‘Agamawan sekarang ikut agama yang dibawa lebai-lebai’

 


Presiden AMANAH, Mohamad Sabu kecewa apabila golongan agamawan pada masa ini tidak lagi menjuarai isu keadilan sosial.

Ahli Parlimen Kota Raja itu berpendapat, golongan agamawan sepatutnya lebih terkehadapan dalam memerangi isu berkaitan korupsi dan ketidakadilan.

“… sekarang ini agamawan tidak ikut lagi agama yang dibawa oleh Nabi Muhammad sebaliknya ikut agama yang dibawa lebai-lebai… sebab itu keadilan sosial tidak menjadi keutamaan, bukan ulama yang bercakap.

“Hal-hal nepotisme dan korupsi tidak dibawa oleh ulama,” katanya ketika berucap semasa Majlis Pelancaran Buku “Juang Mat Sabu” di ibu negara hari ini.

Mohamad yang juga bekas Timbalan Presiden Pas turut menyifatkan keadaan rakyat di kebanyakan negara Islam pada masa ini amat menyedihkan.

“Pelarian-pelarian Islam menumpang kasih di negara Barat selepas para agamawan tidak mengikut agama yang dibawa oleh Nabi Muhammad SAW.

“Kita menyerang ideologi yang lain (komunisme dan sosialisme), tapi gantinya tidak dikemukakan. Islamis gagal di seluruh dunia.

“Negara Islam melahirkan ramai pelarian. Jurang kaya dan miskin begitu ketara. Perjuangan keadilan sosial ditinggalkan, tidak diamalkan di dunia Islam,” kata Mohamad yang juga bekas Menteri Pertahanan itu lagi.

KELUARLAH RAMAI RAMAI DAN SOKONGLAH PH

 

Kepimpinan PCS keluar parti, tidak yakin halatuju pimpinan Anifah Aman
Naib Presiden Parti Cinta Sabah (PCS) Ewon Ebin (duduk lima dari kiri)
 dan Ahli Majlis Tertinggi, mengumumkan keluar parti, hari ini.

KOTA KINABALU: Parti Cinta Sabah (PCS) yang diketuai bekas Menteri Luar Anifah Aman, menerima tamparan selepas sekumpulan kepimpinan kanan parti berkenaan bertindak keluar parti, hari ini.

Naib Presiden PCS Ewon Ebin, yang juga bekas Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, ketika era pentadbiran Barisan Nasional (BN), yang bertindak sebagai jurucakap bagi kumpulan itu, berkata tindakan keluar parti berpunca daripada ketiadaan halatuju jelas parti itu.

Katanya, keputusan itu juga diambil susulan tekanan daripada ahli termasuk akar umbi, yang turut mempersoal perkara sama.

“Keputusan meletakkan jawatan dibuat dengan berat hati kerana kami semua sayangkan PCS. Namun, kami perlu bergerak ke depan,” kata Ahli Majlis Tertinggi itu dalam kenyataan.

“PCS juga mengalami kekalahan terus pada pilihan raya negeri Sabah, tahun lalu. Sejak itu, tiada komunikasi atau mesyuarat parti antara Ahli Majlis Tertinggi, jawatankuasa bahagian, sayap pemuda dan wanita.”

Antara Ahli Majlis Tertinggi yang turut meletakkan jawatan membabitkan Amru Abdul Kadir, yang juga Naib Presiden dilantik, Kalakau Untol, Herman Tiongsoh, Norbert Chin Chuan Siong dan Denis Gimpah.

Mereka antara ahli yang dipilih ketika Mesyuarat Agung Dwitahunan PCS, pada Julai 2020.

Selain itu, turut meninggalkan parti, hari ini, adalah bekas Ahli Majlis Tertinggi PCS (2018-2020), termasuk bekas koordinasi bahagian, selain ahli jawatankuasa pusat bagi sayap pemuda dan wanita.

Ebin berkata, bahagian parti sepatutnya disusun semula, bermula dari Dewan Undangan Negeri (DUN) hingga ke peringkat kawasan Parlimen, sebagai mana diputuskan dalam mesyuarat agung berkenaan.

“Tetapi, ia tidak dilaksanakan, justeru parti tidak mempunyai bahagian, selain langsung tidak mempunyai halatuju.”

Ebin ketika mengulas lanjut, berkata borang permohonan keanggotaan baharu juga tidak diproses, termasuk parti langsung tidak mengadakan aktiviti untuk berkomunikasi dengan ahlinya di akar umbi pada peringkat bahagian.

Susulan itu, beberapa Ahli Majlis Tertinggi, Ketua Bahagian dan ahli biasa mengambil keputusan meletakkan jawatan daripada parti sebelum ini untuk menyertai parti lain.

Anifah menang tanpa bertanding bagi jawatan Presiden pada Julai 2020. Bagaimanapun, PCS kalah di kesemua 73 kerusi ditandinginya pada pilihan raya negeri Sabah, tahun lalu.

