EMPAT HUJAH SHAHRIL SAMAD MELETAKKAN MUHYIDDIN PM PALING LEMAH


 Saya ditanya mengapa perlu saya hujahkan bahawa TS Muhyiddin Yasin adalah PM yang paling lemah dalam sejarah negara.

Kepimpinan lemah tidak membawa kebaikan bagi rakyat dan negara ketika rakyat berhadapan dengan kesan mencabar terhadap kehidupan mereka. Dari segi kesihatan awam, rakyat bertuah kerana sistem kesihatan awam negara telah terbina kukuh bertahun lamanya sehingga mampu mengatasi sistem kesihatan awam negara-negara maju.

Namun, rakyat dan negara perlu juga kepada kestabilan politik supaya ekonomi rakyat dan negara mampu bertahan kesan buruk wabak COVID 19 dan mampu meningkat kembali apabila wabak itu dapat diredakan.

Kesilapan TS Muhyiddin dan rakan-rakan politiknya menasihatkan YDPA untuk mengistiharkan darurat kononnya kerana inilah caranya negara bolih mengatasi wabak COVID 19 telah sebenarnya membuka kelemahan kerajaan PN itu sendiri.

Ianya suatu tindakan yang ‘desperate’ dan mendedahkan kelemahan kumpulan penasihat dan perancang TS Muhyiddin, ‘inner circle’nya dan jemaah menteri PN.

Keputusan untuk diistihar darurat sudah cukup memerlukan TS Muhyiddin meletakkan jawatan kerana pentadbir semasa darurat tidak perlu baginya kekal sebagai PM!

Siapalah yang menasihat TSMY untuk menyembahkan nasihat ini kepada YDPA? Saya dengar ramai peguam2 yang rapat dengan PPBM dan komponen PN yang telah terlibat menasihat TSMY.

Apabila nasihat TSMY ditolak oleh YDPA, sekali lagi terdedah kelemahan kepimpinan TSMY sebagai PM dan lagi mengukuhkan sebab TSMY sepatutnya meletakkan jawatannya sebagai PM.

Seterusnya, kerajaan PN terpaksa berhadapan pula dengan Dewan Rakyat untuk meluluskan Bajet 2021nya. Sekarang Bajetnya itu mendapat pula ‘talian hayat’ dari YDPA yang bertitah agar Bajet 2021 dilulus oleh Dewan Rakyat.

Dah terbongkar lagi kelemahan kepimpinan kerajaan PN dibawah TSMY!

Keempat, apabila saranan DS Najib selaku Pengerusi BNBBC untuk menyokong Bajet 2021 secara bersyarat sehingga menimbulkan polemik ‘hikayat PGL’ olih wakil rakyat PN-PAS dan keangkuhan Ketua Eksekutif KWSP, TSMY dan PN sudah berdepan dengan keadaan ‘kalah – kalah’ umpama ‘ditelan, mati emak, dibuang,..’.

Ditolak saranan BNBBC pun susah, diterima pun lagi kelihatan lemah PN.

Tidak adil bagi rakyat dan negara terpaksa mendokong kepimpinan kerajaan yang lemah setelah baru 30 bulan dahulu je, mandat rakyat melalui PRU 14 tidak akhirnya membawa kepada kebaikan dan munafaat untuk mereka!

Memang tepat permintaan awal-awal UMNO-BN pada Mac lepas bahawa jalan yang terbaik ialah untuk kembali balik kepada mandat rakyat.

UMNO-BN bersabar dan sanggup meletak tepi keresahan menyokong mereka yang pernah mengkhianati UMNO untuk mereka pula duduk sebagai pemerintah.

Sudah tahu dengan pasti mereka itu mudah mengkhianati kawan dan perjuangan, sekarang jangan bertolak ansur lagi.

Mungkin kah boleh ‘pengkhianat’ bersifat ikhlas?

Hanya mandat rakyat yang mampu menyelamat rakyat dan negara dari kelemahan kepimpinan negara hari ini.

TAN SRI SHAHRIR SAMAD, KETUA UMNO BAHAGIAN JOHOR BAHRU, 13 NOVEMBER 2020.

Dipetik daripada FB Shahrir Samad -Tok Uban.

No comments:

(function() { var d = document, w = window; w

(LIVE) Dr Mujahid: Jet Mewah, Iklan Judi, Kakitangan Awam Wakaf Gaji & T...