ANTARA PH, BN DAN PN

 

Che Ibrahim Mohamed



Siapa bakal membentuk kerajaan selepas PRU 16 jika PH dan BN masing masing bergerak solo?
Tanpa sokongan Sabah dan Sarawak, BN sebenarnya telah hilang kuasa tahun 2008 lagi. PH dari semenjak zaman PR telah mendominasi kawasan bandar dan pinggir bandar.
BN hampir pasti tidak ada kerusi di Sarawak yang dikuasai GPS dan bakal hilang banyak kerusi kepada GRS di Sabah dalam PRU 16 nanti.
PH lebih berpotensi membentuk kerajaan dengan sokongan GPS dan GRS jika BN memilih untuk tidak bersama DSAI sebagai bakal PM selepas PRU 16 nanti.
PN tak payah banyak cakap, bakal kekal sebagai pembangkang. Mustahil BN akan bersama PN. Adapun GPS dan GRS tidak memerlukan PN.
Parti parti lain termasuk parti baru yang bakal ditubohkan oleh Hamzah dan Rafizi??... Mereka bakal memeriahkan suasana tanpa apa apa yg boleh diharapkan.




No comments: