasa tidak puas hati, Subra gesa Cuepacs

SBPA: Jelaskan rasa tidak puas hati, Subra gesa Cuepacs

December 17

SERI KEMBANGAN, 17 Dis — Kongres Kesatuan Pekerja-pekerja Di Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) perlu menjelaskan secara lebih terperinci kepada kerajaan berhubung rasa tidak puas hati terhadap Skim Saraan Baru Perkhidmatan Awam (SBPA) supaya ia dapat ditangani secepat mungkin.

Cuepacs akan mengadakan perhimpunan khas di ibu negara esok. Menteri Sumber Manusia Datuk Seri Dr S. Subramaniam berkata perbincangan lanjut dengan Jabatan Perkhidmatan Awam (JPA) merupakan antara cara terbaik dalam membantu kerajaan mengambil langkah yang dapat menggembirakan semua pihak.

“Tujuan kerajaan ialah untuk membuat penambahbaikan dan peluang tambahan kepada anggota perkhidmatan awam, tetapi kalau ini mendatangkan isu, Cuepacs kena jelaskan kepada kerajaan supaya perkara itu boleh ditangani dan semua orang puas hati,” katanya dipetik Bernama Online.

Subramaniam (gambar) ditemui pemberita selepas merasmikan “Konvensyen Antarabangsa Dr Ambedkar” di sini hari ini.

Laporan sebelum ini menyebut Cuepacs akan menemui Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak pada Isnin bagi membincangkan mengenai SBPA yang disifatkan tidak begitu adil.

Mengulas lanjut, Dr Subramaniam berkata skim baru yang ditawarkan itu bukan satu paksaan, malah terpulang kepada kakitangan kerajaan untuk menerima tawaran atau kekal dengan sistem lama.

MACAMANA BANGSA ASING TAK CAKAP SOAL HUDUD KALAU MENTERI MELAYU YANG KATA DIRINYA ISLAM KUTUK HUKUM HUDUD

Video klip hina hudud: Noh mesti bertindak | Print |
Harakahdaily

KUALA LUMPUR, 16 Dis: Timbalan Pengerusi Perhubungan Umno Selangor, Datuk Seri Noh Omar mesti bertindak kepada individu yang dikaitkan dengan video klip Sembang Rakyat yang menghina hukum hudud.

AJK PAS Pusat, Ustaz Idris Ahmad berkata, Noh tidak boleh melepaskan diri dalam isu ini kerana individu yang sama yang menguruskan blog anggota Parlimen Tanjung Karang, laman web Puteri Umno Selangor dan Umno Tanjung Karang, di samping blog Pena Noh.

"Beliau mesti menunjukkan sikap tegas membenteraskan golongan yang menghina hukum Allah.

"Bukankah sekarang Umno Selangor begitu tegas "memelihara akidah" rakyat Selangor," kata Idris dalam kenyataannya.

Beliau mengulas kenyataan Noh Omar yang menafikan beliau terlibat dengan pembikinan video klip dalam Sembang Rakyat itu.

Baru-baru ini, Harakahdaily menyiarkan laporan satu video klip yang menunjukkan bukti-bukti kaitan antara video Sembang Rakyat dengan Noh Omar.

Email penerbit video Sembang Rakyat yang menerbitkan video menghina hudud itu juga email yang tertera sebagai pengendali laman web rasmi Noh iaitu Pena Noh dan laman web Umno Bahagian Tanjung Karang yang diketuai Noh.

Email itu juga didapati ada kaitan dengan laman web Puteri Umno Selangor, menurut klip video yang diterbitkan oleh Malaysianews.

Harakahdaily menyiarkan berita ini 14 Disember lepas di bawah tajuk Video hina hudud ada kaitan dengan Noh Omar? tentang isu ini.

Idris memberikan ingatan, agar Noh Omar jangan lupa pula bahawa mereka yang menghina hukum Allah boleh terbatal akidah, bukan sahaja mereka yang tukar agama sahaja.

Jika Noh Omar lupa perkara ini, beliau boleh merujuk Kitab Mastika Hadis jilid pertama keluaran Jabatan Perdana Menteri halaman 225-229, kata Idris (gambar).

Di dalam kitab tersebut menjelaskan dengan ditil perkara yang membatalkan akidah, beritahu Idris.

Bagi beliau, Noh perlu menunjukkan sikap tegas dan bertindak kepada pembuat video klip ini jika benar seperti yang dituduh.

Jika beliau tidak bertindak maka beliau redha dan restu terhadap perbuatan tersebut, katanya.

Idris memberikan ingatan azab Allah pedih dan kekal selama-lamanya bagi mereka yang terlibat.

"Janganlah kerana politik maka sanggup menghina Allah dengan tukaran dunia yang murah," katanya lagi.

Sekarang, kata Idris, terbukti siapa yang menghina hukum Allah, sebelumnya Presiden MCA Datuk Seri Dr Chua Soi Lek yang begitu lantang menghina hukum Allah, Noh Omar dan pemimpin Umno menikus tidak menegur tindakan Presiden MCA.

LAPORAN BERKAITAN

Noh nafi ada kaitan video hina Hudud

Video hina hudud ada kaitan dengan Noh Omar?