HUDUD: Taktik jahat pecah belah PR terbongkar di Parlimen!

Oleh: jebon
HUDUD: Taktik jahat pecah belah PR terbongkar di Parlimen!

HUDUD: Taktik jahat pecah belah PR terbongkar di Parlimen!

Akhirnya terbongkar juga taktik kerajaan BN talam dua muka dalam isu menyokong Hudud.
Dalam sidang parlimen 27 Mac, Menteri Agama Jamil Khir Baharom disoal bertubi-tubi tentang kegagalannya membawa Hudud ke Mesyuarat Majlis Raja-raja Melayu pada 11 Mac lalu bagi memudahkan menteri kerajaan BN membawanya untuk kelulusan di parlimen.

Akibat kegagalan tersebut usul Hudud terpaksa dibawa secara persendirian ke Dewan Rakyat dan Umno pusat berlepas tangan daripada tanggungjawab mengundi rang undang-undang berkenaan.
Hari ini dalam sidang Dewan Rakyat, beberapa anggota parlimen PAS membantah kenyataan Jamil Khir bahawa kerajaan pusat tidak membawa cadangan pindaan undang-undang hudud ke mesyuarat Majlis Raja-raja Melayu .

Kata Jamil Khir, enakmen syariah itu tidak pernah dibawa untuk perhatian majlis itu sejak mula lagi.
Pengakuan itu mencetuskan kemarahan wakil-wakil rakyat PAS yang berkata kerajaan pusat pernah berjanji dalam jawatankuasa teknikal hudud untuk berbuat demikian sebelum pindaan dibawa ke Parlimen.
Datuk Mahfuz Omar (PAS-Pokok Sena) diarah keluar dewan selepas beberapa kali cuba menyoal Jamil Khir sebab kerajaan tidak mahu mengikut apa yang telah dipersetuju dalam jawatankuasa teknikal.
Beliau diarah keluar oleh Timbalan Speaker Datuk Ismail Mohamad Said selepas 30 minit bertikam lidah, dengan menteri tersebut tidak memberi jawapan memuaskan berhubung perkara itu.

Bercakap dalam sidang media selepas diarah keluar dewan, Mahfuz mendakwa bahawa mesyuarat Majlis Kebangsan bagi Hal Ehwal Islam yang dipengerusi oleh perdana menteri, telah bersetuju dengan pindaan itu dan telah disebut akan dibentang dalam mesyuarat Majlis Raja-Raja baru-baru ini.
Oleh kerana kerajaan tidak berbuat demikian, dakwanya, Presiden PAS, Datuk Seri Abdul Hadi Awang telah membawa rang undang-undang persendirian ke Parlimen.

“Rang undang-undang itu akan membuat ia mudah bagi Kelantan untuk menguatkuasakan apa yang telah diluluskan di sidang Dewan Undangan Negeri baru-baru ini,” katanya.
Menurut Mahfuz lagi, ini membuktikan bahawa apabila terdapat tekanan dari parti-parti komponen BN berhubung dengan hudud, kerajaan tidak meneruskannya.

Sementara itu, Bernama melaporkan tindakan itu diambil kerana Mahfuz tidak mengendahkan arahan Ismail dan menghina Jamil Khir ketika menteri berkenaan menggulung perbahasan usul itu.

“Tindakan ini jangan dijadikan isu di luar dewan selepas ini. Ia dibuat berdasarkan Peraturan Mesyuarat 42.
“Yang pertama, tidak mengendahkan nasihat saya supaya duduk diam, lama saya biarkan….selain mengeluarkan perkataan menteri ‘bacul’. Saya dengar perkataan ini terhadap menteri (Jamil Khir).
“Dia (Mahfuz) berdegil tidak menghormati (Timbalan) Speaker dan apabila diminta duduk diam, dia tidak menghiraukan arahan saya dan bukan kerana menteri gagal jawab,” kata Ismail seperti dilaporkan agensi berita nasional.

No comments:

(function() { var d = document, w = window; w

VIDEO : Kerjasama PH | Bincang dengan Ahli Parlimen tertentu, bukan parti - Anwar

Pakatan Harapan (PH) tidak berbincang dengan mana-mana parti untuk berkolaborasi namun bersama Ahli Parlimen tertentu yang berpegang teguh k...