PRK TANJUNG PIAI: PH DI DEPAN 9% – IDE

*KENYATAAN MEDIA* *KETUA-KETUA AMK NEGERI* KHAMIS | 14hb November 2019*KETUA-KETUA AMK NEGERI MENGALU-ALUKAN KEHADIRAN YAB DATO’ SERI DR WAN AZIZAH WAN ISMAIL SEBAGAI PERASMI KONGRES NASIONAL TAHUNAN AMK 2019*

Kami Ketua-Ketua Angkatan Muda Keadilan Negeri seluruh Malaysia menyokong penuh ketetapan Mesyuarat Majlis Pimpinan AMK Malaysia pada 20 Oktober 2019 yang memutuskan untuk mengundang YAB Dato’ Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail sebagai perasmi Kongres Nasional Tahunan AMK 2019.

Kami yakin dan percaya keputusan ini dibuat setelah mesyuarat menimbang tara semua keadaan yang perlu. Ini juga merupakan satu pengiktirafan atas segala jasa bakti YAB Dato’ Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail selama beliau memimpin Parti Keadilan Rakyat sejak 1998.

Bagi meredakan pertikaian segelintir pihak mengenai keputusan ini, kami ingin tekankan bahawa Peraturan Tetap AMK 2014 memberi kuasa kepada Majlis Pimpinan AMK untuk menguruskan sepenuhnya hal ehwal pengurusan Kongres Nasional Tahunan AMK. Tidak ada sebarang klausa yang menetapkan atau menghadkan mana-mana individu yang perlu diundang sebagai perasmi, malah mana-mana kepimpinan tertinggi Keadilan boleh diundang untuk merasmikan Kongres AMK.

Justeru itu, kami mengalu-alukan keputusan Majlis Pimpinan AMK yang menetapkan YAB Dato’ Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail selaku Pengerusi Majlis Penasihat Keadilan sebagai perasmi Kongres AMK 2019 yang akan berlangsung pada 6hb Disember 2019 di MITC Melaka.

Kami juga amat berbesar hati menerima kesudian YAB Dato' Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail untuk hadir ke Kongres ini memandangkan inilah kali pertama dalam sejarah Kongres AMK akan dirasmikan oleh pemimpin nombor dua dalam negara iaitu Timbalan Perdana Menteri Malaysia

Oleh itu kami menyeru agar semua anggota AMK untuk sama-sama merapatkan muafakat dengan hadir beramai-ramai ke Kongres Nasional Tahunan AMK 2019 pada 6 Disember nanti.

Sekian

Kenyataan ini dikeluarkan secara bersama oleh:

