MENTERI SELAMAT ORNG DALAM TANDAS

YB Menteri azalina othman said menyelamatkan penumpang yg terperangkap dalam tandas perempuan di KLIA2. Penumpang Wanita terperangkap dlm tandas Kira2 10 mins seblm YB menteri menyelamatkannya. Beliau berkata, "Harap pihak pengurusan lebih peka dalam memeriksa kemudahan dari semasa ke semasa, untuk memastikan keselamatan pengguna. Hal ini juga akan menjejaskan imej negara jika tidak ditangani dengan baik kerana lapangan terbang adalah tempat yg paling byk Pelancong berkumpul."
Posted by Azmy Klanajayaworld on Wednesday, August 5, 2015

BERSIH
Penjilat bangang yang menganggap semua orang bodoh!

mountdweller


Tajuddin, berhenti hina intelek orang Malaysia

oleh V Shuman

SEKILAS PANDANG:  Nampaknya untuk menjadi ahli politik tidak perlu ada otak .
Lebih-lebih lagi, sekiranya anda bernaung di bawah BN/Umno dan menjadi sebahagian daripada anggota Kabinet Persekutuan.
Kita telah mendengar mereka ini menghamburkan kenyataan tidak masuk akal yang membuatkan tahap IQ seseorang jatuh mendadak dari 120 kepada 0 dalam masa 10 saat.
Salah seorang mereka ialah Timbalan Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani Tajuddin Abdul Rahman.
Menurutnya, 1MDB ialah isu komersial, yang tidak memerlukan undi tidak percaya kepada Perdana Menteri Najib Razak.
Malaysiakini memetik Tajuddin berkata, “ Apabila anda hendak mengadakan undi tidak percaya kepada perdana menteri, ia memerlukan sebab sahih yang memberi kesan kepada rakyat, ekonomi dan keselamatan negara.
“Apakah situasi di negara kita kini? Adakah kita tidak selamat? Adakah keselamatan kita terancam? Adakah ekonomi kita bermasalah?” dia bertanya.
Tunggu, ada lagi yang lebih menarik.
“Kita hidup seperti biasa, orang pergi kerja, pergi sekolah dan mereka berseronok dengan karaoke untuk hiburan. Mereka tidak melarikan diri dari negara. Mereka mempunyai wang, mereka pergi bercuti ke luar negara dengan keluarga mereka dan pulang balik.”
Phew, logik yang sangat bijak dari orang yang sangat “bijak”. Dia  juga ialah seorang timbalan menteri.
Kalau mengikut logiknya, kemampuan seseorang untuk pergi ke “karaoke” ialah petanda negara sejahtera.
Lupakan sahaja tentang fakta 1MDB masih menjadi isu pertelingkahan, bukan hanya di negara ini, tetapi di peringkat antarabangsa juga.
Agensi berita asing melaporkan tentang 1MDB yang membuatkan pelabur asing menjauhkan diri daripada melabur di sini. Tidakkah ini memberi kesan kepada ekonomi?
Adakah Tajuddin tidak sedar yang prestasi ekonomi Malaysia yang terburuk di Asia Tenggara dan Ringgit kita terus menjunam?
Orang seperti Tajuddin bukan hanya satu penghinaan kepada bidang politik, tetapi juga kepada tahap IQ tamadun manusia.
Kita tahu- dia perlu mempertahankan ketuanya tanpa berbelah bahagi.
Dia melakukanya dengan baik sekali, dia masih memegang kuasa. Gagal menjilat bermakna akan tersingkir, seperti mantan timbalan perdana menteri Muhyiddin Yassin.
Tetapi Tajuddin juga perlu menyedari yang pemikiran purata rakyat Malaysia- yang tidak mempunyai tahap IQ sepertinya, melihat kekecohan 1MDB secara betul- satu masalah yang perlu diselesaikan secepat mungkin.
Maka kerana itulah, tindakan terbaik bagi orang sepertinya ialah tidak bercakap dan menghalang diri langsung daripada memberikan kenyataan tentang isu yang rumit seperti 1MDB seterusnya tidak menghina intelek orang lain.
Komen dan cadangan boleh dihantar kepada penulis di shuman.v@hckmedia.com

BURMA POHON BANTUAN ANTARABANGSA INILAH AKIBAT MENYIKSA SESAMA UMATSAMA SEPERTI MH370, WANG RM2.6B JUGA JADI MISTERI BUAT KITA


 

 

Oleh: Shahbudin Husin 
 
Selepas 515 hari, Perdana Menteri Najib Razak malam tadi mengumumkan bahawa serpihan yang ditemui di Pulau Reunion, berhampiran Madagascar adalah sah milik pesawat MH370 yang hilang sejak 8 Mac 2014 lalu.

