Tanah FELDA tergadai, DAP harap siasatan SPRM tidak berkesudahan seperti 1MDB

DAP hari ini mendesak Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) agar terus menyiasat kes pindah milik tanah FELDA di Jalan Semarak, Kuala Lumpur bernilai lebih RM200 juta.
Peguam DAP, Zulhazmi Shariff berkata agensi berkenaan tidak wajar menyerahkan kes berkenaan kepada polis kerana jelas terdapat unsur rasuah.
“Kami minta supaya SPRM menyiasat semula kes ini kerana jelas terdapat unsur rasuah. Kami tidak mahu kes ini jadi seperti skandal 1MDB.
“Kes ini penting kerana ia melibatkan tanah milik warga FELDA yang bernilai ratusan juta di tengah-tengah ibu kota,” katanya kepada media, hari ini.
Beliau yang juga Ahli Jawatankuasa Biro Undang-undang DAP Kedah berkata demikian selepas menyerahkan memorandum kepada SPRM Kuala Lumpur.
Beliau ditemani Ahli Parlimen Segambut, Lim Lip Eng; Adun Kampung Tungku, Lau Weng San; Ahli Jawatankuasa DAP Selangor, Edry Faizal Yusof dan Naib Ketua Pemuda Amanah, Shazni Munir Mohd Ithnin.
Siapa luluskan pindah milik?
Bagi Lip Eng, wujud keraguan bagaimana FELDA akan mendapatkan kembali hak tanah tersebut.
“Undang-undang tidak akan benarkan (pindah milik semula kepada FELDA), jika tanah itu sudah dipindahkan hak milik secara sah dan bona fide.
“Lainlah kalau Pengerusi FELDA, Tan Sri Shahrir Samad berkata bahawa dokumen berkaitan pindah milik itu palsu.
“Tetapi yang menjadi persoalan sekarang, siapa sebenarnya yang tandatangan surat kuasa pindah milik berkenaan?” katanya.
Semalam Timbalan Ketua Pesuruhjaya (Operasi) SPRM, Datuk Seri Azam Baki dilaporkan berkata bahawa pihaknya mendapati tiada unsur rasuah dan salah guna kuasa dalam kes berkenaan.
Namun, pihaknya mendapati terdapat unsur pecah amanah dan membuat keputusan untuk menyerahkan kes itu kepada polis untuk siasatan lanjut.
Pada hari sama, FELDA membuat laporan polis terhadap kes pindah milik tanah berkenaan.
Shahrir berkata laporan berkenaan adalah bagi mendapatkan semula pemilikan untuk tiga bidang tanah terbabit.
Menurutnya, tanah tersebut yang dikenali sebagai SPA1, SPA2 dan SPA4 dipindah hak kepada pemaju Kuala Lumpur Vertical City (KLVC) tanpa pengetahuan Lembaga Pengarah Felda.
Sebelum itu, akhbar UMNO, Berita Harian melaporkan FELDA berisiko kehilangan hak ke atas tanah berkenaan apabila dipercayai bertukar hak milik menerusi transaksi diragui sejak 2014.
Untuk rekod, Tan Sri Isa Abdul Samad adalah Pengerusi FELDA dari 2011 hingga Januari 2017.
Beliau juga adalah Pengerusi Felda Global Ventures Holdings Bhd (FGV) mulai 1 Januari 2011 hingga 19 Jun lalu dan Pengerusi FIC sejak ditubuhkan pada 2 Julai 2013 sehingga 2017

Kerajaan didesak dedah siapa ‘ikan bilis’ dan ‘jerung’ dalam kem maut Wang Kelian
Ahli Parlimen Batu Kawan, Kasthuri Patto hari ini menggesa Kementerian Dalam Negeri supaya mendedahkan tangan-tangan ghaib di sebalik ‘pembunuhan’ 139 mangsa di kem maut Wang Kelian yang menggemparkan negara pada bulan Mei 2015.
Pendedahan itu katanya harus dibuat untuk mengetahui sama ada wujud penglibatan ‘ikan bilis’ mahupun ‘jerung’ dalam kes itu tanpa rasa takut.
Sekiranya gagal berbuat demikian, menteri terbabit perlu meletak jawatan kerana dilihat seolah-olah melindungi rangkaian penyeludupan manusia.
“Jika tiada sebarang tindakan diambil, ia satu pengakuan bersalah seolah-olah menjadi alat dalam rangkaian sindiket tersebut dan pembunuhan beramai-ramai yang berlaku,” katanya dalam kenyataan hari ini.
Menurutnya, sejak kontroversi itu terbongkar, kerajaan kelihatan berahsia dan berhati-hati mendedahkan maklumat penyiasatan terhadap sebarang kemungkinan ‘tangan ghaib’ yang terlibat dalam kekejaman itu.
“Saya menggesa Menteri Dalam Negeri, Datuk Seri Zahid Hamidi begitu juga dengan bekas Ketua Polis Negara Tan Sri Khalid Abu Bakar supaya mendedahkan sama ada wujud penglibatan ‘ikan bilis’ mahupun ‘jerung’ dalam kes itu,” katanya.
Berdasarkan Laporan risikan Cawangan Khas selama 10 tahun yang didedahkan The News Strait Times sebelum ini, terdapat 80 peratus pegawai penguatkuasa sempadan menerima rasuah dari sindiket dadah, senjata dan penyeludupan manusia.
“Menteri Dalam Negeri juga mengakui bahawa pegawai penguatkuasa juga terlibat dalam aktiviti pemerdagangan manusia terdiri dari pegawai berpangkat rendah.
“Ini merupakan pengakuan terdapat pegawai penguatkuasa terlibat dalam kem maut tersebut,” kata Kasthuri.
Lebih mengejutkan, pegawai yang didakwa menjadi alat dalam sindiket terbabit bebas kerana tidak cukup bahan bukti.
Katanya lagi, Kementerian Dalam Negeri dilihat cuba mengelak dari memberi jawapan sebenar sehinggalah kes tersebut dibongkar oleh laporan wartawan yang menjalankan penyiasatan dan didedahkan baru-baru ini. 

AMANAH YAKIN MAMPU PERTAHAN KERUSI PARIT BUNTAR

PRU 14: KECEWA DENGAN PAS, ADUN DI SELANGOR BERTANDING TIKET PKR?

SKANDAL TANAH FELDA: ‘NAJIB LANTIK ISA, JANGAN LEPAS TANGAN’