ANWAR DAKWA BANTUAN KE SEKOLAH JENIS KEBANGSAAN ADALAH UMPAN UNDI

Pakatan perintah semua sekolah diberi bantuan.Sekolah agama rakyat pun tidak mendapat bantuan kerajaan.Kita naik, kita akan pastikan semua sekolah mendapat bantuan yang sepatutnya..
                                           SYED HAMID, NIZAM DAN TENGKU ZULPURI


ANWAR  DAKWA BANTUAN KE SEKOLAH JENIS KEBANGSAAN ADALAH UMPAN UNDI


Mentakab- Sepetang bersama Anwar Ibrahim yang diadakan di Taman Saga Mentakab petang tadi mendapat sambutan yang luar biasa. Walau waktu bekerja , dan hujan renyai hampir 3000 hadir bagi menyatakan sokongan kepada Pakatan Rakyat. Turut hadir ialah mantan ADUN  Semantan Syed Hamid syed Mohammed(penyandang di dun Semantan parlimen Temerloh), Calon Dun Lanchang Ahmad Nizam Hamid, Calon Dun Mentakab dari DAP Tengku Zulpuri Shah Raja Puji.Ketiga-tiga calon DUN Temerloh ini turut sama berucap sebelumnya.

Anwar menjelaskan bahawa bantuan kepada semua sekolah kebangsaan yang diberikan adalah apabila tibanya pilihanraya.malahan katanya sekolah agama pun tidak ada yang kerajaan Umno Bn berikan. Pakatan dalam manifestonya menjelaskan bahawa pendidikan percuma akan diberikan termasuk memperbaiki sekolah jenis kebangsaan tamil, Bantuan Guru Bahasa Melayu kepada sekolah jenis kebangsaan Cina, dan bantuan kepada sekolah agama rakyat.

“ Semua sekolah jenis  kebangsaan termasuk semua sekolah agama bukan ada bantuan sama macam sekolah jenis kebangsaan cina dan tamil. Semua sekolah kebangsaan  mesti jaga bahasa kebangsaan. Sebab itu saya jelaskan bahawa mesti  dijaga bahasa kebangsaan baik di sekolah jenis kebangsaan cina dan Tamil, dan bantuan seluruhnya kepada semua sekolah” 

“Kita bantu semua sekolah, sekarang panggil semua sekolah cina bagi bantuan 400,ooo ringgit . naik sahaja pakatan kita akan bantu semua sekolah kebangsaan dengan memperbaiki mutu bahasa bahasa di sekolah jenis kebangsaan.”

Beliau juga mengulangi bahawa tidak aka nada rasuah untuk mana-mana wakil rakyat dalam kerajaan baru pakatan. Jika harta perniagaan itu wang sendiri, maka ianya tidak menjadi soal,namun kalau ianya duit rakyat dan duit Negara ianya tidak seharusnya menjadi hak pimpinan Umno untuk mengambil duit rakyat.Beliau juga menjelaskan bahawa harta dunia tidak akan dibawa sampai mati.

“Lihat muka saya, jika saya bohong,ubah semula.curi harta rakyat saya tak akan kompromi .Tidak akan ada wakil rakyat Pakatan yang ada rakyat Malaysia yang akan mencuri duit rakyat .kalau ambil , kita rampas dan hokum. Kalau duit lembu bagi semula kepada penternak lembu, kalau duit angkatan tentera, kita akan kembalikan kepada tabung angkatan tentera”


Beliau juga turut mengulangi janji beliau untuk menurunkan harga minyak tetapi biarlah ianya menjadi rahsia terlebih dahulu.Pengalaman selama 8 tahun sebagai menteri kewangan , boleh menjadikan kita mampu  membantu rakyat . 

Anwar juga menjelaskan bahawa apabila kerajaan baru mengambilalih, semua sistem tv akan dirombak semula bersesuaian dengan kemajuan Negara bagi  menyampaikan berita tanpa adanya fitnah dan berita kotor yang mahu memperbodohkan rakyat.

“Kita ambil alih 6hb , Tv semua kita ubah.Kalau nak jadi pemimpin, ikut suka sahaja.tak suka hentam kita siang malam . Kalau Mahathir pun saya maafkan. Semua saya maafkan.Yang nak kita bentuk ialah kerajaan baru yang baik untk semua rakyat. Bukan macam tv yang ada sekarang.” 

 Beliau kemudiannya memperkenalkan calon-calon DUN Parlimen termerloh.