VIDEO DAP TERIMA ISLAM SEBAGAIMANA TERMAKTUB DALAM PERLEMBAGAAN

MEREKA DUKUNG AKAN PERLEMBAGAAN MALAYSIA. MAKA DIA MENYOKONG ISLAM SEBAGAIMANA YANG TERDAPAT DALAM PERLEMBAGAAN. JIKA KITA LIHAT DI PULAU PINANG. FITNAH DAP MELARANG ISLAM AZAN DAN SEBENARNYA  SUBOH DI AZAN 2 KALI . MANA ADA MASJID YANG TIDAK DIBENARKAN AZAN.


DEKATKAN DENGAN MEREKA DAN DAKWAH MEREKA..

VIDEO LUCU RAZMAN ZAKARIA JAWAB DALAM DEWAN UNDANGAN PERAK-APA..APA..APA....


 

VIDEO PENDEK INI MEMERLI ISMAIL SABRI. LIHATLAH BAGAIMANA PRESIDEN JOKOWI MELAWAT PETANI DIWAKTU HUJAN LEBATBANYAK  KEJAYAAN YANG DILAKSANAKAN OLEH JOKOWI BAGI MEMBANTU PETANI DIINDONESIA.PERANA BELIAU IALAH MEMASTIKAN RASUAH DIHENTIKAN DAN PETANI DIMODENKAN . LIHATLAH BAGAIMANA BELIAU MELAWAT KAWASAN PETANIAN  DI INDONESIA

 

VIDEO PENDEK : RAZMAN ZAKARIA KENA HENTAM SEBAB JAWAB MERAPU DALAM DEWAN DAN TERGAGAP GAGAP.SELAGI HIDUP SELAGI ITU KENA TERIMA .KATA RAZMAN LEBAI PAS

 KAH..KAH..KAH LAWAK RAZMAN ZAKARIA. KALAU INPUT NAIK HARG SAYUR PUN NIK. BILA DITANYA KUALA KURAU KALAU IMPORT NAIK HARGA PADI NAIK DAK?

JAWAPAN YANG MACAM TU RAMAI TAK BOLEH TERIMA. APA ALTERNATIF YANG HARUS ADA. KOAM PUNYA GUNUNG SEMANGGUL...KAH..KAH TAK RASA RUGIKAH PILIH EXCO PERAK SEBEGINI /

VIDEO PENDEK : HADI CUBA PUJUK UMNO KEMBALI KEPADA MNHADI CUBA PUJUK UMNO KEMBALI BERSAMA BERSATU. DALAM MASA YANG SAMA HADI SOKONG BERSATU DAN MENOLAK UMNO. INILAH MAINAN HADI AWANG DEMI JAMINAN POLITIK PAS DAN NIKMAT JAWATAN  DALAM KERAJAAN.RAMI YANG TAHU AKAN HAL INI.
 

VIDEO PENDEK : PERANGAI DERIS MENTERI AGAMA: LIMAU PURUT 3 SERANGKAI BUTA PERUT TAK DAK AKAI-DIA SUKA GAMBARKAN UMNO MACAM TU

 

ANTARA NIKMAT BILA DAPAT CERAMAH DALAM KHEMAH YANG ADA AIR-COND.KAH..KAH..DIA JUGA GAMBARKAN BAHAWA UMNO NI MEMANG JAHAT LAH..USTAZ TARMIZI ...HAT KARAT BIRU CUKUP TAK TERPAKAI. SIAPA YANG KEMBALI PADA KEBENARAN. BERAPA RAMAI YANG DITUDUH KAPIAQ ? DAKWAAN ORANG YANG TUJUAN POLITIK UNTUK TEMBOLOK ?


SEKRANG KITA SUDAH BERPADU ANTARA MUHAJIRIN DAN ANSAR. ADA YANG KATA KUMPULAN QAUS DAN KAJRAJ. INILAH YANG DIKATAKAN JUAL AGAMA.


PAS BELUM BERTAUBAT.HADI AWANG BELUM TARIK AMANAT DAN FATWA KAFIR.


VIDEO PENDEK : SIRI PENDEDAHAN KORUPSI MAHATHIR : DENGARLAH WAHAI RAKYAT MALAYSIA. KLCC TWIN TOWER ..MAHATHIR ANAK BERANAK YANG UNTUNG
 

VIDEO PENDEK : WAHAI MELAYU KAMPUNG BARU- CARILAH ANNUAR MUSA .LAIN KALI JANGAN LAH MALAS MEMBACA


 

Saya terkejut Guan Eng ‘minta’ 10% keuntungan, ahli perniagaan beritahu mahkamahZarul Ahmad Mohd Zulkifli berkata, beliau ‘tidak menyangka’ Lim Guan
 Eng akan membuat permintaan sedemikian.

