OPS PATI JALAN SILANG

 


BERI PELUANG MAT SABU TERUS PIMPIN AMANAH, LAGI PUN PEMILIHAN TAHUN INI ADALAH PENGGAL TERAKHIRNYA


Parti Amanah Negara atau Amanah akan mengadakan pemilihan pucuk pimpinannya pada hujung minggu ini.


Sebagaimana dilaporkan media, seramai 124 calon menawarkan diri untuk merebut 27 tempat dalam Jawatankuasa Pimpinan Nasional Amanah bagi sesi 2023-2026.


Mengikut perlembagaan parti, kedudukan lima jawatan tertinggi termasuk Presiden Amanah akan ditentukan secara konsensus oleh 27 pemimpin yang terpilih sebagai Ahli Jawatankuasa Pimpinan Nasional itu.


Ertinya, sama ada Mohamad Sabu mampu kekal lagi atau tidak untuk memimpin Amanah adalah bergantung kepada siapa 27 pemimpin yang terpilih itu.


Secara lebih mudah untuk difahami, jika sebahagian besar daripada 27 pemimpin yang terpilih itu nanti terdiri daripada mereka yang pro Mohamad Sabu, peluangnya untuk kekal tentu saja secerah langit tanpa awan di waktu tengahari.


Tetapi, jika sebaliknya, maka bakal gelap masa depan belayar malamlah Mohamad Sabu dalam pemilihan kali ini.


Walaupun tiada kepastian yang benar-benar sahih siapa yang bakal mencabar beliau, tetapi sudah menjadi bualan yang bukan lagi rahsia bahawa Mujahid Yusof Rawa, Naib Presiden Amanah sekarang, merupakan calon yang disebut-sebut berminat untuk menerajui Amanah.


Beliau malah dilaporkan pernah menyatakan kesediaannya untuk memikul tangggungjawab lebih besar dalam parti jika memperolehi sokongan tertinggi dalam pemilihan kali ini.


Kenyataan itu menunjukkan Mujahid memang ada keinginan untuk mengambil alih kerusi peneraju Amanah yang sekarang sedang disandang oleh Mohamad Sabu.


Mengikut perlembagaan Amanah, selain pemegang lima jawatan tertinggi akan ditentukan oleh 27 orang yang terpilih sebagai Ahli Jawatankuasa Pimpinan Nasional, seseorang itu juga hanya boleh memegang jawatan Presiden selama tiga penggal saja.


Dalam hal ini, Mohamad Sabu sudah memimpin Amanah selama dua penggal dan jika terpilih lagi kali ini, ia adalah penggal terakhir baginya.


Pada pemilihan tahun 2026 nanti, beliau tidak boleh lagi menawarkan diri untuk menerajui Amanah, sekaligus menjadikan perebutan jawatan Presiden parti itu adalah terbuka kepada sesiapa saja.


Jadi, kenapa perlu Mohamad Sabu dilawan kali ini?


Tidak bolehkah ditunggu pada pemilihan 2026 nanti di mana ketika itu beliau secara automatik berundur pergi?


Apatah lagi, jika dinilai daripada sejarah panjang perjuangan Mohamad Sabu sejak daripada Pas dan kemudian menubuhkan Amanah, selain kesetiaannya kepada PH tidak perlu dipertikaikan lagi, sumbangannya berceramah serta berkempen ke sana ke sini dalam menyokong untuk memastikan kejayaan PH dan Anwar Ibrahim, amatlah besar sekali.


Dengan itu, adalah lebih baik dikekalkan lagi Mohamad Sabu untuk memimpin Amanah untuk mengisi penggal terakhirnya.


Kepada Mujahid, jika benar ada keinginan untuk menyaingi Mohamad Sabu, lebih baik dibatalkan saja hasrat tersebut.


Beri peluang kepada Mohamad Sabu meneruskan kepimpinannya sebagai peneraju parti tanpa ditandingi bagi penggal terakhir agar Amanah kekal harmoni, bukan saja kepada parti itu, tetapi juga untuk menyumbang keharmonian kepada PH serta kerajaan perpaduan yang sedang mentadbir negara.


Bukan apa, jika pemimpin baru dipilih menerajui Amanah, pemimpin tersebut sudah tentu mahukan sama jawatan menteri yang sedang disandang oleh Mohamad Sabu selepas ini.


