Q & A BERSAMA DATUK SAIFUDDIN NASUTION ISMAIL: SAIFUDDIN BERSUNGGUH BERSAMA PAKATAN BELIAU UNTUK GAGASAN REFORMASI- SIRI 9SAIFUDDIN BERSUNGGUH BERSAMA PAKATAN BELIAU UNTUK GAGASAN REFORMASI


Oleh Syed Umar Ariff

 

TIDAK LARI  DARIPADA ISU : Setiausaha Agung PKR Datuk Saifuddin Nasution Ismail ,berharap agar pemilihan beliau akan membantu memperkuatkan jentera parti Keadilan Rakyat PKR.

Digelar sebagai kuasa ketiga dalam pemilihan parti akhir bulan ini , beliau tidak mempunyai keraguan untuk berterus-terang kepada Syed Umar Ariff , berkenaan pertandingan 3 penjuru  antara  Menteri Besar  Selangor Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dan Timbalan Presiden PKR Azmin Ali. Beliau percaya PKR tidak lagi mampu untuk dibayangi oleh pertempuran personaliti

Soalan: Anda cukup berani untuk mengumumkan pakatan anda dengan Naib Presiden PKR, Nurul Izzah Anwar dan pengarah strategik PKR Rafizi Ramli. Rafizi pun disebut agak ragukalau-kalau dikatakan  mengenai meludah antara Selangor Menteri Besar Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim dan Timbalan Presiden PKR Azmin Ali. Adakah  anda fikir langkah sedemikian akan mewujudkan permusuhan antara puak ?

Jawapan: Ya , akan ada permusuhan . Apabila kita mula-mula dirancang ( untuk membentuk pakatan itu , Rafizi dan Izzah ,) termasuk ahli-ahli parti yang lain, menyedari saya pada mulanya saya enggan dicalonkan  ( untuk bertanding jawatan Timbalan Presiden PKR ). Tetapi saya juga tahu bahawa pemimpin parti bosan dengan berbagai  masalah yang tidak berkesudahan (yang disebabkan oleh Khalid dan Azmin ).

Rakyat telah menyaksikan (pembangkang ) di Kedah , di mana Pas gagal menyelesaikan konflik dalaman ( antara  bekas Menteri Besar Kedah Tan Sri Azizan Abdul Razak dan  Timbalan Pesuruhjaya PAS Kedah  Datuk Phahrolrazi Zawawi ). Masalah ini timbul kerana tidak ada yang telah diselesaikan isu ini (untuk gambar politik yang lebih besar ) dan, pada akhirnya, perkara itu telah diketahui oleh rakyat, yang dihukum dengan pengundi Pas yang dulunya member undi kepada PAS telah  memberi undi kepada  Barisan Nasional pada pilihan raya umum tahun lepas .

Satu-satunya perbezaan antara PAS Kedah  dan PKR ialah perselisihan dalaman yang melanda bekas Menteri Besar Kedah  itu berlaku beberapa bulan sebelum pilihan raya umum, manakala dalam PKR, pertelingkahan (antara Khalid dan Azmin ) telah berterusan , walaupun selepas pilihan raya. Kami perlu berhadapan dengan isu ini sekali dan untuk semua. Sekarang adalah masanya untuk kita untuk melakukannya.

Soalan: Anda mengatakan masalah antara Khalid dan Azmin boleh memudaratkan parti. Tetapi sekali lagi , pihak pembangkang mengesahkan cengkaman yang kukuh kepada Selangor , yang menang dengan majoriti besar  pada pilihan raya umum lepas. Jelas sekali, masalah ini tidak mewujudkan sebarang bentuk tekanan oleh r akyat  untuk terus menyokong Pakatan.

Jawapan: Benar. Kerana pemimpin-pemimpin parti mempunyai " oversold " Khalid untuk dilihat sebagai rajin dan bersih ... semua sempurna di mata rakyat, terutama dalam jangka pertama ( pemerintahan pakatan pembangkang di Selangor ). Sekarang, seperti yang kita memasuki penggal kedua kami dalam mentadbir Selangor , kontroversi telah timbul , seperti isu air , kenaikan elaun wakil negeri , yuran pelesenan perniagaan dan Bank Islam (berkaitan dengan kes mahkamah antara Khalid dan Bank Islam Malaysia Bhd lebih dua saman dikaitkan dengan pinjaman RM66.67 juta untuk membeli saham Guthrie 13 tahun dahulu). Terdapat banyak perkara-perkara yang membawa kepada beberapa isu yang dibincangkan dalam ( Pakatan Rakyat / pembangkang) Majlis Presiden.

