POLITIK MATANG ATAU POLITIK MALANG?Tidak cukup dengan berpakaian sedondon dan hadir dalam beberapa program bersama Perdana Menteri, Najib Razak sebelum ini, Presiden Pas, Hadi Awang seterusnya menyifatkan kehadiran beliau bersama Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Shabery Cheek dalam majlis pelancaran tukun tiruan di Pulau Kapas baru-baru ini adalah permulaan kepada politik matang antara Pas dengan BN.

“Terima kasih kerana beri peluang untuk saya sama-sama menyertai program ini yang sangat bermakna untuk semua, untuk orang politik, dapat kembali semula kepada politik matang.

“Kerjasama ini  (antara Pas dan Umno) adalah politik matang, politik yang tidak berkelahi, politik kepentingan bersama. Politik boleh berbeza pendapat tapi untuk apa sahaja isu kepentingan rakyat, kita mesti bersama.

"Insya Allah rakyat akan faham bila mereka menyedari yang kepentingan dan hak mereka dijaga dengan baik. Rakyat boleh berfikir dengan matang di dalam perkara ini kerana pelaksanaan secara praktikal itu lebih penting berbanding teori," kata beliau sebagai mengulas kehadirannya dalam program tersebut.
Susulan kehadiran Hadi yang menjadi perbualan ramai itu, Setiausaha Agung Pas, Takiyuddin Hassin turut mengesahkan bahawa berbaik-baik dengan UMNO adalah satu contoh politik matang dan sejahtera yang akan diamalkan Pas sekarang ini.

"Dulu lagi sebenarnya kita memang hendak hadir program-program kerajaan Persekutuan tapi tak dijemput,  selain keadaan tidak mengizinkan," kata Takiyuddin lagi.

Ooooo....kesimpulan mudah daripada kenyataan Hadi dan Takiyuddin itu ialah berbaik-baik dengan UMNO dan kerajaan adalah lambang politik matang!

Ooooo....Bermakna juga bahawa bermusuh dengan UMNO dan kerajaan bukanlah berpolitik secara matang!

Oooo....rupa-rupanya sejak dulu Pas memang hendak hadir program-program kerajaan Persekutuan, namun tidak hadir kerana tidak dijemput!

Oooo....agaknya kalau dulu lagi dijemput, berebut-rebutlah pemimpin Pas hadir dalam program-program anjuran kerajaan!

Bagaimanapun, ingin juga ditanyakan kepada Pas dan Hadi beberapa soalan:-

Siapa yang selama ini bergaduh dengan UMNO dan melabel pemimpin UMNO sebagai kafir, taghut, assabiyah, sekular, munafik dan macam-macam lagi?

Siapa yang mengeluarkan "Amanat Hadi Awang" yang mencetuskan permusuhan selama bertahun-tahun sesama Melayu dan Islam antara UMNO dan Pas?

Jika benar matang dan dan sejahtera, pernahkah Hadi menarik balik amanat tersebut, mengakui ia sesuatu yang salah ataummeminta maaf?

Jika tidak pernah menarik balik atau meminta maaf, adakah Hadi masih berpegang kepada amanatnya itu sehingga sekarang?

Dalam banyak keadaan, bukan saja Hadi Awang tetapi juga pemimpin-pemimpin Pas yang lain, sementara mendakwa mengamalkan politik matang, mereka juga mengatakan tetap dengan pendirian mengalahkan UMNO dan BN dalam pilihanraya akan datang.
Bagaimana untuk menumbangkan seseorang yang sekarang sudah dijadikan rakan karib?

Benarkah masih mahu menjatuhkan atau sekadar sebagai wayang?

Di waktu yang sama, politik matang Pas dengan UMNO ini sebenarnya berlangsung di ketika UMNO sedang lemah, paling mungkin kalah dalam pilihanraya akan datang serta  kedudukan Najib sedang dipaliti skandal terbesar di dunia dan amat memalukan negara.