Tak ke kacau jadinya nanti? – ShahbudinHusin 19/12/2023.


https://shahbudindotcom.net/2023/12/19/beri-peluang-mat-sabu-terus-pimpin-amanah-lagi-pun-ini-adalah-penggal-terakhirnya.htmlSELESAIKAN Semasa jadi pembangkang, PH adalah pihak yang paling kuat dalam membela dan memperjuangkan nasib buruk keluarga Altantuya.


Sekarang PH sudah jadi kerajaan,  maka eloklah ditunaikan apa saja permintaan keluarga mereka, sekurang-kurangnya menunjukkan ada ihsan kerajaan madani pimpinan Anwar Ibrahim ini dalam memgubati derita yang mereka tanggunflg selama ini….CAI DARI TANGAN SYAITAN


Pagi tadi ana terbaca posting dari seorang sahabat, Sumardy Abdul Sani namanya. 


Ana terkejut kenapa beliau berani menyebarkan benda yang tidak sahih. Lalu ana wasap kepada beliau untuk mengetahui sumbernya.


Alasan beliau, dia dapat dari group wasap. Ana desak lagi, 'ada nombor yang sebar tu..?' akhirnya dia kalih ke cerita lain.


Tapi ana akan tetap tuntut sampai bila² dari mana sumber yang dia dapat, selagi dia tak mampu bawa bukti, selagi itu ia tergantung. Dan ana akan mintak..


Perangai 'cai' atau tuduh kem itu dan ini buat cai adalah perkara yang sangat menjijikkan. 


Pernah dulu arwah Salahuddin suarakan perkara ini di telinga ana untuk menggambarkan tahap kebimbangannya kepada budaya cai yang akan merosakkan parti dan ahlinya.


Tapi hari ini, telahan itu benar² berlaku. Senjata cai sudah menjadi pedang syaitan untuk membunuh dan menuduh mana² kem yang tidak sehaluan dengan mereka.


Ana tahu ramai di kalangan sahabat² ana yang pro kepada Abg Mat, dan ada juga yang pro kepada Dr.Mujahid.


Nasihat ana,


Bersederhanalah. 


Jangan melampau sehingga kita memilih jalan putus tali ukhuwwah disebabkan untuk mendapat kepuasan nafsu kita supaya selalu menang.


Jangan begitu..


Uruslah perbezaan dengan baik, dan saling berlapang dada bila keputusan sudah ada.


Adapun ana, ana ingin melihat parti AMANAH diterajui oleh ketua baru. Tidak kira siapa, semua layak untuk diangkat sebagai presiden.


Jadi,


Masing² ada hak untuk bersuara.


Adakah ana anti abg mat..? Tidak..!! Seperti mana ana tidak anti mana² pemimpin sebelum ini.


😁😁


Miqdad Zakaria 

Mantin, Negeri SembilanBINCANG DALAM PH DULU SEBELUM BERCAKAP ISU P/RAYA PBT, PKR TEGUR DAP


 DAP perlu mengadakan libat urus dengan pihak berkepentingan dan bukan sekadar melontarkan idea berhubung cadangan pilihan raya pihak berkuasa tempatan (PBT) khususnya di ibu negara.

Pengarah Komunikasi PKR, Lee Chean Chung, berkata cadangan itu idea menarik namun apa yang lebih penting adalah libat urus dengan pihak berkepentingan.

“Maksudnya, mengapa tidak bawa bincang dalam mesyuarat Pakatan Harapan (PH), kemudian adakan libat urus untuk yakinkan mereka yang tidak percaya atau yang cuba menghantui orang lain, semua ini perlu ditangani.

“Bukan sekadar lontar idea, tetapi wujudkan libat urus dengan pihak berkepentingan kerana konsep yang baik kalau dimomokkan atau orang lain tidak terima, maka jadi usaha yang sia-sia,” katanya, menurut Utusan Malaysia.

Chean Chung berkata, libat urus berkepentingan itu perlu dibuat oleh individu yang menyarankan cadangan tersebut.

“Kena buat peringkat dalaman dan kemudian dengan PH, kerajaan perpaduan, pertubuhan bukan kerajaan (NGO) serta rakyat,” katanya.

