Gempar! 14 ADUN BN Negeri Sembilan tarik sokongan terhadap MB, ini alasannya


 


UMNO dan Barisan Nasional (BN) Negeri Sembilan menarik sokongan terhadap Menteri Besar yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) PKR Sikamat, Datuk Seri Aminuddin Harun hari ini.

Pengerusinya, Datuk Seri Jalaluddin Alias, berkata keputusan dibuat secara sebulat suara membabitkan kesemua 14 ADUN UMNO/BN Negeri Sembilan susulan krisis adat yang berlaku ketika ini.

Alias yang juga ADUN Pertan berkata, makluman rasmi mengenai keputusan itu akan dihantar kepada Yang Dipertua Dewan Undangan Negeri, Datuk MK Ibrahim Abd Rahman, hari ini.

“Saya bersama 14 ADUN yang mewakili UMNO/BN Negeri Sembilan sangat dukacita dan kecewa dengan krisis yang berlaku yang dilihat bakal menjejaskan pentadbiran Kerajaan Negeri Sembilan dan secara tidak langsung memberi kesan mendalam kepada kestabilan kerajaan serta keharmonian rakyat.

“Justeru, kesemua 14 ADUN UMNO/BN Negeri Sembilan, dengan ini sebulat suara hilang kepercayaan kepada YAB Menteri Besar Negeri Sembilan dan menarik sokongan terhadap kerajaan negeri pimpinan YAB Menteri Besar Negeri Sembilan,” katanya pada sidang media, pagi ini.

Hanya ADUN Rantau yang juga Timbalan Presiden UMNO, Datuk Seri Mohamad Hasan tidak hadir sidang media berkenaan.

Jalaluddin berkata, Exco kerajaan negeri mewakili UMNO/BN tidak pernah dimaklumkan dalam sebarang perbincangan di peringkat kerajaan negeri.

Ahli Parlimen Jelebu itu juga berkata, mereka hanya mengetahui krisis adat itu apabila keadaan sudah berada pada tahap kritikal sehingga menjadi perdebatan umum.

“YAB Menteri Besar sewajarnya memainkan peranan dan menggunakan kebijaksanaan beliau sebagai Menteri Besar dalam krisis ini,” katanya yang juga Exco Kanan kerajaan negeri.

Sejak 2023, UMNO/BN membentuk kerajaan negeri bersama Pakatan Harapan (PH) dengan keseluruhan 31 kerusi, manakala Perikatan Nasional (PN) menang lima kerusi.

Daripada jumlah kerusi bagi membentuk kerajaan negeri, PH menguasai 17 kerusi melalui DAP (11), PKR (5) dan AMANAH (1), manakala UMNO/BN dengan 14 kerusi.




No comments: