SOKONGAN KAUM INDIA KEPADA MIC SEKITAR 30%?

PKR KELANTAN AKAN SERAH SURAT LETAK JAWATAN LANTIKAN NEGERI

Cikgu jamu gulai lemak kuning buka puasa dengan Kit SiangHULU LANGAT, 31 MEI: Perbahasan isu berbuka puasa dengan orang bukan Islam tiba-tiba menggamatkan Ramadan di Malaysia tahun ini meskipun perkara itu bukan menjadi kesalahan dari segi moral mahupun syarie.
Bagaimana pun, di saat ada kelompok fanatik mengecam orang bukan Islam meraikan penganut Islam menghadiri majlis berbuka puasa, lain pula yang berlaku di Kampung Jawa baru-baru ini.
Rombongan Jelajah Desa Dusun Tua bersama Ketua Parlimen DAP Lim Kit Siang dan Sasterawan Negara Datuk A Samad Said kelmarin ‘disambut’ dengan gulai ayam lemak kuning, sambal kentang dan sayur campur di majlis berbuka puasa di rumah Tuan Haji Mustari bin Ahmad, 59, bekas Guru Besar Sekolah Kebangsaan Sungai Lui, Hulu Langat.
Sebaik suara azan berkumandang, rombongan DAP, ahli keluarga dan penduduk kampung berjumlah sekitar 23 orang mula menjamah juadah yang disediakan.
Gembira dengan kehadiran rombongan DAP, Haji Mustari berkata ini kali pertama Lim Kit Siang dan Pak Samad bertamu ke rumahnya.
“Saya rasa seronok dia (Lim Kit Siang) datang (ke) rumah saya dengan Pak Samad buka puasa sama-sama,” katanya kepada Roketkini.
Beliau turut berkongsi pandangan terhadap DAP khususnya Lim Kit Siang dan pentadbiran kerajaan negeri Pulau Pinang di sebalik segala tohmahan buruk ke atas DAP.
“Saya tak ada sangkaan (buruk) apa-apa (terhadap Lim Kit siang).
“Kita dapat tengok dia banyak guna logik dan kuat lawan isu rasuah,” ujarnya.
Pun begitu, Haji Mustari mengakui pernah mempunyai persepsi negatif terhadap DAP sebelum terbentuknya kerjasama Pakatan Rakyat.
“Tapi bila DAP bekerjasama dalam Pakatan Rakyat (PR), barulah saya nampak keikhlasan (DAP). Apa yang PR buat adalah untuk rakyat.
“Dulu tak nampak, kita ingat DAP ni nak jadi PAP,” katanya menambah apa yang dilakukan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak berkaitan hubungan eratnya dengan negara China mengundang kerisauan.
Perbualan Roketkini dengan Haji Mustari yang dipanggil ‘cikgu’ oleh penduduk kampung terus rancak, kami bertanya pandangannya terhadap PAS.
Beliau berkata, selepas berpisah dari komponen Pakatan Rakyat, PAS dilihat suka berbuat sesuka hati.
“PAS dulu dengan selepas Tok Guru Nik Aziz sudah jauh beza. PAS dah lain. PAS nampak sombong,” katanya.
Masalah dengan PAS setelah berpisah dari PR bukan sekadar dapat dilihat daripada hubungan antara parti-parti politik semata-mata tetapi turut dizahirkan dengan sikap ‘orang-orang PAS’ yang disifatkan Haji Mustari sebagai ‘fanatik dengan kumpulan’.
“Kalau dia (sekumpulan penyokong PAS) sedang berborak, kita datang, dia senyap.
“Macam baru-baru ni ada kematian, ada orang PAS kata tak payahlah datang sebab (arwah) tak pernah nampak datang masjid,” luahnya kesal dengan perkara itu.
Perbualan Roketkini dengan Haji Mustari malam itu berjaya mencungkil lebih banyak ruang dan sudut pandang kalangan akar umbi yang bersama masyarakat di kawasan luar bandar.
Tambahnya, jika dahulu penduduk kampung yang berlainan ideologi politik boleh sama-sama hidup rukun damai di masjid, sikap fanatik perpuakan yang dibawa golongan tertentu kini telah menyebabkan perpecahan dalam kariah.
“Kena cari orang (pemimpin) yang ada idea, yang baik untuk masyarakat dan negara.
“Jangan cari orang yang fikirkan diri sendiri sahaja,” kata Haji Mustari lagi.

Proton berimej 'China' lebih mahal di pasaranDr Rosli Yaakob Dr Rosli YaakobTidak mustahil harga kenderaan keluaran Proton Holdings Bhd khususnya membabitkan model baru di pasaran tempatan akan menjadi lebih mahal bagi memastikan keuntungan kepada Zhejiang Geely Holding Group Co (Geely) dari China.
Bekas Timbalan Pengarah Bank Negara Malaysia (BNM), Dr Rosli Yaakob berkata, tidak mustahil Geely meletakkan syarat tertentu kepada Proton antaranya menaikkan harga bagi membolehkan syarikat itu dapat menikmati keuntungan dalam satu tempoh ditetapkan.
“Ketika media melaporkan Geely menarik diri, saya melihat ia hanya usaha mereka bermain tarik tali dan ternyata benar apabila kerajaan menaikkan duti eksais lima peratus untuk kenderaan utiliti sukan (SUV) dan kenderaan pelbagai guna (MPV) bagi memikat syarikat terbabit.
“Hanya selepas itu barulah Geely setuju membeli 49 peratus kepentingan Proton, sekali gus mengumumkan akan mengeluarkan SUV Boyue NL3 untuk dikeluarkan di Malaysia bagi pasaran serantau,” katanya kepada SelangorKini seperti dilapor hari ini.
Beliau berkata, keadaan itu membolehkan Proton memperolehi keuntungan berganda menerusi pengecualian duti eksais dan kenaikan harga kenderaan seperti dijangka.
Dr Rosli berkata, sebagai pemilik saham baru, Geely sudah pasti mahukan pulangan segera ke atas pelaburannya di dalam Proton.
Selain itu, katanya, kesediaan Geely menyediakan reka bentuk, teknologi dan landasan pasaran kenderaan jenama Proton di peringkat antarabangsa mempunyai kos tersendiri.
“Rakyat kena terima hakikat selepas ini Proton berimej baru iaitu ‘imej China’ dengan harga lebih mahal dan bukan lagi sebagai kenderaan nasional yang walaupun bermasalah tetapi tetap dibanggakan terutama di awal pengeluarannya.
“Di sudut lain pula, kita perlu lihat teknologi China yang disuntik ke dalam Proton adakah kemungkinan lebih bagus kerana sebelum ini memang susah jumpa kenderaan buatan China tersadai di tepi jalan,” katanya.