PEMUDA Umno HILANG IDEA

Pemuda Umno juga anjur perhimpunan balas 9 Julai, lawan Bersih 2.0

June 16, 2011

KUALA LUMPUR, 16 Jun – Pergerakan Pemuda Umno juga mahu menganjurkan satu perhimpunan bagi memperkukuh sistem demokrasi pada 9 Julai ini – hari Himpunan Bersih 2.0.

Bagaimanapun sayap Umno tidak akan menyertai Himpunan Bersih 2.0.

“Pemuda Umno akan menganjurkan perhimpunan pada 9 Julai (ini) demi perkukuh sistem demokrasi. Tak serta Bersih sebab (ia) bawa agenda pembangkang,” kata Ketua Pemuda Umno Khairy Jamaluddin (gambar) menerusi mesej Twitternya petang ini.

Kata beliau perkara tersebut diputuskan pada mesyuarat Exco Pemuda Umno hari ini.

PERKASA Takut BERSIH 2.0 Capai SasaranSHAH ALAM 15 JUN : Pertubuhan Peribumi Perkasa (PERKASA) sebenarnya bimbang himpunan Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (BERSIH 2.0) akan mencapai sasarannya dengan membuat perubahan dalam acuan politik negara dan tidak menguntungkan kerajaan UMNO BN pada pilihan raya akan datang.

Jika tumbangnya kerajaan UMNO BN, PERKASA akan kehilangan sokongan serta perlindungan atas segala apa tindakan berbaur perkaumannya selama ini.

Sementelah itu, PERKASA lantang memberi amaran akan melawan habis- habisan himpunan aman yang bakal berlangsung 9 Julai depan.

Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK) Shamsul Iskandar Mohd AKin ketika dihubungi Tv Selangor berkata, amaran PERKASA itu dilihat untuk menakut- nakutkan orang ramai yang berhasrat mahu menyertai perhimpunan aman anjuran badan- badan NGO.
"Mereka khuatir tekanan politik yang akan kita berikan kepada SPR ini akan menyebabkan SPR membuat pindaan yang tidak akan menguntungkan kerajaan BN."
Ujarnya lagi Perkasa dan Presidennya, Datuk Ibrahim Ali tidak memahami hak untuk berhimpun secara aman dan hak asasi manusia seperti mana yang dijamin dalam Perlembagaan Persekutuan.

Shamsul juga berkata amaran PERKASA itu seolah- olah menggambarkan pendirian kerajaan UMNO BN yang mahu mencetuskan huru- hara sekaligus memburukkan imej himpunan aman itu.

"Saya melihat dibelakang kenyataan Perkasa ini seolah-olah didorong oleh Kerajaan BN kerana sehingga sekarang kenyataan mereka yang cuba menimbulkan keadaan huru-hara itu tidak ada sebarang tindakan daripada agensi-agensi kerajaan BN."

Beliau menepis tuduhan Ibrahim Ali sebelum ini bahawa himpunan BERSIH kali pertama dicemari dengan insiden baling batu dan membakar kereta.

"Saya yakin itu adalah gambaran Ibrahim Ali akan lakukan, saya yakin itu ada dalam agenda mereka, kerana itu bukan modus operandi dan cara kita berhimpun kerana perhimpunan kita tetap kekalkan dan tidak pernah apa-apa yang terbakar setakat ini sewaktu melakukan perhimpunan."

Beliau turut mempertikaikan mengapa Kementerian Dalam Negeri (KDN) tidak mengambil sebarang tindakan ketas Ibrahim dan PERKASA yang kerap kali mencetuskan rasa kurang senang dikalangan masyarakat perlabagi kaum.

Shamsul juga berkata, beliau dan Pakatan Rakyat tiada masalah jika PERKASA mahu membuat perhimpunan amannya sendiri, akan tetapi NGO tersebut dibidas jika mahu mengadakan perhimpunan hanya semata- mata mahu mensabotaj himpunan BERSIH 2.0.

PERKASA sebelum ini mengisytiharkan akan 'lawan habis-habisan' bagi menghalang perhimpunan aman itu diadakan bulan hadapan.
Zunar Saman Kerajaan,Tuntut Karyanya Dikembalikan.

Polis Perlu Jadi Fasilitator Bersih 2.0, Bukan Sekat Rakyat Berhimpun

KUALA LUMPUR 16 JUN: Penasihat DAP, Lim Kit Siang berpendapat polis seharusnya menjadi fasilitator untuk sebarang perhimpunan aman yang ingin dilakukan oleh mana-mana pihak, baik badan bukan kerajaan atau parti politik di negara ini.