Soalan: Jadi , tidak ada geseran , secara umum , di antara pemimpin-pemimpin parti , termasuk anda , dan Khalid ?

Jawapan: saya berada di sana ( dalam mesyuarat presiden ). Saya melihat apa yang berlaku dan kita berhadapan Khalid. Tetapi saya tidak membuat kecoh mengenainya. Itulah gaya saya. Anda boleh Google saya. Saya tidak pernah secara terbuka mengkritik Khalid, seperti apa yang sedang dilakukan oleh Azmin . Saya tidak akan berbuat demikian. Saya masih ada prinsip dan sikap  kesopanan (dan kesopanan ). Saya akan membawanya ke tugas semasa mesyuarat sahaja dan jika saya tidak dapat mencari masa untuk berbuat demikian ( semasa mesyuarat ), saya akan bertemu dengannya selepas itu. Dan saya akan sentiasa membawa pemimpin yang lain untuk bertemu dengannya , termasuk ( Presiden PKR Datuk Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail , untuk mendapatkan penjelasan daripada sebarang isu.

Apabila kedudukan saya sebagai ketua kakitangan di pejabat Menteri Besar  telah diumumkan (tahun lepas) tetapi saya tidak ( dibenarkan) masuk ( beroperasi ) jawatan yang ditawarkan kepada saya , ( di pejabat Menteri Besar ), saya tidak pun membuat bising, kerana saya tidak fikir saya akan kehilangan apa-apa . Jadi, jika saya mahu untuk mewujudkan suasana yang tidak enak seperti Azmin , saya boleh melakukan demikian. Namun, saya memilih untuk tidak. Mungkin , pada masa itu , Khalid terpaksa melantik saya. Walau bagaimanapun, saya terima  ( dengan keputusan itu ).

Apabila saya berada di London ( akhir tahun lepas ) , saya menulis e-mel kepadanya dan berkata bahawa saya telah memutuskan untuk meninggalkan ( berhenti )dari berkhidmat di  pejabat  Menteri  Besar , dan hanya mahu memberi tumpuan kepada perkara-perkara parti.

Dan, di sebalik semua itu, saya masih berbaik-baik dengan dia, kerana saya percaya bahawa kita mesti beralih daripada pertempuran personaliti ( sama dengan Khalid dan barisan Azmin ). Oleh itu, pertandingan bagi jawatan-jawatan sebenarnya lebih cita-cita , rekod prestasi, kesetiaan kepada parti dan berkenaan dengan kepimpinan kolektif.Soalan: Pada pendapat anda, adakah majlis menandatangani perjanjian air (antara Selangor dan Kerajaan Persekutuan) tindakan balas Khalid menentang musuh dalam parti ?

Jawapan: Tidak,  Tetapi tahu  semua sikap Khalid begitu jelas, terutamanya dalam isu air . Bagi beliau, jika dia telah berunding ahli politik berhubung perkara itu , ia akan mengambil masa. Dan sebagainya, dia lebih selesa untuk dikelilingi oleh penasihatnya, termasuk ( Kumpulan Darul Ehsan Bhd presiden ) Suhaimi ( Kamaralzaman ) dan ( Ketua Pegawai Eksekutif Menteri Besar Diperbadankan) Faekah ( Husin ).

Soalan: Khalid tidak lebih suka untuk melibatkan pemimpin parti?

Jawapan: Di puncak isu air, ( Ketua Umum PKR ) Datuk Seri Anwar Ibrahim , Presiden Pas , Datuk Seri Abdul Hadi Awang, Naib Presiden PAS Salahuddin Ayub , ketua   DAP Wilayah Persekutuan  Tan Kok Wai,  Setiausaha Agung PAS  Datuk Mustafa Ali, pengerusi DAP Selangor , Tony Pua , Azmin , Rafizi dan saya bertemu Khalid , yang telah diminta untuk membawa penasihat-penasihatnya untuk mesyuarat itu. Tetapi saya mengatakan tidak , kerana ia sepatutnya menjadi pertemuan antara Majlis Presiden dan dia.

Ya, dia tidak dapat bercampur dengan kami  kerana , kami semuanyaahli-ahli politik . Walau bagaimanapun, dalam mesyuarat itu, kami tidak melancarkan sebarang serangan peribadi terhadapnya.

