Jelajah Johor Bangkit galakkan rakyat keluar mengundi - Adam Adli

 
Jelajah Johor Bangkit anjuran Angkatan Muda KEADILAN Malaysia diharap mampu meningkatkan kesedaran membuang undi dalam kalangan rakyat negeri itu.Menurut ikon anak muda, Adam Adli Abdul Halim, jelajah itu sengaja diadakan awal dalam sela waktu sehingga tarikh penamaan calon bagi memudahkan AMK bertemu rakyat memandangkan Prosedur Operasi Piawai (SOP) kempen yang dijangka akan seketat Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka."Inisiatif ini sengaja digerakkan awal tetapi ini bukan program utama parti KEADILAN. Memang kita akan ada pelancaran kempen tertentu. Tetapi kami ambil untuk mengisi masa yang masih ada."Kalau kita ambil pengalaman di Melaka misalnya, apa yang menyebabkan kesukaran kita, pertama, jumlah keluar mengundi yang rendah, kedua kempen yang sangat ketat."Ertinya SOP SPR yang menghadkan kempen dan merugikan kita di pihak pembangkang. Ia tidak merugikan pihak kerajaan," katanya dalam sidang media, tengah hari tadi.Program jelajah itu, kata Adam, diharap akan menggalakkan masyarakat luar bandar untuk mengambil bahagian dalam pesta demokrasi pada Mac ini dan menggembeleng lebih banyak NGO dalam kempen membawa pulang pengundi yang bekerja di luar Johor."Dalam lebih kurang 18 hari ini kita nak gunakan untuk turun ke kawasan desa, kawasan kampung untuk mengajak masyarakat keluar mengundi."Kita nak bantu inisiatif rakan lain dari NGO yang nak bawa pulang pengundi. Juga yang nak berusaha bawa kertas undi (sokongan) terutama dalam kalangan 100,000 yang berada di Singapura. Kita perlu gembleng segenap tenaga yang ada untuk pastikan rakyat keluar mengundi."Saya harap kita dapat sokongan dan kita dapat bantu gerak kerja parti, dan bawa undi kepada KEADILAN dan PH," katanya lagi.

 

Peluang pekerjaan, gaji tidak sepadan antara isu kempen PRN Johor

 Inisiatif Jelajah Johor Bangkit yang bermula esok antaranya akan menumpukan agenda menyedarkan bangsa Johor bahawa kerajaan BN telah gagal menyediakan peluang pekerjaan secukupnya kepada rakyat negeri berkenaan sehingga mereka terpaksa mencari kehidupan lebih baik di Singapura.Menurt koordinator jelajah, Omar Mukhtar Manap, isu gaji minumum yang tidak mencapai standard Singapaura juga akan menjadi hal yang akan dibangkitkan dalam kempen mereka."Tentunya peluang pekerjaan, sebab kita lihat ramai rakyat Johor berhijrah ke Singapura untuk mencari peluang pekerjaan di sana"Kedua dari segi gaji minimum, mengapa mereka ke sana? Kerana tidak mendapat gaji yang setimpal yang sepatutnya mereka dapat. Jadi ini perkara yang akan kita beri penekanan," katanya dalam sidang media Angkatan Muda KEADILAN di Petaling Jaya, tengah hari tadi.Selain itu, kata Omar, kesan banjir di Segamat yang masih dalam pemulihan juga akan menjadi isu besar dan juga kesan pandemik Covid 19 yang mana banyak peniaga gulung tikarSeorang lagi penggerak jelajah, Adam Adli berkata, isu isu tempatan akan turut sama dibangkitkan dalam siri penernagan itu. Katanya, akan ada dialog bersama penduduk tempatan dalam siri jelajah"Pulihan raya ini kita juga tumpu isu tempatan. Kalau kita tumpu di bandar bandar dan kempen media sosial, belum tentu kita tahu keluhan rakyat di bawah."Jadi kita adakan sesi berjumpa penduduk tempatan, perkongsian dengan mereka," katanya.Menjawab isu sokongan pengundi muda terhadap program jelajah, Omar yang juga mantan Ketua Penerangan AMK Johor berkata, sambutan yang diterima amat memberansangkan.Katanya lebih kurnag 18 NGO anak muda akan turut serta menggerakkan jelajah, sama ada kempen bersama atau melakukan pelbagai inisiatif agar pengundi di luar Johor pulang mengundi dalam PRN kali ini."Kesedaran itu baik. Ada banyak maklum balas kita terima sebagai contoh, yang akan menggerakkan kempen ini. Termasuk NGO yang ahlinya masih lagi belajar di sebuah isntitusi pengajian tinggi."Mereka sekumpulan mahasiswa yang akan menggerakkan usaha untuk membantu pengundi balik mengundi bagi yang berkerja di luar"Ini kesedaran luar biasa kerana mereka ini baru semesta dua, semesta tiga di universiti. Itu memberi satu isyarat yang baik," katanya lagi.