Ini kerana menurutnya, proses perkembangan status sesebuah negara seperti Malaysia juga bergantung kepada ruang untuk menyatakan pendapatan tanpa dicemari sebarang insiden provokasi dan rusuhan.

"Polis perlu menyambut dengan terbuka hasrat masyarakat sivil untuk meluahkan pendapat. Polis harus menjadi fasilitator. Bukan macam perkara yang secara terang provokatif," katanya.

Kit Siang merujuk kepada perhimpunan Bersih 2.0 pada Julai ini yang menuntut supaya pilihan raya yang adil dan bersih dilaksanakan dan menurut beliau anggota keselematan itu seharusnya membantu dalam merealisasikan demokrasi tulen di negara ini.

Pada tahun 2007 perhimpunan Bersih berjaya mengumpulkan lebih dari 100 ribu rakyat seluruh negara berarak di beberapa lokasi di ibu negara namun dicemari dengan tembakan gas pemedih mata dan air oleh polis dan Unit Simpanan Persekutuan (FRU).

Terbaru Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin mendakwa kononnya perhimpunan yang dirancang kali ini akan memberi impak negatif terhadap nilai-nilai demokrasi negara ini.

Muhyiddin turut mempertikai pendirian rakyat yang mahukan pilihan raya yang lebih adil selain menunding jari kepada gabungan Pakatan Rakyat yang seolah-olah memberi galakan walhal perhimpunan tersebut merupakan medium untuk rakyat menyatakan pendapat.

Lantaran itu, Kit Siang mengarahkan agar polis menyekat sebarang pergerakan Pertubuhan Peribumi Perkasa (Perkasa) yang turut merancang untuk menggangu perhimpunan aman itu.

Beliau menambah, rakyat sudah jemu dengan amalan dwi standard dan penangkapan terpilih yang diamalkan polis apabila berkait dengan sebarang pergerakan oleh pro Umno-Barisan Nasional (BN).

Namun pertubuhan seperti Perkasa, Gagasan Anti Penyelewengan Selangor (Gaps) dan Gabungan Pelajar Melayu Semenanjung (GPMS) diberi ruang sepenuhnya sambil dilindungi pihak polis.

"Apa beza dengan perhimpunan sejuta belia yang dilakukan kerajaan di Putrajaya walaupun sebenarnya kumpulkan 8 ribu sahaja. Kita lihat rakyat di Singapura mempunyai ruang untuk berarak dalam perhimpunan aman. Adakah rakyat Malaysia tidak matang seperti warga Singapura," katanya lagi.

Felda : Untung RM 1 Bilion Tapi Hutang RM 6 Bilion


KOMENTAR : Timbalan Menteri Di Jabatan Perdana Menteri Ahmad Maslan memberi keterangan bercanggah dan berdolak dalih ketika cuba mencanang Felda sebagai sebuah syarikat kerajaan yang mencatatkan keuntungan berlipat ganda dan kononnya tidak pernah “membebankan” peneroka-peneroka dengan pinjaman yang diambil olehnya.

Bagaimanapun Ahmad mengaku di Parlimen hari ini bahawa meskipun kedudukan Felda begitu utuh, syarikat itu membuat pinjaman RM6 bilion daripada Kumpulan Wang
Simpanan Pekerja (KWSP).

Menjawab soalan Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim, Ahmad juga menegaskan tidak ada syarikat dalam kumpulan Felda yang menanggung kerugian.

Ini menurutnya adalah kerana Felda mencatat keuntungan RM1.197 bilion pada tahun lalu.

Bagaimanapun Ahmad Maslan kemudian mengaku bahawa sebuah syarikat yang dibeli untuk memasuki pasaran minyak masak di Amerika Utara menanggung kerugian.

Namun Ahmad menyifatkan kerugian itu fenomena biasa dalam pembelian aset di luar negara.

Dalam ucapannya di parlimen itu, Ahmad mempertikaikan angka-angka yang dirujuk oleh Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim mengenai kerugian terkumpul Felda sebanyak RM500 juta dari tahun 2007 hingga 2010.

Sebahagian besar daripada kerugian itu dikatakan ditanggung oleh Felda Global Ventures menerusi pelaburan-pelaburan rapuh di luar negara, kata Anwar sambil memberikan contoh-contoh pelaburan yang dimaksudkan.

Anwar meminta kerajaan Umno-BN menyatakan sama ada RM6 bilion itu digunakan oleh anak syarikat Felda, Felda Global Ventures untuk melabur dalam syarikat milik asing.

“Saya tidak tahu dari mana ahli parlimen Permatang Pauh mendapat angka-angka ini,” kata Ahmad dengan sekali lagi mencanang keuntungan RM1.197 bilion Felda tahun lalu.