Pengerusi DAP Kuala Lumpur Tan Kok Wai semasa berucap dalam Konvensyen DAP Kuala Lumpur Ahad lalu mencadangkan supaya kerajaan memulakan pelaksanaan pilihan raya PBT di ibu negara.

Ahli Parlimen Cheras itu berkata, pengenalan pilihan raya berkenaan bertujuan untuk kelestarian dan memberi pilihan kepada penduduknya memilih ahli majlis tempatan.


Bagaimanapun, Umno dilaporkan menegaskan, partinya tidak akan sesekali bersetuju dengan cadangan DAP itu kerana menyifatkan ia tiada keperluan untuk dilaksanakan, sebaliknya fokus menangani ekonomi rakyat dan memakmurkan negara.

Manakala Menteri Wilayah Persekutuan Dr Zaliha Mustafa pula berkata ia bukan keutamaannya ketika ini kerana terdapat perkara lebih penting untuk diselesaikan seperti pemilihan ahli jawatankuasa dan tata kelola bagi jawatankuasa pengurusan bersama (JMB) atau syarikat pengurusan bagi bangunan strata di Wilayah Persekutuan.

Sumber – https://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/tempatan/2023/12/21/bincang-dengan-ph-adakan-libat-urus-cadangan-pilihan-raya-pbt-wakil-pkr-beritahu-dap/
[LANGSUNG] Majlis Perasmian Anugerah Buku Negara dan Sesi Temu Anwar | ...


Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim hadir ke Majlis Perasmian Anugerah Buku Negara dan Sesi Temu Anwar di Dewan Tuanku Canselor, Kampus Sultan Azlan Shah, Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) Tanjung Malim, Perak.

ALLAH LONGGOK YANG TAK BERGUNA SATU KEM


 

PMX KUAT BEKERJA.


 

JAGA JAGA DENGAN ORANG NYANYUK. MAIN CAKAP SAJA


 

PERSEPSI. TAPI HAPA PUN TAK TAU


 

𝗝𝗘𝗡𝗔𝗬𝗔𝗛 𝗤𝗔𝗭𝗔𝗙 𝗬𝗚 𝗗𝗜𝗟𝗔𝗞𝗨𝗞𝗔𝗡 𝗪𝗔𝗟𝗔𝗨𝗡 & 𝗨𝗡𝗧𝗜𝗧 𝗗𝗜 𝗞𝗘𝗟𝗔𝗡𝗧𝗔𝗡 𝗕𝗢𝗟𝗘𝗛 𝗗𝗜𝗟𝗔𝗣𝗢𝗥𝗞𝗔𝗡 𝗨𝗧𝗞 𝗧𝗜𝗡𝗗𝗔𝗞𝗔𝗡 𝗨𝗡𝗗𝗔𝗡𝗚-𝗨𝗡𝗗𝗔𝗡𝗚

#Sebarkan #Biar_Rakyat_Faham 


1) SEBELUM ni saya tak perasan shbt kita brader 𝗦𝗮𝗶𝗳𝘂𝗹 𝗜𝘇𝗵𝗮𝗺 𝗥𝗮𝗺𝗹𝗶 dah TAG saya tentang peruntukan undang-undang syariah di Kelantan berkaitan jenayah 𝗤𝗔𝗭𝗔𝗙 𝘆𝗮𝗸𝗻𝗶 𝗺𝗲𝗻𝘂𝗱𝘂𝗵 𝘀𝗲𝗼𝗿𝗮𝗻𝗴 𝗹𝗲𝗹𝗮𝗸𝗶 𝗺𝗲𝗹𝗮𝗸𝘂𝗸𝗮𝗻 𝗟𝗜𝗪𝗔𝗧 𝗧𝗔𝗡𝗣𝗔 𝗠𝗔𝗠𝗣𝗨 𝗠𝗘𝗠𝗕𝗔𝗪𝗔 𝟰 𝗦𝗔𝗞𝗦𝗜 𝗬𝗚 𝗧𝗜𝗗𝗔𝗞 𝗙𝗔𝗦𝗜𝗞. Sebenarnya ia telah wujud di bawah 𝗦𝗲𝗸𝘀𝘆𝗲𝗻 𝟭𝟳 & 𝟭𝟴 𝗘𝗻𝗮𝗸𝗺𝗲𝗻 𝗝𝗲𝗻𝗮𝘆𝗮𝗵 𝗦𝘆𝗮𝗿𝗶𝗮𝗵 𝗜𝗜 𝗡𝗲𝗴𝗲𝗿𝗶 𝗞𝗲𝗹𝗮𝗻𝘁𝗮𝗻 𝟭𝟵𝟵𝟯 (𝟮𝟬𝟭𝟱).


