KISAH MUFTI UTARA DAN SERAHAN HARTA DUNIA SIRI 23- SEJARAH KEMENANGAN PAKTAN HARAPAN

Oleh kerana PKR memenangi kerusi terbanyak dalam gabungan PH..Pada malam kemenangan PH, Dr Wan Azizah sendiri dirunding dan ditawar jawatan PM.. Tetapi dalam memegang prinsip Islam , Dr Wan Azizah akur dengan konsensus dan Perjanjian dalam PH.. Tun Mahathir adalah calon Perdana Menteri.. biarpun Bersatu memiliki kerusi paling sedikit dalam gabungan Pakatan Harapan..

Apakah pada malam kemenangan itu, YDP Agong minta dipersembahkan SD atau sokongan di dewan Rakyat ? Ketika itu Pakatan Harapan belum lagi berdaftar sebagai gabungan rasmi Pakatan Harapan.. dari sudut Undang2..Semua Calon, Semua kemenangan di semenanjung itu menerima watikah dari Dr Wan Azizah.. mereka boleh ditakrifkan calon PKR biarpun mereka itu pemimpin DAP mahupun bersatu..

Jadi Dr Wan Azizah adalah pemimpin yang berpegang kepada Perjanjian.. hatta ketika peluang di deapan mata dan didepan Istana untuk Dr Wan Azizah secara rasminya boleh menjadi perdana Menteri dari sudut Undang2 dan Perlembagaan.. 

Sudah pasti akhlak berpolitik Wan Azizah jauh lebih amanah dan berakhlak dari Haji Hadi...mahupun jauh lebih Amanah dari jawatan seorang Mfti terhadap agamanya.. Sebabnya Wan Azizah memegang prinsip Islam berdasarkan lafaz hadis..

الْمُسْلِمُونَ عَلَى شُرُوطِهِمْ..

“Kaum muslimin wajib mematuhi perjanjian yang telah mereka sepakati...”

( Riwayat Abu Daud )

4- SEJARAH PEMILIHAN KHALIFAH ISLAM 

Jika Mufti utara itu naif dalam urusan politik, Takkan pula dia begitu naif dengan urusan Agama dan sejarah Islam, Jika dia Membaca sejarah dari Kitab Bidayah Wal Nihayah, Tarikh Thabari mahupun Siyar A’lam al-Nubala pasti akan ketemu Sejarah perlantikan Khalifah Islam.. Sedangkan dikalangan Kulafa Ar rasyidin juga berbeza cara dan perlantikan mereka..

a) Perlantikan Saidina Abu Bakar 

Ketika Nabi Muhammad Wafat.. Para Sahabat, Muhajirin dan Ansar sepakat untuk melantik Saidina Abu Bakar sebagai Khalifah.. walaupun sebelum itu kelompok Ansar dan Muhajirin sendiri berselisih pendapat dalam peristiwa. 

Dikalangan Aus dan Khazraj mencadangkan Saad bin Abi Ubadah, manakala Saidina Abu Bakar dari kelompok Muhajirin sendiri mencadangkan nama Saidina Umar dan Abu Ubaidah Al Jarrah sebagai peganti.. tetapi kedua mereka menolaknya..

b) Perlantikan Saidina Umar 

Setelah itu, Ketika Saidina Abu Bakar sedag sakit.. Saidina Umar sering diminta menggantikan tempat Khalifah sebagai Imam Solat..Abu bakar mengadakan mesyuarat tertutup dengan sebahagian besar sahabat. antara yang hadir adalah Abdul rahman Bin Auf dan Uthman Bin Affan daripada kaum Muhajirin dan Asid bin Khudair daripada kaum Ansar ..

Saidina Abu Bakar ketika cuba menyakinkan Sahabat dengan menamakan Saidina Umar sebagai peganti, Biarpun cadangan Abu Bakar itu dibimbangi Abdul rahman Bin Auf kerana sikap keras Saidina Umar, pada prinsip nya mereka semua bersetuju..

Bukan kah selepas itu, Saidina Abu Bakar memanggil Saidina Uthman dan menulis satu konsensus dan wasiat yang Saidina Umar itu adalah pewaris kepimpinannya..

c) Perlantikan Saidina Uthman 

Sekali lagi ketika Saidina Umar hampir wafat, bimbangkan sistem Khalifah di monopoli kelompok Muhajirin dan keluarga Bani Hasyim.. Saidina Umar mencadangkan 6 nama.. 

Saidina Umar antara sahabat yang dicadangkan ialah Saidina Uthman, Saidina Ali bin Abi Talib, Talhah bin Ubaidah, Zubir bin al-Awwam, Saad bin Abi Waqas dan Abdul Rahman bin Auf Talhah, Zubair dan Saad menarik diri..

Bila hanya tinggal2 calon iaitu Saidina Ali dan Saidina Uthman.. Abdul Rahman Bin Auf memerlukan masa 3 hari untuk mengetuk pintu rumah ketua Kabilah, Rakyat mendapatkan pandangan antara Sadina Ali dan Uthman.. dan selepas perbincangan tertutup antara mereka.. akhirnya Saidna Uthman terpilih menggantikan Saidina Umar..

tidak perlu aku lanjutkan kepada pemilihan Saidina Ali. Apakah Mufti utara tidak dapat melihat perlantikan 3 Khalifah atau peganti kepimpinan Nabi ini sendiri berbeza berbeza .. sebabnya dalam Poltik itu adalah ruang lingkup Ijtihadiyah.. bukan cabang Aqdah sepertimana kefahaman kelompok Syiah dan PAS..

No comments:

(function() { var d = document, w = window; w

VIDEO : Datuk Kamal Amir 'Sekolahkan' Hamzah Zainudin Kerana Video Lama Dalam UMNO

Datuk Kamal mengulas mengenai rayuan DSAA supaya UMNO kaji semula keputusan untuk putuskan kerjasama dengan PN. Datuk Kamal juga mengulas ...