Anwar berkata Felda sepatutnya mampu memperoleh keuntungan berlipat ganda sekiranya pengurusan lebih telus.

Namun akibat pengurusan lembab, peneroka dinafikan hak untuk menikmati keuntungan lebih tinggi memandangkan harga kelapa sawit dan getah dunia melambung tinggi.

Anwar menegaskan pencapaian anak syarikat Felda tidak mencerminkan aset begitu luas yang dimiliki oleh Felda serta potensi keuntungan yang bakal dicapai.

Tahun lalu, Ahmad mengaku, juga di Parlimen, bahawa rizab Felda susut daripada lebih RM4 bilion pada tahun 2004 kepada RM1.35 bilion tahun 2009.

Peneroka Felda dilihat sebagai “simpanan tetap” Umno ketika pilihanraya dan sebarang kritikan terhadap pengurusan Felda sering mengundang tindakan padah daripada pemerintah.

Tahun lalu, lidah rasmi Parti Keadilan Rakyat, Suara Keadilan diharamkan dan disaman kerana mendakwa Felda mungkin bankrap jika terus menanggung kerugian akibat
pemborosan dan pelaburan yang tersasar.

Pada hari ini Ahmad mendakwa peneroka Felda tidak pernah ditindas, namun keputusan-keputusan Mahkamah dalam beberapa saman yang difailkan oleh peneroka
menunjukkan hakikat yang sebaliknya.

Ribuan peneroka Felda memenangi hak untuk mendapatkan pampasan daripada Felda setelah hakim memutuskan mereka ditipu bayaran untuk hasil sawit yang diusahakan.

Mahkamah Persekutuan pada Ogos lalu memerintahkan Felda membayar RM11 juta kerana menipu sekumpulan peneroka di Kemahang.

Tumpu Kebajikan Peneroka Bukan Untung Felda


KUALA LUMPUR 16 JUN: Cadangan memansuhkan Felda Plantation melalui dasar Buku Jingga bukan sahaja disalah erti kepimpinan Umno-Barisan Nasional (BN) malah dianggap akan membankrupkan agensi kerajaan itu.

Malah menurut ahli parlimen Gombak, Azmin Ali, respon pemimpin-pemimpin Umno itu jelas sekali menggambarkan gagasan itu hanya mementingkan keuntungan yang boleh diraih agensi itu berbanding Pakatan Rakyat yang memikirkan kebajikan golongan peneroka.

Oleh itu katanya, adalah cukup relevan katanya kerajaan menimbang semula atau pun memansuhkan sama sekali Felda Plantation dan diagihkan kepada 1.6 juta anak-anak peneroka Felda.

"Kita tidak bercadang untuk beri tanah kepada peneroka Felda tapi isunya sekarang adalah generasi kedua di mana kebajikan mereka harus diambil berat.

"Kita ada dasar yang jelas dalam Buku Jingga di mana Felda Plantation ini memungut kekayaan yang besar namun tidak memberi manfaat kepada peneroka-peneroka Felda selain memberi keuntungan kepada segelintir kroni yang dipilih oleh Umno.

"Maka pertimbangan kita bahawa Felda Plantation ini harus dikaji semula supaya tanah itu diperuntukkan kepada anak-anak peneroka generasi kedua, itu maksud kita," jelas beliau pada sidang media di lobi parlimen hari ini.

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk Ahmad Maslan dalam kenyataannya sebelum itu mengecam dasar Buku Jingga yang mendesak agar Felda Plantation dimansuhkan dengan alasan kerajaan Persekutuan tidak lagi menampung perbelanjaan Felda memandangkan agensi itu mampu berdikari.

Beliau berpendirian Felda tidak akan membuat sebarang keuntungan dan akan bankrup sekiranya Pakatan Rakyat diberikan mandat untuk menguruskan tanah Felda seluas 341 ribu hektar di seluruh negara.

Ahmad juga menjelaskan majoriti keuntungan Felda bergantung kepada tanah-tanah tersebut dengan mendakwa RM1.6 bilion diberikan kepada peneroka setiap tahun.

Sehubungan dengan itu Azmin berpendapat sekiranya status keluarga peneroka-peneroka Felda dikekalkan maka golongan ini akan jauh lebih ketinggalan dari sudut pendidikan dan sosio ekonomi.

"Kalau kita lihat anak peneroka Felda masih menghadapi banyak masalah seperti pekerjaan. Sebab itu kita mahu beri pertimbangan ini supaya mereka dapat meningkatkan produktiviti di kalangan generasi kedua dan menambah pendapatan keluarga mereka dan ini dapat membantu," katanya.

