TAKLIMAT AHLI PARLIMEN PH


Faezudin Fuad

Alhamdulillah, Taklimat Ahli Parlimen Pakatan Harapan 
Pra-Persidangan Dewan Rakyat di Hotel Saujana, Subang.Mari baca sejarah...!KENALI TUN DARI KACAMATA PEMIMPIN UMNO*

Mari baca sejarah...!

*Syafie Apdal dipergunakan utk lahirkan sentimen*

*KENALI TUN DARI KACAMATA PEMIMPIN UMNO*

Tun Dr Mahathir sangat licik bermain politik. Itu kita mesti akui. Tapi selicik licik Tun, kita diajar utk mengambil ikhtibar dari sejarah. Kata ilmuan... 'Jika seseorang tidak belajar dari sejarah, dia berpotensi utk melakukan kesalahan org lain yg pernah terjadi di masa lalu yg sebenarnya hal tersebut boleh dihindari.'

Sejak era PM pertama lagi, Tun Mahathir telah membuat onar hingga beliau disingkirkan dari UMNO oleh Tunku Abdul Rahman. Khabarnya kemarahan Tunku Abdul Rahman kpd Mahathir memang dpt dilihat jelas oleh jamaah Menteri hingga bila disebut nama Mahathir, Tunku Abdul Rahman akan berubah wajahnya.

Kemarahan PM pertama itu tidak sampai di situ... Selepas berbelas tahunnya menyerahkan jawatan PM kpd Tun Razak dan PM bersilih ganti hingga ke zaman Mahathir... Tunku masih sangsi dgn Tun Mahathir.

Allahyarham Tan Sri Mohamed Rahmat yg dianggap org yg paling taat kpd Tun Mahathir, di dlm bukunya menulis beliau pernah mempelawa Tunku Abdul Rahman menyertai semula UMNO Baru tetapi ditolak.

Tunku menjelaskan bahawa “Macam mana I nak maafkan dia? (Dr Mahathir). Dia tu jenis manusia yang tak boleh dipercayai langsung."

Tidak ramai anak2 muda yg mengetahui kisah sejarah perbalahan itu. Apa yg membuatkan Tunku Abdul Rahman kecewa dgn Tun Mahathir, "Amat menyedihkan sekali sekeping surat yang memerlukan masa 10 minit menulisnya telah memusnahkan khidmat saya selama lebih 17 tahun.

Dr Mahathir sendiri tahu untuk bangsa dan negara, saya telah mengorbankan segala kesenangan dan telah menjadi miskin dan papa malah untuk membayar cukai pendapatan pun saya terpaksa menjual harta benda," Tunku Abd Rahman, dipetik dari surat daripada Dr Mahathir.

Rupanya kisah keegoan Tun Mahathir mahu semua org mengikut kata2nya bukan perkara baru dilakukan Tun Mahathir tetapi telah lama. Tunku Abdul Rahman, Tun Hussein Onn, Tun Musa Hitam, Tunku Razaleigh, Anwar Ibrahim, Tun Abdullah Badawi, Najib Razak dan terbaru Muhyiddin Yassin adalah antara mangsa politik Tun Mahathir.

Kita belajar sejarah pertembungan Mahathir dan Ku Li. Pengundian berlaku 'blackout' hingga sampai UMNO diharamkan. Dlm satu temubual, Datuk Nik Ahmad Azmi memberitahu parti S46 terpaksa ditubuhkan atas nasihat Tunku kerana UMNO Baru yg Tun tubuhkan tidak membenarkan Tengku Razaleigh menyertainya.

*Secara fakta Anwar Ibrahim dan Muhyiddin Yassin jika kita melihat sejarahnya, mereka tidak meninggalkan UMNO tetapi keduanya disingkirkan. Yg meninggalkan UMNO adalah Tun Mahathir sendiri.*

Sebelum itu, Tun Musa Hitam pula menjadi mangsa dan selepas berpuluh tahun barulah beliau memberitahu, "Kalau saya lawan, saya akn dituduh sebagai homoseksual dan mengadakan seks dgn binatang dan lain2. Kamu tidak kenal dia (Tun). Masa itu juga saya tiada kekuatan kewangan. Duit semua dipegang oleh Daim," jelas Tun Musa Hitam.

Itu antara pengalaman mereka yg pernah bersama dgn Tun yg LGE dan rakannya Mat Sabu kena belajar sejarah. Apa kata Tun Abdullah Badawi atau dikenali Pak Lah yg sukar utk kita melihat beliau marah tetapi dlm satu rakaman eksklusif ketika menjawat jawatan PM ketika itu Pak Lah berkata...