WRLR

PM: Pengundi lebih yakin kpd DSAI (LM)

Umcedel: Pengundi cenderung pilih Anwar jadi PM

KUALA LUMPUR - Populariti Ketua Umum PKR, Datuk Seri Anwar Ibrahim mengatasi Datuk Seri Najib Tun Razak dari aspek siapa lebih layak jadi perdana menteri kali ini, demikian menurut hasil kajian terbaru Pusat Kajian Demokrasi dan Pilihan Raya Universiti Malaya (Umcedel).

Kajian membabitkan 1,407 responden itu dijalankan bermula hari pembubaran Dewan Rakyat sehingga 20 April lalu, iaitu pada hari penamaan calon. 

Bacaan seterusnya:    PM: Pengundi lebih yakin kpd DSAI

Seks & bom, memang kepakaran mereka (LM)

Kenyataan Media: Letupan Nibong Tebal: Ini Kebolehan 'Mereka'

Saya mewakili pasukan kempen PR N21 DUN Sg. Acheh memandang serius insiden yang konon letupan di program Bn di sini baru - baru ini.

Saya menggesa pihak polis segera menyelesaikan siasatan memandangkan hanya tinggal 10 hari sebelum hari mengundi bagi mengelakkan kejadian sama berulang. 

JELAJAH MERDEKA RAKYAT DSAI KE PAHANG

5 April 2013 (Khamis)
1) 3.00 ptg – Medan Selera Kg Baru, Bentong
2)    4.00 ptg – Sepetang Bersama Anwar Ibrahim
Lokasi:  Jln Saga 8, Taman Saga, Mentakab
3)    5.30 ptg – Sepetang  Bersama Anwar Ibrahim
Lokasi : Tapak Pekan Sari, Felda Lepar Hilir 1
4)    9.00 mlm – Ceramah Pakatan Harapan Rakyat
Lokasi: Felda Cini 1
5)    11.00 mlm– Ceramah Perdana Pakatan Harapan Rakyat
Lokasi: Simpang Kepayang, Bera