RM 63.9 Juta Untuk Khidmat Rundingan ETP DipertikaiSHAH ALAM 16 JUN : Tindakan Umno-Barisan Nasional membelanjakan sejumlah RM63.9 juta untuk khidmat perunding dalam usaha mempromosi rancangan induk kerajaan seperti pelan Transformasi Kerajaan/ Ekonomi (G/ETP) dipersoalkan pemimpin Pakatan Rakyat.

Setiausaha Agung PKR, Saifuddin Nasution berkata, jumlah yang didedahkan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Tan Sri Koh Tsu Koon itu semalam, terlalu tinggi untuk dibelanjakan sungguhpun kerajaan mempunyai lebihan dana.

Namun, dalam keadaan Barisan Nasional terpaksa membentangkan permohonan peruntukan tambahan sebanyak RM13 bilion pada sidang kali ini, jumlah itu adalah satu bentuk pembaziran yang tidak boleh dimaafkan.

Malah katanya, jumlah RM63.9 juta ini hampir sama dengan peruntukan bagi membiayai pengumuman Barisan Nasional untuk menaikkan gaji segelintir guru besar dan pentadbir sekolah sebagai tindakbalas kepada janji Pakatan Rakyat memberikan imbuhan RM500 sebulan kepada setiap guru seperti terkandung di dalam Buku Jingga.

“Peruntukan bagi kenaikan gaji guru-guru besar hanyalah RM80 juta setahun, berbanding RM63.9 juta yang dibelanjakan kepada beberapa firma perunding sahaja,” kata Saifuddin dalam kenyataan medianya, hari ini.

Saifuddin yang juga ahli parlimen Machang itu berkata, kegilaan untuk berbelanja besar bagi menggaji perunding tersebut, melambangkan sikap BN yang tidak menghargai sumbangan penjawat awam dantidak berkeyakinan dengan kebolehan pimpinan sektor awam menambahbaik sistem pentadbiran sedia ada.

Katanya, keputusan utama membabitkan perkhidmatan awam kini bergantung kepada maklumbalas dan cadangan perunding, sedangkan pengalaman dan kefahaman pimpinan sektor awam lebih mendalam mengenai selok-belok budaya dan motivasi penjawat awam.

“Kaedah yang diambil oleh pentadbiran Dato’ Seri Najib Tun Razak ini akan membantutkan usaha menaiktaraf mutu dan kecekapan perkhidmatan awam negara,” tambahnya.

IWAN FALS-SURAT BUAT WAKIL RAKYAT

LAGU BERSIH...BUAT PARA PEMIMPIN PENIPU

Anwar Ulangi Dakwaan Pemimpin Tertinggi Umno Terlibat Lindungi Trio 'Datuk T'DENGAN TERSEBARNYA VIDEO DAN TANPA KESUDAHANNYA CERITANYA...DAN RAKYAT TIDAK LUPA..MALAHAN SEDANG MEMBICARTAKAN Umno DI DALAM USAHA MENJATUHKAN PARTI TERSEBUT DALAM PILIHANRAYA KE 13KUALA LUMPUR 16 JUN : Ketua Umum Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim sekali lagi menegaskan beliau yakin akan penglibatan pemimpin tertinggi Umno-Barisan Nasional dan polis dalam usaha melindungi trio 'Datuk T' daripada dikenakan tindakan undang-undang.

Beliau berkata demikian menjawab pertanyaan media mengenai perkembangan terkini ahli perniagaan, Datuk Shazryl Eskay Abdullah yang dilihat menyepikan diri kebelakangan ini.

"Saya tak tahu tapi polis masih beri perlindungan. Ini adalah satu negara di mana video seks disebarkan seluruh negara dan polis tidak tahu nak buat apa? sebab itu saya masih kekalkan terdapat arahan dari pihak atasan (umno)," kata beliau.

Eskay adalah salah seorang individu yang bertanggungjawab menayangkan video seks fitnah yang dikaitkan dengan Anwar di Carcosa Seri Negara pada Mac lalu.

Beliau juga melakukan sumpah laknat di Masjid Amru Al-As Sentul dengan memakai baju kalis peluru sambil diiringi bekas Ketua Menteri Melaka, Tan Sri Rahim Thamby Chik dan bekas bendahari Perkasa, Datuk Shuib Lazim untuk membuktikan kononnya lelaki dalam video seks yang didedahkan itu adalah Anwar.

Para alim ulama dan mufti sependapat bahawa tindakan Eskay itu bercanggah dengan hukum syarak.

Malah Anwar secara konsisten menegaskan bahawa individu dalam klip video 21 minit itu bukan dirinya.

Bahkan Anwar menyifatkan trio 'Datuk T' sebagai perkakas Umno untuk memfitnah dan mengaibkan dirinnya.