Kenapa hanya sekarang ini Pas mahu mengamalkan politik matang sedangkan sebelumnya merekalah juara dalam berkelahi dan melabel orang lain dengan bermacam-macam gelaran?

Adakah Pas mahu kalah bersama-sama dengan UMNO?

Politik matang atau politik malang yang sebenarnya jadi pilihan Pas ketika ini? (ShahbudinHusin06/05/2017)

DASAR UMNO MASIH SAMA, KENAPA PAS DEKATI, DULU MUSUH?

POLITIK ‘MATANG SEJAHTERA’, AHLI PAS ALIH SOKONGAN

CERAMAH MAT SABU : ULASAN ISU SEMASA.

KENAPA:

1. ISU 355-14 AHLI PARLIMEN PAS DIAM
2. ISU MUKTAMAR DAN KEBENARAN KULIAH DI MASJID.


Hubungan mesra Pas-Umno merosakkan, kata Husam


Datuk Husam Musa ketika membicarakan karyanya Cinta Yusuf A.S bersama Hasbie Muda sebagai moderator di PBAKL semalamDatuk Husam Musa ketika membicarakan karyanya Cinta Yusuf A.S bersama Hasbie Muda sebagai moderator di PBAKL semalam
Hubungan mesra Pas dan Umno menjelang Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) sebenarnya tidak mendatangkan manfaat kepada rakyat ketika pelbagai isu penyelewengan dan salah guna kuasa masih berterusan, kata Naib Presiden Amanah, Datuk Husam Musa.
"Kerjasama seperti ini adalah merosakkan apabila satu pihak menyokong satu pihak yang lain ketika rakyat gelisah dibebani peningkatan kos hidup.
"Hubungan baik Umno-Pas juga tidak bermakna apabila penjenayah 1MDB (1Malaysia Development Berhad) dibiarkan tidak dihukum selain banyak kes rasuah mega terus berlanjutan," ujarnya ketika ditemui di reruai Ilham Books sempena Pesta Buku Antarabangsa Kuala Lumpur (PBAKL) semalam.
Beliau diminta mengulas kehadiran Presiden Pas, Datuk Seri Abdul Hadi Awang dalam majlis melabuhkan tukun tiruan di perairan laut Pulau Kapas, Marang bersama Menteri Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Seri Ahmad Shabery Cheek, 4 Mei lalu.
Menurutnya, kemunculan Abdul Hadi dalam majlis menandatangani memorandum persefahaman (MoU) antara Jabatan Perikanan dan Petronas itu dilihat sebagai pendekatan untuk menguji persepsi politik pengundi Melayu.
"Ini semua adalah percubaan untuk mukadimah hubungan politik antara Pas dan Umno. Mereka mahu melihat minda siasah orang Melayu sama ada kerjasama itu diterima atau tidak.
"Pada asasnya, kerjasama politik atas apa nama sekalipun sama ada atas nama Melayu, Islam dan demi kepentingan negara itu tidak menjadi satu kesalahan.
"Namun, kerjasama politik itu tidak lebih hanya menambahkan kerosakan sedia ada akibat kepimpinan negara pada masa ini yang korup sekaligus ini bercanggah dengan prinsip Islam, kenegaraan dan demokrasi," tegasnya.
Penasihat Amanah Kelantan itu berkata, Islam tidak menerima serbarang bentuk kerjasama yang memudaratkan umat.
"Sesuatu kebaikan itu mesti lebih baik daripada keburukan. Pada hari ini, keburukan yang berlaku lebih besar daripada kebaikan," jelasnya.
Tidak kurang pentingnya juga, tambah Husam, hal berkaitan kedudukan sosio-ekonomi nelayan tempatan serta masa depan industri perikanan sepatutnya benar-benar ditangani.
"Bila kedua-dua pemimpin itu turun ke laut, saya berharap bukan sahaja untuk sesi bergambar, (Abdul Hadi) pakai terendak dengan menonjolkan kemesraan dua pemimpin yang dulunya bertentangan.
"Tetapi juga mengetahui laut kita telah dicerobohi nelayan asing akibat penguatkuasaan undang-undang yang lemah sehingga peluang nelayan tempatan meraih rezeki terjejas dan bekalan ikan di dalam negara terancam.
"Kita pun sedia maklum kebanyakan nelayan di negara ini berada di bawah paras kemiskinan tetapi pemimpin kita tidak berbuat apa-apa lantaran tidak berteraskan kesejahteraan rakyat dan agenda besar negara," tegasnya.
Sehubungan itu, beliau menekankan pentingnya pendekatan lebih komprehensif termasuk input-input nelayan yang lengkap bagi membantu meningkatkan kualiti sosio-ekonomi keluarga nelayan tempatan diberi perhatian serius.
Terdahulu, Husam menghadiri sesi bicara karyanya, 'Cinta Yusuf A.S.' bersama Ketua Pemuda Amanah Terengganu, Hasbie Muda sebagai moderator di Dewan Tun Razak 3, Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC).