KUALA LUMPUR: Saksi utama dalam perbicaraan kes rasuah terowong dasar laut Pulau Pinang membabitkan Lim Guan Eng memberitahu Mahkamah Sesyen bahawa beliau terkejut apabila bekas Ketua Menteri Pulau Pinang itu meminta 10% keuntungan daripada projek yang bakal dijalankan.

Pengarah Konsortium Zenith BUCG Sdn Bhd Zarul Ahmad Mohd Zulkifli berkata, Lim membuat permintaan tersebut pada Mac 2011 ketika beliau menghantar Lim pulang ke hotelnya selepas makan malam.

“Saya terkejut kerana tidak sangka ia datang daripada YB (Lim), individu yang saya anggap menentang rasuah,” katanya, sambil menambah bahawa beliau faham permintaan tersebut dimaksudkan sebagai sogokan.

Lim sedang dibicarakan atas tuduhan menggunakan kedudukannya untuk meminta daripada Zarul 10% keuntungan daripada projek terowong dasar laut terbabit dan menerima RM3.3 juta sebagai sogokan daripada ahli perniagaan itu.

Beliau juga didakwa atas dua tuduhan dengan curang menyebabkan dua plot tanah milik kerajaan negeri bernilai RM208.8 juta dilupuskan kepada dua syarikat.

Zarul memberitahu mahkamah beliau diperkenalkan kepada Lim oleh bekas menteri Nazri Aziz di ruang “lounge” hotel di sini pada Januari 2011.

“Saya mengambil kesempatan memberitahu YB (Lim) bahawa BUCG berminat untuk menjalankan sebarang projek di Pulau Pinang.

“Beliau kelihatan berminat dengan apa yang saya beritahunya. Dari situ, kami bertukar nombor telefon,” katanya sambil menegaskan, pertemuan itu tidak dirancang.

Katanya, beberapa minggu selepas itu, beliau menghubungi Lim, yang menjemputnya dan wakil BUCG ke pejabatnya di Komtar untuk memberi taklimat.

“Beliau memberitahu saya seorang individu bernama Lim Hock Seng (bekas Exco Pulau Pinang) akan menghubungi saya dari semasa ke semasa, untuk memberikan saya butiran cadangan projek terowong dan jalan raya,” katanya.

Terdahulu, ketika Zarul berada di kandang saksi, peguam Lim, Gobind Singh Deo memberitahu mahkamah pihak pembelaan mahu pihak pendakwaan memberikan salinan keterangan ahli perniagaan itu yang direkodkan semasa siasatan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM).

Gobind berkata, dalam keterangan Zarul yang dikemukakan di mahkamah hari ini, beliau menyebut telah direman oleh SPRM pada 2018.

“Kami mahu memeriksa balasnya mengenai keterangan SPRM itu, yang kami katakan bercanggah dengan keterangannya pada 2018,” katanya.

Pihak pembelaan membuat permohonan yang sama untuk mendapatkan keterangan Zarul pada Ogos.

Bagaimanapun, Timbalan Pendakwa Raya Wan Shaharuddin Wan Ladin berkata, mahkamah perlu membenarkan Zarul menghabiskan bacaan keterangannya terlebih dahulu.

“Mereka boleh membuat permohonan ini sebelum pemeriksaan balas,” katanya.

Hakim Azura Alwi berkata, beliau akan mendengar permohonan pihak pembelaan sebelum Gobind memulakan pemeriksaan balasnya.

Perbicaraan akan disambung pada 24 Mac setelah Zarul memberitahu mahkamah beliau sakit perut.

Wakil keluarga Muhammad Hidayat mohon inkues siasat kematian dalam tahananWakil keluarga Muhammad Hidayat Abdul Halim, Ahmad Faiz Abdul
 Halim (dua dari kanan), bersama wakil NGO Suara Rakyat Malaysia
 (Suaram) dan Gerakan Guaman Rakyat (Gegar) menghantar
 memorandum memohon prosiding inkues ke atas kematian abangnya
 ketika dalam tahanan.


PUTRAJAYA: Wakil keluarga kepada Muhammad Hidayat Abdul Halim yang meninggal dunia ketika ditahan pada 8 Okt lalu menyerahkan memorandum kepada Peguam Negara Idrus Harun bagi memohon prosiding inkues menyiasat kematian itu.

Adik kepada Muhammad Hidayat, Ahmad Faiz Abdul Halim berkata, kematian abangnya itu merupakan satu perkara yang cukup memeranjatkan, selain menimbulkan kecurigaan.

“Kami difahamkan mangsa yang ditahan di IPD Pekan di bawah Seksyen 15 (1) Akta Dadah Berbahaya, tidak mempunyai masalah kesihatan dan dalam keadaan kesihatan yang baik semasa ditahan.

“Ini mendatangkan tanda tanya kepada keluarga tentang apakah punca dan bagaimana kematian mangsa boleh berlaku,” katanya kepada FMT ketika ditemui di hadapan Pejabat Peguam Negara.