Dalam isu air ini, kami telah berjanji kepada rakyat bahawa mereka akan diberi ( negeri industri bekalan air ) syer dalam manifesto pilihan raya kita dan tiada kenaikan tarif air. Tetapi Khalid kemudian mengumumkan bahawa tarif air di Selangor akan meningkat dalam tempoh tiga tahun akan datang. Dalam tiga tahun mendatang , pilihan raya  semakin hampir . Jadi, kita perlu memikirkan kesan politik yang berpunca daripada majlis menandatangani perjanjian itu.

Jadi, itulah sebabnya kepimpinan kolektif adalah penting. Kita perlu membabitkan (dan berunding ) antara satu sama lain .

Soalan: Dalam memilih ahli-ahli untuk pakatan anda, anda telah diskaun Khalid kerana dia tidak benar-benar seorang pemain politik  , tetapi seperti yang anda kata, dia adalah seorang tahu semua. Bagaimana pula Azmin ?

Jawapan: Azmin adalah daripada kelas yang berlainan . Beliau adalah kawan baik saya . Azmin adalah seperti ini. Dia selesa bergaul hanya dengan orang-orang yang dia menganggap sebagai bukan ( politik) ancaman kepadanya. Ia adalah semudah itu . Jika anda melihat beliau barisan ( pasukan dalam pemilihan parti ) , anda akan melihat nama-nama seperti Seri Andalas di Kedah, Dr Xavier Jayakumar dan bekas anggota Dewan Undangan Negeri Kajang Lee Chin Cheh . Nah, itu adalah gaya.


Soalan : Apakah Azmin takut cabaran baru ?

Jawapan : Sebenarnya, dia tidak mahu  menikmati bertukar-tukar pandangan, idea atau perbahasan. Saya tidak fikir penilaian saya dia adalah salah. Kami telah lama dalam politik bersama-sama untuk masa yang lama dan saya tahu dia yang baik. Terdapat juga pemimpin-pemimpin lain yang tidak akan mengambil pihak dengan Azmin , termasuk PKR naib presiden Tian Chua dan Fuziah Salleh.

Soalan: Jadi, Azmin adalah dianggap sebagai  keanak- anakan dan membawa  masalah dalam parti?

Jawapan: ( Dia mengangguk dalam perjanjian . ) Saya terkejut juga ( dalam menyaksikan pendekatan beliau ). Beliau adalah ahli kanan parti . Saya tidak bersetuju dengan beliau yang mengeluarkan kenyataan  ( yang boleh mencemarkan  imej parti ) di Twitter , terutamanya oleh “budak-budak”  tweet beliau - yang berada  bawah “di gaji beliau”  - di " Istana Segambut " (menggambarkan dinasti politik Anwar ), " Sleeping Beauty " ( dianggap sebagai melihat  pada Wan Azizah ) dan nepotisme.

Anwar, yang dianggap sebagai  seorang bapa kepada beliau, bercakap dengan Azmin : "Berhenti -lah, Min .. memberitahu orang-orang  anda .. ia tidak baik untuk melakukan perkara-perkara itu."

Anwar lembut dalam menegur Azmin .

Tetapi Rafizi , sebagai contoh, akan hanya menghadapinya dengan serta  merta. Dia juga menghantar e-mel yang  panjang  untuk Azmin mengenai perkara itu. Rafizi berkata itu adalah perkara yang salah , dia tidak tahan mengenai beliau.

( Dalam perkembangan lain ) saya percaya masalah di Selangor boleh diselesaikan jika Azmin mendapat sokongan daripada DAP dan Pas. Sudah tentu, dia tidak, dan yang hanya akan menimbulkan banyak  kecacatannya . Tetapi dia pandai berkempen untuk dirinya sendiri, dalam mempertahankan jawatannya. Kebanyakan kempen beliau adalah mengenai beliau menjadi rapat dengan Anwar . Di sini, biarlah saya menunjukkan gambar beliau memikul ( cedera ) Anwar, yang disiarkan melalui Twitter. Azmin boleh menjadi sangat kreatif. Walaupun saya tidak boleh memikirkan ini ( ketawa ).


Soalan : Bagaimana anda meyakinkan Nurul Izzah dan Rafizi untuk menyertai anda ?

Jawapan : Sebenarnya, ia tidak mudah bagi saya untuk meyakinkan kedua-dua pemimpin muda . Apabila anda bercakap tentang PKR , anda akan bercakap tentang pemimpin muda dan anda dapat menentukan kedua-dua (Nurul Izzah dan Rafizi ) dari senarai teratas , tidak seperti saya, yang tidak mempunyai bunga api seperti mereka berdua . Saya mengambil masa tiga jam untuk meyakinkan Rafizi. Beliau berkata kepada saya bahawa saya sampaikan tawaran saya, dan ianya sudah  terlambat , kerana beliau memikirkan untuk bekerja bersama  dirinya dengan Azmin .