Katanya, dengan pakar-pakar antarabangsa telah mengesahkan hakikat itu, ia setidak-tidaknya dapat memberi kepastian kepada keluarga mangsa seramai 239 orang yang berada dalam pesawat tersebut.

Dalam masa yang sama, Najib memberi jaminan bahawa kerajaan akan terus berusaha mencari kebenaran di sebalik tragedi yang menyayat hati itu.

Meskipun serpihan itu disahkan milik MH370, beberapa misteri kekal menyelubungi kita semua. Antaranya:-

- kenapa pesawat yang dipandu dari Kuala Lumpur ke arah Beijing itu dilencongkan ke arah lain?

- di mana lokasi sebenar MH370 terhempas masih lagi tidak diketahui, yang ditemui hanyalah serpihan sayap kapalterbang itu yang mungkin hanyut lalu akhirnya berlabuh di Pulau Reunion.

- adakah pesawat itu dirampas pengganas, terhempas kerana masalah teknikal yang dihadapinya atau berpunca dari sebab-sebab lain?

- kenapa radar gagal mengesan pergerakan pesawat itu bermula daripada laluan asal yang sepatutnya dilalui iaitu Laut China Selatan hinggalah ia melencong lalu hilang di Lautan Hindi?

Semua perkara ini akan terus menjadi misteri untuk sekian lama sehinggalah pasukan penyiasat dapat mengesahkan perkara yang sebenarnya. Tetapi tidak mustahil juga ia akan kekal misteri untuk selama-lamanya.

Dengan pengesahan MH370 ini dilakukan di saat-saat semua orang bercakap mengenai wang derma RM2.6 bilion yang dimasukkan ke dalam akaun peribadi Najib, persamaan misteri antara kedua-duanya tentu saja tidak dapat dielakkan.

Walaupun disahkan oleh SPRM mengenai wang tersebut, misteri yang kekal bersarang ialah:-

- siapakah penderma murah hati dan budiman itu?

- apakah tujuan penderma memberi wang sebanyak itu kepada Perdana Menteri?

- di manakah baki wang RM2.6 bilion itu? Masih ada, sudah habis atau disimpan di tempat lain?

- jika wang RM2.6 bilion dibahagi sama rata dengan 222 kawasan Parlimen, setiapnya akan memperolehi lebih RM11.7 juta. Kalau cuma diagihkan kepada 191 bahagian UMNO pula, setiap satunya akan mendapat kira-kira RM13.6 juta. Adakah mereka yang terbabit memperolehi sebanyak itu?

- andai kata dalam pilihanraya ke 13 lalu, setiap bahagian atau calon yang bertanding di 222 kawasan Parlimen cuma diberikan RM2 juta (menurut beberapa bekas Ahli Parlimen, jumlah ini pun sudah dikira terlalu besar), bermakna tidak sampai RM600 juta telah dibelanjakan. Di mana RM2,000 juta lagi?

Walaupun Najib kelihatan sedih ketika mengumumkan mengenai pengesahan serpihan MH370 malam tadi, rakyat Malaysia secara umumnya lebih sedih jika misteri wang RM2.6 bilion tidak dirungkai dengan sebenar-benarnya.

Sama seperti MH370, terlalu banyak misteri dan ketidaklogikan di sebalik jumlah wang sebesar itu meskipun ia disahkan SPRM cuma sekadar derma dan seolah-olah sudah bertukar wang halal jadinya.

Apatah lagi, sementara kebenaran sedang dicari, bukannya suspek yang dicari tetapi pasukan penyiasat pula yang digeledah untuk diburu bukti.

Hakikatnya, yang berbeza ialah jika tragedi MH370 telah menyatukan semua hati-hati manusia di negara kita tanpa mengira kaum dan agama, sebaliknya misteri RM2.6 bilion ini menyebabkan lebih perpecahan serta kehancuran di hati yang sama tentang makna sebenar sebuah kebenaran yang nampaknya ghairah cuba ditutup daripada didedahkan. (SH 06/08/2015)