"Siapa kah Tun yg sudah keluar dari UMNO yg membuat arahan pada org UMNO apa yg patut dilakukan. Dia (Tun) berlagak seolah dia Pengarah pilihan parti. Menentukan org itu yg boleh pegang jawatan ini, org ini pegang jawatan itu. Siapa yg perlu ada dlm parti, siapa yg perlu dikeluarkan. Apa hak dia buat begitu?"

Kisah yg berlaku kpd Pak Lah inilah yg kini berlaku sekali lagi kpd PH. Beliau bukan lagi anggota PH. Malah beliau gelendangan politik. Tiada berparti tetapi boleh mengarahkan LGE dan Mat Sabu bermesyuarat dgnnya dan menentukan siapa yg menjadi PM.

Tindakan LGE dan Mat Sabu bertemu Tun utk menentukan siapa bakal PM PH sepertimana berlaku bagaimana Tun mempengaruhi Tan Sri Muhyiddin dan Najib Razak memberi tekanan politik kpd Pak Lah utk berundur.

Yg menghairankan kita, kedua wakil parti itu tidak menyanggah malah akan membawa kpd mesyuarat parti masing2 atas cadangan Tun itu. Pelik sepatutnya mereka pergi mesyuarat tentulah tidak bersetuju kerana Syafie Apdal bukanlah dari parti Pakatan Harapan.

Kedua mereka lama dlm politik tetapi lama belum tentu bijak. Jika bijak sudah lama PAS dan DAP bersatu sejak era 70-an dan 80-an lagi.

Mereka kena baca buku UMNO 'Berakhirnya Sebuah Impian' tulisan Allahyarham Tan Sri Mohamed Rahmat. Jika Mat Sabu nak bodek Tun skrg, dia kena kenal siapa Tun melalui buku yg ditulis oleh Allahyarham Tan Sri Mohammed Rahmat itu.

Siapa yg tidak kenal beliau. Selepas UMNO diharamkan dan muncul UMNO Baru, Mohamed Rahmat menjadi ahli UMNO (Baru) dgn nombor 00000003 dan dilantik menjadi Setiausaha Agung UMNO yg baru.

Mohamed Rahmat diangkat oleh Mahathir utk mengimbangi kehilangan tokoh dari Johor, Tun Musa Hitam dan Shahrir Samad yg meninggalkan UMNO ketika itu. Siapa yg boleh digunakan Tun akan gunakan sepertimana 2 kali beliau menggunakan Anwar utk mencapai cita2 politiknya.

Mohamed Rahmat telah menggunakan kedudukannnya sebagai Menteri Penerangan utk membuat kempen Semarak bagi mengembalikan imej Mahathir yg teruk tercalar selepas pengunduran Tun Musa Hitam dan Ku Li.

Mohamed Rahmat dianggap org kuat Tun Mahathir. Ada yg kata beliau sangat kuat membodek Tun Mahathir sebagai PM ketika itu. Dlm sangkaan kita tentulah beliau mendapat byk penghargaan dari Tun Mahathir, rupa2nya sebaliknya apabila membaca buku beliau.

Kata Mohamed Rahmat, beliau pergi ke pejabat Tun selepas diminta utk melepaskan jawatan sebagai Menteri sebelum itu... "Sir, I setuju utk berhenti... Tiada apa2 utk I." (mungkin dimaksudkan jawatan CEO, Duta dan Pengerusi GLC.)

Jawab Tun, "Nothing for you..." Mohamed Rahmad sgt kecewa dan menulis kesetiaan yg diberikan dibalas oleh Tun dgn kesombongan. Habis madu sepah dibuang.

Belajar dari sejarah... Saya bersetuju keputusan yg dibuat Anwar. Dulu pun begitu dia kata dia akan serahkan jawatan PM kpd Anwar. Kemudian dia paksa Anwar berhenti. Anwar mengambil keputusan lawan kerana merasa beliau difitnah dan di pihak yg benar.

Teruk Anwar dilakukan. Beliau diaib, dipukul, dibogel dan dipenjarakan. Selepas 16 tahun berlalu oleh kerana dendamnya kpd Najib beliau sanggup mengadap Anwar Ibrahim semata-mata memenuhi kehendak nafsunya.