Ahmad Faiz bersama badan bukan kerajaan (NGO) yang mengendalikan kes itu, Suara Rakyat Malaysia (Suaram) dan Gerakan Guaman Rakyat (Gegar), hari ini, menyerahkan memorandum kepada wakil Pejabat Peguam Negara bagi memohon prosiding inkues itu.

Pada 1 Nov lalu, FMT melaporkan seorang buruh binaan berusia 44 tahun meninggal dunia ketika dalam tahanan di balai polis di Pekan, Pahang, 48 jam selepas ditangkap pada 8 Okt.

Menurut NGO yang mengendalikan kes itu, Suaram dan Gegar, mangsa, Muhammad Hidayat ditahan mengikut Seksyen 15(1) Akta Dadah Berbahaya 1952.

Dalam pada itu, Ahmad Faiz berkata, pihaknya memberi masa sebulan kepada pihak Pejabat Peguam Negara untuk memberi maklum balas mengenai permohonannya itu.

“Kita tunggu dulu, kalau tidak ada tindakan, kita akan lakukan langkah seterusnya.

“Harap (ada) tindakan lanjut Peguam Negara ini dan ada tindakan positif untuk dapat lanjutkan prosiding inkues kematian,” katanya.

Ahmad Faiz juga memaklumkan, setakat ini sebanyak 13,000 sokongan rakyat Malaysia diterima melalui satu petisyen dibuat supaya Peguam Negara membenarkan satu prosiding inkues dijalankan bagi menyiasat kematian Muhammad Hidayat.

“Kami menggesa Pejabat Peguam Negara arah satu prosiding inkues dijalankan untuk menyiasat punca kematian Hidayat dan sekiranya terdapat unsur-unsur kecuaian dan salah guna kuasa semasa mengendalikan orang yang ditahan,” katanya.

SEMUA BANTAH AKTA 342, LEBIH BAIK DIBATALKAN SAJA


 Pagi ini (Khamis) saya bersama beberapa Ahli Parlimen lain termasuk mantan Menteri Kesihatan YB Dr Dzulkefly Ahmad telah menerima memorandum dari gerakan anak-anak muda dan aktivis rakyat.

Mereka hadir bagi menyatakan pendirian tegas serta bantahan keras terhadap rencana kerajaan berhubung langkah melawan wabak menerusi pindaan pada Akta Pencegahan Pengawalan Penyakit Berjangkit (Akta 342).

Kami Ahli-ahli Parlimen dari PH tidak boleh menyokong pindaan ini tatkala rakyat mahu dibuli dan ditekan oleh pemerintah.

ANWAR IBRAHIM – Pengerusi PH/Presiden PKR

Saya baru menerima kunjungan dari Menteri Kesihatan YB Khairy Jamaluddin dan Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Noor Hisham Abdullah di pejabat saya tengahari tadi.

Ini adalah selepas kami Ahli-ahli Parlimen menyatakan bantahan pada rencana kerajaan dalam mengekang wabak menerusi pindaan Akta 342.

Dalam pertemuan tersebut, saya telah menyatakan kebimbangan dan keluhan rakyat berhubung langkah ini.

ANWAR IBRAHIM – Ketua Pembangkang

Kementerian Kesihatan Malaysia telah menangguhkan pembentangan pindaan terhadap Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 (Akta 342) untuk membolehkan jawatankuasa pemilih bersidang pada Isnin depan.

Ini jelas menunjukkan bahawa pindaan yang sebelum ini mencadangkan hukuman terhadap pelanggaran SOP COVID-19 sehingga RM100 ribu untuk individu dan RM2 juta untuk pertubuhan korporat serta sehingga 7 tahun sangat tidak munasabah dan dilakukan secara tergesa-gesa.

Ini adalah usaha Kerajaan untuk sekali lagi mencari salah dan menyalahkan rakyat. Jangan salahkan rakyat lagi atas kegagalan kerajaan menangani COVID-19, jangan susahkan rakyat lagi, jangan tambah penderitaan rakyat dengan hukuman berat yang tidak munasabah yang tidak akan menyelesaikan masalah.

Kami menentang Akta ini!

LIM GUAN ENG – Setiausaha Agung DAP

Cadangan terhadap pindaan Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1998 (Akta 342) wajar diteliti semula.

Menghukum individu yang melanggar operasi standard seperti gagal memakai pelitup muka dan penjarakan fizikal sehingga denda maksimum RM10,000 atau penjara untuk tempoh maksimum tujuh tahun atau kedua-duanya adalah sangat tidak munasabah.

Apalagi bila rang undang-undang tersebut tidak menyertakan garis panduan untuk mengeluarkan kompoun.

Alasan Ketua Pengarah Kesihatan bahawa ia sedang diperhalusi dan akan dimuktamadkan selepas undang-undang itu diluluskan adalah tidak menepati okjektif pindaan ini.