Rafizi kata Khalid telah dikompromi (dengan satu siri isu-isu ). Tetapi Azmin , kesetiaannya diuji walaupun dia adalah seperti seorang budak lelaki yang anda perlu untuk memanjakan dan menjaga. Itulah bagaimana beliau sifatkan Azmin .

Rafizi adalah seorang lelaki prinsip. Dia tidak berganjak dengan mudah. Beliau berkata beliau lebih cenderung untuk bersama dengan Azmin , walaupun beliau masih belum menyuarakan niat beliau kepadanya. Rafizi adalah pelaku dan Azmin memerlukan orang seperti dia. Walau bagaimanapun, saya memberitahu Rafizi mengenai aspirasi saya dalam menerapkan kepimpinan yang berkualiti dan menerangkan kepada beliau bahawa parti itu memerlukan pelan penggantian . Saya melihat dia dan Nurul Izzah sebagai pemimpin masa depan ( parti ). Saya memberitahunya bahawa terdapat tetingkap peluang untuk mereka. Dia memberitahu saya kebimbangan beliau mengenai anggota mereka bertiga  (kemungkinan pakatan itu)  , yang semua orang Melayu . Kemudian saya memberitahu beliau bahawa pakatan itu akan diperluas untuk merangkumi bukan Melayu.

Soalan: Rafizi mempunyai masalah dengan imej kaum dalam membentuk  pakatan ini ?

Jawapan: PKR masih sebuah parti berasaskan Melayu. Itulah realiti. Saya rasa orang bukan Melayu dalam parti juga telah diterima bahawa ianya sedemikian  . Tetapi seperti yang kita berjuang  bersama-sama , kita akan menjemput Naib Presiden  PKR  Tian Chua , N. Surendran , ahli exco parti R. Sivarasa dan ketua PKR Sarawak Baru Bian, antara lain, untuk pakatan itu. Kami akan mewujudkan satu landskap baru.

Rafizi kemudiannya yakin , dan memberitahu saya bahawa beliau akan berenang atau  berjuang bersama  dengan saya. Seterusnya adalah Nurul Izzah.

Dia memang popular. Saya memberitahunya apabila pertama kali datang , pemimpin mesti berani untuk membuat keputusan ( termasuk mengambil -dua pihak ). Dan kemudian dia membuat keputusan untuk menjadi sebahagian daripada pakatan itu.

Soalan: Ada yang mengatakan bahawa anda kurang cekap melekap kepada hubungan Nurul Izzah dengan Anwar untuk meningkatkan peluang anda untuk menang ?

Jawapan: Ini bukanlah kes itu. Anda lihat, Nurul Izzah tidak pernah dilantik ke jawatan dalam parti. Beliau bertanding dan menang. Keputusan untuk meletakkan beliau di kalangan kepimpinan tertinggi PKR telah dibuat oleh ahli-ahli parti yang mengundi untuknya. Dan ia kebetulan bahawa dia adalah anak perempuan sulung  Anwar.

Bagi saya , dengan bertanding jawatan dalam parti , persepsi bahawa parti itu sedang dikendalikan oleh dinasti keluarga boleh dihapuskan.http://www.nst.com.my/nation/general/saifuddin-aims-to-make-impact-with-his-pact-1.560734

TERJEMAHAN OLEH WRLR

Pemilihan PKR: Saifuddin kacau daun Azmin SIRI 8

Pemilihan PKR: Saifuddin kacau daun Azmin

Malaysiakini
Setiausaha Agung Datuk Saifuddin Nasution Ismail kini dilihat calon utama berpeluang merampas kerusi timbalan presiden PKR yang kini disandang orang lama parti itu Azmin Ali.

Dengan penarikan diri penyandang naib presiden Tian Chua daripada persaingan sama, pasukan Saifuddin dilihat lebih kuat berbanding pasukan Menteri Besar Selangor Tan Sri Khalid Ibrahim.

Tian Chua turut dilihat bersama pasukan Saifuddin yang turut disokong pemimpin popular PKR Rafizi Ramli dan Nurul Izzah Anwar.

Kumpulan ini berpotensi mendapat sokongan golongan muda dan profesional dalam parti.

Walaupun sebelum ini seluruh negara melihat perseteruan Khalid-Azmin sejak beberapa tahun kebelakangan bakal mencapai kemuncak kali ini, penyertaan Saifuddin dilihat bakal mengubahnya.

