MAHATHIR TAK SANGKA DIMALUKAN PH

Tidak perlu saya ulas mengapa PKR, DAP dan Warisan menolak undi belah bahagi yg dibuat oleh Mahfuz Omar kerana rata kita telah membaca sebab-sebab tersebut. 

Ramai yang kecewa, seperti saya juga inilah peluang untuk PH menjatuhkan kerajaan PN. Kita kecewa kerana sebelum ini kita tidak tahu dan ambil tahu bagaimana proses Belanjawan di Parlimen berlaku kerana inilah kali pertama kita ingin ambil tahu lebih mendalam. Dalam mahu ambil tahu banyak benda kita tak tahu akhirnya kita marah-marah macam kita serba tahu. 

Malah ramai yang menghentam Anwar  walaupun Syafie Apdal sekutu Mahathir dan MPnya seorang pun tidak bangun. Lebih pelik Mat Sabu dan Timbalannya Salahuddin juga tidak bangun tetapi Anwar tetap dipersalahkan... itu tandanya kita prejudis. 

Ramai penyokong Amanah menghentam Anwar kerana dendam mereka kerana Anwar tidak mahu menyokong Mahathir sebagai calon PM buat kali ketiga­čśů... itu sahaja. 

Saya mulanya terkejut mengapa MP-MP  PH tidak berdiri menyokong Mahfuz. Saya ambil pendekatan tenangkan diri dan tunggu sebab-sebabnya. Mesti ada sebab lebih 90% MP pembangkang tidak bangun...Selepas 2 jam baru saya mendapat penjelasan dari rakan-rakan di KL. 

Apa implikasi daripada keputusan semalam kepada PH? 

Pertama berkisah kapada nombor. Selama hari ini ramai menyindir Anwar tiada nombor tapi mereka yakin Mahathir ada nombor. Terbukti Mahathir tiada nombor. Lebih memalukan Mahathir hanya mampu membawa 13MP bersamanya. 

Kedua... semalam MP PN/BN hampir semua berada di Parlimen. Sehari sebelum ini kita telah melihat gambar keriangan pemimpin-pemimpin UMNO bersama Zafrul. Kita kena belajar politik Malaysia ini berubah setiap jam. PH tahu UMNO sudah membuat uturn buat sekalian kalinya. Ia bukan setakat kesanggupan PN memenuhi permintaan mereka tetapi kita yakin ada rundingan disebalik rundingan ke atas individu-individu terbabit. 

Ketiga ia satu kemenangan moral kepada kerajaan PH apabila PN akur dengan kemahuan PH atau Anwar agar kerajaan bersetuju dengan Moratorium dan KWSP. 

Bayangkan jika kita menolaknya di saat ratusan ribu rakyat memerlukan wang tersebut... setiap hari siang dan malam media memburukkan PH hanya pentingkan kuasa bukan rakyat. Ia memberi kesan sangat buruk untuk PH bangkit semula. 

Bola tanggung yang diharapkan PN gagal. Sekaligus ia membuktikan kepada rakyat PH benar-benar ikhlas memperjuangkan nasib rakyat. Yang mana baik kita sokong dan bukan menolak mentah-mentah kebaikan dari belanjawan itu. Inilah kemantangan politik atau seni politik. Membaca gerak geri musuh hingga di saat-saat akhir. 

Keempat ia kemenangan moral kepada Anwar dan sekaligus idea licik Mahthir digagalkan dalam dua kemungkinan. Pertama kita semua mengetahui Mahathir ada rundingan dgn Ku Li dgn angan2 jika kerajaan PN jatuh dia mahu menjadi PM buat kali ketiga. Kedua kemungkinan Mahathir ingin memalukan Pengerusi PH tidak mencukupi nombor. Semua org tahu kelicikan Mahathir jika tidak takkan lah MP2 Amanah seperti menganggap Mahathir sebagai rakan dan individu penting utk mereka dlm berpolitik. Malah semalam membuktikan betapa kuat kerjasama mereka bersama Mahathir dan rakan2nya. 


Persoalannya skg kita ingin bertanya adakah Mahfuz tidak mengetahui arahan Anwar? Adakah pemimpin2 Amanah tidak melihat Presiden dan Tim Presiden mereka tidak berdiri? Adakah Mat Sabu tidak memaklumkan kpd MP2 Amanah utk mengikut arahan Majlis Presiden atau sengaja membiarkan mereka berbuat sesuka hati? 


Adakah Mahfuz bertindak sendirian walaupun  sudah mengetahui arahan Anwar semata mata utk mengambil hati Mahathir? Adakah MP2 Amanah yg sejak kebelakang ini sentiasa berbeza pendapat dgn Anwar sengaja melakukannya? Ini isunya yg kita tunggukan hari ini utk wartawan bertanya kpd Mahfuz. 


Lebih penting Mat Sabu patut bertanggungjawab kenapa ia berlaku dan dia patut membuat sidang khas utk memaklumkan kpd penyokong yg skg bercakaran sesama sendiri. Bukannya lagi bertanya kenapa PH tidak menyokong kerana Anwar Ibrahim dan Athony Loke telah menjelaskan semalam. 


Saya kagum apa yg dikatakan Ngeh Koo Kham dari DAP apabila mahu menenangkan penyokong parti tersebut. Katanya kita hanya mempunyai satu Jeneral ( Anwar ) yg keputusan akhirnya adalah dari Anwar. Jika prinsip yg sama ada pada MP Amanah saya yakin tidak akn berlaku undi belah bahagi semalam yg hanya menimbulkan pelbagai fitnah sesama penyokong PH. 

Kita terkejut apabila Khalid Samad memberitahu rupanya MP Amanah telah mengetahuinya dalam meeting Majlis Presiden tetapi sengaja tidak mahu mematuhinya. Sukarlah PH selepas ini kerana MP-MP Amanah sukar mengikuti Jeneral mereka atas nama hak masing-masing. Susah kalau duduk sekali jenis yang tak boleh duduk berpakat dalam satu organisasi. 

Sebab itu kita berpendapat adalah lebih baik PKR dan DAP menumpukan gabungan bersama dgn mengajak Warisan utk menyertainya. Fokus kepada Selangor, N9, Melaka, PP dan Sabah ia sudah memadai dan bagus untuk Malaysia. Jika tidak Amanah hanya menjadi duri dlm daging kpd PH. 

Penutupnya tanya saya... ada bagusnya selepas ini kekuatan sesebuah kerajaan itu tidak terlalu melebar. Bila berlaku keadaan 50-50 pemimpin2 berlumba lumba bersetuju menerima permintaan rakyat. Tidak lah seperti dahulu rayuan rakyat tidak diendahkan oleh pemimpin2 BN. 

Akhir kata kemenangan moral utk Anwar ke atas Mahathir yg cuba memecah belahkan PH gagal. Sekaligus membuktikan permuafakatan PH bakal kembali seperti dahulu. Jelas Anwar melebihi kepentingan rakyat daripada kepentingan dirinya. Politik dendam Mahathir memang wajar dijauhi PH kerana adalah baik PH fokus membela rakyat daripada melayani karenah Mahathir yg terkenal semua org tak betul.



No comments:

(function() { var d = document, w = window; w

Permaisuri Agong tutup Instagram?

  FMT Reporters  - April 20, 2021  Tangkap layar dikatakan daripada akaun Instagram Permaisuri Agong. PETALING JAYA: Pengguna media sosial m...