Fitnah Edar Video Seks : Karpal Buat Laporan Polis


KUALA LUMPUR 16 JUN : Satu laporan polis dibuat oleh ahli parlimen Bukit Gelugor Karpal Singh hari ini ke atas seorang editor kanan kerana memberikan gambaran seolah-olah beliau bertanggungjawab mengedarkan video seks membabitkan bekas timbalan speaker Dewan Rakyat.

Dalam laporan polisnya, Karpal mahu editor kanan NST Azmi Anshar didakwa melakukan fitnah jenayah kerana menyiarkan berita palsu dalam artikelnya yang berjudul 'Karpal's political chicanery exposed again' yang disiarkan pada 4 Jun lalu.

"Saya tidak pernah pada sebarang masa mengedarkan mana-mana video lucah seks mantan timbalan speaker Dewan Rakyat ataupun sebarang video seks,” katanya kepada wartawan di luar balai Tun HS Lee di Kuala Lumpur.

“Membuat pertuduhan seperti ini adalah perkara yang serius. Mengedarkan bahan pornografi adalah kesalahan serius mengikut Seksyen 5 Akta Penapisan Filem 2002,” katanya.

Dalam artikel itu Azmi melabelkan Karpal sebagai ahli politik yang cekap menggunakan kesempatan dan mengimbas tindakan peguam veteran itu pada masa lalu.

Antaranya, termasuk “mengedarkan video lucah seorang mantan timbalan speaker Dewan Rakyat dan berang apabila video seks anak guamnya diedarkan”.

Pada 1989 semasa sidang Dewan Rakyat, Karpal telah menamakan timbalan speaker berkenaan sebagai individu dalam video seks yang diedarkan tersebut dan menuntut beliau meletakkan jawatan.

Pita itu diedarkan selepas 11 video dicuri dari sebuah peti keselamatan ketika rompakan di rumah individu tersebut.-Malaysiakini

APA JADI DENGAN SERANGAN HACKER??

Serangan Anonymous :Data Pelancongan Sabah BocorKUALA LUMPUR 16 JUN : Satu set data pengguna didakwa berjaya dicuri dari laman pelancongan di Sabah dan disiarkan di Internet.

Portal Malaysiakini melaporkan, data 392 akaun pengguna laman itu kemudian dimuatnaik ke sebuah portal bebas yang tidak dikenali. Ia turut memuatkan emel pengguna, nama pertama dan akhir pengguna dan juga kata lauan mereka yang telah dipadamkan.

Sementara The Star/Asia News Network melaporkan laman yang digodam itu dikesan awal pagi ini oleh ketua eksekutif syarikat berkenaan.

"Sebahagian daripada laman web itu didapati telah dipadamkan apabila saya melayarinya,” kata Dhillon Andrew Kannabhiran, yang mengetuai Hack In The Box (M) Sdn Bhd.

"Saya baru pulang dari lawatan luar negara,” kata portal itu.

Laman Pelancongan Sabah telah dihentikan seketika.

F-Secure Corporation (M) Sdn Bhd, sebuah syarikat perisian keselamatan komputer mengesahkan perkara itu.

Dewan Rakyat : Anwar Dan Rakan Kembali


KUALA LUMPUR 16 JUN : Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim bersama tiga ahli parlimen yang lain kembali ke Dewan Rakyat hari ini selepas menjalani hukuman penggantungan selama enam bulan.

Anwar (PKR-Permatang Pauh) bersama Karpal Singh (DAP-Bukit Gelugor), Azmin Ali (PKR-Gombak) dan R Sivarasa (PKR-Subang) diberi sambutan meriah oleh rakan-rakan ahli parlimen Pakatan Rakyat di sini hari ini.

Mereka dihadiahkan empat jambangan bunga oleh penyokong Pakatan Rakyat. Sivarasa dilihat memegang sebuah pembesar suara bagi melambangkan kebebasan bersuara yang cuba disekat berikutan penggantungan mereka itu.

Anwar diarahkan keluar dewan pada Disember lalu selepas Jawatankuasa Hak dan Kebebasan mendapati beliau bersalah kerana cuba memesongkan Dewan Rakyat berhubung kempen 1Malaysia kerajaan yang ada hubungan kait dengan Apco.

Karpal, Azmin dan Sivarasa, pula diarahkan keluar kerana menyokong Anwar dan menuntut Speaker membenarkannya mempertahankan dirinya pada sidang tahun lalu.

Anwar : Penggantungan Kami Tidak Ikut Peraturan Parlimen
KUALA LUMPUR 16 JUN : Ketua Pembangkang, Datuk Seri Anwar Ibrahim bersama tiga ahli parlimen lain yang digantung daripada menghadirkan diri ke sidang Dewan Rakyat bermula Disember lalu mempertahankan pendirian bahawa mereka berhak untuk diberi peluang membela diri.