Tambahan lagi, Saifuddin memasuki gelanggang ketika ramai pihak dikatakan mulai bosan dan penat dengan perseteruan tidak berkesudahan Khalid-Azmin dalam pelbagai isu, daripada hal pentadbiran Selangor kepada syarikat berkaitan kerajaan (GLC).

"Kempen Saifuddin telah mengambil 'kesempatan' terhadap krisis antara Azmin dan Khalid.

"Kalau dulu dia kata Azmin dan Khalid tak boleh bekerjasama, sekarang siapa yang tidak boleh bekerjasama," kata sumber yang dekat dengan Azmin dan enggan namanya didedahkan.

Justeru, munculnya Saifuddin, yang sebelum ini banyak beraksi di belakang tabir, meletakkannya di landasan paling tepat untuk menewaskan Azmin.

Khalid makin tersudut

Keadaan Khalid, yang sebelum ini dilihat mewakili kepentingan kumpulan anti-Azmin, pula semakin tersudut.

Terbaru, kemasukan penyandang presiden Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail ke Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor juga sekali gus memberi tekanan tambahan kepada Khalid.

"Dengan adanya Wan Azizah, Tan Sri (Khalid) perlu mendengar dan tidak boleh melakukan sesuka hati pentadbiran negeri," kata Rafizi Ramli, calon naib presiden kepada Malaysiakini.

Rafizi bercakap dalam konteks Khalid kini secara terbuka diminta oleh ADUN Pakatan Rakyat untuk mula mengendahkan suara dan kedudukan wakil rakyat lain, terbaru dalam sidang DUN yang sedang berjalan.

Bagi penyokong Azmin pula, mereka beranggapan Khalid bukan lagi tokoh popular parti walaupun mencipta nama dengan cepat sejak menyertai PKR pada 2007 – selepas lapan tahun PKR ditubuhkan (ketika itu dikenali Parti Keadilan Nasional).

"Kenapa letakkan isu ini Azmin lawan Tan Sri Khalid? Realitinya seluruh parti menentang Khalid.

"Bukti: seluruh MPP (Majlis Pimpinan Pusat) sokong langkah Kajang," tulis anggota MPP parti itu Khalid Jaafar semalam.

Azmin, calon paling kanan dalam persaingan itu bagaimanapun turut berdepan label elitis dan bertanggungjawab terhadap barisan calon yang didakwa kurang berupaya dalam pilihan raya umum lalu.

"Ramai (anggota) di kalangan akar umbi tidak berpuas hati dengan keputusan Azmin yang meletakkan calon-calon yang tidak dikenali, malah bukan di kalangan yang bekerja di kawasan tersebut ketika PRU 13 lalu.

"Mengapa sehingga kini belum ada bedah siasat di atas kegagalan calon 'pilihan' MPN untuk PRU13?

"Siapakah individu di sebalik kegagalan untuk menguasai Negeri Sembilan dan menawan kembali Perak ?" tegas seorang penggerak kempen Khalid yang namanya didedahkan.

Serangan alam maya

Bagaimanapun Azmin tetap dilihat sebagai calon pilihan yang telah pun menyusun gerakan secara 'senyap' sejak sekian lama di peringkat akar umbi.

"Azmin nampak senyap tetapi kini telah pun bergerak menyusun pasukan beliau. Tak perlu menonjol," kata seorang ahli parti yang bersekutu dengan Azmin.

Daripada aspek kempen maya, kekuatan dilihat berpihak kepada Azmin dan Saifuddin.

Ketika mereka cuba mengembangkan pengaruh di Facebook dan Twitter, Khalid sebagai pencabar ketiga pula sebaliknya terpaksa bergelut dengan serangan di Internet.

Gambar program kempennya yang bertemakan "Menuju Reformasi Tulen” yang tidak mendapat sambutan dikesan dihebahkan di laman sosial.

"Gambar itu tak betul, kumpulan lain hebahkan, gambar diambil sebelum Tan Sri datang," nafi sumber dari pejabat Menteri Besar kepada Malaysiakini.

Bagaimanapun, Khalid dilihat sebagai calon yang mempunyai rekod bersih tetapi bukan seorang yang bekerja secara berpasukan ataupun meraih populariti di mata akar umbi.

Pengundian bagi pemilihan PKR secara pemilihan langsung akan bermula 26 April ini sehingga 11 Mei depan secara berperingkat mengikut negeri.

Seramai 496,923 dari sejumlah 500,001 ahli parti layak mengundi.