MENTERI BESAR PAHANG DISIASAT KES BELI UNDI

"PELAN PERALIHAN KUASA SUDAH DIPERSETUJUI"
Saya menyedari terdapat berbagai-bagai andaian terkait soal peralihan kuasa yang dipetik oleh media perdana dan media sosial dengan mengandaikan wujudnya pertembungan dalam kalangan pimpinan. 

Saya ingin mengulangi bahawa tidak wujud sebarang pertelingkahan antara saya dan Tun tentang soal peralihan kuasa. Kita telah bersetuju berkenaan proses dan pelan transisi tersebut, dan juga turut dimuafakati di peringkat Pakatan Harapan.  

Sejurus pertemuan saya bersama Tun Dr Mahathir pada hari Rabu yang lalu, saya mengulangi pendirian saya bahawa Tun wajar diberi ruang dan dukungan untuk mengemudi kerajaan. 

Kepimpinan Pakatan Harapan harus kekal fokus terhadap isu-isu yang menekan dengan meringankan beban rakyat, menyegerakan reformasi institusi dan mengheret mereka yang mencurangi dana awam ke muka pengadilan.

Saya mendukung pernyataan Perdana Menteri Tun Mahathir bahawa kerajaan Pakatan Harapan adalah kerajaan yang kuat. Kerajaan sedang bekerja dan berusaha memenuhi janji-janji kepada rakyat Malaysia, dan kerajaan ini adalah kerajaan yang mewakili semua rakyat rentas kaum dan agama, dan menolak sebarang bentuk prejudis dan ancaman mengganggugugat ketenteraman awam. 

Walaupun telah banyak yang dicapai, cabaran-cabaran yang mendatang memerlukan kerjasama dan dukungan kuat semua pihak dalam Pakatan Harapan. 

Kita juga menyedari wujudnya watak-watak yang ingin melihat kita gagal. Saya menggesa pimpinan untuk berwaspada dengan pemuka-pemuka ini yang lebih senang dengan budaya kronisme, dan cubaan mereka untuk menimbun harta kekayaan, dan mengabaikan keadilan dan kebajikan rakyat. 

Mari kita bergerak ke depan dan bekerja ke arah memungkinkan sebuah Malaysia yang progresif, sejahtera dan aman sentosa. 

ANWAR IBRAHIM
7 JANUARI 2019.

CLSA Malaysia puji usaha Guan Eng selamatkan ekonomi negara


Pasukan Penyelidikan CLSA Malaysia memuji kesungguhan Menteri Kewangan, Lim Guan Eng dalam menangani situasi kewangan negara yang parah akibat daripada pentadbiran tidak telus Barisan Nasional (BN) selama lebih enam dekad.
Menerusi sepucuk surat yang dihantar terus ke Pejabat Menteri Kewangan, Guan Eng dipuji kerana mengambil langkah perlu bagi mengatasi masalah hutang negara yang diumumkan berjumlah lebih RM1 trilion meskipun dilabel sebagai Menteri Kewangan paling tidak popular.

“Pengumuman mengenai jumlah besar hutang berkenaan pada awalnya mencetuskan keresahan di kalangan para pelabur.

“Bagaimanapun, ketelusan yang ditunjukkan diterima baik oleh pihak yang mementingkan tadbir urus baik, malah agensi penarafan kredit antarabangsa berpuas hati, seperti yang dapat dilihat menerusi penarafan stabil yang diberikan kepada Malaysia,” katanya.

CLSA turut memandang tinggi Guan Eng yang menurut mereka berjaya melaksanakan langkah penjimatan perbelanjaan kerajaan negeri Pulau Pinang sebanyak 45% menerusi pengenalan tender terbuka semasa beliau menjawat jawatan mengemudi negeri itu.

Malah, Setiausaha Agung DAP itu, katanya, terus memberikan tumpuan kepada golongan B40 menerusi pelbagai inisiatif dan bantuan termasuk pembiayaan rumah mampu milik.
Dalam isu 1MDB, kata CLSA, Guan Eng menunjukkan ketelusan dengan mendedahkan pelbagai kepincangan yang berlaku dalam syarikat dana berdaulat milik negara itu.
“Kami berterima kasih kepada Menteri Kewangan atas usaha yang dilakukan. Bukan mudah untuk mengemudi Malaysia Baharu,” katanya. – Roketkini.com