NIK ABDUH AKHIRNYA JADI LEBIH UMNO DARIPADA UMNODahulu Utusan adalah akhbar yang paling dimusuhi dan dijauhi oleh Pas. Tidak saja dikempen agar diboikot kerana segala beritanya dianggap jahat dan berupa fitnah, malah acara membakar akhbar Utusan juga pernah diadakan.

Tapi, itu dulu. Bak kata bidalan, Lain hulu lain parang, lain dulu lain sekarang. Dulu dibenci, sekarang disayang.

Sekarang ini, Pas bukan saja banyak diberikan tempat dalam akhbar yang semakin tak laku dan terpinggir itu, malah pemimpin Pas juga nampaknya macam begitu gembira dapat mengisi ruang di dada akhbar berkenaan.

Dulu, kata mereka Utusan akhbar fitnah. Sekarang, di dada fitnah itulah mereka turut sama-sama bermain dan mengunyah.

Dalam satu serangan kepada Pakatan Harapan, tetapi DAP yang disasarkan, Ahli Parlimen Pasir Mas, Nik Abduh Nik Aziz berkata, tanpa Pas,  gabungan pembangkang itu semakin jauh daripada impian untuk mengalahkan UMNO dan BN.

Tambah beliau, hanya dalam dua keadaan saja Pakatan Harapan boleh menguasai Putrajaya dalam pilihanraya umum akan datang.
Pertama, katanya ialah dengan menjadikan bukan Islam sebagai majoriti dalam negara ini, namun dalam masa yang sama menganggap ia sebagai sasaran yang mustahil memandangkan statistik umat Islam yang terus bertambah.

Kedua, tambah beliau, DAP hanya boleh menang apabila umat Islam negara ini hidup dalam keadaan hanyut, hanyut tidak jaga agama, mereka hanya hendak jaga duit, ekonomi dan perut, maka di sini mereka akan terkesan dengan umpan DAP.

Betul atau tak betul apa yang disebut oleh Nik Abduh yang disiarkan melalui Utusan itu?

Secara jelas dan nyata, daripada kenyataan tersebut Nik Abdul sekarang sudah tak ubah seperti pemimpin UMNO totok yang selalu menjadikan isu perkauman dan setimen kebencian untuk meraih undi dan sokongan.

Mengapa beliau masih bermain dengan sentimen "jika bukan Melayu jadi majoriti"  dalam hujah-hujahnya?

Sejak bila Pakatan Harapan sebuah gabungan bukan Melayu?

Bukankah Penasihat Pakatan Harapan ialah Tun Mahathir Mohamad, manakala Pengerusinya pula ialah Dr. Wan Azizah Wan Ismail?

Selain itu, dengan dua parti Melayu ialah Bersatu dan Amanah serta PKR yang majoritinya Melayu, ditambah dengan DAP yang turut ada Melayu di dalamnya, di mana karutnya Nik Abduh masih perlu mengajak rakyat Malaysia bimbang dengan Pakatan Harapan?

