MALAYSIA TEWAS, DIJATUHKAN OLEH DIRINYA SENDIRI


-Minggu ini, GRAB Holding, sebuah syarikat anak Malaysia telah disenaraikan di Nasdaq dengan nilai US$40bil (RM165.16bil)! Syarikat yang asalnya dari Segambut, 'lari' dari Malaysia dan berpindah ke Singapura untuk pasaran yang lebih stabil. Satu kerugian buat Malaysia!

-Syarikat Hyundai telah menutup ibu pejabat Asia Pacifik di Malaysia dan berpindah ke Indonesia dengan nilai US$1.55 billion (RM6.26 billion)! Satu kerugian buat Malaysia!

-Syarikat IBM telah menutup Global Delivery Centre (GDC) mereka di Cyberjaya dan berpindah ke Singapore. Satu kerugian buat Malaysia!

-Syarikat Shell telah memindahkan pusat operasi IT mereka dari Cyberjaya ke India. Satu kerugian buat Malaysia!

-Syarikat Citigroup telah menghentikan pusat perbankan di Malaysia setelah enam dekad bertapak. Kini mereka berpindah ke Singapore. Satu kerugian buat Malaysia!

-Syarikat IT dari Germany, T-Systems telah menutup operasi di Malaysia. Satu kerugian buat Malaysia!

-Toyota Motor Corp memilih untuk melabur sebanyak US$2 billion untuk kilang EV (electric vehicles) di Indonesia berbanding Malaysia. Satu kerugian buat Malaysia!

-Pemilik Tesla dan SpaceX, Elon Musk telah bersetuju untuk pelaburan kereta elektrik dan pusat pelancaran angkasa di Indonesia. Satu kerugian buat Malaysia!

-Facebook, Lazada, Tencent, ByteDance, Ali baba, Shopee dan beberapa nama besar telah memilih Singapore sebagai regional hub, meninggalkan Malaysia jauh ke belakang. Satu kerugian buat Malaysia!

-Indonesia telah berjaya menarik pelaburan daripada 4 tech giants America iaitu Google, Microsoft, Facebook and PayPal. Satu kerugian buat Malaysia!

-Zoom Video Communications telah memilih Singapore berbanding Malaysia untuk membina pusat R&D dan pusat data baru bagi rantau Asia Tenggara. Satu kerugian buat Malaysia!

-Google and Facebook telah mengecualikan Malaysia untuk projek Apricot, iaitu 12,000km kabel internet bawah laut disebabkan isu polisi. Negara lain yang terlibat adalah Singapore, Indonesia, Philippines, Taiwan, Japan, and Guam. Satu kerugian buat Malaysia!

Selain itu, dalam parlimen disebutkan, terdapat 68 buat syarikat yang telah memindahkan perniagaan ke negara serantau lain.

Satu kerugian buat Malaysia!


PENCERAHAN


Kesalahan utama Malaysia buat adalah :

1) Cukai yang dikenakan Tinggi.

2) Tidak menjaga hak pihak syarikat /company 

3) Sistem yang tidak teratur .

4) Politik yang sentiasa tidak stabil dan hanya pentingkan diri sendiri.

5) Tiada dorangan ,nasihat , bantuan kepada peniaga2 kecil atau besar .

6) Hanya utamakan kroni untuk memenuhi kocek sendiri.

7) Korupsi yang tidak dibendung bermula dari Menteri/ ahli parlimen/ adun /pegawai2 kerajan dan pelbagai pihak lagi.

8) Dan pelbagai faktor lain lagi .


agckids.com


#MasterADy


No comments:

(function() { var d = document, w = window; w

Rakyat Malaysia Suka Barang Naik Ustaz Azhar Idrus medium