Tiada undang-undang wajar diluluskan tanpa segala maklumat dan perincian di jelaskan dengan telus untuk pertimbangan ahli legislatif.

Tindakan ‘piecemeal’ seperti ini menunjukkan ketidaksediaan KKM dalam merangka pindaan tersebut.

Apa jua tindakan menyegerakan RUU ini tidak boleh mengabaikan ketelusan dan keadilan. Justice rushed is justice crushed.

Negara ini mesti belajar dari episod pendemik ini. Salah satu sebab kenapa kita terus dalam keadaan sekarang ialah kerana kegagalan kita dalam melaksanakan keadilan dalam penguatkuasaan.

Banyak sudah kes layanan dan tindakan ‘dua darjat’ antara orang biasa dengan mereka yang kenamaan dan berkuasa.

Orang kampung, peniaga dan mereka yang biasa-biasa, dikenakan kompaun dengan secara tidak munasabah. Tetapi orang yang ternama, dikenakan denda yang sangat ringan.

Di kota-kota besar negara lain, kita diberikan pelitup muka jika kita tidak membawanya. Kita dinasihati dengan sopan.

Malaysia tidak boleh menjadi negara bersifat ‘punitive’. Negara ini harus menjadi negara yang undang-undangnya mesti dilaksanakan dengan kemanusiaan.

Ingat lah keadilan itu ditangan kanan, ihsan itu ditangan kiri.

MOHAMAD HASAN – Timbalan Presiden UMNO

Sepatut hari sidang akhir Dewan Rakyat, tetapi RUU Kementerian Kesihatan yang sepatutnya dibahaskan, ditangguhkan ke Isnin depan.

Ini berikutan bantahan Ahli-Ahli Parlimen Pakatan Harapan berkait rancangan kerajaan untuk mengekang wabak covid-19 menerusi Pindaan Akta 342.

Bantahan dibuat berikutan keluhan ramai kalangan rakyat yang jelas bimbang dengan keberkesanan langkah kerajaan tersebut.

MOHAMAD SABU – Presiden Amanah.


Mampukah KEADILAN lakukan kejutan dalam PRN Sarawak?

 Oleh: Redzuan ShamsudinULASAN: Dibayangi prestasi Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka, KEADILAN Sarawak perlu memberikan sesuatu yang lebih positif dalam PRN kali ini.Mungkin mempertahankan rekod menang 3 DUN dianggap terbaik dalam cabaran sengit Gabungan Parti Sarawak (GPS) yang begitu besar dananya dan Parti Sarawak Bersatu (PSB) yang juga tidak kurang dana serta penajanya. Bagaimanapun, KEADILAN sebagai parti yang telah bertapak di Sarawak sejak tahun 2000 tidak mungkin mahu diukur prestasi dengan hanya 3 kerusi DUN.Parti yang telah melalui cabaran dua dekad dan dikenali oleh majoriti pengundi Sarawak seharusnya menunjukkan prestasi yang lebih menggalakkan.Wajar menang 5 kerusiKEADILAN wajar menang sekurang kurangnya 5 kerusi berdasarkan usia parti. Tidak mengulangi prestasi PRN 2016. Dengan bertanding hanya 28 kerusi dan sumber boleh ditumpukan ke kawasan kawasan berpotensi maka seharusnya keputusan PRN kali ini adalah yang terbaik buat KEADILAN.Namun adakah pengundi tempatan akan menyokong calon KEADILAN? Berdasarkan mood kelihatan KEADILAN boleh mendapat banyak undi di kerusi kerusi sekitar Kuching dan Miri. Di kedua dua bandar besar ini penyokong KEADILAN agak banyak. Biar pun kesukaran berkempen di kekang Prosedur Operasi Piawai (SOP) namun pengundi masih boleh mendapatkan mesej kempen melalui internet.Golongan berpendidikan yang telah bosan dengan corak pentadbiran GPS selama 58 tahun mungkin akan melakukan perubahan, terutama isu akses internet yang tidak stabil, banjir kilat serta kemudahan asas yang gagal diperbaiki oleh parti pemerintah.Tidak boleh diperkecilkan arus bantahan pengundi muda dan berpendidikan yang berpendapat 'sekiranya menyokong pembangkang atau kerajaan, kemajuan tetap sama'. Pendapat seperti itu boleh didengar di kawasan kawasan sub bandar. Kebanyakan generasi terdahulu telah mengundi GPS terlalu lama dan tidak mendapat pembangunan yang selayaknya. Maka bagi generasi muda seharusnya GPS 'diajar' dengan mengundi pembangkang.


