Satu posting dimuat naik laman Facebook Perikatan Nasional (PN) untuk “mendidik” rakyat mengenai kepentingan mengundi parti yang tepat menerusi komik ‘Political Education’ nampaknya tidak menjadi, malah memakan diri sendiri.
PN memuat naik komik yang bercakap tentang harga telur yang “naik gila” dan harga barang melambung tinggi.
Hantaran itu dengan cepat menjadi plaftom orang ramai membangkitkan isu kos sara hidup yang berlaku ketika gabungan itu mentadbir.
Pengguna media sosial membanjiri ruangan komen dengan mengingatkan bahawa isu harga telur dan bekalan barangan asas yang dipaparkan dalam komik itu kebanyakan berlaku ketika PN menjadi kerajaan.

“Poster harga telur tu zaman PN perintah kan. Sekarang harga telur gred A RM13 saja,” tulis seorang pengguna Facebook.
Seorang lagi netizen secara sinis bertanya, “Zaman kau kan tu?” manakala seorang lagi menulis ringkas, “Zaman PN telur naik tu.”
Seorang lagi pula berkata: “Nak buat propaganda pun pada benda yang real lah. Bila masa telur jadi RM24.50? Banyak lagi barang asas lain yang memang betul-betul ada kenaikan drastik.”
Ada juga netizen yang mengimbau keadaan bekalan barangan ketika pandemik dengan menulis, “Dulu minyak masak hilang, telur hilang.”
Malah, seorang pengguna turut menyindir, “Nampak sangat rindu zaman dia perintah, harga telur macam ni lah. Sekarang gred A RM12 je. Tak sabar nak naikkan harga ke,” balas mereka.
No comments:
Post a Comment