Kesediaan Anwar menerima Tun sungguh mengejutkan sehingga anak2 Anwar marah kerana mengenangkan sejarah penderitaan keluarga mereka. Malah seringkali kita melihat air mata Wan Azizah mengalir mengenangkan nasib suaminya di penjara.

Anwar memberitahu, kemarahan teramat sangat dan dendam Tun Mahathir kpdnya kerana dia menolak utk membantu anak Tun Mahathir yg memerlukan suntikan hampir RM 2 billion ketika itu.

Tun Abdullah juga dikatakan menjadi kemarahan Tun Mahathir kerana tidak meneruskan projek jambatan bengkok yg diilhamkan Mahathir.

Kes yg sama berlaku kpd Najib, kisah bermula apabila beliau tidak menyokong Datuk Seri Mukhriz Mahathir yg berhasrat utk bertanding sebagai Naib Presiden UMNO dlm pemilihan UMNO pada akhir 2013.

Beliau tidak menyokong Mukhriz sebagai Naib Presiden parti kerana baharu sahaja melantik anak Mahathir itu sebagai Menteri Besar Kedah.

“Selama ini saya bertahan. Saya cuba untuk tutup mulut kerana saya masih menghormati dia (Mahathir). Budaya kita ajar kita untuk menghormati orang tua.

“Lebih2 lagi, saya tidak boleh menafikan bahawa dia pernah berjasa kepada saya kerana dia pernah menyokong saya menjadi Perdana Menteri,” ujar Najib

Jadi apa yg dilakukan oleh Tun skrg ini adalah ulang tayang atas kejayaannya menjatuhkan pemimpin2 yg tidak sependapat atau mendengar 'titah'nya.

Pelantikan Syafie Apdal ini matematiknya sgt mudah. Pertama, beliau bimbang jika Syafie Apdal suatu masa nanti akn  bersama-sama Anwar menyokong PH. Kedua, sekadar mahu DAP dan Amanah terus menyerang PKR.

Tun tahu Syafie Apdal tidak akan jadi PM. Mana cukup nombor dan adalah lebih baik dia melantik Hishamuddin atau Azmin. Beliau hanya mahu musuh Anwar ramai. Itu juga antara pendapat Bung Mokhtar mengenai pelantikan Syafie Apdal.

Selain itu, Tun hanya mahu memainkan sentimen org Borneo, jika PKR menentang bermakna PKR menolak pemimpin2 Borneo. Licikkan sdg Syafie Apdal sgt mustahil utk menjadi PM. Tun dulu jadi PM 22 tahun negeri Kedah tak maju2 juga. Tun tahu org Malaysia mudah dimainkan isu sentimen seperti Melayu di Malaya.

PKR telah Tun Mahathir lemahkan dgn pecahkan parti tersebut. Tun Mahathir menggunakan Azmin Ali utk berbuat demikian dan akhirnya PKR terpecah dua. Tapi Tun Mahathir tahu kekuatan PH akn kembali pada PRU-15 kerana Azmin Ali hanya boleh mempengaruhi pemimpin PKR dgn jawatan tetapi dgn rakyat yg menyokong PKR tidak sama sekali.

Ia berlaku sepertimana PAS dan Amanah. Walau pun 16 pemimpin utama PAS meninggalkan parti tersebut dgn menubuhkan Amanah tetapi kekuatan PAS jauh lebih kuat di mana hampir 1.7 juta mengundi parti tersebut pada PRU lalu.

Jadi Tun merasakan dgn meletakkan orgnya di dlm kerajaan PN dan beliau pula menguasai PH... Maka politik negara ini berada dlm kekuasaannya. Tun bila2 masa boleh bersemuka dgn Muhyiddin. Tun tahun Muhyiddin memerlukan beliau utk memastikan Azmin dan Hishamuddin akn terus bersama.

Hebatkan politik Tun. Sebab itu LGE kena belajar ilmu politik ini. Tun bukan sebarangan ahli politik. Hanya Anwar yg Tun lihat lihat sebagai buku bertemu dgn ruas. Nasihat saya, LGE pergi berjumpa Tun Musa Hitam, Pak Lah, Najib dan Anwar Ibrahim... Pemimpin2 UMNO lebih kenal siapa Tun.

