Anti Lynas : Polis Tahan Empat Angoota DAP
KUANTAN 15 MEI : Polis menahan empat anggota DAP pagi ini kerana mengadakan demonstrasi memprotes loji pemprosesan nadir bumi Lynas di Gebeng, Pahang.

Ketua Pemuda Sosialis DAP (DAPSY) Anthony Loke, yang hadir ketika kejadian memberitahu The Malaysian Insider, polis menahan empat anggota parti itu ketika protes mereka hampir berakhir.

Katanya, program membantah bermula dengan pembukaan pusat khidmat DAP Kuantan di Jalan Beserah di sini pada pukul 10 pagi tadi sebelum memulakan demonstrasi ringkas.

“Ia hanya demonstrasi kecil... tiga daripada kami memberikan ucapan, (Adun Triang), Leong Ngah Ngah, (Ahli Parlimen Indera Mahkota dari PKR) Azan Ismail dan kemudian saya.

“Ketika saya hendak berucap, OCPD Kuantan datang dan minta kami menghentikan acara ini. Saya memberitahu bahawa kami hampir mahu mengakhiri majlis, jadi selepas hujah kecil, kami berjaya menamatkan demonstrasi kami dan meminta setiap orang supaya bersurai,” katanya ketika dihubungi.

Loke menjelaskan, pemimpin-pemimpin DAP berkumpul untuk sesi bergambar untuk media dan ketika empat anggota parti menunjukkan kain rentang anti-Lynas (gambar) yang hanya tertera logo.

“Melihat perkara ini OCPD dengan serta-merta mengarahkan pegawai-pegawainya menahan mereka, mendakwa ia tindakan provokasi,” katanya lagi.

Empat yang ditahan itu terdiri daripada timbalan ketua DAPSY Kuantan Lee Chin Chen, timbalan ketua DAP Bentong Chow Yu Hui, pegawai khas kepada Ketua Menteri Pulau Pinang Ting Siow Shuen dan pemberita Rocket Khor Huey Ying.

Loke berkata, keempat-empat mereka telah dibawa ke ibu pejabat polis daerah Kuantan.

Ketika dihubungi, Ahli Parlimen Kuantan Fuziah Salleh yang mengetuai kempen anti-Lynas di kawasannya berkata, adalah jelas pihak polis untuk menunjukkan kuasa dan autoriti mereka.

“Mereka hanya mahu menunjukkan mereka berkuasa. Mereka belum pun memulakan (demonstrasi) dan sudah ada kehadiran polis yang ketat di kawasan itu,” kata Naib Presiden PKR ini.-The Malaysian Insider

No comments:

(function() { var d = document, w = window; w

'Kerajaan bazir peluang laksana pembaharuan ketika darurat'

Kerajaan sepatutnya dapat menangani kesan buruk akibat penguatkuasaan darurat pada masa ini menerusi kepakaran untuk menguruskan ekonomi, ka...