VIDEO : IKUTI PERLAKSANAAN GST DAN KESAN- RAFIZI JAWAB MACAI BN

RAFIZI JAWAB SOALAN MACAI BN


RAFIZI KANTOIKAN MENTERI CAP AYAM A.K.A SEPUPU ROSMAHDEBAT YB KHALID - DR ZUHDI MALAM TADI BONGKAR RAHSIA LAMA

 mandor.blogspot

Malam tadi ada forum menemukan YB Khalid Samad (MP Shah Alam) dengan Dr Zuhdi jentik-jentik.  Aku sempat mendengar live di Radio D'Pedas FM.  

Rengkasnya, malam tadi terbongkar sekali lagi bahawa;

1.  Memang wujud usaha PAS untuk bersama Umno pada tahun 2008 di Selangor dan melantik Dr Hassan Ali untuk menjadi MB Selangor.  Namun usaha itu gagal apabila dibantah oleh YB Khalid Samad sendiri yang hadir selaku Timb Pesuruhjaya PAS Selangor waktu itu yang beliau pun turut hadir bertemu Khir Toyo dan Pak Lah.  Pemimpin PAS yang hadir waktu itu adalah Us Nasa, ketika itu Timbalan Presiden PAS dan Mustafa Ali.

2.  Memang benar, tahun 2009 di Perak masih cuba diusahakan gabungan PAS - Umno ketika MB Perak waktu itu adalah YB Nizar.  Malang lagi, usaha itu gagal juga apabila dihalang oleh Pesuruhjaya PAS Perak ketika itu iaitu Ustaz Ahmad Awang.  Turut membantah adalah Mursyidul Am Pas ketika itu, Allahyarham Tok Guru Nik Aziz.

Khabarnya yang menghubungi Pesuruhjaya PAS Perak untuk bergabung dengan Umno itu adalah yang sekarang katanya telah dilantik sebagai Mursyidul Am Pas yang baru menggantikan Almarhum Tok Guru Nik Aziz.  Apakah sesuai untuk beliau?  Jawapannya memang sesuai sebab usaha untuk bersama dengan Umno tidak mustahil terhenti.

Alhamdulillah, bagusnya PAS ini adalah kerana tidak semua bodoh untuk bergabung dengan Umno.  Yang ingin bergabung itu mereka mahu cepat naik dan tidak mahu mengalami kesusahan dalam perjuangan.

“Jangan hanya jadi pemerhati, libatkan diri dan lakukan perubahan”

rafizi_ramli

SUBANG,  MAC: Ahli Parlimen Pandan Rafizi Ramli mengingatkan agar rakyat Malaysia tidak sekadar menjadi pemerhati terhadap isu-isu ketirisan, rasuah dan salahguna kuasa yang berlaku di negara ini, sebaliknya melibatkan diri secara langsung untuk melakukan perubahan.

“Antara pesanan yang paling saya ingat ketika di sekolah dahulu ialah, jangan sekadar menjadi pemerhati. Jangan hanya tengok.

“Dalam hidup ini kita kena terlibat (melakukan perubahan). Kadang-kala kita salah. Salah tak mengapa. Kena ambil pendirian.

“Dan kita kena cakap pada kawan-kawan, (bahawa) kamu takkan melakukan apa-apa perubahan dengan hanya menangis,” kata Rafizi dalam ‘Ceramah Isu Semasa’ di Dewan MPSJ semalam.

Jpeg 

Kira-kira 600 hadirin memenuhi Dewan MPSJ sempena program ‘Ceramah Isu Semasa’ anjuran DAP Subang Jaya.

Tambah Naib Presiden PKR itu, rakyat Malaysia perlu bangun, menyatakan pendirian dan melibatkan diri melalui cara masing-masing bagi menyebarkan maklumat dan pendedahan bermula dari lingkungan paling hampir.

Beliau turut memberikan contoh pelaksanaan cukai barangan dan perkhidmatan (GST) yang dikenakan kepada semua golongan, sedangkan prinsip percukaian adalah bagi membela golongan tertindas melalui sistem perkongsian dan pengagihan.

“Apa prinsip moral tentang cukai? Percukaian adalah bagi mengangkat (kehidupan) orang-orang paling miskin.

“Tetapi GST ini terbalik. Orang-orang kaya yang jumlahnya 10 peratus ini pula yang akan ‘ditaja’ oleh 90 peratus yang lain. Apa akan jadi kepada mereka (orang miskin)? kata Rafizi.

“Dalam masa tiga minggu dari sekarang, Najib akan melaksanakan GST. Orang ramai pasti akan terasa kesannya mulai 1 April nantii.

“Ketika saya buat laporan polis tentang 1MDB, peliknya, saya pula yang ditahan,” kata Rafizi disambut ketawa hadirin.

Rafizi yang mengumumkan aset dan hutangnya kepada umum minggu ini, turut mencabar Perdana Menteri dan kabinet untuk melakukan perkara sama.

“Najib kena umumkan hartanya seperti mana yang saya lakukan. Kita ada hak untuk bertanya. Jika tidak, kita boleh nyatakan bahawa harta itu (dari sumber) haram.

“Sekarang ini UMNO dalam keadaan paling lemah. UMNO telah rosak sehingga ke terasnya. Siapa ada banyak wang, maka dia yang mengawal UMNO.

“Kalau Najib tak tumbang (kerana banyak wang), UMNO-BN yang akan tumbang,” kata Rafizi. – 


Roketkini.com


Ahmad Husni pemimpin tak ada tulang belakang – Mohd Ariff Sabri


 
Kenyataan Husni itu menunjukkan bahawa Najib dan Husni mencelakakan kabinet seolah olah mengatakan - pergi mampuslah.

ariff husniPETALING JAYA: Ahli Parlimen DAP-Raub, Datuk Mohd Sabri Ariff Abdul Aziz menyifatkan Menteri Kewangan Dua, Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah sebagai pemimpin UMNO yang tidak ada tulang belakang.

Katanya, Ahmad Husni tidak akan berani membuat keputusan berkaitan portfolionya melainkan setelah mendapat kebenaran Menteri Kewangan yang juga Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak.
“Dia seorang yang penakut,” dakwanya dalam entri terbaru blog sakmongkol.blogspot.com, dan seterusnya menyatakan, “Dan jika Husni buat kenyataan bahawa RM950 juta adalah standby credit-mestilah istilah itu dipersetujui oleh Bossman Najib. Dan Bossman Najib, satu Malaysia dah tahu-orang nya blur.”

Bekas ahli UMNO dan ADUN Pulau Manis itu berkata, rakyat perlu mengetahui kelentongan para pemimpin kerajaan semasa bercakap “akan melakukan yang terbaik untuk menegak benang basah dan menipu rakyat.”

Beliau mempersoalkan jawapan Ahmad Husni di Dewan Rakyat berhubung tunai RM950 juta untuk 1Malaysia Development Berhad (1MDB) untuk tujuan kredit siap sedia, bukannya pinjaman atau bailout.
“Silalah nyatakan apa bezanya bila RM950 juta benar-benar digunakan oleh 1MDB? Bila ia digunakan bagaimana? Ia akan jadi hutang. Dan hutanglah yang diakui oleh CEO 1MDB, Arul Kanda (Kandasamy) yang mengesahkannya. Ia pinjaman dengan terma dan syarat pinjaman komersial,” katanya.