Jika nak hapuskan kleptokrasi... Hishamuddin bukan orgnya. Ingatlah sehingga kini Azmin Ali tidak pernah Tun menyalahkannya. Akhir kata, saya minta jika beri komen mengenai Tun Mahathir jgn hina dgn panggilan tidak baik... Cukup sekadar memberi fakta yg betul bagi menyokong artikel ini. Tunjukkan politik matang...
Anwar Ibrahim: Pakatan Harapan Akan Tegas Bertahan Kedudukan Speaker Dewan RakyatUSUL MENUKAR SPEAKER TERKANDUNG RAHMAT TERSEMBUNYI BUAT UMNO


Usul menukar Speaker yang akan dibawa oleh Perdana Menteri, Muhyiddin Yassin dalam Sidang Parlimen esok adalah juga peluang terbuka dengan maksud yang berbeza kepada beberapa pihak yang lain.
Bagi Muhyiddin, tujuannya mengemukakan usul tersebut pastilah dengan maksud yang jelas iaitu untuk memastikan sebarang cubaan menggugat kedudukannya dalam Parlimen tidak berlaku lagi.
Pastilah, keyakinan Muhyiddin membawa usul itu kerana beliau percaya majoriti benar-benar berada di pihaknya.
Begitu pun, berdasarkan kedudukan majoriti yang dimilikinya masih samar-samar dan mereka yang berada dalam kerajaan berbalah sesama sendiri tidak sudah-sudah, semua seperti tidak pasti bagi Muhyiddin.
Tetapi, beliau juga tiada pilihan kerana mengekalkan Mohamad Ariff Md Yusoff lagi sebagai Speaker, jauh lebih bahaya baginya.
Bagi blok pembangkang, kedudukan mereka juga adalah pasti iaitu menolak usul Muhyiddin itu kerana sekaligus inilah peluang terbaik untuk menjatuhkan Muhyiddin sebagai Perdana Menteri.
Walaupun blok pembangkang nampak berpecah dan tidak sealiran, mereka dipercayai akan bersatu untuk mengekalkan lagi Mohamad Ariff dalam undian esok.
Jika blok pembangkang berjaya mengekalkan Speaker dalam undian esok, ia bermakna usul Muhyiddin adalah tewas dan alamat awal yang tidak baik baginya.
Dengan gagal menukar Speaker pilihannya, bermakna Muhyiddin tiada lagi sokongan dalam Parlimen dan Perdana Menteri yang tiada sokongan dalam Parlimen adalah tidak bermoral untuk terus kekal memegang jawatan tersebut.
Dalam keadaan begitu, walaupun tidak semestinya, Muhyiddin mesti berundur atau meletakkan jawatannya dengan segera.
Kalau pun beliau tidak meletakkan jawatan, Mohamad Ariff yang gagal disingkir itu tentunya akan mempercepatkan usul undi tidak percaya terhadap Muhyiddin yang mana usul tersebut telah pun diterima untuk dibentangkan dan diletakkan dalam Aturan Mesyuarat No 27.
Hanya jika Azhar Azizan Harun yang terpilih sebagai Speaker Parlimen yang baru menggantikan Mohamad Ariff, barulah besar kemungkinan usul undi tidak percaya itu akan dilengah-lengahkan seperti usul RUU355 atau dibatalkan terus akhirnya.
Namun, jika Speaker baru mahu memberi ruang juga kepada usul tersebut dibentangkan, ia tidaklah lagi merupakan keadaan yang membimbangkan buatnMuhyiddin.
Kejayaan dalam usul menukar Speaker adalah bayangan Muhyiddin tetap mempunyai sokongan majoriti dalam usul undi tidak percaya terhadapnya.
Lantaran itu, mahu tidak mahu, PH dan blok bebas mesti bersatu hati, sambil berusaha mendapatkan sokongan pihak lain, termasuk daripada kerajaan, dalam menentang usul menukar Speaker esok nanti.
Di situlah peluang paling terbuka untuk menjatuhkan Muhyiddin dan mengembalikan mandat rakyat kepada PH.
Selepas berjaya, berundinglah elok-elok siapa yang harus jadi Perdana Menteri. Yang penting, jatuhkan Muhyiddin dulu.
Bagi pihak dalam kerajaan, khususnya UMNO yang ternampak begitu mahukan pilihanraya mengejut diadakan, undian dalam usul menukar Speaker esok juga merupakan peluang terbaik untuk mencapai tujuan tersebut.
Jika UMNO bersama Pas dalam Muafakat Nasional benar-benar yakin mampu mengambil alih kerajaan dalam pilihanraya mengejut dan mahu menghentikan perbalahan dengan Bersatu, terutama berhubung pengagihan kerusi, mereka mesti memilih untuk tidak menyokong usul Muhyiddin itu.
Apabila usul Muhyiddin kalah dan ternampak pihak dalam kerajaan sendiri tidak menyokongnya, beliau tidak mempunyai pilihan lain selain harus membubarkan Parlimen.
Maka dengan itu, tercapailah hasrat UMNO untuk pilihanraya mengejut diadakan segera.
Kiranya UMNO terus menyokong usul Muhyiddin, kerajaan PN berpotensi dapat dikekalkan sehingga tahun 2023 dan keadaan itu tidak baik buat UMNO dari segi pengagihan kerusi antara mereka dengan Bersatu.
Muhyiddin akan mempunyai cukup masa mengukuhkan Bersatu, malah dengan kedudukannya sebagai Perdana Menteri juga membolehkan beliau memberi lebih tekanan kepada UMNO dalam menuntut pembahagian lebih kerusi untuk ditandingi bagi partinya.
Sehingga tahun 2023 juga mungkin membuatkan ramai pemimpin UMNO yang ada kes mahkamah sekarang sudah didapati bersalah, tidak mustahil sebahagiannya telah menghuni penjara, maka di mana lagi kedudukan UMNO ketika itu.
Berlengah sehingga 2023 bukanlah pilihan yang baik bagi UMNO. (Shahbudindotcom 12/07/2020)