Iklan takutkan pengundi dengan Pakatan mungkin memakan diri, kata industri

Iklan takutkan pengundi dengan Pakatan mungkin memakan diri, kata industri

TERKINI @ 06:34:30 PM 24-04-2013
Oleh Emily Ding


April 24, 2013
KUALA LUMPUR, 24 April — Kempen Barisan Nasional (BN) dalam akhbar yang memainkan isu kaum untuk menakut-nakutkan pengundi ke atas Pakatan Rakyat (PR) mungkin memakan diri pada pilihan umum 5 Mei ini, kata sumber dalaman industri dan ahli politik pembangkang. Antara iklan bertulis yang dimainkan untuk menakutkan masyarakat Cina terhadap pengaruh parti Islam PAS, manakala orang Melayu pula ditakutkan dengan pengaruh DAP, dengan slogan "Undi kepada DAP adalah undi kepada PAS" dan sebaliknya.
"Sebuah iklan dalam akhbar yang dimiliki MCA, The Star mengambarkan roket terbang ke awan untuk menunjukkan simbol bula PAS dalam keadaan terjaga dengan mesej berbentuk: "Kuasa di belakang DAP adalah PAS. Pertama adalah bendera. Esok prinsip fundamentalis pula?".
"Iklan tersebut menunjukkan ia direka untuk menunjukkan keraguan dan ketakutan orang Cina bahawa mereka mungkin hilang kebudayaan dan pendidikan jika memilih DAP," kata Masjaliza Hamzah daripada Center of Independent Journalism kepada The Malaysian Insider.
"Ia adalah konsep kosong. Hanya tuduhan tanpa kebijaksanaan atau rasa hormat. Ia iklan yang sangat merendah-rendahkan, satu penghinaan kepada kebijaksanaan rakyat," kata seorang penulis iklan, Kevin, 32, yang mendedahkan nama sebenarnya.
"Mereka terlupa peraturan utama pengiklanan. Tiada pengiklanan boleh menyelamatkan produk yang buruk, "katanya.
Iklan tersebut adalah bertujuan untuk memburukkan DAP yang berdepan tekanan daripada Jabatan Pendaftaran Pertubuhan (RoS) yang tidak mengiiktiraf barisan jawatankuasa eksekutif pusatnya (CEC), hingga memaksa parti tersebut membuat keputusan untuk memakai simbol bulan milik PAS dan bukan simbol roket miliknya.
Walaubagaimanapun, parti pembangkang tidak bimbang tentang iklan BN tersebut yang mungkin memberi pengaruh negatif, sebaliknya memberitahu The Malaysian Insider mereka sebuah gabungan yang sangat bersatu-padu.
"Memang benar undi untuk DAP adalah undi untuk PAS, dan pada masa yang sama undi PAS adalah undi untuk PKR, dan undi untuk PKR adalah undi untuk DAP. Kami bersama-sama dalam gabungan, "kata Tony Pua, setiausaha publisiti kebangsaan DAP dan MP Petaling Jaya Utara.
"Iklan itu bagus... saya harap BN terus untuk melaungkan slogan itu. Tiada undi untuk BN," kata timbalan presiden PAS, Mohamad Sabu.
Pengguna Twitter @patricklsk bersetuju dengan menulis: "MCA sebenarnya membayar untuk iklan akhbar bagi mempromosikan kerjasama DAP-PAS? Ini sangat menakjubkan! #freemarketing"
Namun, iklan tersebut tidak bukan diterima semua dan kebanyakkan iklan membuat orang ramai marah.
"Kami berbual tentang perkara itu dalam pejabat hari ini. Seseorang bertanya kepada saya sama ada sudah melihatnya dan saya jawab ya, saya sudah lihat. Datanglah sini, ia dalam tong sampah saya," kata seorang pengarah akaun yang enggan dinamakan.
"Lebih banyak iklan mereka letak, lebih ramai rakyat akan marah. Mereka hanya mengali kubur untuk diri sendiri," katanya.
Contoh iklan anti-pembangkang Barisan Nasional di akhbar tempatan.
Seorang pegawai eksekutif operasi di sebuah agensi menggambarkan iklan di The Star, dengan tiga ke lima pembangkang menghentam iklan dalam setiap satu akhbar, melihatnya sebagai "terlalu melampau" dan akan menyebabkan rakyat akan jemu.
"Semua mereka buat adalah salah. Mereka beri terlalu banyak perhatian kepada pembangkang daripada menggariskan pencapaian mereka sendiri," kata beliau.
"Tapi ia baik untuk lawak, lawak yang sangat mahal," tambahnya lagi.
Pua berkata, BN telah menggunakan isu ketakutan kaum dalam empat pilihan raya sebelum ini dan DAP kemudiaan bertindak balas dengan kemarahan, tapi tidak kali ini.
"BN masih bermain politik lama. Kami semua telah melangkah keluar politik lama," katanya.

Seorang pengguna Facebook, Tan Lin Li, menulis: "Serang polisi, bukan parti," serta menghantar gambar iklan DAP yang diterbitkan dalam The Rocket dan Sinar Harian menampilkan ketua menteri Pulau Pinang dan setiausaha agung DAP, Lim Guan Eng yang juga berlegar-legar dalam laman sosial bagi menangani iklan-iklan daripada BN.
"Tiada apa yang perlu ditakuti dan saya percaya orang-orang di Malaysia adalah bijak hari ini untuk membezakan pembohongan BN yang bertentangan dengan kebenaran perkara itu, "kata Pua.
Beliau menambah jika PR mempunyai wang, iklan yang mereka akan buat untuk menangani iklan tersebut adalah dengan berkata, "Satu undi untuk MCA adalah satu undi untuk Perkasa."
Masjaliza juga mempersoalkan sama ada iklan BN tersebut mematuhi Kod Amalan Pengiklanan Malaysia.
Datuk Johnny Mun, pengerusi 4As Malaysia, sebuah persatuan pengamal pengiklanan yang berkongsi amalan dalam industri, memberitahu Malaysian Insider bahawa kod ini hanya terpakai untuk pengiklanan produk secara amnya dan tidak mengawal iklan politik.
Masjaliza juga berkata iklan itu menjejaskan integriti bebas dan adil dalam media.
"Sebagai contoh, perbelanjaan pengiklanan hendaklah terhad kepada jumlah yang tertentu. Jika tidak ada had maka ia akan memberi kelebihan kepada pihak yang mempunyai dana besar," katanya.
Media sebelum ini melaporkan BN dan Pejabat Perdana Menteri telah membelanjakan sekurang-kurangnya RM73 juta pada bulan lepas untuk pengiklanan, langkah untuk mempertahankan Putrajaya dan yang termahal pernah dibelanjakan dalam sejarah pilihan raya Malaysia.