2) Saya pernah berbincang dgn seseorg yg berautoriti dlm bidang ini dan dimaklumkan bahawa pindaan perlu dibuat dalam undang2 Syariah bagi memasukkan 𝗽𝗲𝗿𝗸𝗮𝘁𝗮𝗮𝗻 "𝗟𝗜𝗪𝗔𝗧" dalam Klausa tertentu. Proses telah dimulakan utk dibentangkan di Parlimen. Tapi itu bagi Wilayah Persekutuan.


3) Sila baca posting bro 𝗦𝗮𝗶𝗳𝘂𝗹 𝗜𝘇𝗵𝗮𝗺 𝗥𝗮𝗺𝗹𝗶 yg juga merupakan seorang lawyer :

**********************

𝗧𝗨𝗗𝗨𝗛𝗔𝗡 𝗭𝗜𝗡𝗔 𝗔𝗧𝗔𝗨 𝗟𝗜𝗪𝗔𝗧


والذين يرمون المحصنات ثم لم يٱتوا باربعة شهداء فاجلدوهم ثمانين جلدة ولا تقبلوا لهم شهادة ابدا.... أولئك هم الفاسقون - سورة النور أية ٤


(Dan mereka yang menuduh seorang mukmin yang baik dengan tuduhan zina atau liwat, kemudian mereka gagal membawa 4 saksi lelaki yang melihat sendiri perbuatan tersebut untuk membuktikan tuduhan tersebut, maka sebatlah mereka dengan 80 sebatan dan jangan lagi terima kesaksian mereka selama lamanya, mereka adalah golongan orang orang fasik)


- 𝗦𝘂𝗿𝗮𝗵 𝗔𝗻 𝗡𝘂𝗿 𝗮𝘆𝗮𝘁 𝟰.


Menuduh orang lain 𝗯𝗲𝗿𝘇𝗶𝗻𝗮 𝗮𝘁𝗮𝘂 𝗺𝗲𝗹𝗮𝗸𝘂𝗸𝗮𝗻 𝗹𝗶𝘄𝗮𝘁, dalam apa keedaan sekalipun, orang yang menuduh itu wajib mengemukakan 4 orang saksi lelaki yang melihat sendiri perbuatan zina/liwat tersebut. Itulah hukum Allah, itulah ketetapan Allah, kecuali kalau kamu menolak hukum Allah atau kamu tidak mahu menerimapakai hukum Allah. 


Itulah syariah Islam, kecuali kamu tidak mahu beramal dengan syariah Islam dan memilih untuk beramal dengan syariah toghut dan tidak lagi takut kepada Allah.


Manakala, antara peruntukan yg berkaitan 𝗝𝗲𝗻𝗮𝘆𝗮𝗵 𝗤𝗔𝗭𝗔𝗙 & 𝗛𝘂𝗸𝘂𝗺𝗮𝗻𝗻𝘆𝗮 yg telah diqanunkan terdapat di bawah 𝗦𝗲𝗸𝘀𝘆𝗲𝗻 𝟭𝟳 & 𝟭𝟴 𝗘𝗻𝗮𝗸𝗺𝗲𝗻 𝗝𝗲𝗻𝗮𝘆𝗮𝗵 𝗦𝘆𝗮𝗿𝗶𝗮𝗵 𝗜𝗜 𝗡𝗲𝗴𝗲𝗿𝗶 𝗞𝗲𝗹𝗮𝗻𝘁𝗮𝗻 𝟭𝟵𝟵𝟯 (𝟮𝟬𝟭𝟱).


Peruntukan tersebut yang mudah difahami tetapi hari ini sering diputarbelit oleh glgn yang pada zahirnya dan awalnya kuat mendokong enakmen ini.