BEBERAPA AKTIVITI DI PARLIMEN PD


11 JULAI

KHIDMAT NASIHAT GUAMAN SYARIE PARLIMEN PORT DICKSON
Telah berlangsungnya sesi pertama Khidmat Nasihat Guaman Syarie di Pusat Khidmat Rakyat Parlimen Port Dickson pada hari ini.
Sebanyak 4 kes dikendalikan oleh Peguam Syarie, Sdr. Kamarul Arifin berkaitan tuntutan tanah pusaka, harta hibah, perintah turun milik orang yang meninggal dunia dan satu kes berkaitan tuntutan PERKESO.
Ada sepasang suami isteri yang sejak jam 6 pagi lagi bertolak dari Felda Bukit Rokan Gemencheh semata-mata hadir ke Pusat Khidmat Rakyat Parlimen Parlimen Port Dickson ni bagi mendapatkan khidmat nasihat guaman.
Moga usaha ini memberi manfaat kepada semua pihak.
Sertai KEADILAN Port Dickson dengan mengisi borang di pautan berikut :
#

9 JULAI

Bersama pimpinan dan anggota KEADILAN Negeri Sembilan yang diketuai saudara
di Seremban petang tadi.
Sempat berbicara mengenai laporan Philip Alston mantan pelapor khas Pertubuhan Bangsa Bersatu (PBB) berkenaan masalah kemiskinan dan hak asasi manusia di Malaysia.
Saya tegaskan perkara tersebut harus diberi perhatian sesegera mungkin oleh pimpinan dan anggota agar tiada rakyat yang tercicir dan terpinggir dari arus pembangunan.
Turut ditekankan soal pemantapan parti yang harus tegak atas asas dan khittah perjuangan mengangkat agenda reformasi.
Saya juga ingatkan mereka agar dapat mempertahankan mandat rakyat serta harus sentiasa bersedia perkukuh dan pelihara parti bagi menghadapi kemungkinan pilihanraya umum bila-bila masa dari sekarang.

9 JULAI

Mengadakan pertemuan dengan Menteri Besar Negeri Sembilan Aminuddin Harun serta pegawai-pegawai kanan kerajaan negeri.
Saya bangkitkan beberapa masalah di Port Dickson yang perlu penyelesaian dan pertimbangan segera oleh kerajaan negeri.
Antara yang disampaikan termasuk rintihan pengusaha ‘banana boat’ yang hilang mata pencarian akibat pandemik Covid-19, isu-isu nelayan, masalah banjir dan saliran serta kelewatan pembinaan projek perumahan PR1MA.
Semoga kesemua isu rakyat ini dapat diselesaikan secepat mungkin.
UCAPAN DARI PRESIDEN BUAT KETUA WANITA PKR YANG BARU


Selamat maju jaya kepada YB Fuziah Salleh yang kini memimpin pasukan Wanita KEADILAN.
Bersama kita memenuhi cita bangsa dalam membela dan memperkasa suara kaum wanita di Malaysia.Imej mungkin mengandungi: 19 orang, orang duduk, skrin dan dalam