1. Yuneswaran Ramaraj, Ketua AMK Johor

2. Naim Bin Brundage, Ketua AMK Wilayah Persekutuan

3. Muhd Hafiz Bin Muhd Kasasi, Ketua AMK Kelantan

4. Prasanth Kumar Brakasam, Ketua AMK Melaka

5. YB Nor Azam Bin Karap, Ketua AMK Perlis

6. Fahmi Bin Zainol, Ketua AMK Penang

7. Saifunnizam Sam, Ketua AMK Sarawak

8. Mohd Mustaqim Bin Abdul Jalil, Ketua AMK Pahang

9. Ahmad Izzuddin Bin Ismail, Ketua AMK Negeri Sembilan

10. Mohamad Hairul Amir Bin Sabri, Ketua AMK Perak

11. YB Najwan Bin Halimi, Ketua AMK Selangor

12. Mohd Huzaifah Bin Md Suhaimi, Ketua AMK Terengganu

13. Raymond Ahuar, Ketua AMK Sabah

14. Mohammed Firdaus B Johari, Ketua AMK Kedah

SPR SABOTAJ PH?Apabila SPR tiba-tiba mengeluarkan ingatan agar semua parti dan calon yang bertanding dalam PRK Tanjung Piai supaya memohon permit polis bagi kempen rumah ke rumah yang dijalankan,!persoalan utama ialah apakah tujuan peraturan itu dikeluarkan?
Ia bukan saja kerana ini pertama kali peraturan seperti itu dikeluarkan, tetapi yang lebih memusykilkan ialah sebab kempen PRK Tanjung Piai sudah pun di penghujung jalan sebelum pengundian pada 16 November ini.
Kenapa tidak dibiarkan saja peraturan lama berjalan dan syarat baru hanya akan dikuatkuasakan dalam PRK lain selepas ini?
Menurut Pengerusi SPR, Azhar Azizan Harun, perjumpaan antara pegawai-pegawai SPR bersama dengan Ketua Polis Daerah Pontian serta pegawainya telah diadakan dan hasil perbincangan tersebut telah diputuskan bahawa pihak PDRM meminta supaya calon dan parti terlibat dalam kempen mematuhi beberapa syarat kempen yang telah ditetapkan.
Katanya, termasuk kempen rumah ke rumah dan tinjauan mesra (walkabout) yang turut dianggap sebagai kempen bergerak perlu mempunyai tempoh masa dan lokasi yang jelas bagi tujuan pemantauan.
Tambah beliau, semua parti atau calon terlibat diingatkan agar mematuhi setiap peraturan yang ditetapkan bagi aktiviti berkempen khususnya melibatkan permohonan permit dengan pihak polis.
Sementara itu, Polis Johor pula menegaskan, semua bentuk kempen dalam pilihanraya memang memerlukan permit polis.
Ketua Polis Johor, Mohd Kamarudin Md Din berkata, perkara itu dicapai selepas perbincangan dengan pihak SPR dan setelah mengambil kira kempen yang sudah berjalan sejak minggu lepas.
“Permit untuk kempen di bawah Seksyen 24B Akta Pilihan Raya 1958…di mana apa jua kempen yang dijalankan mesti mendapat permit oleh ketua polis daerah.
“Sama ada ceramah atau bentuk lain…Apa juga bentuk mesti dapat permit dari polis.
“Kita juga membuat beberapa tambahan dalam soal permit yang digariskan dalam seksyen itu. Ketua polis daerah dapat menambah syarat yang diperlukan untuk aspek-aspek keselamatan. Ia untuk memastikan kempen berjalan dengan selamat,” katanya ketika sidang media di IPD Pontian.
Tidak saja pembangkang yang membantah peraturan yang tiba-tiba dikuatkuasakan itu, dua bekas orang kuat SPR juga turut mempertikaikan dengan mengatakan ia agak keterlaluan dan mengusahkan.
Bekas Pengerusi SPR yang kini merupakan Naib Presiden Bersatu, Abdul Rashid Abdul Rahman dan bekas Timbalan Pengerusi SPR, Wan Ahmad Wan Omar nampaknya sependapat bahawa peraturan baru itu adalah keterlaluan, menyusahkan serta bercanggah dengan amalan demokrasi dan kebebasan dalam berkempen.
Realitinya, tidak seperti ceramah atau seumpamanya, kempen rumah ke rumah lebih berbentuk kunjungan peribadi antara calon atau wakilnya dengan pengundi.
Ia juga dilakukan di kawasan kediaman pengundi itu sendiri dan bukan di tempat yang terbuka.
Lebih daripada itu, kempen rumah ke rumah itu juga biasanya dilakukan berdasarkan kelapangan masa calon atau wakilnya dan tiada jadual khusus untuknya serta kadangkala dilakukan secara mengejut.
Dengan itu, keperluan memohon permit memang sesuatu yang menyusahkan parti atau calon yang bertanding.
Kalau pun SPR mahu menguatkuasakannya, ia bukanlah dilakukan di Tanjung Piai yang tempoh kempennya tinggal dua hari saja lagi, tetapi untuk PRK yang lain selepas ini.
Tetapi, oleh kerana peraturan ini sudah dikuatkuasakan dan SPR pun nampaknya berkeras melaksanakannya, sambil bertegas ia adalah peraturan keselamatan yang dikehendaki oleh pihak polis, mahu tidak mahu, bebannya akan ditanggung oleh PH sebagai kerajaan yang sedang memerintah dan turut bertanding di Tanjung Piai.
Ini kerana SPR berada di bawah kerajaan dan Azhar pula dilantik sebagai pengerusi badan pengendali pilihanraya itu sebaik saja selepas PH mengambil alih kerajaan daripada BN.
Sudah tentu, tanggapan umum ialah peraturan SPR itu dikuatkuasakan kerana adanya arahan daripada kerajaan, meskipun tidak semestinya itu yang benar-benar berlaku.
Maka itu, ditambah dengan pihak pembangkang memainkan isu tersebut dengan semaksimum mungkin sambil mengatakan SPR telah bersikap berat sebelah, rasa kebencian rakyat kepada kerajaan dengan sendirinya berjaya diluap-luapkan.
Ini kebetulan pula dengan calon PH, Karmaine Sardini kelihatan tiada masalah dengan peraturan baru SPR itu dan sedia mematuhinya serta laporan gerak kerja kempen BN lebih ke hadapan berbanding PH.
Malah, berbanding dengan pembangkang yang secara berjemaah membelasah SPR berkaitan peraturan baru ini, pemimpin kerajaan rata-rata hanya berdiam diri saja.
Apakah dalam hal ini, SPR secara tidak sengaja atau tidak cermat, telah mensabotaj PH dan memberi kelebihan kepada BN untuk menang di Tanjung Piai? (ShahbudinHusin 14/11/2019)