Fikir2kanlah


- 𝗦𝗮𝗶𝗳𝘂𝗹 𝗜𝘇𝗵𝗮𝗺 𝗥𝗮𝗺𝗹𝗶

**********************

4) Cuba baca 𝗦𝗲𝗸𝘀𝘆𝗲𝗻 𝟭𝟳 (𝟭) (𝗮) 𝗘𝗻𝗮𝗸𝗺𝗲𝗻 𝟭𝟯 - 𝗝𝗲𝗻𝗮𝘆𝗮𝗵 𝗦𝘆𝗮𝗿𝗶𝗮𝗵 𝗜𝗜 𝗡𝗲𝗴𝗲𝗿𝗶 𝗞𝗲𝗹𝗮𝗻𝘁𝗮𝗻 𝟭𝟵𝟵𝟯 (𝟮𝟬𝟭𝟱). Anda akan dapati sudah wujud perkataan "𝗟𝗜𝗪𝗔𝗧" di dalam peruntukan undang-undang itu.


5) Untuk Tabayyun dan mendapatkan kepastian, saya bertanya kpd seseorg yg berautoriti dalam bidang ini di peringkat pusat tentang 𝗦𝗲𝗸𝘀𝘆𝗲𝗻 𝟭𝟳 (𝟭) (𝗮) 𝗘𝗻𝗮𝗸𝗺𝗲𝗻 𝟭𝟯 𝗝𝗲𝗻𝗮𝘆𝗮𝗵 𝗦𝘆𝗮𝗿𝗶𝗮𝗵 𝗜𝗜 dalam Undang-undang Tubuh Negeri Kelantan tentang 𝗞𝗘𝗦𝗔𝗟𝗔𝗛𝗔𝗡 𝗠𝗘𝗡𝗨𝗗𝗨𝗛 𝗟𝗜𝗪𝗔𝗧 𝗧𝗔𝗡𝗣𝗔 𝗠𝗔𝗠𝗣𝗨 𝗕𝗔𝗪𝗔 𝟰 𝗦𝗔𝗞𝗦𝗜 𝗬𝗚 𝗧𝗜𝗗𝗔𝗞 𝗙𝗔𝗦𝗜𝗞 di negeri Kelantan. Berikut jawapan beliau :


𝙒𝙖𝙖𝙡𝙖𝙞𝙠𝙪𝙢𝙪𝙨𝙨𝙖𝙡𝙖𝙢 𝙬𝙗𝙩𝙝 𝙏𝙪𝙖𝙣 𝙕𝙪𝙨. 𝙋𝙚𝙧𝙪𝙣𝙩𝙪𝙠𝙖𝙣 𝙙𝙞  𝙆𝙚𝙡𝙖𝙣𝙩𝙖𝙣 𝙞𝙣𝙞 𝙩𝙚𝙧𝙠𝙞𝙣𝙞 𝙙𝙖𝙣 𝙩𝙚𝙡𝙖𝙝 𝙢𝙚𝙣𝙟𝙖𝙙𝙞𝙠𝙖𝙣 𝙠𝙚𝙨𝙖𝙡𝙖𝙝𝙖𝙣 𝙌𝙖𝙯𝙖𝙛 𝙩𝙚𝙧𝙢𝙖𝙨𝙪𝙠 𝙢𝙚𝙣𝙪𝙙𝙪𝙝 𝙨𝙚𝙤𝙧𝙖𝙣𝙜 𝙨𝙗𝙜 𝙥𝙚𝙡𝙞𝙬𝙖𝙩. 