DR WAN AZIZAH

Mesyuarat bersama wanita Keadilan di ibu pejabat Keadilan.
Jawatankuasa Khas yang ditubuhkan oleh Majlis Pimpinan Pusat bersetuju melantik YB Fuziah Salleh bagi mewakili MPP untuk menjalankan tugas-tugas Ketua Wanita sehingga pemilihan akan datang.
Moga Allah sentiasa memberkati dan merahmati.Bersatu dakwa Umno lebih pentingkan kerusi daripada pertahan kuasa Melayu Islam


Bersatu dakwa Umno lebih pentingkan kerusi daripada pertahan kuasa Melayu Islam


Anggota Majlis Pimpinan Bersatu, Dr Rais Yatim, menyatakan rasa terkilannya terhadap kepemimpinan Umno yang dilihat lebih mementingkan kerusi yang akan ditandingi nanti berbanding mempertahankan kuasa Melayu Islam.

Bekas menteri itu berkata kecenderungan pemimpin Umno khususnya yang senior memperkatakan kerusi dilihat seolah-olah tidak menghargai kedudukan parti itu dalam kerajaan Perikatan Nasional (PN).
Menurut Rais, pemimpin-pemimpin senior Umno sepatutnya lebih mengutamakan perjuangan mempertahankan kuasa Melayu Islam berbanding isu perebutan kerusi kerana usaha tersebut penting bagi mengekalkan kerajaan hari ini.

“Bab paling penting ialah mengekalkan kuasa Melayu Islam, tetapi Umno tidak menyebut perkara itu. Penghargaan diberikan kepada mereka juga seperti tidak dihargai.

“Sepatutnya perlu diberikan markah kepada Perdana Menteri, Muhyiddin Yassin kerana beliau memberi tempat kepada mereka. Setakat ini, perkara itu nampak tidak menjadi hal.


“Walaupun (Umno) daripada parti yang kalah tetapi ia mendapat kedudukan hebat dan puluhan (jawatan) GLC (syarikat berkaitan kerajaan). Jadi saya tidak faham kenapa,” katanya dipetik Sinar Harian hari ini.

Rais berkata demikian mengulas mengenai isu perebutan kerusi parlimen yang kini diwakili Bersatu tetapi mahu diambil semula oleh Umno.

Antara kerusi yang sedang diperkatakan ialah Mersing membabitkan penyandang, Dr Abdul Latiff Ahmad. Ia berpunca daripada kenyataan menteri pembangunan luar bandar itu yang didakwa disalah tafsir.


Abdul Latiff – yang memenangi kerusi Mersing atas tiket Umno – bagaimanapun sudah membuat permohonan maaf.

Sumber: MalaysiakiniKerusi Umno BN milik kami! Tegas MT Umno


Kerusi Umno BN milik kami! Tegas MT Umno
UMNO berpendirian bahawa semua kerusi yang menang pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) milik parti itu dan perlu ada rundingan jika parti lain mahu mengambilnya.
Ahli Majlis Kerja Tertinggi UMNO, Datuk Mohd Razlan Rafii berkata, Bersatu boleh menerima semua bekas Ahli Parlimen UMNO yang telah lompat parti tetapi tempat kerusi mereka akan diisi oleh calon dari UMNO atau Barisan Nasional (BN).
“Selain itu juga, ingin saya mengingatkan (Tan Sri) Dr Rais Yatim bahawa UMNO tidak akan berkompromi dengan mereka yang cuba menekan parti ini yang akhirnya merugikan orang Melayu,” katanya, lapor Sinar Harian.
Razlan mengulas kenyataan Anggota Majlis Pimpinan Bersatu itu hari ini yang menyatakan perasaan terkilannya terhadap kepimpinan UMNO yang dilihat lebih mementingkan kerusi yang akan ditandingi berbanding mempertahankan kuasa Melayu Islam.
Mengulas lanjut, Razlan mempersoalkan suara bantahan Bersatu ketika umat Melayu Islam sedang diancam dengan cadangan meratifikasikan Konvensyen Antarabangsa Mengenai Pembasmian Diskriminasi Kaum (ICERD) oleh Pakatan Harapan (PH).
“Di mana suara Bersatu pula ketika Himpunan Pertahan Kedaulatan Islam 405 (Himpunan 405) membantah dengan mana-mana pihak yang cuba menyentuh institusi Raja-Raja Melayu dan Perlembagaan Negara?” katanya..
Katanya, UMNO juga tidak berminat menjaja cerita pembahagian kerusi calon menjelang Pilihanraya Umum akan datang tetapi yang memulakan sengketa antara rakan parti di dalam Perikatan Nasional diketahui umum datangnya dari Bersatu sendiri.
“Kenyataan yang dikeluarkan Ahli Parlimen Mersing, Dr Abdul Latiff Ahmad yang mengatakan kononnya UMNO sudah ‘tidak laku’ dan gagal mendapat sokongan rakyat itu sebenarnya berniat jahat walaupun ‘salam perkenalan’ Perikatan Nasional (PN) telah menunjukkan tanda-tanda positif.
“Seperkara yang Dr Rais Yatim harus sedar ialah kerajaan hari ini dibina dengan sokongan UMNO. Maka tidak menjadi kesalahan sekiranya UMNO diberi kedudukan di pelbagai peringkat termasuk syarikat milik kerajaan (GLC) berdasarkan status sebagai parti di dalam kerajaan,” katanya.
Bagaimanapun beliau secara peribadi berpendapat bahawa UMNO juga tidak ada masalah untuk melepaskan semua jawatan di dalam GLC dan menarik semula sokongan kepada kerajaan PN..