"Kami masih berpendirian bahawa penggantungan itu tidak adil dan tidak menepati peraturan parlimen kerana tidak memberi ruang kepada saya dan rakan-rakan dalam memberi penjelasan mempertahan dan membela diri kami dan ini satu perkara yang tidak adil dalam parlimen Malaysia,"ujar Anwar pada sidang media di lobi parlimen hari ini.

Anwar digantung oleh Jawatankuasa Hak dan Kebebasan Parlimen kerana mendedahkan campur tangan Apco, sebuah agensi perhubungan yang mempunyai hubungan rapat dengan Yahudi dalam idea 1 Malaysia, Najib Razak.

Manakala ahli parlimen lain seperti Karpal Singh, Azmin Ali dan Sivarasa Rasiah pula diarah keluar Dewan kerana menyokong Anwar dan menuntut Speaker membenarkan pemimpin utama pembangkang diberi hak mempertahankan dirinya.

Kini setelah tempoh enam bulan berlalu, Anwar dan rakan-rakannya yang kembali menjalankan amanah rakyat dan menegaskan tindakan menggantung mereka tanpa memberikan ruang membela diri bertentangan dengan peraturan parlimen.

Sementara itu, ahli parlimen Gombak, Azmin Ali menyifatkan tindakan menggantung ahli parlimen Pakatan Rakyat dengan mudah menggambarkan amalan demokrasi yang semakin terhakis dalam parlimen Malaysia.

"Penggantungan ahli parlimen ini tidak sah dan tidak mematuhi undang-undang yang sedia ada dan kita dapat melihat bahawa pimpinan hari ini (BN) tidak lagi berpegang kepada prinsip dan juga peraturan dan masih menggunakan kuasa majoriti mudah dalam Dewan untuk menafikan kesemua hak-hak yang telah dijamin dalam perlembagaan Dewan Rakyat ini,"katanya.

Namun katanya, walaupun prinsip demokrasi tulen semakin terhapus dek sikap pemimpin-pemimpin kerajaan, ahli parlimen Pakatan Rakyat katanya akan terus berusaha keras demi mempertahankan suara rakyat marhaen.

Anwar bersama Karpal Singh, Azmin dan Sivarasa tiba di Parlimen sekitar jam 10 pagi tadi yang disambut meriah oleh ahli parlimen Pakatan Rakyat.

Pada sidang media yang sama, Anwar memberitahu beliau bersama-sama ahli parlimen Pakatan Rakyat lain akan membangkitkan isu peruntukkan tambahan sebanyak RM 13 billion yang dikemukakan oleh kerajaan Pusat pada minggu hadapan di Dewan Rakyat.

"Tatkala membahaskan perkara ini, harga barang naik dan perbelanjaan suku tahun pertama sudah mencapai RM 13 billion, ini tidak pernah berlaku, ada sesuatu yang tidak kena telah berlaku dalam pentadbiran kewangan negara kita dan kita akan meneliti perkara ini untuk dibahaskan dalam parlimen minggu depan,"ujar Anwar.

Felda Pinjam RM6 Bilion Tapi Nafi "Bermasalah"
KUALA LUMPUR 16 JUN : Felda hari ini mengaku membuat pinjaman RM6bilion daripada Kumpulan Wang Simpanan Pekerja namun menegaskan agensi itu tidak bermasalah membayar semula pinjaman itu.

Timbalan Menteri Di Jabatan Perdana Menteri Ahmad Maslan memberitahu Parlimen, Felda mencatat keuntungan RM1.197 bilion tahun lalu dan dan nilai keseluruhan syarikat itu adalah RM19.18 bilion.

Bagaimanapun Ahmad Maslan tidak dapat memberi penjelasan kenapa, Felda perlu membuat pinjaman RM6bilion jika kedudukan kewangannya kukuh.

Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim meminta kerajaan Umno-BN menyatakan sama ada RM6 bilion itu digunakan oleh anak syarikat Felda, Felda Global Ventures untuk melabur dalam syarikat milik asing.

Pelaburan itu, menurut Anwar, menyebabkan Felda menanggung kerugian berkumpul RM500 juta dari tahun 1997 hingga tahun lalu.

Malah katanya hal ini mengakibatkan timbul pelbagai persoalan mengenai kelemahan dalam pengurusan dana Felda dan apakah pinjaman yang dibuat bertujuan untuk menampung kerugian agensi terbabit.

"Siapa yang beri kebenaran? Adakah Menteri Kewangan dirujuk dan apa jadi dengan pemimpin-pemimpin korporat yang terlibat dalam kes ini?

