*PAS Kelantan & Rantau Panjang Terima Kejutan Besar Bila Ustaz Ebit Lew Ziarah Keluarga Duduk Dalam .....

Imej mungkin mengandungi: teks yang berkata '< Dato' Nik Amar 4 hrs Kebaikan yang tidak berakal akan mencetuskan fitnah yang berangkai'

*PAS Kelantan & Rantau Panjang Terima Kejutan Besar Bila Ustaz Ebit Lew Ziarah Keluarga Duduk Dalam Kawasan Pembuangan Sampah Tidak Mampu Diselesaikan oleh Kerajaan Negeri.* - Komen Anak Perantau.

Kata Membangun Bersama Islam? 

Kritik orang No 1, tapi badan sendiri penuh kudis tidak nampak.

Rakyat Malaysia terkejut! Lagi terKejut PAS bila Utz Ebit Lew g tgk rumah daif di kwsn pembuangan sampah @ Kg Cherang Hanggus di Parlimen Rantau Panjang. 

Habis kelam kabut Pas Rantau Panjang, Pejabat Tanah Pasir Mas, Jabatan Kebajikan Masyarakat dll. 

Negeri yang dikatakan berkebajikan dan Membangun Bersama Islam, realitinya rakyat Negeri sendiri pun merempat tiada tanah, cari makan dengan kutip sampah sarap untuk sara keluarga.

YB Zailah, YB Rozi, Ajk2 Pas Kawasan, Pemuda Pas Rantau Panjang, Penghulu dl nampaknya gelabah semua komen2 di Media Sosial nak counter balik. Nak Kaunter apa? Dah berpuluh tahun benda itu berlaku. Ramai yang tahu.

YB Zailah Timbalan Menteri Wanita sekarang, Jabatan Kebajikan Masyarakat dibawah kelolaan beliau. Sepatutnya kerja nya lebih efektif; Bukannya datang lawat dan agih beras dan akanan dll, kemudian biar sahaja mereka disitu berpuluh-puluh tahun. 

Khabarnya di Kawasan Pembuangan Sampah itu juga jadi ‘kawasan gelap’ bagi orang kampung, kerana ramai anak muda terlibat dengan kegiatan jual beli Pil Kuda. Ini juga masalah kronik No 1 di Kelantan, dah jadi Kerajaan Pusat pun benda ini masih tidak di ambil berat. 

Itu belum lagi kes HIV AIDS yang banyak orang tempatan ke Golok, Thailand sempadan Rantau Panjang. Jika tak silap YB Ustaz Nik Abduh pula pernah bagi statement komen Pentadbiran Selatan Thai dulu kes itu, waktu beliau jadi Ahli Parlimen Pasir Mas.

YB Kak Lah pun dah berapa puluh tahun jadi YB situ. YB Abdul Rosol pula Adun situ, sebelum ini Hj Abdul Fatah Harun. 

Tempat pembuangan sampah tu ramai penduduk kampung buat bantahan; kerana isu bau dan waktu banjir sampah sarap hanyut ke rumah orang kg. Nilai tanah jadi merosot, isu sosial bertambah dan pencemaran meningkat.

Banyak isu telah dibangkitkan, keluar surat khabar dan media sosial; Pihak Kerajaan hanya diam membisu. Sampah tetap dibuang, hingga membukit. Soalah-olah tiada cara lain pelupusan sampah. Menteri Alam Sekitar pun Timbalan Presiden PAS sekarang; takkan tidak boleh selesai? Gaji mahal. Dah la jadi Ahli Parlimen di Kelantan.

Majlis Daerah Pasir Mas buat pekak badak aduan rakyat, pembuangan sisa sampah dibawah kelolaan mereka. Mungkin sebab ramai orang politik Pas jadi Ahli Majlis Daerah, jadi tidak efektif. Bab melawat/melancong Luar Negara nampak selalu ada. Tapi tiada result untuk rakyat.

Orang tu sudah lebih 20 tahun duduk situ, tanah tiada nak buat rumah, menumpang tanah orang. Tanah Kerajaan, tempat pembuangan sampah tu telah dipagar. Bukan satu keluarga, berberapa keluarga duk situ. Semua susah.

Kerajaan Pas sentiasa duk agih lot lot tanah, antaranya tanah yang Felcra teroka sekitar Pejabat Pas Rantau Panjang, dan yang terkini tanah rizab haiwan di Mukim Repek. Agih kat orang politik aje ke? Makcik tu takleh?

Banyak sangat isu tanah orang kg, yang bayar premium/Permohonan tanah baru, akhirnya bertukar tangan kepada orang-orang yang ada kabel politik dan pejabat tanah? Tanya.

Soal orang kg, pada siapa mereka agih tanah? Sedangkan rakyat susah tidak dapat. 

Orang kg sekitar situ tahulah bertapa ‘mewah’ nya tanah orang-orang politik Rantau Panjang. Boleh rujuk isu isu tanah sebelum ini. Bayar resit kuning, lepas bertahun-tahun dapat tahu tanah lot yang dibayar dapat pada orang lain itu biasa.

Duit RM400 JUTA yang Kerajaan dulu bagi buat apa agaknya? Duit hasil minyak pun dah masuk Akaun Kerajaan Negeri dan Majlis Agama Islam Kelantan lebih RM50 juta setahun. Kemana duit itu dibelanjakan. Takkan nak bayar sewa rumah untuk keluarga tu macam Ustaz Ebit buat pun tak boleh?

Mb, Tmb, Exco haritu dapat kereta Mercedes Mewah sebijik seorang, dapat pula Elaun RM50,000 seorang. Waktu COVID 19, bantuan tunai hanya diberikan kepada kakitangan Kerajaan Negeri dan orang politik sahaja, rakyat tak dapat apa. Kemana duit itu dibelanjakan? 

Duit banyak, Takkan nak bayar sewa rumah untuk keluarga tu macam Ustaz Ebit buat pun tak boleh? Jawab lah depan Allah Swt nanti.

Dulu PAS boleh la jaja Kerajaan tiada duit, sekarang dah jadi Kerajaan Pusat dan dah dapat duit, takkan takda hasil juga? Masalah Air belum masuk lagi, raya dah dekat. Air kuning dan keluar angin ja musim PKP aritu.

Apa nak jdi dengan Negeri Kelantanku? Sedih. Laungan Islam tu hanya di slogan, tidak di amalan. 
Anak Perantau Kelantan Sedih

No comments:

DAH TAHU MASIH BANGGANG LAGI

  Hamdan Taha 11 hari telah berlalu negara berdepan dengan PKP...tetapi kes tetap tinggi dan sentiasa ada pula rekod baru.....terbukti hasil...