BERGAMBAR : DSAI DI BEBERAPA MAJLIS, PKR , DAN PILIHANRAYA12-13 NOV 2019

Mesyuarat bersama Pengerusi Dalla al-Barak Syeikh Salleh Abdullah Kamel di Mandarin Oriental Hotel. Sentuh dan bincang tentang pendekatan Al Quran terkait sistem perbankan Islam.
Imej mungkin mengandungi: 2 orang, sut dan dalaman
Imej mungkin mengandungi: 5 orang, orang senyum, orang berdiri dan dalaman
Imej mungkin mengandungi: 2 orang, orang duduk, meja dan dalaman
Imej mungkin mengandungi: satu atau lebih orang, orang duduk, meja dan dalaman
Imej mungkin mengandungi: 2 orang, sut dan dalaman


Di Parlimen hari ini bersama teman-teman, juga bertegur sapa dengan MP-MP dari pembangkang.
Imej mungkin mengandungi: satu atau lebih orang, orang duduk dan dalaman
Imej mungkin mengandungi: 3 orang, orang senyum, orang duduk dan dalaman11 NOVEMBER2019

Di ceramah terakhir semalam di Tanjung Piai. Alhamdulillah, dukungan yang kuat dizahirkan warga Tanjung Piai kepada Pakatan Harapan. Semoga kita dapat kekalkan kemenangan ini dengan majoriti yang lebih besar, inshaAllah.

.Imej mungkin mengandungi: 8 orang, orang senyum, orang di atas pentas, orang berdiri dan luaran
Imej mungkin mengandungi: 1 orang, rakaman dekat
Imej mungkin mengandungi: 7 orang, orang senyum, orang duduk, dalaman dan luaran
Imej mungkin mengandungi: satu atau lebih orang, orang ramai, malam dan luaran
Imej mungkin mengandungi: 8 orang, orang senyum, orang di atas pentas, orang berdiri dan luaran
Di ceramah PRK Tanjung Piai di Taman Utama, Pekan Nanas malam ini. Saya sebut bahawa naratif kini adalah untuk membetulkan sistem dan membela mereka yang miskin tanpa kira kaum dan agama, bukan mencari titik perbalahan.
Imej mungkin mengandungi: 16 orang, orang senyum, orang berdiri dan luaran
Imej mungkin mengandungi: 1 orang
Imej mungkin mengandungi: 1 orang, orang ramai, malam dan luaran
Imej mungkin mengandungi: 8 orang, orang senyum, dalaman


Di majlis Ramah Mesra Bersama Komuniti Masyarakat Cina di Pekan Nanas sebelum ke ceramah akhir di Tanjung Piai malam ini. Alhamdulillah, sambutan dan dukungan masih utuh kepada Pakatan Harapan.

Imej mungkin mengandungi: 4 orang, orang senyum, orang berdiri dan malam
Imej mungkin mengandungi: 8 orang, makanan dan dalaman
Tiada penerangan foto disediakan.
Imej mungkin mengandungi: 12 orang, orang senyum, orang berdiri dan dalamanSaya sempat berkunjung ke rumah Mas Kamil (Shahnon) yang merupakan pendukung setia saya sejak 1998 dan tinggal di kampung yang sama dengan calon PH Haji Karmaine Sardini. Beliau kini uzur akibat sakit tua. Saya mendoakan kekuatan buat sdr Mas Kamil.


Imej mungkin mengandungi: 6 orang, orang dudukPetang tadi menghadiri program ramah mesra bersama penduduk dan pengundi di Tanjung Piai. Saya turut melakukan lawatan ke Bilik Gerakan PDM Jalan Rimba Terjun. Semoga kemenangan memihak Pakatan Harapan.


Imej mungkin mengandungi: satu atau lebih orang
Imej mungkin mengandungi: satu atau lebih orang, orang duduk dan dalaman
Imej mungkin mengandungi: 4 orangDi Parlimen pagi ini saya terima kunjungan Clive Horwood dari majalah kewangan terkemuka Euromoney. Bincang situasi ekonomi semasa serta usaha dan upaya dalam pertumbuhan dan percambahan ekonomi.