Cuma ke arah mana amarah tersebut akan diterjemahkan menjadi undi, tidak dikenalpasti. Kemungkinan juga undi akan pergi kepada parti baharu PSB yang dipimpin banyak tokoh politik berpengalaman Sarawak.Manifesto terbaikDari segi manifesto KEADILAN menawarkan tawaran yang logik dan lumayan. Berbekalkan jumlah RM31 bilion rizab tunai Sarawak, mungkin manifesto KEADILAN boleh meransang golongan Atas Pagar yang berpendidikan untuk mencuba kerajaan baharu dan mengharapkan janji bantuan tunai atau pembangunan tersebut akan berhasil.Bagi kawasan pendalaman pula, KEADILAN menjanjikan pemberian tanah tanah lot dan skim pembangunan tanah Selda. Tawaran Selda menarik bagi anak muda yang telah berkeluarga tetapi tidak memiliki tanah untuk diusahakan. Cuma terdapat sedikit faktor ketidakpastian kerana skim sama tidak ditawarkan dalam manifesto DAP dan Amanah yang sepatutnya diikutsertakan, bagi memberi keyakinan sekiranya parti parti dalam Pakatan Harapan menang maka Selda boleh direalisasikan.Terlepas daripada tawaran tawaran manifesto, suasana PRN di Sarawak mungkin tidak begitu menyebelahi KEADILAN di kawasan bukan bandar dan sub bandar. Cuma dalam beberapa hari terakhir, kelihatan protes dari golongan di atas 40an kepada GPS dengan pengakuan tidak akan keluar mengundi kerana kecewa dengan ahli ahli politik gabungan itu.Persaingan KEADILAN, PSBProtes seperti ini di sesetengah kawasan akan membuka persaingan di antara KEADILAN dan PSB. Sekiranya di kawasan berkenaan mempunyai banyak penyokong KEADILAN tetapi tidak cukup untuk mengalahkan GPS maka dengan boikot penyokong GPS, KEADILAN berpotensi menang.


Hal ini tidak mustahil berpandukan kebangkitan dalam Pilihan Raya Umum (PRU) lalu apabila KEADILAN mampu menang di beberapa kerusi Parlimen yang dianggap mustahil untuk dimenangi, biar pun kemudian calon calon tersebut melompat menyertai Bersatu.


Sekiranya gelombang PRU 14 boleh diulangi dalam PRN kali ini maka tidak mustahil KEADILAN akan mendapat lebih daripada 3 kerusi DUN. Dengan prestasi itu KEADILAN boleh membuat kejutan sekali lagi dalam PRU ke 15.________________________________________________________________________________Artikel ini disediakan berdasarkan pemerhatian pasukan Suara Keadilan yang membuat liputan di PRN sarawak


Pindaan Akta 342: Denda sehingga RM10,000 tidak patuh SOP melampau

Pindaan terdadap Rang Undang-Undang (RUU) Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 2021 atau Akta 342 dianggap melampau apabila mencadangkan nilai maksimum kompaun kepada yang melanggar Prosedur Operasi Piawai (SOP) sehingga RM10,000.


Bagi Ketua Penerangan Angkatan Muda KEADILAN Malaysia, Aizuddin Ariffin, kompaun RM10,000 mengikut pengalaman pelaksanaan mungkin hanya dikenakan kepada rakyat biasa dan tidak mungkin kepada wakil rakyat atau menteri yang dirujuk sebagai 'kluster kayangan'.


"Saya mengambil pendekatan mengkritik tetapi tidak menolak untuk menyokong usaha cadangan pindaan Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit berjangkit 1998


"Kegagalan Kementerian Kesihatan Malaysia untuk membentangkan perincian garis panduan terhadap rang undang-undang yang bakal dilaksana, hanya mewujudkan banyak kelompongan. Undang - undang berasaskan tangkap muat dan perincian yang longgar tidak dapat menjamin keadilan dan boleh dipertikai kredibilitinya.


"Sebagai contoh, hukuman kepada individu yang melanggar SOP sehingga denda maksimum RM 10,000 atau penjara maksimum 7 tahun atau kedua-duanya sekali adalah satu bentuk kezaliman dan tidak masuk akal. Apa jaminan Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin rakyat di bawah tidak akan ditekan tatkala 'polisi double standard' menjadi praktis amalan pemerintah?" tanyanya.


Bagaimanapun, Aizuddin tidak menolak cadangan peruntukan baharu seperti pindaan Seksyen 10 ( pemberitahuan kewujudan penyakit berjangkit di mana- mana premis ), seksyen 15 A (penggunaan teknologi untuk kaedah pengasingan dan kuarantin ) yang dilihat mampu mengawal penyebaran penyakit berjangkit dan perlu diberi ruang untuk dibahaskan secara terperinci.


Namun tegas Aizuddin, perkara utama yang perlu dilakukan kerajaan bukanlah menghukum tetapi mencari jalan untuk meningkatkan kesedaran dalam kalangan rakyat mamatuhi SOP


"Yang penting adalah bagaimana kesungguhan kerajaan meningkatkan kesedaran dan mendidik rakyat tentang peri pentingnya menjaga SOP dan kesihatan di kala negara berdepan pandemik.