𝙎𝙤 𝙙𝙜𝙣 𝙖𝙙𝙖𝙣𝙮𝙖 𝙥𝙚𝙧𝙪𝙣𝙩𝙪𝙠𝙖𝙣 𝙩𝙚𝙧𝙨𝙚𝙗𝙪𝙩 𝙗𝙚𝙣𝙖𝙧𝙡𝙖𝙝 𝙖𝙥𝙖 𝙮𝙜 𝙏𝙣 𝙕𝙪𝙨 𝙨𝙚𝙗𝙪𝙩 𝙟𝙞𝙠𝙖 𝙨𝙚𝙤𝙧𝙖𝙣𝙜 𝙢𝙚𝙣𝙪𝙙𝙪𝙝 𝙨𝙚𝙤𝙧𝙖𝙣𝙜 𝙡𝙚𝙡𝙖𝙠𝙞 𝙨𝙗𝙜 𝙥𝙚𝙡𝙞𝙬𝙖𝙩 𝙨𝙥𝙩 𝙮𝙜 𝙬𝙖𝙡𝙖𝙪𝙣 𝙙𝙞 𝙆𝙚𝙡𝙖𝙣𝙩𝙖𝙣 𝙗𝙪𝙖𝙩 𝙩𝙚𝙧𝙝𝙖𝙙𝙖𝙥 𝙋𝙈𝙓 𝙢𝙖𝙠𝙖 𝙗𝙤𝙡𝙚𝙝 𝙡𝙖𝙝 𝙖𝙙𝙪𝙖𝙣 𝙙𝙞𝙗𝙪𝙖𝙩 𝙙𝙞 𝙗𝙝𝙜𝙣 𝙥𝙚𝙣𝙜𝙪𝙖𝙩𝙠𝙪𝙖𝙨𝙖𝙖𝙣 𝙅𝘼𝙃𝙀𝙄𝙆 𝙪𝙩𝙠 𝙢𝙚𝙢𝙪𝙡𝙖𝙠𝙖𝙣 𝙨𝙞𝙖𝙨𝙖𝙩𝙖𝙣 𝙙𝙖𝙣 𝙨𝙚𝙩𝙚𝙧𝙪𝙨𝙣𝙮𝙖 𝙥𝙚𝙣𝙙𝙖𝙠𝙬𝙖 𝙨𝙮𝙖𝙧𝙞𝙚 𝙠𝙚𝙡𝙖𝙣𝙩𝙖𝙣 𝙗𝙤𝙡𝙚𝙝 𝙡𝙖𝙝 𝙢𝙚𝙢𝙛𝙖𝙞𝙡𝙠𝙖𝙣 𝙙𝙖𝙠𝙬𝙖𝙖𝙣 𝙙𝙞𝙗𝙖𝙬𝙖𝙝 𝙨𝙚𝙠𝙨𝙮𝙚𝙣 17 𝙞𝙣𝙞 𝙩𝙚𝙧𝙝𝙖𝙙𝙖𝙥 𝙩𝙚𝙧𝙩𝙪𝙙𝙪𝙝 𝙩𝙚𝙧𝙨𝙚𝙗𝙪𝙩.


6) 𝗢𝗟𝗘𝗛 𝗜𝗧𝗨 𝗕𝗔𝗚𝗜 𝗦𝗛𝗕𝗧𝟮 𝗣𝗘𝗡𝗬𝗢𝗞𝗢𝗡𝗚-𝗣𝗘𝗡𝗬𝗢𝗞𝗢𝗡𝗚 𝗞𝗘𝗥𝗔𝗝𝗔𝗔𝗡 𝗣𝗘𝗥𝗣𝗔𝗗𝗨𝗔𝗡 𝗠𝗔𝗗𝗔𝗡𝗜 𝗞𝗛𝗨𝗦𝗨𝗦𝗡𝗬𝗔 𝗬𝗚 𝗕𝗘𝗥𝗔𝗗𝗔 𝗗𝗜 𝗡𝗘𝗚𝗘𝗥𝗜 𝗞𝗘𝗟𝗔𝗡𝗧𝗔𝗡 𝗔𝗧𝗔𝗨 𝗞𝗘𝗡𝗔𝗟 𝗪𝗔𝗟𝗔𝗨𝗡-𝗪𝗔𝗟𝗔𝗨𝗡 𝗞𝗘𝗟𝗔𝗡𝗧𝗔𝗡 𝗬𝗚 𝗕𝗨𝗔𝗧 𝗝𝗘𝗡𝗔𝗬𝗔𝗛 𝗤𝗔𝗭𝗔𝗙, 𝗔𝗡𝗗𝗔 𝗕𝗢𝗟𝗘𝗛 𝗟𝗔𝗣𝗢𝗥𝗞𝗔𝗡 𝗞𝗣𝗗 𝗕𝗛𝗚𝗜𝗔𝗡 𝗣𝗘𝗡𝗚𝗨𝗔𝗧𝗞𝗨𝗔𝗦𝗔𝗔𝗡 𝗝𝗔𝗛𝗘𝗜𝗞.