PECAT HANIZA TALHA IKUT PROSEDUR, TIADA KEZALIMAN – HALIMEY

TURUTAN KISAH LEBAI MEMFITNAH DAN SAMAN


Hj Nusi

Apa pandangan anda semua?

1. 10 Nov 2017 - Bendahari Agung dan PJ PAS Perak Razman zakaria skalah saman Fitnah RM200k terhadap DS Nizar.

2. 26 Jun 2018 - Ahli Dewan Ulama PAS Che Masri kalah Saman Fitnah terhadap Husam Musa berhubung tuduhan Seleweng Tanah.

3. 7 Sept 2018 - Cybertroopers PAS Herman Samsudeen memohon Maaf dalam Mahkamah kerana memfitnah Dato Mahfuz menerima Dana UMNO

4. 25 Jan 2017 - Hasan Ali kalah saman Fitnah RM200k terhadap YB Khalid Samad kerana memfitnah YBKH menentang hukum syarak dan menyokong penjualan arak.

5. 25 Ogos 2018 - Muslimah PAS Wan Asshima terpaksa memohon maaf kepada YB Khalid Samad kerana fitnah meluluskan pesta Gay. YB Khalid tekad teruskan saman.

6. 26 Jun 2019 - Wan Zawawi Wan Ismail (PAS) kalah saman kerana memfitnah Hj Husam Musa terima duit DAP dan Tauke Judi. Pemfitnah merupakan Ahli Lajnah Politik dan Pilihan Raya Pas Kelantan semasa tuduhan dibuat.

7. 26 feb 2020 – Ustaz Syarhan Humaizi bekas Ketua Pemuda PAS Selangor kalah saman fitnah RM80,000 kerana memfitnah Terresa Kok sebagai ‘Anti-Islam’.

8. 9 jul 2020 - Bekas ketua pemuda pas p pinang Ustaz Mohamed Hafiz Mohamed Nordin diarah bayar RM100,000 pada peguam.Ezam Mohd Nor: Kalau PRU Berlaku, Siapa Lead PH? Siapa PM Pilihan Kita? Tun Mahathir Mesti Pastikan


Ezam Md Nor: Tun Mahathir Tak Mahu Reformasi Berlaku Di Malaysia, Masalah Utama Negara Ialah RasuahSEMAK MUKA MUKA KENA SAMAN


Apa pandangan anda semua?

1. 10 Nov 2017 - Bendahari Agung dan PJ PAS Perak Razman zakaria skalah saman Fitnah RM200k terhadap DS Nizar.

2. 26 Jun 2018 - Ahli Dewan Ulama PAS Che Masri kalah Saman Fitnah terhadap Husam Musa berhubung tuduhan Seleweng Tanah.

3. 7 Sept 2018 - Cybertroopers PAS Herman Samsudeen memohon Maaf dalam Mahkamah kerana memfitnah Dato Mahfuz menerima Dana UMNO

4. 25 Jan 2017 - Hasan Ali kalah saman Fitnah RM200k terhadap YB Khalid Samad kerana memfitnah YBKH menentang hukum syarak dan menyokong penjualan arak.

5. 25 Ogos 2018 - Muslimah PAS Wan Asshima terpaksa memohon maaf kepada YB Khalid Samad kerana fitnah meluluskan pesta Gay. YB Khalid tekad teruskan saman.

6. 26 Jun 2019 - Wan Zawawi Wan Ismail (PAS) kalah saman kerana memfitnah Hj Husam Musa terima duit DAP dan Tauke Judi. Pemfitnah merupakan Ahli Lajnah Politik dan Pilihan Raya Pas Kelantan semasa tuduhan dibuat.