 

JADI BUKAN GUAN ENG LAH YANG MENJUAL ASET KETIKA PH MEMERINTAH-DIA NI LAH ORANGNYA

 

Dulu saling bercakaran, kini dua orang penyamun duduk sebumbung dengan harmoni.. satu untuk kau satu untuk aku

😌 kembali kepada isu yang dibangkitkan Najib,
Membuktikan bahawa yang membuat segala keputusan menjual aset negara terletak dibawah Kementerian ekonomi. Dari sebelum ini kami telah tahu dan bangkitkan, Jadi mengapa kini disalahkan Kementerian kewangan dan ia tuduhan yg diulang-ulang tanpa rasa kesal memfitnah.
Utk penjualan Azmin hanya perlu merujuk PM
iaitu Tun Mahathir dan bukanya Lim Guan Eng..
mengapa masih berlegar fitnah bahawa DAP menjual aset negara?
Semasa Azmin Ali ditanya kenapa Khazanah menjual IHH Berhad kepada Jepun pada bulan Disember 2018 lalu, dia kata ini cara paling bagus untuk melepaskan aset.
Ketika itu, dia kata harga RM6.00 satu saham yang ditawar oleh Jepun adalah "premium" yang amat besar berbanding harga pasaran saham yang cuma RM5.25 masa itu.
"Very high premium" kata Azmin.
Premium apa? Sebelum PRU14, harga saham sering di atas harga RM6.00 sehingga RM6.75.
Oleh kerana bursa saham Malaysia telah menjunam selepas PH menang PRU14, harga saham IHH Berhad turut jatuh.
Orang Jepun bukan gila sehingga sanggup membeli dengan harga 14% lebih tinggi dari harga pasaran.
Mereka cuma mengambil kesempatan untuk membeli ketika pasaran saham kita lemah kerana mereka tahu IHH Berhad ini penuh potensi dan dalam fasa berkembang dengan cepat.
Apa yang berlaku selepas Azmin jual IHH Berhad kepada Jepun dengan harga RM8.42 bilion pada akhir tahun 2018 itu?
Pada bulan Februari 2019, IHH umum bahawa pendapatan untuk suku terakhir tahun 2018 telah naik 10% kepada RM3.17 bilion dari RM2.89 bilion berbanding tahun sebelum itu.
Keuntungan untuk suku ke-4 itu pula naik 403% ke RM509 juta.
Bulan Mei 2019 pula, IHH umum bahawa pendapatan suku pertama tahun 2019 naik 27.6% lagi ke RM3.64 bilion berbanding RM2.85 billion sebelum itu manakala keuntungan mereka naik 56.4%.
Minggu lepas, IHH mengumumkan pendapatan serta keuntungan suku kedua tahun 2019 naik 37% dan 12% masing-masing berbanding tahun sebelum itu.
Oleh kerana prestasi IHH Berhad amat baik dan terus berkembang sejak ianya dibina masa saya PM, para penganalis saham sekarang meramal harga saham IHH Berhad akan naik lagi ke RM7.00 pada tahun ini.
Bila harga saham sampai ke RM7.00 seperti diramal, ini bermakna keputusan PH menjual IHH Berhad dengan harga RM6.00 akan menyebabkan kerugian RM1.4 bilion untuk negara untuk tahun ini sahaja.
Tahun kemudiannya tak tahu lagi kerana IHH Berhad masih berkembang pantas.
Masa Disember tahun 2018 itu juga, Azmin kata tiada lagi jualan aset oleh Khazanah selepas menjual IHH Berhad kepada Jepun.
Asked if more Khazanah assets will be divested soon, Azmin said: "As of now, no more."
Ini satu pembohongan.
Kerana selepas menjual IHH Berhad, Khazanah jual saham CIMB dua kali, jual saham bank Filipina, jual saham TNB, jual syarikat Arab Saudi dan jual aset hartanah mereka di Singapura.
Aset bernilai RM10 bilion dijual lagi selepas Azmin kata "no more".
Jumlah nilai aset Khazanah Nasional Berhad telah naik berganda dari RM33.7 bilion pada akhir tahun 2008 kepada RM115.6 bilion pada akhir 2017 dalam tempoh saya PM.
Tapi tahun lepas, nilai bersih ini telah jatuh RM25 bilion di bawah PH.

JUMAAT YANG BARAKAH

 

tSmtiploltu

l401red8a
Jumat yang barakah.
Saya bawa Puan Nora untuk pergi beli peti ais kat kedai Tonmooi di Bukit Mertajam.
Puan Nora seorang ibu tunggal, anak 3 orang. Anak sulungnya, Aina merupakan anak angkat saya.
Dulu Nora kerja kilang, tapi sebab sakit saraf kini dia terpaksa bekerja di rumah menjalankan perniagaan buat kek secara kecil-kecilan. 🎂🍰
Berkat usaha dan kerajinan Puan Nora, tempahan kek makin meningkat. Tapi dia tak ada peti ais yang cukup untuk letak kek, jadi tak dapat nak amik tempahan yang datang.
Hari ini saya bawa Puan Nora untuk beli sebiji peti ais baru. Kita beli saiz yang cukup besar untuk Nora memenuhi tempahan kek supaya bisnesnya boleh meningkat lagi. Asal kos peti ais RM2600 tapi taukeh Tonmooi, Dato' Koay Ah Meng kasi diskaun, harga jadi RM1,600. ❤️
Tq Dato' yang murah hati, semoga bisnes Dato' terus berkembang maju.🤲🏽🙏🏼
Puan Nora tadi dah sebak, tapi saya bagitau perjuangannya dah separuh jalan, kini dia tidak lagi berjuang sorang-sorang, saya dan tim saya bersama dengannya. Susah senang kita harungi bersama. 💪🏽💪🏽💪🏽
Hangpa kalo nak order kek yang sedap dan cantik bolehlah contact Puan Nora kat nomor telefon: 012 454 7676 📞☎️🎂🍰
Saya dah order 3 biji kek besar nak hantaq kat Pejabat Pendidikan Daerah hujung bulan ni untuk jamuan besday bulanan bagi staff mereka. ☺️
Jalan teruih! 🇲🇾