7) Tolg sebar luaskan maklumat ini supaya ramai faham kerana 𝗷𝗲𝗻𝗮𝘆𝗮𝗵 𝗤𝗔𝗭𝗔𝗙 𝗶𝗻𝗶 𝘀𝗲𝗺𝗮𝗸𝗶𝗻 𝗯𝗲𝗿𝗹𝗲𝗹𝘂𝗮𝘀𝗮 kerana puak 𝘄𝗮𝗹𝗮𝘁𝗼𝗸, 𝘄𝗮𝗹𝗮𝗿𝗴𝗼𝗻, 𝘄𝗮𝗹𝗮𝘂𝗻 & 𝘂𝗻𝘁𝗶𝘁 𝘀𝗮𝗻𝗴𝗮𝘁 𝗗𝗘𝗦𝗣𝗘𝗥𝗔𝗧𝗘 mahu menjatuhkan PMX, Kerajaan Perpaduan MADANI sebelum YDPA baru mengangkat sumpah.


Semoga bermanfa'at. InsyaAllah.


- Zus Din 

21122023
Nampaknya dunia Islam juga gagal fahami Hadi Awang.

Mohd Fairul Al-Qasas


Nampaknya dunia Islam juga gagal fahami Hadi Awang.


Benda yang baik dan bermanfaat untuk negara dan dunia Islam,  tapi ditolak oleh PAS, malah sanggup bekerjasama dengan Mahathir dan sebarkan fitnah berterusan kepada Anwar Ibrahim termasuk jenayah Qazaf.


Apa sebenarnya terbuku dalam hati Hadi Awang?


PMX TEGAS LAWAN ISRAEL, APA FAKTANYA ?Di zaman Mahathir, tahun 2002, kapal Israel boleh berlabuh di semua pelabuhan di negara kita.  Kemudian, di zaman Pak Lah tahun 2005, peluang semakin diberikan kepada Israel apabila kapal Israel dibenarkan mendarat pula.  Wah....hebat Mahathir dan Pak Lah !!  


Kebenaran ini diteruskan di era2 PM seterusnya, dan paling hebat di era Muhyidin tahun 2021, pesawat pejuang Israel diberi kebenaran lalu di ruang udara Malaysia.  Lebai Hadi bisu ketika itu dalam kerajaan.  Lagi hebat Din Cirit ini !!


Akhirnya, di era PMX sekarang, semuanya ditamatkan sertamerta.  Tapi, lebai Hadi tetap kata PMX tidak lantang lawan Israel.  Itulah "lebai kelarah."


WFAUZDIN NSAGAK AGAK KALAU HADI KE JEPUN DAPAT SAMBUTAN GINI DAK?


 

PAS TAK AKAN SERTAI KERAJAAN LAH....


 

SINGH MANA MENGAKU MELAYU


 

PMX HADIRI MINUM PETANG JEMPUTAN MAHARAJA JEPUN

Modus operandinya adalah sama semenjak berzaman;


1. Pohon tanah dengan kerajaan atas nama syarikat bumipetra (syarikat A, biasanya ada back up politik yang kuat).

2. JV dengan agensi/anak syarikat kerajaan negeri, tanah didaftarkan atas nama agensi/anak syarikat kerajaan negeri/Badan Kebajikan)

3. Jual surat kelulusan kepada syarikat B,  syarikat B ambilalih syarikat A dan tukar pemegang saham serta lembaga pengarah(biasanya dah jadi 80-95% share dipegang oleh non bumi)


4. Syk B majukan tanah, keluar balak, bersih kawasan, buat teres dan tanam sawit/getah atau lain lain spesis ladang hutan. Runner Syk A yang mendapat kelulusan merayau rayau cari tanah lain pula. 

5. Selepas 3-4 tahun syk B jual pula kepada syk  C, D, E dan seterusnya sehingga kadang kadang syarikat tersebut dimiliki sepenuhnya oleh warga asing.

6. Status tanah kekal hakmilik atas nama agensi/anak syarikat/badan kebajikan. Namun tanah dan proses pemajuannya telah dikuasai sepenuhnya oleh pemilik syarikat secara pajakan sehingga 99 tahun.INI BUKAN PN. KALAU PN DAH BENARKAN.
KISAH SEORANG HADI


 

ZAKAT KUTIP DUIT LAJU BAGI LAMBAT

 

Asyraff Jeffry


"Kenapa Lembaga Zakat kutip duit laju tapi bila minta bantuan lambat? Persatuan Agama lain lagi cepat dalam agihkan bantuan!"