"Saya berpandangan, fokus KKM yang utama adalah untuk meningkatkan sistem dan pengurusan kesihatan negara. Perbincangan lebih tertumpu mengurus pandemik dan usaha untuk penghasilan vaksin sendiri daripada kebergantungan kepada negara luar yang hanya menguntungkan sesetengah pihak.

"Senario sekarang juga memerlukan kesungguhan KKM untuk menilai semula SOP penting dalam pengurusan hospital berdepan pandemik. Banyak lagi yang perlu dilakukan, antaranya naik taraf fasiliti, tambah jumlah doktor, jururawat, staf sokongan serta petugas kesihatan," katanya lagi.


ANIMASI DARI KARTUN ZUNAR-: Meeting 1MDB. 'Patutkah Wang Ini Disapu?".Filem ini menang 7 award Di Anugerah Filem Kangkongland.


 


ANIMASI: Meeting 1MDB. 'Patutkah Wang Ini Disapu?".Filem ini menang 7 award Di Anugerah Filem Kangkongland.

Please share

More cartoons / buy books @ www.zunar.my

#1mdbscandal #1MDB #najibrazak #rosmah #rosmahmansor

MEMANG ISMAIL SABRI IDAMKAN JAWATAN PRESIDEN


 

Pergolakan dalam Umno adalah mengenai pembubaran parlimen

 Panas! Pergolakan dalam Umno adalah mengenai pembubaran parlimenHampir empat bulan selepas kembali berkuasa, terdapat kumpulan dalam Umno yang mahu parlimen dibubarkan untuk memberi laluan kepada pilihan raya umum.

Menurut beberapa sumber, perpecahan di kalangan kumpulan yang bersaing sesama sendiri itu berlaku sekali lagi pada mesyuarat majlis tertinggi Umno pada 8 Dis lalu.

Garis pertembungan itu sama seperti awal tahun ini apabila kepimpinan Umno berpecah kepada dua kumpulan iaitu antara yang mahu mengekalkan Muhyiddin Yassin sebagai perdana menteri ketika itu dan mereka yang berhasrat untuk menyingkirkannya.

Kali ini, kata sumber, mereka yang sebelum ini mahu mengekalkan Muhyiddin sebagai perdana menteri mahu penggantinya sekarang yang naib presiden Umno, Ismail Sabri Yaakob berkuasa sehingga penggal parlimen berakhir.

Menurut sumber, ketegangan dalam kepimpinan Umno mendorong sekumpulan Ahli Parlimen, diketuai Ahli Parlimen Pasir Salak dan ahli majlis tertinggi Umno, Tajuddin Abdul Rahman, mengadakan sidang media baru-baru ini untuk menyatakan sokongan mereka kepada Ismail.

Kumpulan ahli parlimen ini, yang mendakwa mewakili kelab penyokong kerajaan berkata Ismail perlu terus mentadbir negara bagi memastikan kesinambungan rancangan kerajaan untuk memulihkan ekonomi.

“Kami memberi kepercayaan yang tinggi kepada perdana menteri kerana beliau telah menunjukkan prestasi sangat baik dalam tempoh 100 hari sebagai perdana menteri.

“Beliau (perdana menteri) bersama ahli kabinet yang mempunyai mazhab (fahaman politik) berlainan telah dapat membuktikan kejayaan mereka dalam menangani wabak Covid-19 negara sehingga angka statistik menurun,” katanya pada sidang media di Parlimen baru-baru ini.

Sumber daripada beberapa kumpulan dalam Umno memberikan tafsiran berbeza mengenai apa yang mendorong kumpulan ahli parlimen itu berbuat demikian.

Bagaimanapun, mereka mengakui dakwaan bahawa sesetengah pihak dalam Umno mendesak Ismail untuk mengadakan pilihan raya lebih awal.

“Kita nak PRU segera saja, bukan tukar PM,” kata sumber yang rapat dengan kepimpinan tertinggi Umno.

Seorang ahli Majlis Tertinggi parti itu, yang tidak mahu namanya didedahkan mengesahkan cadangan itu dikemukakan semasa mesyuarat awal bulan ini.

Pemimpin berkenaan bagaimanapun menyangkal perkara itu, dengan mengatakan bahawa ia hanya merupakan satu cadangan.

“Ia hanya idea yang dibangkitkan dalam mesyuarat itu. Tiada perbincangan mengenainya. Tak ada keputusan,” dakwanya.

Penggal parlimen ke-14 akan berakhir pada Jun 2023. Dengan berbaki 17 bulan lagi, Ismail mempunyai banyak masa untuk membuat persediaan sebelum mendapatkan mandat baru.

Sejak tewas dalam pilihan raya umum 2018, Umno mengukuhkan penguasaan dengan pantas apabila memperoleh semula jawatan perdana menteri dan mengambil alih semula kerajaan negeri di Perak, Johor dan terbaru Melaka.