"Kalau anda terus bergolak dengan undang-undang dan secara berterusan membuat keputusan bertanggungjawab, Felda akan diterima.

"Dan saya persoalkan keputusan untuk mengambil kerja konsultant. Tidak ada rekod dari segi pengalaman atau kepakaran dalam pelaburan dan teknologi urus niaga perindustrian," ujar beliau.

Ahmad sebelum ini gagal untuk memberikan jawapan kepada Anwar kerana tidak mempunyai maklumat penuh mengenainya.

Pinjaman RM6 bilion oleh Felda itu didedahkan oleh Pengerusi Anak Peneroka Felda Kebangsaan (Anak) Mazlan Aliman pada bulan lalu, namun ia tidak disahkan oleh Felda sehingga kenyataan Ahmad hari ini.

Tahun lalu, Ahmad mengaku, juga di Parlimen, bahawa rizab Felda susut daripada lebih RM4 bilion pada tahun 2004 kepada RM1.35 bilion tahun 2009.

Peneroka Felda dilihat sebagai “simpanan tetap” Umno ketika pilihanraya dan sebarang kritikan terhadap pengurusan Felda sering mengundang tindakan padah daripada pemerintah.

Tahun lalu, lidah rasmi Parti Keadilan Rakyat, Suara Keadilan diharamkan dan disaman kerana mendakwa Felda mungkin bangkrap jika terus menanggung kerugian akibat pemborosan dan pelaburan yang tersasar.

Sementara itu, Anwar turut menyangkal keterangan Ahmad kononnya Felda mencatatkan keuntungan tinggi, sebaliknya ujar beliau, agensi itu mampu memperoleh keuntungan berlipat ganda sekiranya pengurusan lebih telus.

Ini kerana menurutnya, peneroka berhak untuk menikmati lebih banyak keuntungan memandangkan harga kepala sawit dan getah dunia melambung tinggi.

Jelas beliau, aset dan keuntungan Felda keseluruhan perlu dibandingkan dengan pencapaian anak syarikat agensi kerajaan itu.

"Untung yang sepatutnya RM5 bilion jadi RM1 bilion, itu harus dipertanggungjawabkan. Yang kita bangkitkan mengapa pilih syarikat Amerika (Syarikat) yang dipertikai. Mengapa terima mudah kerugian RM500 juta? Jawab menteri, "peneroka tidak dibebankan". Ini jawapan tidak tepat.

"Keuntungan itu pulangnya kepada peneroka. Kalau untung RM5 bilion maknanya untung peneroka. Kalau untung RM5 bilion jadi RM1 bilion kena persoalkan kerana itu hak peneroka yang patut mendapat keuntungan sebegitu rupa. Tetapi (menteri) boleh jawab dengan begitu yakin dan boleh beritahu kepada kampung di Felda yang kita untung," katanya lagi.Felda Pinjam RM6 Bilion Tapi Nafi "Bermasalah"
16/06/2011
Share |KUALA LUMPUR 16 JUN : Felda hari ini mengaku membuat pinjaman RM6bilion daripada Kumpulan Wang Simpanan Pekerja namun menegaskan agensi itu tidak bermasalah membayar semula pinjaman itu.

Timbalan Menteri Di Jabatan Perdana Menteri Ahmad Maslan memberitahu Parlimen, Felda mencatat keuntungan RM1.197 bilion tahun lalu dan dan nilai keseluruhan syarikat itu adalah RM19.18 bilion.

Bagaimanapun Ahmad Maslan tidak dapat memberi penjelasan kenapa, Felda perlu membuat pinjaman RM6bilion jika kedudukan kewangannya kukuh.

Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim meminta kerajaan Umno-BN menyatakan sama ada RM6 bilion itu digunakan oleh anak syarikat Felda, Felda Global Ventures untuk melabur dalam syarikat milik asing.

Pelaburan itu, menurut Anwar, menyebabkan Felda menanggung kerugian berkumpul RM500 juta dari tahun 1997 hingga tahun lalu.

Malah katanya hal ini mengakibatkan timbul pelbagai persoalan mengenai kelemahan dalam pengurusan dana Felda dan apakah pinjaman yang dibuat bertujuan untuk menampung kerugian agensi terbabit.

"Siapa yang beri kebenaran? Adakah Menteri Kewangan dirujuk dan apa jadi dengan pemimpin-pemimpin korporat yang terlibat dalam kes ini?

"Kalau anda terus bergolak dengan undang-undang dan secara berterusan membuat keputusan bertanggungjawab, Felda akan diterima.