Nik Abduh seterusnya menyebut, "DAP hanya boleh menang apabila umat Islam ini hidup dalam keadaan hanyut, hanyut tidak jaga agama, mereka hanya hendak jaga duit, ekonomi dan perut."

Siapa yang sebenarnya sedang hanyut dengan duit dan mementingkan perut sehingga merosakkan umat Islam?

Mereka yang  berada dalam UMNO, yang berbaik dengan UMNO atau yang menjauhkan diri, malah ingin menjatuhkan UMNO?

Kenapa Nik Abduh masih takut dengan kemenangan DAP yang hanya bertanding 53 kerusi saja dari segi kemampuan menghanyutkan umat Islam berbanding Pas sendiri yang bertanding 80 kerusi?

Mengapa beliau tidak yakin dengan Pas yang bertanding 80 kerusi mampu mencetuskan kebangkitan suara Melayu dan Islam berbanding DAP yang bertanding 53 kerusi, tetapi digembar-gemburkan mampu membangkitkan kuasa bukan Melayu?

Jika masih tidak yakin bersendirian, demi kuasa Melayu kononnya dan takut benar DAP atau bukan bukan Melayu yang berkuasa, kenapa tidak PAS terus saja bergabung dengan UMNO yang bertanding di 112 kerusi Parlimen yang merupakan kawasan majoriti Melayu?

Tidakkah dengan bergabung, sudah hampir pasti 112 kerusi  Melayu dapat dikuasai secara kongsi antara Pas dengan UMNO?

Peluang sedang terbuka, mengapa Pas masih takut membuat pilihan "bernikah dan berkahwin" dengan UMNO daripada macam berkasih-sayang, tetapi masih dalam "hubungan yang terlarang"?

Dalam pada itu, daripada 222 kerusi Parlimen keseluruhannya, jika DAP hanya bertanding 53 kerusi saja, tidakkah selebihnya 169 kerusi itu akan ditandingi oleh PKR, Bersatu dan Amanah yang merupakan parti Melayu atau majoriti Melayu?

Katalah juga, andaiannya DAP memang kesemua 53 kerusi yang ditandinginya sekali pun dan apabila Pakatan Harapan dapat membentuk kerajaan baru dengan meraih mininum 112 kerusi, siapakah yang jadi majoriti akhirnya?

Apakah dalam hal, Nik Abduh tidak mampu menilai bahawa sekiranya Pakatan Harapan menang pilihanraya, bukan saja kuasa Melayu terus jadi majoriti, bahkan Perdana Menteri pun tetap orang Melayu?

Lebih sadis, adakah beliau turut terlupa atau buat-buat lupa bahawa DAP turut berulangkali menyatakan mereka tidak berhasrat sama-sekali untuk menuntut kerusi Perdana Menteri, waima jawatan Timbalan Perdana Menteri pun tidak pernah mereka sebut?

Berbanding 53 kerusiitu, apakah DAP lebih merbahaya berbanding Jho Low seorang diri yang  terbukti lebih banyak membawa kerosakan dan huru-hara kepada negara?

Jadi, apakah yang Nik Abduh bimbang sangat dengan DAP atau mungkin bukan Melayu menguasai negara ini jika Pakatan Harapan dapat menumbangkan UMNO dan BN, selain menjadi juru bicara yang mahu melihat Najib, UMNO dan BN terus berkuasa?

Berbaik dengan UMNO rupa-rupanya tidak saja menjadikan Nik Abduh dapat kerap muncul dalam Utusan, malah barangkali kejayaan paling besar buat UMNO ialah menjadikan pemikiran beliau lebih UMNO daripada UMNO. (ShahbudinHusin 07/05/2017).

MASALAH NELAYAN: HJ HADI SETUJU DENGAN PUTAR BELIT UMNO?

PAS KEMBALI KE ERA 1980AN – ILHAM CENTRE

ORANG MELAYU LUAR BANDAR, FELDA BERUBAH, NAJIB TAKUT – MAT SABU