Ada pihak dalam Umno yang percaya parti itu kini mempunyai momentum untuk mengadakan pemilihan baru bagi memperoleh mandat yang jelas, dan bukannya membenarkan Ismail menjadi perdana menteri dengan majoriti tipis yang bergantung kepada perjanjian kepercayaan dan perbekalan dengan pembangkang.

“Ekonomi banyak masalah. Kerajaan juga tidak stabil. Bajet 2022 pun dah lepas, buat PRU sajalah” kata sumber yang rapat dengan presiden Umno Ahmad Zahid Hamidi.

Sumber ini percaya mereka yang menentang idea pilihan raya mengejut adalah mereka yang mahu menunggu sehingga Umno mengadakan pemilihan tahun depan.

“Semua ni dah tau dia orang dah jadi dinosaur dalam politik. Diorang tengah takut Zahid tak cadangkan dia orang, seperti apa berlaku di Melaka, takut parti tak cadangkan dalam PRU akan datang. Bayangkan daripada semua ketua bahagian, hanya dua dicalonkan di Melaka.

“Jadi, mereka mahu mendesak Ismail menjadi presiden parti. Sebab itu tiba-tiba kumpulan itu mengadakan sidang media untuk menunjukkan sokongan mereka. Mereka ini juga dalam Umno yang mahu meneruskan kerjasama dengan Bersatu,” dakwanya.

Gesaan supaya pilihan raya diadakan dalam masa terdekat sebelum ini disuarakan Timbalan Presiden Umno Mohamad Hasan sehari selepas Umno memenangi pilihan raya Melaka.

Kes mahkamah

Beberapa sumber Umno lain yang tidak bersetuju raya awal diadakan mendakwa kumpulan yang mahu mengadakan pilihan raya tidak mengutamakan kepentingan parti, sebaliknya kepentingan mereka sendiri.

“Kenapa kamu fikir mereka mahu adakan pilihan raya awal? Lihat kes (mahkamah) siapa yang akan datang,” kata seorang pemimpin parti itu kepada Malaysiakini.

Mahkamah Tinggi akan membuat keputusan pada 24 Jan tahun depan sama ada akan membebaskan atau memerintahkan Zahid membela diri atas pertuduhan pecah amanah (CBT), rasuah dan pengubahan wang haram.

Tahun depan juga akan menyaksikan bekas presiden Umno, Najib Razak juga menghadapi dua perbicaraan berkaitan 1MDB.

Satu lagi sumber yang tidak sehaluan dengan mana-mana kumpulan berharap kedua-dua kem dalam parti itu tidak mempamerkan perpecahan terbuka seperti yang dilihat awal tahun ini.

“Perpecahan parti tidak akan menguntungkan sesiapa pun. Jika kedua-dua kumpulan dapat mencapai persefahaman untuk mengelakkan perpecahan terbuka, itulah yang terbaik.

“Saya tidak fikir kita perlu melalui satu lagi tempoh menggelar sesama sendiri sebagai pengkhianat dan perlu kekalkan kredibiliti di mata pengundi,” katanya.

Menteri Pas cuba tutup ‘bangkai gajah’, nafi ada pergolakan hingga menyebabkan berlaku pertukaran kerajaan

 


Menteri Pas cuba tutup ‘bangkai gajah’, nafi ada pergolakan hingga menyebabkan berlaku pertukaran kerajaan


Pas menafikan berlaku pergolakan dalam pentadbiran kerajaan sebaliknya memberi kepercayaan kepada Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob memerintah sehingga tamat penggal.

Timbalan Presiden Pas, Datuk Seri Tuan Ibrahim Tuan Man berkata, sehingga kini, tiada gangguan mahupun pergolakan sehingga boleh menyebabkan berlaku pertukaran pentadbiran kerajaan.

Beliau yang juga Menteri Alam Sekitar dan Air turut menjelaskan, ketika ini, bukan waktu yang sesuai untuk berbicara mengenai tarikh Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) sebaliknya tumpuan perlu diberikan kepada proses memulihkan ekonomi dan krisis kesihatan yang berlaku.

“Gangguan tiada, tak ada ribut cuma kita melihat di waktu ini bukan waktu sesuai untuk bicara soal PRU15, rakyat masih perlu pembangunan ekonomi dan aspirasi 100 hari baru sahaja diumumkan oleh Perdana Menteri dan Covid-19 masih belum selesai.

“Atas sebab itu Kelab Penyokong Kerajaan Keluarga Malaysia (BBC) buat keputusan untuk menyatakan dukungan sehingga tamat penggal kepada Perdana Menteri yang ada, saya fikir itu terbaik kerana perlu untuk kita sampai ke tahap itu (mencapai tahap pemulihan) Insya-ALLAH,” katanya, memetik Sinar Harian.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas Majlis Penyerahan Projek Empangan Sabo kepada kontraktor di Titi Hayun, Yan pada Rabu.