7. 26 feb 2020 – Ustaz Syarhan Humaizi bekas Ketua Pemuda PAS Selangor kalah saman fitnah RM80,000 kerana memfitnah Terresa Kok sebagai ‘Anti-Islam’.

8. 9 jul 2020 - Bekas ketua pemuda pas p pinang Ustaz Mohamed Hafiz Mohamed Nordin diarah bayar RM100,000 pada peguam.

VIDEO : Anwar Ibrahim: PN Govt Came Into Power Claimed To Replace PH To Save The Malays, What Has PN Done?


VIDEO : Anwar Ibrahim: Apakah Dilakukan Oleh Kerajaan PN Sejak bulan Mac Dalam Membela Nasib Orang Melayu?VIDEO : Anwar Ibrahim: Isu Paling Kritikal Kita Hadapi Adalah Kegagalan Menangani Jutaan Di Paras Kemiskinan


MMMMMM.....MENIRU SAJA MODAL PN NI.....

Imej mungkin mengandungi: 2 orang, teksImej mungkin mengandungi: satu atau lebih orang


Alhamdulillah..
Memartabatkan tulisan jawi adalah usaha baik yang dimulakan Dr Mujahid dan kerajaan PH.
Tahniah Dr Mujahid!
𝘚𝘶𝘮𝘣𝘦𝘳:
𝗝𝘂𝗺𝗮𝗮𝘁 𝗱𝗶𝗶𝘀𝘆𝘁𝗶𝗵𝗮𝗿 𝗵𝗮𝗿𝗶 𝗽𝗲𝗻𝗴𝗴𝘂𝗻𝗮𝗮𝗻 𝘁𝘂𝗹𝗶𝘀𝗮𝗻 𝗷𝗮𝘄𝗶: 𝗠𝘂𝗷𝗮𝗵𝗶𝗱 -(4/9/2019)
https://www.sinarharian.com.my/article/46526/BERITA/Nasional/Jumaat-diisytihar-hari-penggunaan-tulisan-jawi-Mujahid


Imej mungkin mengandungi: 5 orang, teks
RETAK MENANTI BELAH DALAM BANI TEBUKATAP


JAMZURI ARDANI

Semakan saya terhadap sentimen politik semasa, Umno/BN sememangnya berada pada tahap yang sangat kukuh dari sudut sokongan akar umbi, kewangan, jentera, dan dokongan sektor korporat.
Saya tidak nampak parti itu memerlukan apa-apa bantuan lagi dari PAS dan PPBM untuk kembali menguasai politik dan pentadbiran negara.PILIHANRAYA LAMBAT LAGI......

Pilihan Raya Umum - mention online 2012

HAMDAN TAHA

Pilihanraya lambat lagi....

Tapi bergaduhnya dah berdentum dentam rebut kerusi
Ini pula lebih parti PAS mereka berdiam sahaja buat masa ini.
Tapi memang lah sukar untuk berbahagi kerusi bila ada tiga parti Melayu dalam satu kandang.
PH pun sebelum PRU ke 14 berdepan masalah yang sama. Bersatu dan Amanah dua dua parti Melayu dan PKR pula berada di tengah tengah. Dap lebih mudah kerana dia bersendirian parti yang mejoriti Cina dan India. Tetapi PH boleh selesai kerana mereka sebelum itu tidak beranggapan kerusi mana mana adalah tradisi mereka sebab AMANAH dan BERSATU baru pertama kali masuk bertanding....lebih mudah
Tapi Umno,Pas dan Bersatu ini bukan mudah kerana kebanyakan kerusi adalah tradisi Umno yang menang. Mana mungkin kerusi Umno nak di serahkan pada BERSATUY atau PAS....sukar berlaku tu....begitu juga kerusi di Kelantan,Terengganu dan beberapa di Kedah kerusi tradisi Pas yang menang....bukan mudah Pas nak serahkan kerusi mereka.....
Jadi perkara perkara ini bukan mudah...sekarang ini perbalahan dari pemimpin sahaja masih boleh kawal....perbalahan sebenar ialah akar umbi....bayangkan ada kerusi yang jentera Umno kuat seperti Larut...Mersing...Bagan Serai tiba tiba pemimpin bagi pada BERSATU yang bertanding....akar umbi tidak di bawa berunding....siapa nak bergerak dan buat kerja kat bawah tu....mampussss...