.


Saya tolong jawab.

.


Pertama sekali,kita kena faham bahawa tim yang kutip Zakat dan yang agihkan Zakat adalah tim yang berbeza. Sudah tentu SOP dan KPI mereka juga berbeza.

.


Yang kedua,nak kutip Zakat lagi senang berbanding agihkan Zakat. Ada database sudah cukup. Tapi untuk agaihkan Zakat, banyak proses perlu dibuat. Antaranya permohonan perlu dinilai dengan teliti. Ramai yang suka ambil kesempatan. 

.


Pernah kita digemparkan dengan sebuah keluarga di Kota Bharu yang tiada elektrik di rumah selama 16 tahun. Tapi bila disiasat,sebenarnya keluarga itu sudah terima bantuan tetapi tidak ingin berubah. Adakah mereka masih layak menerima Zakat?

.


Disebabkan golongan sebeginilah proses agihkan Zakat menjadi susah.

.


Yang ketiga,kita kena faham yang Zakat bukan diberikan kepada orang susah,fakir dan miskin semata-mata. Ada bantuan perubatan, bantuan Mualaf, bantuan rumah sewa, pengurusan jenazah, pendidikan dan banyak lagi. Jadi,ianya perlukan masa untuk diteliti satu per satu.

.


Yang keempat, kita juga kena faham yang bilangan Umat Islam di Malaysia lagi ramai dari penganut Agama lain. Jadi tidak pelik kalau bantuan dari persatuan Agama lain lagi cepat sampai kerana jagaan mereka lebih kecil berbanding Majlis Agama kita.

.


Saya nak kongsikan beberapa cerita;

.


Saya pernah ikut bagi bantuan kepada seorang Nenek Cina Non-Muslim yang kudung kaki disebabkan kencing manis. Sebelum ini dia bergantung kepada adiknya tetapi ketika saya pergi,adiknya sudah meninggal dunia. Dia hidup sebatang kera. Kalau Majlis Agama Islam Kelantan tidak bantu bayar sewa rumahnya, di mana patut dia tinggal?

.


Saya pernah ikut bagi bantuan kepada pesakit Bedridden. Untuk makluman anda,kos jaga pesakit Bedridden adalah sekitar RM900. Kos paling tinggi dekat Susu dan Pampers. Katil pun biasanya disponsor. Bayangkan kalau pendapatan isi rumah keluarga itu RM1500 sahaja. 

.


Saya pun pernah ikut bagi bantuan kepada seorang Makcik yang tinggal seorang diri. Dia tunjuk atap rumahnya yang baru dibaiki oleh Majlis Agama dan zahirkan kegembiraannya,sekarang air hujan tidak masuk ke dalam rumahnya lagi.

.


Apa yang saya cuba sampaikan,sebenarnya Lembaga Zakat di mana-mana Negeri memang buat kerja tapi mereka tidak cerita satu per satu kepada orang ramai. Cuma,bila ada sedikit masalah,itulah yang orang highlight.

.


Bagi saya,Majlis Agama dan Lembaga Zakat tidak bersalah secara total dalam kegagalan agihkan bantuan kepada orang yang memerlukan. Mungkin pekerja mereka tidak kompeten dan efisyen. Cuma,apa yang mereka boleh buat ialah nilai semula SOP dan perbaiki sistem supaya lebih cepat.

.


Saya doakan kepada semua yang mohon bantuan tetapi bermasalah dipermudahkan. Dan saya sarankan anda semua untuk cuba ikut sekali program-program yang dianjurkan oleh Majlis Agama dalam agihkan Zakat,baru anda tahu sebenarnya kerja ini berat dan penat.

.


Sekali lagi,semoga yang bermasalah dipermudahkan.SENDIRI GAGAL HALA ORANG LAIN
 Besarkan kegagalan orang lain adalah satu cara yang berkesan untuk menutup kegagalan sendiri. Guane boh?


 

Raja Gelap II ANIMASI TUNGGANG


 

Zunar cartoonist Fan Club