"Dan saya persoalkan keputusan untuk mengambil kerja konsultant. Tidak ada rekod dari segi pengalaman atau kepakaran dalam pelaburan dan teknologi urus niaga perindustrian," ujar beliau.

Ahmad sebelum ini gagal untuk memberikan jawapan kepada Anwar kerana tidak mempunyai maklumat penuh mengenainya.

Pinjaman RM6 bilion oleh Felda itu didedahkan oleh Pengerusi Anak Peneroka Felda Kebangsaan (Anak) Mazlan Aliman pada bulan lalu, namun ia tidak disahkan oleh Felda sehingga kenyataan Ahmad hari ini.

Tahun lalu, Ahmad mengaku, juga di Parlimen, bahawa rizab Felda susut daripada lebih RM4 bilion pada tahun 2004 kepada RM1.35 bilion tahun 2009.

Peneroka Felda dilihat sebagai “simpanan tetap” Umno ketika pilihanraya dan sebarang kritikan terhadap pengurusan Felda sering mengundang tindakan padah daripada pemerintah.

Tahun lalu, lidah rasmi Parti Keadilan Rakyat, Suara Keadilan diharamkan dan disaman kerana mendakwa Felda mungkin bangkrap jika terus menanggung kerugian akibat pemborosan dan pelaburan yang tersasar.

Sementara itu, Anwar turut menyangkal keterangan Ahmad kononnya Felda mencatatkan keuntungan tinggi, sebaliknya ujar beliau, agensi itu mampu memperoleh keuntungan berlipat ganda sekiranya pengurusan lebih telus.

Ini kerana menurutnya, peneroka berhak untuk menikmati lebih banyak keuntungan memandangkan harga kepala sawit dan getah dunia melambung tinggi.

Jelas beliau, aset dan keuntungan Felda keseluruhan perlu dibandingkan dengan pencapaian anak syarikat agensi kerajaan itu.

"Untung yang sepatutnya RM5 bilion jadi RM1 bilion, itu harus dipertanggungjawabkan. Yang kita bangkitkan mengapa pilih syarikat Amerika (Syarikat) yang dipertikai. Mengapa terima mudah kerugian RM500 juta? Jawab menteri, "peneroka tidak dibebankan". Ini jawapan tidak tepat.

"Keuntungan itu pulangnya kepada peneroka. Kalau untung RM5 bilion maknanya untung peneroka. Kalau untung RM5 bilion jadi RM1 bilion kena persoalkan kerana itu hak peneroka yang patut mendapat keuntungan sebegitu rupa. Tetapi (menteri) boleh jawab dengan begitu yakin dan boleh beritahu kepada kampung di Felda yang kita untung," katanya lagi.

51 Laman Web Kerajaan Digodam
SHAH ALAM 16 JUN : Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) hari ini mengesahkan bahawa terdapat percubaan untuk menggodam beberapa laman web kerajaan termasuk laman webnya, www.skmm.gov.my .

"Mengenai ancaman daripada penggodam tidak dikenali untuk menggodam laman web dengan domain .gov.my , sememangnya terdapat percubaan untuk menggodam laman web kerajaan.

"Serangan itu bermula kira-kira 11.30 malam pada Rabu, 15 Jun. Kami dapat mengesahkan sebanyak 51 laman web berdomain .gov.my digodam dan terdapat gangguan di pelbagai peringkat pada sekurang-kurangnya 41 laman web tersebut.

"Bagaimanapun, kami menjangkakan kerja-kerja pemulihan laman web tersebut secara menyeluruh tidak mengambil masa yang lama kerana kebanyakan laman web sudah pulih daripada serangan penggodam.

"Pemantauan kami mendapati serangan telah mula berkurangan pada pukul 4 pagi Khamis. Menerusi penilaian lanjutan terhadap serangan itu, kami mendapati serangan tersebut mendatangkan impak yang kecil terhadap pengguna Malaysia.

"Pusat Rangkaian Keselamatan SKMM berusaha sepanjang masa untuk menangani serangan itu. Ia akan terus bekerjasama rapat dengan agensi penguatkuasaan dan pakar keselamatan malah penyedia perkhidmatan Internet (ISP) untuk memantau situasi.

"Orang ramai dinasihatkan untuk melaporkan sebarang maklumat mengenai identiti penggodam tersebut kerana tindakan mereka mengganggu perkhidmatan rangkaian ialah kesalahan yang berat dan boleh dihukum di bawah undang-undangm" kata SKMM dalam satu kenyataan di sini, hari ini.

Kenyataan itu menambah, serangan penggodam keatas laman web SKMM tidak berjaya.

(function() { var d = document, w = window; w

KERAJAAN MELAYU TAU.... TELOQ PUN TAKDA...JADI BAGAIAMANA BEGINI ?