Imej mungkin mengandungi: 1 orang, tersenyum, duduk, skrin dan dalaman
Imej mungkin mengandungi: satu atau lebih orang, orang duduk dan dalaman
Imej mungkin mengandungi: 2 orang, orang duduk dan dalaman


10 NOV 2019

Alhamdulillah, terus diberi kesempatan untuk mengadakan majlis bacaan Yassin, zikir dan solat hajat mingguan di rumah malam ini. Saya hargai kehadiran teman-teman semua termasuk anak-anak tahfiz. Semoga kita semua dalam keberkatanNya, inshaAllah.
Imej mungkin mengandungi: 12 orang, orang senyum
Imej mungkin mengandungi: 2 orang, orang ramai dan dalaman
Imej mungkin mengandungi: 3 orang, orang senyum, dalaman
Imej mungkin mengandungi: 5 orang, orang duduk, orang makan, kanak-kanak, meja dan makanan


Menghadiri majlis Jalinan Mesra Peladang 2019 yang dianjur oleh Kementerian Pertanian dan NAFAS pagi ini di Selayang. Tegaskan bahawa selain mendukung keputusan-keputusan menteri, NAFAS juga harus ambilkira pandangan dan suara peladang-peladang.

Imej mungkin mengandungi: 4 orang, orang senyum, orang berdiri dan luaran
Imej mungkin mengandungi: 1 orang, di pentas
Imej mungkin mengandungi: orang ramai dan luaran
Imej mungkin mengandungi: 2 orang, orang senyum, orang di atas pentasKONVENSYEN KEADILAN MELAKA

#KonvensyenKEADILAN2019 pentas untuk wakil anak muda, wanita, ahli akademik dan masyarakat madani melontarkan idea untuk KEADILAN selepas lebih setahun pentadbiran Kerajaan Persekutuan Pakatan Harapan.
Pemidato pimpinan kanan KEADILAN:
1. Presiden, ANWAR IBRAHIM
2. Setiausaha Agung, SAIFUDDIN NASUTION ISMAIL
3. Ketua Penerangan, SHAMSUL ISKANDAR MD AKIN
4. Ketua Setiausaha Pengelola, NIK NAZMI NIK AHMAD

Di Ayer Keroh, Melaka siang tadi bersama anggota dan pimpinan di Konvensyen KEADILAN Melaka. Alhamdulillah, idealisme dan asas kembali digilap. Juga diingatkan supaya kuasa yang diamanahkan rakyat tidak disalahguna dan turut menggesa agar masalah kemiskinan diberi perhatian.
Imej mungkin mengandungi: satu atau lebih orang dan dalaman
Imej mungkin mengandungi: 6 orang, orang berdiri dan dalaman
Imej mungkin mengandungi: satu atau lebih orang, orang ramai dan dalaman9 NOV  2019

Di Jempol hari ini menghadiri Konvensyen KEADILAN Negeri Sembilan. Saya tegaskan bahawa naratif kini harus tumpu dan fokus soal kemiskinan, pengangguran dan kesenjangan yang mengesankan ramai terutamanya B40 dan ekonomi dipacu ke arah membela mereka yang terpinggir.
Imej mungkin mengandungi: satu atau lebih orang dan orang ramai
Imej mungkin mengandungi: satu atau lebih orang dan orang ramai
Imej mungkin mengandungi: 10 orang, orang senyum, orang berdiri

Imej mungkin mengandungi: satu atau lebih orang dan dalaman
Menghadiri Youth Economic Forum 2019 di Sasana Kijang, Bank Negara Malaysia. Bicara soal kemiskinan dan kesenjangan yang mesti diberi tumpuan utama. Harus segera rencana ke arah pengukuhan dan pembangunan ekonomi yang memanfaat dan membebas semua.
Imej mungkin mengandungi: 2 orang, orang ramai dan dalaman
Imej mungkin mengandungi: 10 orang, orang duduk dan orang ramai

Imej mungkin mengandungi: satu atau lebih orang dan gelanggang bola keranjang
Imej mungkin mengandungi: 1 orang, tersenyum, berdiri dan sut


8 NOV 2019


Menyampaikan ucapan di Konvensyen KEADILAN Pahang di Kerdau malam ini.
Saya kagum dengan semangat yang ditonjolkan dengan kehadiran dari pelbagai lapisan kaum dan latar belakang.
Dalam ucapan saya gesa semua pihak untuk bekerja dan menumpukan perhatian ke arah memperbetulkan ekonomi negara.
Saya juga menyentuh soal Lynas di mana kita harus mencari jalan untuk mengetatkan syarat supaya rakyat lebih selamat dan tidak terkesan di kemudian hari.
Imej mungkin mengandungi: satu atau lebih orang, orang berdiri dan dalaman
Imej mungkin mengandungi: 11 orang, orang senyum
Imej mungkin mengandungi: satu atau lebih orang dan orang ramai
Imej mungkin mengandungi: 2 orang, orang ramai