Selepas jadi kerajaan, Pemuda Pas sokong sekolah vernakular terus dibuka


Selepas jadi kerajaan, Pemuda Pas sokong sekolah vernakular terus dibuka
Pemuda Pas menyokong supaya sekolah vernakular terus dibuka tetapi berharap pendidikan dan pembelajaran bahasa kebangsaan Bahasa Malaysia akan diperbaiki lagi.
Ini selepas Ketua Armada Bersatu Wan Ahmad Fahysal Wan Ahmad Kamal bertegas mahu sekolah vernakular dihapuskan secara berperingkat, mendakwa ia rata-ratanya gagal menghasilkan murid yang kental jati diri nasional.
Ketua Pemuda Pas Khairil Nizam Khirudin ketika berucap pada Konvensyen Setengah Tahun Pentadbiran Perikatan Nasional (PN) di Kuala Lumpur, semalam, memuji Wan Fahysal “yang paling berani” dalam mengeluarkan kenyataan sedemikian.
Khairil yang bertanding di Gombak dan kalah besar ketika PRU14 berkata pendirian beliau dan sayap Pemuda Pas mengenai isu sekolah vernakular tidak berubah sejak dua tahun lalu.
“Sekolah itu sudah ada, biarlah buka. Cumanya kita perlu meletakkan pemerkasaan kualiti pendidikan kebangsaan dan kemenjadian (kejayaan) murid di dalam sekolah vernakular.
“Yang sedia ada, sedia ada lah. Takkan kita nak roboh yang sedia ada, sekolah vernakular, SRJK.

No comments:

(function() { var d = document, w = window; w

APAKAH MAHIADDIN TIKA INI SEDANG DISERONOKKAN DENGAN KAJIAN TIPU-TIPU, SAMA SEPERTI NAJIB DULU?

  Realiti yang nyata dan nampak di depan mata, Mahiaddin Md Yasin ketika ini adalah Perdana Menteri paling tidak popular dan sangat dibenci....